Kaneel, peper, munt en peterselie. Kruiden die we allemaal wel kennen en misschien zelfs dagelijks gebruiken. Gewoon, omdat het lekker is of omdat in het recept staat dat dat moet. Maar, wat zijn nou eigenlijk de voordelen van deze kruiden? En hoe kunnen kruiden je helpen als je ziek bent? Of zelfs om ziekte te voorkomen? Dat zijn vragen die ik beantwoord in de rubriek kruidenkunde. Een rubriek die heel toepasselijk van start gaat met… kaneel!
Als klein meisje brouwde ik al geneeskrachtige drankjes: ik gooide alle kruiden uit het keukenkastje door elkaar, zwaaide met mijn toverstaf, roerde eens flink en schotelde het mengsel voor aan mijn knuffels. Ik vond het fascinerend, hoe kruiden in sprookjes werden gemengd om mensen beter te maken of te betoveren. En nou ja, dat kon ik zelf ook, toch?
In de grote mensen wereld is het niet geoorloofd om met een toverstaf rond te huppelen, maar niemand rept over een sociaal verbod op kruidenkunde (de amateuristische variant op kruidengeneeskunde), zeker niet nu de moestuintjes een flinke comeback aan het maken zijn. Een mooi moment dus om mijn kennis over kruiden en hun geneeskrachtige werking te delen. Uiteraard begin ik met mijn favoriete kruid kaneel, een kruid dat ik dagelijks overal op strooi.
Wat is kaneel?
De smaak van kaneel kennen we allemaal, we weten ook dat het bruin is en dat het meestal in poedervorm komt, maar ook verkrijgbaar is in zijn originele staat: als kaneelstokje. Een kaneelstokje is feitelijk een gedroogd stukje bast van de kaneelboom, dat zich oprolt tijdens het drogen.
Waar komt kaneel vandaan?
Vaak wordt gedacht dat kaneel een typisch Hollandse specerij is, omdat Nederlanders het kruid zoveel gebruiken. Vooral gedurende de winter, wanneer de speculaasjes en pepernoten de winkels uit lijken te vliegen. Maar niets is minder waar, de kaneelboom groeit namelijk alleen in de tropen (Sinterklaas brengt het dus ook niet mee uit Spanje, nee).
Twee soorten kaneel
Er zijn twee verschillende soorten kaneel verkrijgbaar: Cassia kaneel en Ceylon kaneel. Ceylon kaneel komt oorspronkelijk uit Sri Lanka (voormalig Ceylon), maar kan ook geïmporteerd zijn uit India, Indonesië of Madagaskar. Cassia kaneel komt uit China, is zoeter en wordt voornamelijk voor commerciële doeleinden geproduceerd.
Beide soorten zijn erg gezond voor je, maar een hoge inname van Cassia kaneel is slecht voor de nieren en lever. Heb je dus regelmatig last van je lever, dan koop je het beste Ceylon kaneel. Je kunt de soorten uit elkaar houden door de dikte van de bast: Ceylon kaneel heeft een dunnere bast dan Cassia kaneel. Daarnaast ruikt Ceylon kaneel lekkerder en is hij sterker van smaak.
Wat zit er in kaneel?
De voornaamste stofjes die voorkomen is kaneel zijn mangaan, ijzer, calcium, magnesium en coumarine. Coumarine kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de lever en nieren en komt voornamelijk voor in Cassia kaneel. Heb je dus enkel de beschikking over Cassia kaneel, beperk je inname dan tot twee theelepels per dag.
Kaneel als geneesmiddel bij…
- Verkoudheid
Kaneel werkt antibacterieel en is daarom een goed hulpje bij het bestrijden van een verkoudheid of griep. In combinatie met een lepeltje honing gaat het ook nog eens die hoestbui tegen. - Pijn
Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Op die manier kan kaneel helpen bij maagkrampen of spierkrampen. Veel crèmes en olieën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. - Vermoeidheid
De verwarmende werking heeft ook effect op ons energiepeil. Immers, na een warme kop thee voelen we ons vaak ook weer energieker. Kaneelthee is dus een dubbel zo goede keuze. - Kouwelijkheid (koude voeten!)
