Introvert | Alleen op Oudejaarsavond is heel prima en OK!

by Charelle
oudejaarsavond_alleen

Oudejaarsavond alleen doorbrengen, het leek mij één van de ergste dingen die een mens kon overkomen. De eenzaamheid. Het gevoel nergens bij te horen. Het gelach en plezier van de mensen op straat, op televisie of bij de buren. Wachten. Alleen maar wachten tot het middernacht is. Het vuurwerk bekijken. En dan heel anti-climax naar bed gaan. Alleen. Maar wat bleek? Dat is eigenlijk wel heel prima en OK!

Vorig jaar was het mijn lot om oudejaarsavond alleen door te brengen. Een lot waar ik op dat moment zelf voor koos en enorm van heb genoten. Zoveel zelfs, dat ik het iedereen alleen maar kan aanraden om eens hetzelfde te doen. Om oudejaarsavond eens alleen door te brengen.

Alleen zijn met oudjaar

De reden dat ik er vorig jaar voor koos om alleen te zijn op oudejaarsavond had voornamelijk te maken met mijn slechte gezondheid. Ik had op dat moment erg veel last van mijn Lyme: van vermoeidheid en pijn. Ondanks dat dat nu nog steeds zo is heb ik in een jaar veel geleerd over hoe ik daar mee om moet gaan. Ook heb ik inmiddels een aantal stappen teruggezet, die het me nu mogelijk maken weer kleine stapjes vooruit te zetten.

Vechten tegen de slaap

Maar vorige jaarwisseling moest ik er echt niet aan denken om de hele avond, tot middernacht(!) gezellig te moeten doen met andere mensen. In de stad. Thuis. Tijdens het gourmetten. Of met zijn allen voor de tv om de oudejaarsconference te zien.

Met oliebollen en appelbeignets die ik toch niet mag. Niet wil ook eigenlijk. Maar die mij de hele avond zouden aanstaren.

En mensen die buiten vuurwerk zouden gaan afsteken. Iets wat ik levensgevaarlijk vind. Zelfs mensen die belangrijk voor me zijn. Vrienden die me mee naar buiten zouden sleuren om het vuurwerk te zien. Buiten, waar het harde geknal alleen maar harder klinkt.

Een avond lang vechten tegen de slaap. Tegen de pijn. Tegen het lawaai. En verlangen naar mijn bed. Rust. Stilte. Naar 1 januari, waarop ik heus wel even met al die geliefde mensen een boswandeling wil gaan maken. Of een stukje gebak eten.

En dan te bedenken dat ik in eerste instantie nog het plan had gehad zélf iets te organiseren. Vrienden zou uitnodigen. Bordspelletjes zou spelen. Dat soort dingen. Maar het ging te slecht.

Mijn ouders hadden een feest. Ik overtuigde hen ervan dat ze daar vooral naartoe moesten gaan. Dat ik liever thuisbleef. Maar dat zij het toch echt gezellig moesten hebben.

Wat doen met oudjaar?

Zodoende. Ik bleef thuis.

En het was prima.

Ik warmde een Thaise curry op uit de vriezer en at het comfort-wise met een lepel uit een kom.

Netflix aan. Mad Men aan. Kijken maar.

Normaal wandel ik na het eten nog zo’n twintig minuutjes. Maar niet die avond. De hoeveelheid vuurwerk was enorm. Overal mensen. Overal knallen. Ik weet zeker dat het meer was dan de jaren ervoor. Ik weet het zeker, ook al heb ik het misschien alleen maar zo ervaren.

Dus ik bleef binnen en nam een bad. Met de Libelle en een masker.

Daarna een poging tot meditatie.

Nog niet vegan op dat moment werd de poging tot meditatie vervolgd met ijs. Ben & Jerry’s Greek Yoghurt Honey Caramel. Want dat is lekker.

Mad Men. Thee. Een glutenvrij kerstkoekje.

Die Libelle maar eens uitlezen? Of een film kijken? Of allebei. Ja allebei. Terwijl Keizer Kuzco zijn groove danst (of all choices), lees ik de Libelle.

Kwart voor 11. Opblijven? Of naar bed? Mijn ogen zeggen naar bed. Tandjes poetsen. Oordopjes in. In bed liggen.

3 simpele tips om je minder alleen te voelen met oudjaar

  • Laat de kerstboom na kerstmis nog een paar dagen staan en doe de lampjes aan. Dat maakt het net wat knusser, zo alleen thuis. Ik kocht dit jaar deze draadloze kerstlampjes, dikke aanrader!
  • Deze glutenvrije kerstkoekjes zijn heerlijk, fijn om mee op de bank een boekje te lezen, met een lekker kop thee!
  • Zorg ervoor dat je een lekker dekentje hebt om onder te kruipen, zodat je het jezelf behaaglijk kunt maken. Deze zachte deken van Essenza is een favoriet van mij!

