Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel!

by Charelle
pau darco schimmel_

Pau d’Arco. Ik had nog nooit van dit kruid gehoord totdat ik in aanraking kwam met een voormalig Lyme patiënt. Tijdens zijn bioresonantie behandeling dronk hij thee met onder andere Pau d’Arco, een kruid waardoor hij zich oprecht beter voelde. Al snel kwam ik erachter dat Pau d’Arco een superkruid is dat kan worden ingezet tegen allerlei bacteriën, parasieten, schimmels en infecties. Zou hij ook de borrelia bacterie doden?

Wat is Pau d’Arco?

Pau d’Arco is een boom die groeit in Midden en Zuid-Amerika. Eeuwen geleden werd de binnenbast van de boom al gebruikt door indianen om zijn medicinale eigenschappen, maar ook om wapens van te maken. Pau d’Arco betekent dan ook boogstok. Andere namen voor de boom zijn taheebo, lapacho en tabebuia.

kruiden pau darco

Pau d’Arco vs. Schimmels en co.

Het is niet zo gek dat Pau d’Arco al zo lang wordt gebruikt als geneesmiddel, want de moderne wetenschap heeft aangetoond dat Pau d’Arco niet één, maar tal van geneeskrachtige werkingen heeft.

Zo kan Pau d’Arco worden gebruikt als natuurlijk antibioticum tegen een heel scala aan bacteriën, zonder het zelfherstellend mechanisme van het lichaam in de weg te zitten. Er is helaas geen onderzoek gedaan naar de werking van Pau d’Arco tegen de borrelia (Lyme) bacterie, maar vanwege het grote aantal verschillende  bacteriën dat te bestrijden is met Pau d’Arco wordt vermoed dat het zeker kan helpen.

Pau d’Arco werkt ook tegen schimmelinfecties zoals candida en remt verschillende virussen, waaronder herpes, influenza, polio en Epstein-Barr. Ook is aangetoond dat Pau d’Arco kan worden ingezet bij verschillende ziektes veroorzaakt door parasieten, waaronder malaria. Mensen met darmklachten ervaren ook veel baat bij Pau d’Arco, omdat het de darmwerking bevordert én schimmels en (darm)parasieten tegengaat.

Klik hier om Pau d’Arco te bestellen.

Daarnaast werkt Pau d’Arco ontstekingsremmend en gaat het de aanmaak van histamine tegen. Mensen met hooikoorts doen er dus goed aan af en toe een kopje Pau d’Arco thee te drinken, of één van deze natuurlijke middelen tegen hooikoorts te proberen.

Er wordt ook gespeculeerd dat Pau d’Arco in combinatie met granaatappel- of druivenpittenextract een hulpmiddel bij kanker zou vormen.

pau darco

Pau d’Arco zit vol vitamines en mineralen

Pau d’Arco bevat een grote hoeveelheid ijzer, calcium en selenium (antioxidant), plus een kleine hoeveelheid magnesium, mangaan, vitamine C en zink. Pau d’Arco is één van de sterkste antioxidanten én een booster voor het immuunsysteem vanwege zijn antimicrobiële effecten.

Klik hier om Pau d’Arco te bestellen.

Hoe gebruik je Pau D’Arco?

De smaak van Pau d’Arco is een beetje te vergelijken met de smaak van zoethout, maar is – hoe kan het ook anders – wat minder zoet. Het makkelijkste is dus om thee te trekken van de Pau d’Arco bast, die je net als andere kruidenthee kunt vinden bij de reformwinkel. Pau d’Arco is ook verkrijgbaar in tabletvorm.

Klik hier om Pau d’Arco te bestellen.

Het wordt afgeraden om Pau d’Arco te gebruiken tijdens de zwangerschap, bij borstvoeding, of wanneer je antistollingsmiddelen gebruikt.

Tot een paar weken geleden had ik dus nooit van dit kruid gehoord, jij wel? Zo ja, waar gebruik je het voor? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Gember: een gezond specerij en geneesmiddel

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram?

Benieuwd naar andere natuurlijke geneeswijzen bij Lyme? Dit boek kan inzicht geven.

Dit artikel bevat affiliate links.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

In mijn e-book Recepten voor Zelfgenezing deel ik alle tips en tricks die mij hielpen mijn energie weer terug te krijgen.

33 comments

Bianca Schrijft 6 juni 2016 - 07:04

Ik heb nog nooit van dit kruid gehoord, maar het feit dat het bij darmklachten werkt, maakt het zeer interessant. Dat is best knap uit de mond van een apothekersassistente. ;) Ga me er toch eens in verdiepen.