De echte koukleum doet er goed aan om veel kaneel te eten. Kaneel helpt goed tegen koude voeten en koude handen, waardoor je ook beter slaapt. En ja, dat we vooral ’s winters trek hebben in die speculaasjes, is dus helemaal niet zo verwonderlijk. - Instabiele suikerspiegel (zin in koekjes!)
Ken je dat? Je hebt net gegeten maar eigenlijk alweer honger. Terwijl je toch die gezonde keus voor langzame koolhydraten als havermout of banaan maakte. Dat komt doordat je bloedsuikerspiegel een flinke sprong maakt na een maaltijd. Dat moet worden opgelost door de aanmaak van insuline, maar als de sprong té groot is, kan het lichaam dat niet aan. Kaneel bevordert de aanmaak van insuline en helpt je de bloedsuikerspiegel op peil te houden.Eet je dus iets dat de bloedsuikerspiegel laat schommelen? Zoals een appeltje of een bakje havermout? Eet er dan wat kaneel bij, dat voorkomt dipjes en lekkere trek! - Slechte spijsvertering
Kaneel is ook goed voor de spijsvertering, zeker wanneer je teveel hebt gegeten of wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel.
Vooral erg lekker
Eigenlijk doe je er nooit kwaad aan om ergens kaneel aan toe te voegen. Het is erg lekker, verwarmend en brengt al bovenstaande gezondheidsvoordelen met zich mee. Onderzoek toont aan dat deze positieve effecten worden versterkt wanneer je er een hapje honing bij eet. Een lekker zelfgemaakt theetje van kaneel en honing is dus áltijd een goed idee!
Ceylon kaneel is meestal niet in de supermarkt verkrijgbaar, maar wel makkelijk op internet te bestellen.
Ben jij ook zo gek op kaneel? En, waar gebruik jij kaneel voornamelijk in? Laat het weten in de comments!
Lees ook: Pau d’Arco: gezond, lekker en een natuurlijk geneesmiddel!
Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?
Dit artikel bevat affiliate links.
32 comments
Ik ben gek op kaneel en zou het veel bij het koken willen gebruiken, alleen leven er meer mensen in huis en niet iedereen is er gek op. :( Wel is het iets wat ik bv standaard over de appelmoes doe, zo lekker!
Ik vind kaneel erg lekker en strooi het over mijn griekse kwark met havermout of over een appeltje
’s Morgens als ontbijt een bord havermoutpap met gekookt water en vers geperst sinaasappelsap, banaan in dunne plakjes, sappige peer in kleine stukjes, cranberry’s en natuurlijk rijk bestrooid met kaneel! Kun je er een paar uur tegen… een heerlijke traktatie.
Heel informatief! Kaneel is ook nog eens heel lekker dus dat komt goed uit :D
Ik heb al vaker gehoord dat het zo gezond is, en ook nog eens super lekker! Gewoon over de appels of banaan, lekker in de magnetron en smullen.
En kaneelthee is ook heerlijk. Ik denk dat ik het nu even ga pakken…! (al weet ik niet of er in kaneelthee echt veel kaneel zit?)
Ja fruit met kaneel is inderdaad nog lekkerder wanneer het is opgewarmd in de magnetron! Helemaal mee eens! ^^
Magnetron zou ik dan weer niet doen, beter verwarmen in een psn met wat ghee of kokosolie
Helemaal gelijk Jacqueline! Tegenwoordig doe ik het meestal ook even snel in een pannetje, toch lekkerder!
Leuk Charelle!! Super interessant, dit kan je altijd goed :) dat van die insulinedipjes kende ik inderdaad! Ik doe graag een stokje in de thee of inderdaad, in de havermout.
Ik gooi pretty much over alle zoete dingen kaneel, dus gelukkig is het ook nog lekker gezond! Super leuk dat je ons wat leert over kruiden, ben gelijk benieuwd naar de volgende!
Wat leuk om te weten is echt een leuke artikel.
