De winterblues verslaan? Dat doe je zo!

by Charelle

De donkere dagen komen eraan en we kruipen weer lekker naar binnen. Gezellig! Nestelen rond de open haard, genieten van een weekendje in een boshuisje, frisse wintergeuren opsnuiven in de natuur. Ik ben er dol op! Al zijn er ook mensen die lijden aan ‘seizoensdepressie’, je kent het wel: de ‘winterblues’. Door de donkere dagen voelen we ons soms sneller somber, moe en futloos. Herkenbaar? Dan help ik je graag verder met enkele tips om je huis echt knus en fijn te maken zodat je je deze winter nét dat tikkeltje energieker voelt.

Wat is de winterblues?

Laten we beginnen bij het begin: winterblues is geen fabeltje. Seizoenwissels zorgen wel degelijk voor een verschil in ons gemoed, maar niet iedereen lijdt er op dezelfde manier onder. Hoe komt het? Door gebrek aan intens daglicht, minder vitamine D en meer melatonine (het slaaphormoon dat wordt aangemaakt als het donker is), voelen we ons slaperiger, ook overdag.

Bring in the light

De winterblues kan je gedeeltelijk oplossen door simpele dingen, al kan je het niet helemaal voorkomen. Zeker niet als je lijdt aan een ernstige vorm. Wat helpt voor de meeste mensen is – logisch – veel licht opnemen. Maak tijdens je middagpauze een kort wandelingetje, fiets naar de winkel of ga op pad voor een koffietje op het midden van de dag. Geniet even van frisse lucht en wat licht en breng minstens twintig minuutjes in de buitenlucht door. Zorg ook voor zo veel mogelijk licht in huis. Maak je ramen vrij en haal meubels die licht tegenhouden weg. Niet genoeg? Zorg dan voor genoeg sfeerverlichting binnen, zo kan je mooie sfeerlampen plaatsen waarbij je kunt lezen, maar je kunt ook kaarsen kopen voor in je woonkamer en slaapkamer. Voor mensen met seizoensdepressie kan een licht dat de zonsopgang simuleert ook erg helpen.

Geniet van heerlijke maaltijden

Niet alleen het daglicht, maar ook wat je eet is belangrijk. Wanneer we minder energie hebben en ons moe voelen, grijpen we vaak naar chocolade en ‘comfort food’: eten met snelle suikers en soms weinig proteïnen en vezels. Zorg dus dat je dit lekkers ook afwisselt met voedzaam eten waar je van houdt. Denk aan lekker fruit zoals mandarijnen of appels, noten of rozijnen. Of een lekkere pasta met veel groenten. Haal je mooiste servies uit de kast, zoek een heerlijk receptje voor een vegan groentelasagne, en geniet van lekker en voedzaam eten. Je hoeft natuurlijk niet alles te schrappen, maar zorg dat je bewust eet en gezonde keuzes maakt. Zeker als je voelt dat je eten je alleen maar somberder of meer moe maakt.

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is gesponsord door Action.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.