3 tips voor een rustgevende slaapkamer

by Charelle

We houden allemaal van heerlijk rustige avonden, rustgevende nachten en een opgewekt gevoel bij een nieuwe dag. Maar helaas lijden veel mensen aan slapeloosheid of slapen ze slecht bij stress, vermoeidheid en zorgen. Daarbovenop hebben veel jonge ouders vaak een groot slaaptekort. Eén van de oplossingen? Een rustgevende slaapkamer creëren met ruimte voor meditatie, rust en onthaasting.

Een plaats van onthaasting en rust

Het beste dat je kunt doen voor je slaap, is van je slaapkamer een oase van rust maken. Vaak is de slaapkamer een ruimte waar gewerkt of gestudeerd wordt, maar je ook tv kijkt, je je kleding opruimt en je misschien ‘s ochtends verzorgt. Maar eigenlijk is het beter om van je slaapkamer een simpelere ruimte te maken, en het echt als een ruimte te gebruiken waar je slaapt en tot rust komt. Hoe? Haal elektronische apparaten weg, studeer of werk niet op je bed en zorg voor zo weinig mogelijk prikkels. Berg je kleren op in je kleerkast, ruim je nachtkastje op en zorg voor zacht licht in de ruimte. Werk met zachte kleuren en stoffen, zoals een lichtroze bedhoofd, een schapenvelletje aan je voeten, linnen lakens en zachte gordijnen die passen bij de kleur van je muren.

Natuurlijk slaapritme

De tweede tip voor een rustgevende slaapkamer heeft te maken met je natuurlijk slaapritme. Het is namelijk belangrijk dat je je natuurlijk slaapritme zo min mogelijk verstoort. Zo ga je best elke avond op hetzelfde uur slapen en word je elke dag wakker rond hetzelfde uur. Een volwassene heeft gemiddeld zo’n 8 uur slaap nodig, maar hier zijn ook heel wat individuele variaties in. Elke dag in de week maar 5 uur slapen en in het weekend “ slaap inhalen”, werkt namelijk helemaal niet. Elke nacht dat je te weinig of slecht slaapt, is nadelig. Je kan dit ritme stimuleren en aanhouden door een uur voor het slapengaan je schermen (en het blauwe licht) uit te schakelen. Je kan even mediteren of een boek lezen. Zo leer je je lichaam tot rust te komen en maak je melatonine aan. Om ‘s ochtends frisser uit je bed te komen, kan je werken met een wake up light dat het opgaan van de zon nabootst. Dit licht stimuleert je biologische klok en gaat de aanmaak van melatonine tegen. Zorg dus met de juiste raam decoratie, verlichting en rustgevende inrichting voor een betere slaap.

Kies de juiste kleuren

Last but not least: ook kleuren hebben invloed op ons gemoed. Zo werken zachte kleuren zoals lichtblauw en groen kalmerend. Dus zet gerust een plantje op je nachtkast en schaf je een een lichtblauw dekbed aan. Deze kleuren kan je ook perfect combineren met andere zachte en toffe kleuren zoals zachtroze, oranje en oker. Houd je muren eenvoudig en rustig, en ga voor kleuren zoals gebroken wit, beige en taupe. Steriele kleuren zoals grijs, neon en paars vermijd je beter.

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is geschreven in opdracht van Veneta.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.