Ik vind vooral appeltaart met kaneel heel erg lekker.
Dit is leuk om te weten, ik heb mijn levens style veranderd naar gezond en verantwoord eten. Ik ontdek nu op vele manieren om gezond te eten. En ik vind het nog lekker ook. Ook heb nog even rond gekeken hier. En ontdek zo nog veel meer. Dankjewel! ik ga je vanaf nu volgen.
Super leuk om te horen Patricia!
Ik gebruik kaneel al regelmatig en nu weet ik ook waar het goed voor is… Echt tof dat je zoiets plaatst, informatief maar toch vermakelijk om te lezen :)
Dankjewel Vivian!
Oke, ik wist niet dat kaneel van een boom komt hahaha. Al heb ik er ook nog nooit eerder over nagedacht waar het vandaan zou komen, dat moet ik er wel bij zeggen. :’)
Ik hou van kaneel! Al bedenk ik mij nu dat ik het eigenlijk amper gebruik ergens bij. Ik wist overigens wel waar het allemaal goed voor is. Lekkere kruiden die ook nog eens goed is voor bepaalde dingen, yeshhh!
Jaa <3 voor kaneel! Ik strooi het meestal door de havermout. Eigenlijk nooit door de thee. Ga dat eens proberen (met een schepje honing). Leuke rubriek :-)
Kaneel gebruik ik ook regelmatig! Dat het helpt tegen koude voeten, wist ik niet. Nog meer redenen om kaneel te gebruiken, haha.
I love kaneel! Als zoetmiddel door mijn havermout of chocomelk, maar vooral in cinnamon buns, iets minder gezond haha.
Jum kaneel, lust ik ook graag!
[…] Lees ook: Waarom kaneel eten gezond is! […]
[…] Ik husselde de twee recepten door elkaar, gaf er mijn eigen draai aan en zie daar: gezonde appel-gember koeken! En lekker dat ze zijn! Afgelopen week nam ik ze mee naar kantoor als tussendoortje, maar ik had constant het idee dat ik heel ongezond appeltaart zat te snoepen. Niets van waar natuurlijk, want als er een gezond koekje is, dan zijn het deze appel-gember koeken wel! Koekjes zonder boter en toegevoegde suikers. Lactosevrij en glutenvrij. Maar mét havermout, kokosvet, walnoten, appels, ei, gember en kaneel! […]
[…] Lees ook: Waarom kaneel eten gezond is! […]
[…] nodig? 100 gr havermout 2 rijpe bananen 3 eieren 50 ml amandelmelk (bijv. Provamel ongezoet) 2 tl kaneel 1 tl gemberpoeder 1 tl vanillepoeder, extract, of het merg van één vanillestokje 1 tl […]
[…] bevat dit recept kaneel en cayenne peper. Kaneel kent een heel scala aan gezondheidsvoordelen en cayenne peper geeft de spijsvertering een flinke boost. Zo is je systeem aan het begin van de […]
[…] toppings zoals cocao nibs, kaneel, gember, goji bessen, walnoten of chia […]
Ik wist helemaal niet dat dat zo gezond is! Ik doe kaneel in mijn broodpudding met appeltjes. Heerlijk! Maar verder eigenlijk nergens in. Misschien moet ik daar eens iets aan doen ?.
Ja leuk he, dat het zo gezond is! En in je pap is al een goed begin, maar je kunt het zo makkelijk overal in toepassen. Voor je het weet mik je het overal in, haha!
[…] bakplaten met granola uit de oven tevoorschijn gekomen, waaronder deze variant met gepofte quinoa, kaneel en appelmoes. Een recept dat ik wel met jullie moest […]
[…] lekker veel kruiden toe aan je eten: cayenne peper, kurkuma, kaneel, gember. De kruiden lossen het slijm en snot in je neuswegen op, zodat je minder loopt te […]
[…] Kaneel | Het eten van Ceylon kaneel is gezond én lekker! […]
[…] Kaneel | Het eten van Ceylon kaneel is gezond én lekker! […]