Magnesium is één van de supplementen die ik bijna iedere dag gebruik als aanvulling op mijn dieet. Wegens fibromyalgie zijn mijn spieren wat sneller gespannen dan die van anderen en hebben ze meer tijd nodig om de ontspanning weer te vinden. Magnesium helpt bij het vinden van deze ontspanning en ik neem het supplement dan ook het liefst voordat ik naar bed ga. Op die manier kan het lichaam ’s nachts beter ontspannen en heb ik dus een betere nachtrust. Echter zijn er veel verschillende soorten magnesium in inloop en ze zijn niet allemaal even goed opneembaar door het lichaam. Welke moet je hebben?
Organisch gebonden magnesium
Over het algemeen is magnesium die gebonden is aan een andere stof het best opneembaar. Het betreft dan bijvoorbeeld magnesiumcitraat, magnesiumtauraat, magnesiummalaat en magnesium bisglycinaat. Kijk dus goed op de ingrediëntenlijst als je supplementen koopt, want op het potje kan 120mg aangegeven staan, maar als deze hoeveelheid voornamelijk bestaat uit anorganisch gebonden magnesium, dan heb je er dus niets aan. Voorbeelden hiervan zijn: magnesiumsulfaat, magnesiumoxide en magnesiumchloride.
Magnesiumcitraat
Magnesiumcitraat komen we het vaakt tegen in het voedingssupplementen. De vorm van magnesium wordt door het lichaam herkent en zodoende weet het wat het ermee moet doen. Toch is magnesiumcitraat niet de best opneembare vorm van magnesium en persoonlijk ervaar ik dan ook weinig voordelen van deze vorm van magnesium.
Magnesiumbisglycinaat
Magnesiumbisglycinaat daarentegen is veruit mijn favoriet en wordt door velen als het best opneembaar beschouwd. Een bisglyncinaat omzeilt namelijk de mineralencompetitie, waarin mineralen ‘strijden’ om transporteurs voor het opnameproces. Bisglycinaten worden door het lichaam gezien als aminozuur en niet als mineraal, waardoor bisglycinaten dus niet voor transporteurs hoeven te strijden. Daarnaast is de opname van aminozuren door het lichaam hoog, waardoor magnesiumbisglycinaat eenvoudig wordt opgenomen.
Ondersteunende stoffen en bananen
Daarnaast zijn er magnesiumsupplementen beschikbaar waaraan B6, taurine en glycine zijn toegevoegd. Deze drie toevoegingen ondersteunen de opneembaarheid van magnesium. Persoonlijk vind ik het ook altijd aan te raden om een magnesiumsupplement in te nemen samen met een voedingsmiddel dat óók magnesium bevat, zoals een banaan of cacao. Zo ziet het lichaam de banaan als een banaan met wel érg veel magnesium en zoals we weten begrijpt het lichaam wat het moet doen met een banaan. Voor mijn gevoel is dat effectiever dan enkel een supplement nemen; enkel een onderdeeltje van de banaan.
Biologisch, zonder vulstoffen en plastic-vrij
Ik houd er niet van om stofjes in mijn lichaam te stoppen die het niet nodig heeft, zoals vulstoffen, geurstoffen, kleurstoffen of smaakstoffen. Mijn voorkeur gaat daarom altijd uit naar een biologische variant met zo min mogelijk onnodige toevoegingen. Er zijn zelfs supplementen in omloop waar suiker in zit (maltodextrine), wat ik persoonlijk heel raar vind, helaas ook in biologische varianten. Bekijk de ingrediëntenlijst dus extra goed! Daarnaast koop ik alleen supplementen die komen in een glazen potje, plastic potjes vind ik té slecht voor het milieu.
Ik bestel mijn magnesium meestal bij DeWeegschaal.nl.
Lees ook: Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel!
Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’, Pinterest en Instagram?
Dit artikel bevat affiliate links.
1 comment
Wat een verhelderend artikel. Ik slik ook magnesium, voor vermoeidheid en somberheid. Heb me inderdaad ook altijd verbaasd over de vulstoffen en de suiker. In vitamine c bruistabletten van de Kruidvat zit ook suiker, die koop ik inmiddels in Duitsland.