Health | 12X Omgaan met stress, zonder stress

by Charelle
omgaan_met_stress

Werkend of niet-werkend, studerend of niet-studerend, kids of geen kids, we krijgen allemaal te maken met stress. En stress leidt tot… stress, juist. Voordat je het weet zit je in een neerwaartse stress-spiraal waarbij lichamelijke, mentale en spirituele problemen de kop opsteken: een slechte weerstand, prikkelbare darm, verwarde hormoonhuishouding, verhoogde bloeddruk, relatieproblemen, identiteitsverlies en dan hebben we nog niet eens gehad over puistjes… Duidelijk mag zijn dat we stress beter kunnen vermijden. Door de spiraal weer op te klimmen, terug naar ons zelf. Stapje voor stapje, zonder stress.

1. Luister naar je lichaam

Stress komt nooit zomaar uit het niets en je voelt het vaak al van mijlen ver aan komen denderen. Luister naar dat gevoel en wacht niet tot het moment waarop stress is gearriveerd. Zeg eens ‘nee’ tegen die collega en ‘ja’ tegen jezelf.

2. Mediteer

Een cliché? Misschien, maar het effect is significant. In 2015 nam ik een abonnement op de app Headspace en een meditatie van tien minuten staat bij mij nog dagelijks op het program. Die tien minuten van stilte zijn zo fijn, ik kan echt niet meer zonder.

3. De kracht van geur

Aromatherapie is een nieuwe interesse van mij en sinds kort brand ik iedere dag wel een kaarsje in mijn aromabrander. Lavendel is dé geur bij stress, maar experimenteren en ontdekken van welke geur jij rustig wordt blijft de beste manier.

4. Schuddebuiken

Onderzoek toont aan dat lachen stress voorkomt én vermindert (Bains et al., 2014), niets mis met wat flauwe kantoorhumor dus. Of kijk ’s avonds eens een ouderwetse sitcom. Mijn favorieten? The Big Bang Theory en The Nanny.

klassieke_muziek_spotify

5. Draai een plaatje

Er is wetenschappelijk aangetoond dat we van het nummer Happy inderdaad heel happy worden. Ik kan je vertellen, ik niet meer (OD). Muziek heeft echter ook de eigenschap om stress te reduceren (Thomas et al., 2013), met uitzondering van zeer luide, onnatuurlijk muziek (bijv. Death Metal). The Smiths en Taylor Swift zijn wellicht een betere keus, al mijn voorkeur as usual uitgaat naar klassiek (geen dag zonder Bach).

kamillethee

6. Een kopje thee

Een pas op de plaats maak je met een kopje kamillethee, maar ook lavendel, ginseng en munt (klik voor muntthee variaties) zijn perfecte kruiden om mee te ontspannen. Liever echte thee? Onderzoekt toont aan dat zwarte thee helpt om te herstellen na een periode van stress (Steptoe et al., 2007).

7. Laat los

Ha! De pot verwijt de ketel hier. Loslaten is nogal een puntje van aandacht voor mij. Maar toch, pieker niet teveel over dingen die je niet kunt veranderen. Accepteer en kijk hoe je de huidige situatie vorm kunt geven op een manier die bij jou past.

8. Niet zo serieus

Hoe belangrijk is de situatie nou echt? Vergaat de wereld als het niet lukt? Waarschijnlijk niet. Laat het rusten en kijk er morgen nog eens naar met een frisse blik. Waarschijnlijk is de kwestie vijf maten gekrompen en zie je direct een scala aan oplossingen.

9. Gun het jezelf

Een traktatie voor jezelf? Waarom niet. Verwerk een massage, pedicure behandeling, museumbezoek of bezoekje aan je favoriete boekwinkel in die drukke agenda. Een uurtje wat fijns doen voor jezelf geeft je nieuwe motivatie en energie.

10. Maak een wandeling

De wandeling, volgens mij kan ik die in ieder artikel als tip verwerken. Maar echt jongens, een miracle walk is goud waard en hoeft niet langer te duren dan vijf minuten. Een frisse blik, uitgerust hoofd, herstelde ogen, een dosis creativiteit… het kost je maar vijf minuten (als je eenmaal loopt zul je merken dat je nog wel wat langer wilt lopen, alleen maar goed)!

11. Doe sociaal

Ook al introvert merk ik dat socializing echt bijdraagt en de preventie van stress en aan ons geluk. Je hoeft echt niet iedere avond op een feestje te zijn (niets doen in het weekend is ook OK), maar er is niets mis met een uurtje koffie drinken met een vriendin. Of misschien een weekendje hygge? Zelf glimlachen naar vreemden op straat draagt al bij aan het verminderen van stress.

12. Vraag om hulp

Echt. Je hoeft niet alles zelf te doen.

BONUS TIP: Zoek de stress niet op

Moet je echt om 17u naar de Albert Heijn, als het er mega druk is? Of kan het eigenlijk ook wel ’s ochtends. En is doordeweeks sporten niet slimmer dan op zaterdag? Wie weet.

Lees ook: 9X Ontspanning gedurende de werkweek! #1

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

7 comments

Joyce rdt 17 oktober 2016 - 14:19

Mooi lijstje en ik denk dat ik nummer 12 nog wel de beste vind. Er heerst (voor mijn gevoel) zo’n taboe op hulp vragen. Liefs.x

Reply
Kim 17 oktober 2016 - 20:16

Mooi blogje Charelle met fijne tips! Van veel dingen merk ik ook dat het werkt. Ik ga altijd tekenen, lezen of een serie kijken in bad wanneer ik erg gestrest ben :)

Reply
Karlijn 18 oktober 2016 - 12:31

Deze sla ik op. Dankjewel. Precies wat ik nu even nodig heb. Al die gedachtes over mijn master ‘kan ik het wel?’ ‘ik ben niet slim genoeg’ ‘ik kan dit niet’ ‘het is zo veel’ etc. constant in mijn hoofd. Even naar buiten gaan helpt vaak wel, maar de rest van jouw tips ga ik ook proberen. X

Reply
Charelle 25 oktober 2016 - 10:04

Ah blij je geholpen te hebben Karlijn! En die master, die kun je echt wel! ;)

Reply
Saskia 22 oktober 2016 - 12:49

Wat een super fijn en inspirerend blogje. Zeker hele fijne tips die ik ga onthouden.

Reply
Nóg 6 anti-stress tips om stress te voorkomen, zonder stress 24 oktober 2016 - 06:22

[…] week las je al hoe je omgaat met stress (zonder stress) en gaf ik tips over hoe je stress kunt voorkomen. Wat mij betreft hebben we nooit teveel van dat […]

Reply
5x Natuurlijke kruidenremedies bij griep en verkoudheid 14 maart 2018 - 10:11

[…] Lees ook: Health | 12X Omgaan met stress, zonder stress […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.