Rhodiola werking: dit doet rhodiola in je lichaam

by Charelle
rhodiola rosea

Rhodiola, ook wel bekend als Rhodiola rosea of rozenwortel, is een meerjarige plant die met name voorkomt in Rusland en Scandinavië. Al van oudsher wordt rhodiola gebruikt bij:

  • Vermoeidheid
  • Stress
  • Angst
  • Depressie
  • Slechte fysieke prestaties

Rhodiola is een adaptogeen: wat is dat?

Rhodiola bevat de werkzame stoffen rosavin en salidroside, deze inhoudsstoffen zorgen de positieve rhodiola werking. Ze vallen onder de adaptogene inhoudsstoffen, wat betekent dat ze lichaam en geest helpen om beter om te gaan met stress en onrust. Adaptogenen geven je precies wat jij nodig hebt. Als je moe bent, leveren ze energie. Als je onrustig bent, kalmeren ze juist. Of te wel: ze maken je veerkrachtig. Door de inhoudsstoffen rosavin en salidroside valt rhodiola onder de adaptogene kruiden.

Bekijk hier de 5 beste rhodiola supplementen!

Rhodiola werking

Rhodiola heeft een positieve werking door de inhoudsstoffen rosavin en salidroside. Zorg bij het kiezen van een supplement er daarom altijd voor dat je een product kiest dat is gestandaardiseerd op deze inhoudsstoffen. Hier vind je de 5 beste rhodiola supplementen van dit moment.

Hoe werkt rhodiola?

Een van de belangrijkste werkingsmechanismen van rhodiola is het reguleren van de neurotransmitter serotonine in de hersenen. De hoeveelheid serotine heeft invloed op je stemming, nachtrust en eetlust. Lage niveaus van serotonine worden in verband gebracht met o.a. depressie en angst. Door de toevoer van serotonine te verhogen, kan rhodiola de stemming verbeteren en gevoelens van stress en angst verminderen.

Anderen voordelen van rhodiola

Rhodiola werkt bovendien als antioxidant (1) en kan de fysieke prestaties verbeteren door haar positieve invloed op het uithoudingsvermogen. Daarnaast kan rhodiola ondersteuning bieden bij concentratie en focus.

Is rhodiola veilig?

Rhodiola is over het algemeen veilig. Toch is het belangrijk je voor het nemen van voedingssupplementen goed te laten informeren door een specialist, zoals een orthomoleculair therapeut, kruidengeneeskundige of je behandelend arts. Zeker als je zwanger bent of medicijnen gebruikt.

Bekijk hier de 5 beste rhodiola supplementen!

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Bronnen:

(1) Calcabrini C, De Bellis R, Mancini U, Cucchiarini L, Potenza L, De Sanctis R, Patrone V, Scesa C, Dachà M. Rhodiola rosea ability to enrich cellular antioxidant defences of cultured human keratinocytes. Arch Dermatol Res. 2010 Apr;302(3):191-200. doi: 10.1007/s00403-009-0985-z. Epub 2009 Aug 25. PMID: 19705137.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.