Introvert | Niets doen in het weekend is OK

by Charelle
introvert_weekend_1

Of ik een leuk weekend heb gehad? Zeker weten! Of ik nog spannende dingen gedaan heb? Ehm… nee? Toen ik nog op school zat, stage liep en werkte waren dat de standaard vragen en antwoorden op de maandagochtend. Vragen die me aan mezelf lieten twijfelen, want, had ik dan spannende dingen moeten doen? Voldeed ik niet aan de sociale norm door lekker thuis te rommelen in het weekend? Eigenlijk niet. Maar is dat erg? Helemaal niet!

Tja, ik doe nu eenmaal al 25 jaar lang niets spannends in het weekend. Ik ga niet feesten en maak geen terrassen onveilig. Simpelweg omdat ik daar helemaal geen zin in heb, ik kijk uit naar het weekend om heel andere redenen. Werken aan mijn ‘projectjes’, lekker rommelen in huis, wat lezen, in de keuken bezig zijn en vroeger urenlang paardrijden en computeren. Daar heb ik niets of niemand bij nodig.

Klinkt bot? Een beetje wel hè. Maar ik bedoel dat niet zo. Want ik vind het heus wel leuk om eens naar een verjaardag te gaan, of om mee naar de stad te gaan om die rok te passen die je gezien hebt, of om samen koffie te gaan drinken bij dat nieuwe tentje. Maar niet te lang. Want in het weekend heb ik behoefte aan ‘ik-tijd’. Als introvert heb ik eigenlijk altijd behoefte aan ‘ik-tijd’, maar als je al de hele week geen ‘ik-tijd’ hebt gehad. Joh, dan kun je niet wachten tot het weekend is!

Tot het maandagochtend is en er van je verwacht lijkt te worden dat je spannende dingen hebt gedaan. Dat ik een burger heb gegeten op het foodfestival (waar het mega druk is), dat ik vervolgens veel wijn dronk, tot vier uur danste in een club en de volgende dag met een enorme kater een slechte serie (Geordie Shore?) heb gekeken op Netflix. Want dat is spannend. Toch?

Niet als je het aan mij vraagt. Maar ja, wie ben ik om op de vraag ‘heb je nog spannende dingen gedaan?’ te beantwoorden met ‘Ja! Ik heb de cupcakes uit het boek van Rens Kroes gemaakt (en nee, ik heb er geen bewaard voor jullie, helaas)’, of met ‘Ja! Ik heb met de hond in het bos gewandeld!’, of ‘Ja! Ik heb mijn sidebar vernieuwd!’, of ‘Ja! Ik heb het nieuwste boek van Sarah J. Maas gelezen!’ Je snapt hem.

Terwijl er voor mij geen beter weekend bestaat dan lekker kneuteren. Keuken overhoop. Potloden uit de kast. Stapel boeken op de stoel. Twintig tabbladen open in zowel Firefox als Chrome (en ja dat crasht regelmatig). Mijn weekend.

De oplossing? Nu ik dit zo opschrijf besef ik me dat de oplossing zit in de manier waarop je over je weekend vertelt. Als jij met voldoende extravert enthousiasme kunt zeggen dat je het nieuwste boek van Sarah J. Maas hebt gelezen, dan voel je jezelf niet te kort doen. Immers, dat boek was ontzettend spannend, jij genoot ervan, het maakte jouw weekend compleet en wat kan daar aan tippen? Helemaal niets! Dus volgende keer antwoord ik: ‘Jaaa! Ik heb het nieuwste boek van Sarah J. Maas gelezen en het was zó spannend ik kan niet wachten op het volgende boek!’ Heb ik dan nog het gevoel dat ik niet voldoe aan de sociale norm?

Helemaal niet. Gewoon lekker introvert.

Voel jij je ook wel eens ongemakkelijk op de maandagochtend? Of heb je wel eens het gevoel dat je eigenlijk op dat ene feestje zou moeten zijn omdat je iets spannends zou moeten doen? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Introvert Issues – Wat is het verschil tussen introvert en verlegen?

