Ayurveda | Ashwagandha voor meer energie en productiviteit!

by Charelle
Ashwagandha Ayurvedisch kruid bij stress vermoeidheid en depressie

Al enige tijd maak ik gebruik van het Ayurvedische kruid Ashwagandha en ik kan het iedereen aanraden. Ashwagandha helpt mij om de dag aan te kunnen en mijn ambities waar te maken. In dit artikel vertel ik je er meer over!

Toen ik in 2014 een tijdje in behandeling was bij een mesoloog werd mij door hem het kruid Ashwagandha voorgeschreven. Ik had er toen nog nooit van gehoord en slikte het een tijdje, maar het ging toen zó slecht met mijn gezondheid dat ik het verschil niet echt merkte. Toen het kruid eerder dit jaar weer vanuit verscheidene hoeken op mijn pad kwam, zag ik dat als een teken om het nog eens te proberen. Dat deed ik en ik heb er geen moment spijt van gehad! Al de eerste dag had ik bergen energie en was ik súper productief!

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) betekent letterlijk ‘geur van een paard’, dit verwijst naast zowel de geur van het kruid als de paardenkracht die het middeltje je geeft. Toch vind ik Ashwagandha niet echt stinken, het ruikt een beetje naar salmiak.

In het westen kennen we de goudbes of incabes beter, het broertje van ashwagandha, oftewel die leuke lampionnetjes met een besje erin. Echter is het meestal de wortel van ashwagandha die wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Tevens wordt het kruid weleens vergelijken met de Chinese ginseng, een kruid dat min of meer dezelfde werking heeft als ashwagandha.

Ashwagandha Ayurveda

Ashwagandha in de Ayurveda

Ashwagandha wordt in de Ayurveda gebruikt als een rasayana, wat wil zeggen dat het verjongend is, je sterker maakt en je levenskracht geeft. Ashwagandha wordt meestal ingezet als er een imbalans is in de vata of kapha dosha, of als er sprake is van een aandoening met vata én kapha kwaliteiten.

Ashwagandha bij stress en vermoeidheid

Ashwagandha kan verlichting geven bij stress, vermoeidheid, lusteloosheid en concentratieproblemen. Het kruid is een adaptogeen en helpt je om veranderingen in zowel je lichaam als je omgeving beter aan te kunnen. Dit soort veranderingen wordt meestal veroorzaakt door stress: verhuizing, nieuwe baan, ziekte, et cetera.

Een adaptogeen past zich echter ook aan aan jouw lichaam door processen op te voeren of af te vlakken, afhankelijk van wat jouw lichaam nodig heeft. Ashwagandha kan je op bepaalde gebieden dus energie geven, maar een teveel aan energie (stress) ook wegnemen. Zo werkt het middel bijvoorbeeld ook bij angst of bij slaapproblemen.

Uit onderzoek blijkt dat Ashwagandha ook helpt bij:

  • Het versterken van het immuunsysteem
  • Het verlagen van de effecten van stress
  • Het bevorderen van het geheugen
  • Het verminderen van angst en depressie
  • De afbraak van geheugencellen te verminderen
  • Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel
  • Het verlagen van het cholesterol
  • Het verminderen van ontstekingen

Hoe gebruik je Ashwagandha?

Zelf gebruik ik de ashwagandha capsules van het merk Organic India. Op de verpakking wordt aanbevolen om tweemaal per dag 1 à 2 capsules van 400mg te nemen. Zelf neem ik echter maar één capsule in de ochtend. Als kleine en dunne meid is dat voor mij méér dan genoeg, dus probeer even uit wat voor jou genoeg is. Ashwagandha is ook als poeder verkrijgbaar en bijvoorbeeld geschikt om te door Ayurvedische chocalademelk te roeren. Ashwagandha is te koop bij de reformwinkel of te bestellen via internet.

Het wordt niet geadviseerd om Ashwagandha te nemen tijdens de zwangerschap of wanneer je erg opvliegerig en/of snel boos bent. Daarnaast kan Ashwagandha problemen geven in combinatie met antidepressiva. Zelf slikte ik een tijdje een zeer lage dosis antidepressiva en ervaarde geen problemen in combinatie met Ashwagandha. Net als met alle kruiden is het zinvol om het kruid niet te lang te nemen, maar het af en toe als kuurtje van vier tot acht weken in te zetten. Dit artikel is geschreven ter informatie en is niet plaatsvervangend voor een persoonlijk consult bij een dokter of kruidengeneeskundige.

Lees ook: Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel!

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Pinterest en Instagram?

Dit artikel bevat affiliate links.

9 comments

Yalou // We are the Earth 24 september 2017 - 13:31

Wat interessant! Ik stuur dit artikel even door naar een vriend van me, die zich steeds meer aan het verdiepen is in verschillende kruiden en natuurlijke geneesmiddelen. Hij zal wel een hoop informatie vinden op je blog (:

Reply
Charelle 28 september 2017 - 15:39

Oh super leuk dat je het doorstuurt Yalou, dat is altijd leuk om te horen! (:

Reply
Recept | Zo maak je een gezonde CBD Latte | The Scent of Cinnamon 14 september 2019 - 15:26

[…] Ayurveda | Ashwagandha voor meer energie en productiviteit! […]

Reply
Dromen over mijn ideale boshuisje | The Scent Of Cinnamon 20 november 2020 - 12:09

[…] Ashwagandha voor meer energie en productiviteit […]

Reply
De 5 beste rhodiola supplementen in 2023 5 januari 2023 - 10:12

[…] Ashwagandha voor meer energie en productiviteit! […]

Reply
Rhodiola werking: dit doet rhodiola in je lichaam 10 januari 2023 - 21:24

[…] Ashwagandha voor meer energie en productiviteit! […]

Reply
3 tips voor een rustgevende slaapkamer – The Scent Of Cinnamon 21 februari 2023 - 11:14

[…] Ashwagandha voor meer energie en productiviteit! […]

Reply
Toekomstdromen: Theehuis en Japanse tuin – The Scent Of Cinnamon 6 maart 2023 - 12:03

[…] Ashwagandha voor meer energie en productiviteit! […]

Reply
5x Presentatiemiddelen die ideaal zijn binnen je bedrijf | The Scent Of Cinnamon 25 april 2023 - 10:15

[…] Ashwagandha voor meer energie en productiviteit! […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.