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 17:02

Leuk om te horen dat jij het als apothekersassistente ook nog niet kende! Ben benieuwd of je nog wat andere interessante informatie erover hebt weten te achterhalen! ^^

Reply
8x Natuurlijke middelen tegen hooikoorts! 6 juni 2016 - 09:10

[…] Brandnetel thee helpt tegen jeukende en waterige ogen, maar ook tegen een loopneus en niezen. Mocht je het je afvragen, gekookte brandnetel prikt niet en smaakt juist lekker kruidig. Ook gemberthee en rooibosthee zwakken allergiesymptomen af, of drink eens een kopje Pau d’Arco thee. […]

Reply
Michelle 6 juni 2016 - 19:10

Interessant om te lezen over dit kruid. Ik had er nooit eerder van gehoord, maar het klinkt als een goed middel. Xxx

Reply
Monique | WritingMonique 7 juni 2016 - 09:19

Ik had hier ook nog nooit van gehoord, maar het klinkt goed!

Reply
Margo 7 juni 2016 - 16:14

Ik ken dit ook niet! Het klinkt wel echt als een wondermiddeltje als je last hebt van bovenstaande klachten. Ik dacht dat histamine ook een boosdoener was bij roos op de hoofdhuid, dat is natuurlijk ook een schimmel he? Ben er nog steeds niet over uit of ik roos heb, maar het is wel interessant om uit te proberen. Ik ga het even opslaan in m’n telefoon :) super interessant weer Charelle!

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 17:00

Nou voor zover ik weet leidt een teveel aan histamine in ieder geval tot eczeem, dus dat het ook roos veroorzaakt geloof ik meteen! Maar het is zeker het proberen waard, zo’n zakje is ook maar iets van drie euro ofzo dus mocht het niet werken is er ook geen schade. ;)

Reply
Elle de Jonge 20 augustus 2016 - 00:53

Waar koop ik de beste Pau d’arco?
Thee schijnt niet genoeg te helpen.
Dus graag extract of puur.

Tegen herhaaldelijke blaasonstekingen

Reply
Charelle 21 augustus 2016 - 13:27

Hoi Elle. Waar je de beste koopt zou ik echt niet weten, daarvoor weet ik er te weinig van af, maar wellicht kun je eens informeren bij een Gezond & Wel winkel bij je in de buurt of een andere reformwinkel. Succes!

Reply
Carlijn 1 oktober 2016 - 13:40

Ik heb het zojuist in capsulevorm gekocht bij de vitaminstore. Had er ook nog nooit van gehoord maar het was me aangeraden voor mn dochter met candida en maagdarmklachten. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het werkt we zijn er net mee begonnen!

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:16

Ik ben super benieuwd of het je dochter gaat helpen, laat je het me weten? Altijd leuk om ervaringen van anderen te lezen!

Reply
Carlijn 6 oktober 2016 - 22:03

Ja zal ik doen voor zover gaat het nu al beter!

Anka 29 augustus 2016 - 10:06

Ik heb het vorig jaar voor mijn dochter gekocht in capsules. Ze had heel veel last van wratten onder haar voet. Ik ben een reformwinkel binnen gelopen en heb gevraagd of ze er iets voor hadden. Ik kreeg toen deze capsules waar ze er maar één van hoefde te nemen en thuja druppels om in te nemen en om op de wratten te smeren (dagelijks gebruik). Na zo’n 2 weken waren de wratten zo goed als weg en tot op heden nooit meer terug gekomen.

Reply
Charelle 3 september 2016 - 15:14

Wat leuk dat je dit vertelt Anka, zo zie je maar weer hoe goed de natuur ons soms kan helpen!

Reply
Savannah 12 oktober 2016 - 15:41

Ik drink de thee nu tegen mijn candida infectie en het helpt goed. deze aanval was heftig en stond op t punt om toch naar de dokter te gaan tot ik hiervan las. Ik heb nu begrepen dat de gestandaardiseerd beter zou zijn. …mijn huid is nu rustig en mijn darmen ook. De kilo’s die er zomaar aan zaten zijn nu ook weer weg (was binnen paar maanden 4 kilo aangekomen en voelde mij heel erg opgeblazen) Ook opgeblazen gevoel is nu weg. Opgeblazen gevoel was in mijn hele lijf en niet alleen in mn buik

Reply
Charelle 25 oktober 2016 - 10:08

Oh wat goed dat de Pau d’Arco je meteen zo geholpen heeft bij de candida en dat de ergste symptomen nu weer weg zijn! Ik vind het heel interessant om ervaringen van anderen te lezen met dit kruid, dus bedankt voor het delen!

Reply
Leila van den Berg 27 februari 2017 - 22:18

Wij kennen pau d’arco in Brazilie. Het is heel populair daar, want de boom is overal te vinden en brazilianen gebruiken liever medicijnen uit de natuur. Mijn man heeft schimmel infectie. Ik wist niet dat wij pau d’arco hier in Europa konden vinden. Wij zullen de thee kopen en laten weten als het bij hem werkt.