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

34 comments

Isabelle 28 september 2016 - 08:59

Haha oh dit herken ik als introvert zo goed! En ik vind dat we ons helemaal nergens voor hoeven te schamen, ik heb een heerlijk weekend gehad als ik inderdaad lekker bij m’n paard ben geweest, een heerlijk boek heb gelezen en met van alles op m’n laptop bezig ben geweest. Gelukkig kunnen we een hoop gelijkgestemden vinden op het internet om ons zelf eraan te herinneren dat de norm die bepaald wordt die zij die het hardst schreeuwen ;)

Reply
Veerlez 28 september 2016 - 11:02

Ik herken dit ook zo goed, ik doe het liefste niets in de weekenden, om tot rust te komen en soms mijn oma of ouders te bezoeken. Maar ‘spannende’ dingen, liever niet. Dat is wel heel erg wennen geweest, want tot 6 jaar geleden deed ik in de weekenden van alles. Ik ging uit (alhoewel, toch al een jaar of 8 niet meer denk ik) ik had scouting en het was het moment dat mijn toendertijd vriend tijd voor me had. Dus toen waren de weekenden gevuld met vanalles doen en moeten. Het heeft echt even moeten wennen. Maar gelukkig is het oké, het gaat erom dat je dingen doet waar jij gelukkig van wordt.

Reply
Karlijnl 28 september 2016 - 13:47

Wat een fijn stuk dit. Ik herken er zo veel in. Ik ga in het weekend niet uit, houd niet van late feestjes en al helemaal niet van alcohol. Dus ja, dan zien mensen mij al snel als saai. Maar niet uitgaan is voor mijn niet saai, ik houd juist van lekker op de bank zitten met een boek, lang in bed liggen en lekker rommelen op mijn kamer. X

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:31

Haha dan zitten wij volkomen op één lijn Karlijn!

Reply
Nienke 28 september 2016 - 15:13

Herkenbaar verhaal! Ik ben het wel met je eens dat de oplossing zit in hoe je over je weekend vertelt. Zolang jij je weekend maar spannend vond, dat is het belangrijkste :)

Reply
Natasja 28 september 2016 - 17:33

Zó herkenbaar! Ik merk dat ik de afgelopen tijd ook steeds meer ‘gehoor’ wil geven aan mijn introverte ik. Eerder paste ik me aan, want anderen wilden dat ik mee ging stappen tot in de late uurtjes of urenlang op visite. Ik rommel graag alleen aan, dan kan ik tot rust komen. :-)

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:30

Goed dat je je introverte kant steeds meer de ruimte geeft, het is zo belangrijk om een beetje op te laden! Dan kun je een ander weekend in ieder geval weer vol goede moed mee gaan stappen. ;)

Reply
Fleur 28 september 2016 - 18:48

Oh wauw! Ik dacht hoor inderdaad altijd iedereen over spannende dingen en dan kom ik met de in hun ogen ‘saaie’ dingen aan. Wat fijn om te lezen dat ik zeker niet de enige ben die het liefst gewoon ‘zelf’ dingen doet en niet altijd maar de deur uit hoeft om een fijn weekend te hebben! En wat je zegt, het is net hoe je het brengt. En al komt het dan nog niet goed aan; boeiend! Jij hebt een fijn weekend gehad en als iemand anders daar anders overdenkt omdat het niet dezelfde ‘spannende’ dingen zijn als die ze verwachten te doen in het weekend; lekker laten gaan, zolang jij het fijn hebt gehad en het als een goed weekend aanvoelde kan het toch niet beter? Ontzettend fijn dat ik dus niet de enige ben:)!

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:24

Leuk om te lezen Fleur dat je zoveel herkenning vindt in het artikel en het je gerust stelt. Want zo is het inderdaad, het gaat erom wat jij leuk vind. En wat anderen leuk vinden hoef jij nog niet per se leuk te vinden. Zo lang je maar geniet. ;)

Reply
Merel 28 september 2016 - 20:27

Leuk en herkenbaar artikel! Ik zit een beetje tussen introvert en extravert in, maar ik heb ook altijd veel ‘ik-tijd’ nodig om een beetje tot rust te komen. Vooral in m’n vakantie merk ik dat 2 dagen druk zijn en 1 dag thuis chillen heel goed werkt.