Wakker van het vuurwerk

Om 00:04 schrik ik wakker van het vuurwerk. Dat was harder dan verwacht.

Toch maar even uit bed. Hond aaien. Vuurwerk kijken. Terug naar bed.

Heel prima.

Je ziet. Ik heb me prima vermaakt die avond. Zonder stress van mezelf of anderen. Zonder lawaai. Zonder verplichte gezelligheid. Zonder verplicht opblijven.

Het was prima.

Prima, maar niet ideaal

Maar ik geef toe, ideaal was het niet. Natuurlijk zou ook ik liever de avond met vrienden hebben doorgebracht. Bordspelletjes spelend. De oudejaarsconference kijkend. Met oliebollen. Die ik eigenlijk niet wil.

Maar in een situatie waarin dat niet mogelijk is. Is alleen zijn op oudejaarsavond, heus zo slecht nog niet. En eigenlijk wel heel prima.

Ook dit jaar blijf ik daarom thuis. In pyjama. Samen met mijn huisgenoot. Dus niet helemaal alleen. En daardoor eigenlijk nog heel veel meer prima en OK!

4 tips voor als je alleen bent op oudejaarsavond:

  • Maak er een self-care avond van, dat kán betekenen bad en chocola, maar ook spinazie en vroeg naar bed. Self-care is naar jezelf luisteren: wat heb jij nu nodig?
  • Als je ernaar uitkijkt alleen te zijn, laat je dan niet verleiden door anderen om tóch naar hun feestje te komen. Nogmaals, doe waar jij behoefte aan hebt.
  • Wil je wel contact met anderen maar niet naar een feestje? Omdat je dat oprecht goed zal doen? Vraag dan aan een vriendin, de buurvrouw, een tante of ze het leuk vindt als je rond 12 uur even langs komt. Of bel iemand waarvan je weet dat hij of zij ook alleen is deze avond.
  • Als je het nog moeilijk vindt om alleen te zijn, raad ik een paar boeken aan die je laten zien hoe mooi het is om alleen te zijn: Wild (Nederlands, Engels), Belonging (Engels), Braving the Wilderness (Nederlands, Engels), Letters to a Young Poet (Nederlands, Engels) en The Highly Sensitive Person (Nederlands, Engels).

Fijne jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

Ben jij wel eens alleen geweest op oudejaarsavond? Of zou je het eigenlijk wel willen maar doe je het niet omdat het niet hoort? Ik ben heel benieuwd, dus laat het weten in de comments!

Lees ook: Introvert | Niets doen in het weekend is OK

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

14 comments

Anneke 31 december 2016 - 09:37

Die feestdagen zijn gewoon één grote opgeklopte toestand. Iedereen moet precies sociaal zitten doen. Onzin. Iedereen moet gewoon doen waar hij op dat moment zin ik heeft. En als dat wil zeggen alleen zijn, dan is dat zo. ;)

Reply
Monique | personal foodblog 31 december 2016 - 10:41

Ik ben zelf nog niet eerder alleen geweest met oid en nieuw. Maar meestal vier ik het bij mijn ouders. Die vinden alles prima. Wil ik nog slapen tot 12 uur? Prima. Wil ik met zn allen spelletjes spelen en flink aan de drank? Ook prima. Zij zijn niet zo moeilijk.

Uiteindelijk gaan we meestal gewoon lekker wat eten (allemaal in de meest comfi kleding uiteraard), spelen we een spelletje en hangen we daarna op de bank met een dekentje. Wij houden ook niet zo van verplichte gezelligheid.

Net als kerst trouwens, dat hoeft van mij ook niet allemaal volgens “de regels”. Vreselijk ;P

Maaf ik begrijp dat t helemaal alleen ook heel fijn kan zijn! Als ik niet samenwoonde zou ik dat denk ik dit jaar ook denk ik wel zijn. Lekker even tijd voor jezelf :)

Reply
Joyce rdt 31 december 2016 - 12:49

Een aantal jaren geleden was ik ziek met O&N en dus ook alleen en dat vond ik achteraf gezien ook helemaal niet zo erg haha. Lekker op tijd in bed beetje filmpjes kijken, heb me ook prima vermaakt. Dit jaar zou ik misschien ook wel het liefste een pyjama nachtje houden, dat hele O&N gebeuren trekt me dit jaar niet zo heel erg. Ik wens jou en je huisgenoot iig een hele mooie jaarwisseling. Liefs.x

Reply
Sabine 31 december 2016 - 15:28

Ik was vorig jaar ook alleen met oud en nieuw. En dit jaar weer. Mijn man werkt in de nacht en ik kan wel naar andere mensen toe maar dat wil ik niet. Reizen in Bogotá met oud en nieuw is nogal gecompliceerd namelijk. Dus heerlijk alleen! Hier mag geen vuurwerk individueel worden afgestoken dus daar hoef ik niet voor op te blijven. Ik ga dus een film kijken en lekker op tijd naar bed. Een gelukkig 2017 alvast!