Reply
Sarah Bartels 6 juli 2017 - 09:22

Hoi Charelle,

Ik heb een tijd lang pau d’arco capsules gebruikt vanwege candida.

Mijn vriend zit nu vanwege andere redenen aan de thee. Dus ik ben erover te spreken!

Liefs, Sarah

Reply
Kaneel | Het eten van Ceylon kaneel is gezond én lekker! 30 augustus 2017 - 10:09

[…] Lees ook: Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel! […]

Reply
Patricia 28 september 2017 - 10:41

Ik heb al jaren last van candida en had de laatste tijd veel last van darm en maagklachten ,drink nu zo’n 3 maanden 2 keer per dag Pau d’Arco thee en heb sindsdien geen klachten meer gehad,ik sta werkelijk versteld van het resultaat ,ik blijf het zeker nog voor jaren gebruiken.
ik koop de losse thee bij Holland en Barrett kook deze in een thee-ei ,en drink de thee in de ochtend en in de avond.

Reply
Charelle 28 september 2017 - 15:21

Oh wat fijn om te horen Patricia dat je geen klachten meer hebt sinds je Pau D’Arco thee drinkt. Echt een magisch middeltje! (:

Reply
Ingrid 28 november 2017 - 16:37

gebruik het al een tijd voor de candida infectie in mijn darmen. Was er mee gestopt omdat het onder controle was. Nu een paar keer een antibioticakuur gehad voor een blaasontsteking. Toch maar weer aan de thee, hoop dat het nu ook weer zo goed zijn werk gaat doen!

Reply
Recept - Zomers mango toetje vol vitaminen (gezond, vegan) 11 mei 2018 - 15:52

[…] Lees ook: Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel! […]

Reply
Health | Welke magnesium is het best opneembaar? 13 oktober 2018 - 12:42

[…] Lees ook: Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel! […]

Reply
Kelsey 12 maart 2019 - 23:06

Weet je toevallig ook waarom het word afgeraden om dit bij een kinderwens of tijdens zwangerschap te gebruiken?

Reply
Charelle 30 mei 2019 - 16:23

Hoi Kelsey,
Nee, ik weet niet waarom dat zo is. Als je het zeker wilt weten raad ik je altijd aan eens langs te gaan bij een kruidengeneeskundige. Succes!

Reply
Janneke 24 juni 2019 - 23:17

Hoi!
Kun je uitleggen waarom Pau d’arco thee wordt afgeraden tijdens zwangerschap? Ik ben zwanger en heb onlangs ontdekt dat ik een parasiet en lekkende darm syndroom heb. Ik zoek dus een natuurlijk medicijn aangezien veel remedies worden afgeraden tijdens zwangerschap.
Bedankt!

Reply
Charelle 9 juli 2019 - 14:53

Hoi Janneke, je kunt je echt het beste even laten adviseren door een kruidengeneeskundige of fytotherapeut, hij of zij kan je het beste advies geven. Succes!

Reply
Charlotte 1 februari 2020 - 12:15

Het kan bloedingen veroorzaken en heeft er in zeer hoge doseringen voor gezorgd dat muizen niet meer zwanger werden. Pau d’arco kan in hoge doseringen een abortale werking hebben.

Reply
Keubeke 14 november 2021 - 13:54

Hai, ik vind Pau d’arco heel erg lekker, in mijn kopje koffie of in mn smoothy een 1/4 theelepeltje poeder erbij. Heeft een soort van cacao-koffie aroma zoals ik t proef.
De medische voordelen lees ik nu pas, en eerlijk gezegd, dat past precies! Ik gebruik nooit elixer of capsules en geen thee, maar het pure gemalen product. Want ik wil de mij passende dosering proeven en aanvoelen. I.e.g. ben ik sinds ik t regelmatig gebruik, ( altijd pauzeren + afwisselen) veel sterker geworden op al die puntjes die dwars zaten waar een arts “ nog niks van ziet-dus niks aan doet/ of waar een arts niks aan doet omdat t mn situatie verergert door de bijwerkingen)
Heel blij mee !
t kan bloedverdunnend werken, dus wie al bloedverdunners gebruikt moet oppassen, of vit K erbij gebruiken. Daarom afgeraden bij zwangerschap.

Reply
Ayurveda | Ashwagandha voor meer energie en productiviteit! 18 maart 2022 - 11:22

[…] Lees ook: Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel! […]

Reply
Ginaa 25 april 2022 - 12:17

Interessant, ik heb last van candida op mijn tong hoop het hiermee weg gaat.

Reply
Moxa lamp kopen voor heling en genezing – The Scent Of Cinnamon 4 april 2023 - 14:49

[…] Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel! […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.