Reply
Dineke 28 september 2016 - 21:59

Ik herken het zeker! Op zich vind ik een feestje af en toe niet verkeerd en pak ik graag een terrasje, maar ik houd ervan om lekker in het weekend te genieten van de vrije tijd! Series kijken, boeken lezen, artikeltjes schrijven. Wat dan maar ook, als ik er maar lekker rustig van word en er van kan genieten! Het is niet echt dat ik mij dan schaam, maar er wordt toch wat negatief gekeken naar zo’n weekend (oh.., je hebt niks gedaan dus). Terwijl ik er echt van genieten! En dat is het alleerr belangrijkste. En wie weet ben ik over twee weken wel op dat feestje, maar dat zie ik dan wel vanzelf, haha!

Reply
Kim 28 september 2016 - 23:09

Oooh zo herkenbaar ja. Vooral aan het begin van mijn studie. Nu boeit het mij ook niet zo erg meer :)

Reply
Iris 29 september 2016 - 08:32

Oh wat klinkt dit fijn! Ik hou ook hel erg van het weekend. Er is vaak wel 1 dag dat ik iets met anderen doe, maar de andere dag hou ik echt voor mijzelf :D

Reply
Anneke 29 september 2016 - 10:49

Het probleem met de maatschappij tegenwoordig is dat je alles MOET gedaan hebben. Pfff… hoeft helemaal niet, vind ik dan.
Er is niks mis mee met gewoon blij te zijn met een weekend thuis bezig zijn. Dat is gewoon zaaaaalig! Ik kan daar ook immens van genieten. Ik hoef niet iedere dag mensen om me heen te hebben (behalve m’n gezin dan ;) ).
Het wordt nogal gauw aanzien als ‘saaiheid’ door de rest van de maatschappij. Maar die ‘saaiheid’ wordt zwaar onderschat. Wij, ‘saaie mensen’, lopen tenminste onszelf niet constant voorbij en kunnen af en toe eens tijd nemen om ècht te genieten van de kleine dingen. ;)

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:22

Helemaal met je eens Anneke, gewoon doen waar je van geniet en waar je geluk uit put! Niets hoeft en wat voor iemand anders leuk is, is nog niet per se leuk voor jou!

Reply
Anouk 29 september 2016 - 10:51

Avond bank hangen met eten en een filmpje > uitgaan oid. Soms vind ik het wel fijn om gewoon even met vriendinnen iets te doen zaterdagavond (maar ik moet dan ook toegeven dat ik daar dan de hele dag tegenop zie :’) Als ik er eenmaal ben vind ik het wel leuk haha)

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:20

Haha jaaa dat er de hele dag tegen opzien heb ik ook, maar achteraf is het altijd leuk!

Reply
Nicole 29 september 2016 - 15:48

Dit is zo herkenbaar. Ik had altijd een hekel aan die vraag op maandagmorgen. Want in hun ogen had ik nooit wat leuks gedaan. Nu ben ik zover dat het me niet meer veel kan schelen. Iedereen is anders en ja ik ben een introvert en nee dat is niet raar of anders, dat is ok!

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:20

En zo is het helemaal Nicole! Een leuk weekend ziet er nu eenmaal voor iedereen anders uit! ^^

Reply
Joyce rdt 30 september 2016 - 12:00

‘Vroeger’ ging ik 3 dagen per week op stap, als iemand me nu om 17u vraagt om s avonds op stap te gaan denk ik alleen maar ‘Had je dat niet eerder kunnen zeggen?’ echt heel erg haha. Een weekend niks doen en een feestje overslaan vind ik heerlijk! Liefs.x

Reply
Sjoukje - meergeldminderstress.nl 30 september 2016 - 14:01

Wat heerlijk, zo’n rustig weekend! Nu ben ik dus heel extravert, maar ik ben ook het liefst thuis :-) En daar vertel ik heel graag en uitgebreid over.