Reply
Romy 31 december 2016 - 20:28

Yes creatieve blog! :D Wat heb je een leuke blog <3

Ik vier dit jaar oud en nieuw gezellig in bed haha, of nou ja vanaf een uur of 1, eerst natuurlijk nog vuurwerk spotten! :)

Reply
Karlijn 31 december 2016 - 23:38

Vorig jaar was mijn eerste keer alleen die avond, en pff wat was het heerlijk! Dit jaar weer :) Fijne avond. X

Reply
Lauriëtte 1 januari 2017 - 12:27

Ik vind het ieder jaar weer een struggle. Dit jaar was de vijfde keer dat ik oud en nieuw ‘alleen’ met mijn vriend doorbracht. Aan de ene kant vind ik het leuk en hartstikke prima. Maar aan de andere kant voelt het ergens ook wel eenzaam en ervaar ik bij alle gezellige foto’s op instagram wel een klein beetje jaloezie. Gelukkig nieuwjaar Charelle! Ik was nog niet eerder op je blog geweest en ga zeker nog eens terugkomen :)

Reply
Naomi 1 januari 2017 - 14:07

Ik ben nog nooit alleen geweest op oudejaar maar dit jaar heb ik het voor het eerst wel gewoon thuis in m’n zetel het ‘gevierd’. Ik had de energie gewoon niet om van alles te gaan plannen en te gaan doen. Het is eigenlijk een vrij overrated avond die vaak véél geld kost en ja daar had ik dit jaar geen zin in. Dus met de familie thuis. Maar alleen had ik ook helemaal niet erg gevonden haha. Kwart na elf lag ik trouwens ook al te slapen, alleen net voor 12 weer wakker geworden.

Reply
Rachel Kromdijk 2 januari 2017 - 16:56

ah heerlijk relaxed is het voor je geweest hhaa ik zat koud te lijden in de Efteling.. och tot het bot toe koud!

Reply
Meike 2 januari 2017 - 19:24

Ik zou er toch niet aan moeten denken om alleen te zijn met oud en nieuw. Sinds ik ben verhuisd zie ik mijn vrienden en familie veel minder. Dan vind ik de feestdagen toch wel even leuk. Vaak kijk ik wel op tegen deze “verplichte” sociale gelegenheden, dus wat dat betreft snap ik je wel. Uiteindelijk valt het altijd wel mee en heb ik het naar me zin. Ik wens je een goed en gezond 2017!

Reply
Marleen 3 januari 2017 - 14:18

Fijn dat je doet wat bij je past. Ik snap je wel. Je moet niet iets doen wat je tegenzit, zeker niet op zo’n dag als deze. En als je ook nog zo’n pijn hebt, kun je beter voor jezelf kiezen. Heel belangrijk.
Ik ben altijd thuis met mijn vriend. Hij houdt absoluut niet van uitgaan of veel mensen om zich heen en is jarig op oudejaarsdag, dus ik vind dat hij mag bepalen. Ik hou dan weer niet van vuurwerk, dus vindt het allemaal wel prima. We sluiten ons lekker en kijken veel films en ’s avonds lachen we om de cabaretiers. Sommige mensen vinden dat inderdaad raar, wij vinden het wel relaxt. De beste wensen voor 2017!

Reply
Lorenza 6 januari 2017 - 10:04

Het lijkt mij ook zo fijn om alleen te zijn! Ik heb altijd een beetje het gevoel dat het ‘zo hoort’ om samen te zijn. Terwijl ik wel de behoefte voel om heerlijk lekker ontspannen thuis te zijn. Want eerlijk is eerlijk, ik heb het niet zo op oud en nieuw. Volgende jaar wil ik het ook zo beleven, lekker thuis, ontspannen.

Reply
Denise 8 januari 2017 - 16:19

Ik heb oudejaarsavond ook alleen met mijn verloofde gevierd! Zelf ben ik geen feestbeest, ook omdat ik introvert ben en er totaal geen behoefte aan heb. En om half 1 lagen we alweer in ons bed, haha.

Reply
De winterblues verslaan? Dat doe je zo! | The Scent Of Cinnamon 14 december 2021 - 17:26

[…] Introvert | Alleen op Oudejaarsavond is heel prima en OK! […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.