Reply
Sofie 2 oktober 2016 - 13:19

Ja!!! Zo’n weekends heb ik eens graag :) al plan ik graag ook iets maar 1 ding per weekend is meer dan genoeg :)

Reply
marleen@burgertrutjes 3 oktober 2016 - 15:35

Een weekendje niks is heerlijk! Dit plan ik soms bewust in. Helemaal als ik wel drukke weekenden eromheen heb. Ik ben in het weekend eigenlijk het liefste thuis. Op mijn eigen bankje ;)

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:14

Je eigen bankje is altijd het fijnste bankje! ;)

Reply
September inspiratie: het hoeft niet perfect - Aandachtige Blog 5 oktober 2016 - 08:01

[…] maar het liefst op de bank hangt? Niet doen. Het is helemaal oké om niets te doen in het weekend. Charelle schreef er een mooi stukje […]

Reply
Sophie 5 oktober 2016 - 23:54

Heel herkenbaar! Om er nog een beetje ‘bij te horen’ verzon ik vaak maar verhalen op werk. “Ja ik ben gezellig uit geweest in Amsterdam met vriendinnen” of “ja lekker weekend gehad ik had het zo druk joh”. Terwijl ik in de realiteit vooral achter mijn computer zat en enkel het huis uitging om boodschappen te doen of even een wandeling te maken.

Ik mis die maandagochtenden dan ook totaal niet haha. Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn en mensen en de interactie op te zoeken als ik daar zin in heb, niet omdat het moet.

Reply
Charelle 6 oktober 2016 - 15:09

Oh wow wat knap dat je dat zomaar durfde verzinnen, dat zou ik dus nooit kunnen! Maar ja, dat dat überhaupt nodig is zegt al genoeg toch? Want een weekend lang computeren en aan je blog/project werken kan gewoon zó fijn zijn! En lijkt me heerlijk inderdaad, om zo eigen baas te zijn en je eigen leven te leven. (:

Reply
Kirsten 11 oktober 2016 - 09:04

Zelf ben ik eerder een extravert type, maar een té druk weekend is ook niet mijn ding. Dan geniet ik zo van de momenten dat ik thuis ben & gewoon mijn eigen ding kan doen. Ik zoek echt naar de balans tussen de 2, want ik ga echt wel graag buiten & onderneem graag allerlei activiteiten. Als het mij te veel wordt, crash ik wel :)

Reply
Charelle 25 oktober 2016 - 10:11

Grappig hoe het toch voor iedereen anders werkt he, extravert of introvert! Maar wellicht heb je gelijk, voor iedereen is het op een gegeven moment teveel en is rusttijd zo belangrijk!

Reply
Ingrid 16 oktober 2016 - 01:14

Het zit vast in de familie ;) Bij het runnen van een eigen bedrijf zijn wij blij als je in het weekend even niets hoeft. Als er dan op maandag wordt gevraagd, “wat hebben jullie gedaan” zeggen wij gerust : ” Lekker niets!” Zeker niet iets waar je je rot over hoeft te voelen.

Reply
Irene | Tussenmarsenjupiter.be 28 november 2016 - 18:08

Ooooh wat herkenbaar! Ik ben ook bezig aan zo’n post! :) Mijn collega vraagt op vrijdagavond standaard wat ik allemaal gepland heb in mijn weekend. Niets. Haha. En als ik wel iets plan is het alleszins niet uitgaan, me bezatten, veel mensen ontmoeten. Nope. Dan gaan mijn vriend en ik een wandeling maken in het bos. Of we hangen in de zetel. Helemaal oké. Ik voel me daar ook al lang niet meer raar of anders door. Gelukkig! ’t Is wel een opluchting om je gewoon fijn te voelen bij wie je bent :) (wat laat dat ik dit lees waarschijnlijk, maar wou toch graag nog reageren! :) )

Reply
Charelle 3 december 2016 - 17:54

Jaa heel goed dat je je daar gewoon fijn bij voelt Irene. Je moet doen wat goed is voor jou, ongeacht je collega, haha!

Reply
Wat is de zin van het leven? Ik ga het met je uitzoeken! 5 december 2016 - 06:26

[…] Lees ook: Introvert | Niets doen in het weekend is OK […]

Reply
Introvert | Alleen op Oudejaarsavond is heel prima en OK! 6 november 2019 - 12:17

[…] Lees ook: Introvert | Niets doen in het weekend is OK […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.