Introvert | 7x Tips om meer van Kerst te genieten

by Charelle
introvert

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik een absolute Kerstfanaat ben, een fanatisme dat ik ongegeneerd uit in de Christmas Cosiness serie. Verrassend voor een introvert? Ja en nee.

Kerst is een extraverte tijd. Een tijd van samenzijn, van feestjes, van verplichte gezelligheid. Allemaal aspecten waar de introvert niet op zit te wachten. Maar dat betekent niet dat de introvert enkel ‘Bah, Humbug’ mompelt terwijl de extrovert luidkeels meezingt op Rudolph The Rednose Reindeer.

Over het algemeen zijn introverts net zo gek op Kerst als extroverts. Ze houden van hun familie en vrienden en waarderen een gezellig samenzijn als geen ander. Het is alleen de manier waarop dit gebeurt, de extroverte manier, waar de introvert tegenop ziet: verplicht samenzijn, constante interactie en weinig alleen-tijd.

Zo zal de introvert een gezellig diner bij iemand thuis, met één op één gesprekken en oprechte aandacht voor elkaar, ontzettend aangenaam vinden. Al helemaal wanneer dit etentje eenmaal thuis wordt afgesloten met het lezen van een goed boek voor een knisperend haardvuur. Kortom, met tijd om op te laden.

Maar een groot familiefeest waarbij je oppervlakkige small talk moet houden met oudtantes, achterneven en verre vrienden van achternichten. Waar iedereen constant door elkaar heen praat en je je enorm bekeken voelt wanneer het jouw beurt is om dat cadeautje uit te pakken. Dat is niet the place to be voor de introvert. En dan heb ik het nog niet eens over dat feestje bij die fancy club dat een vriendin georganiseerd heeft, waar iedereen zonder schaamte in oncomfortabele glitterjurkjes de polonaise danst op Santa Baby.

En toch, sociale festiviteiten, familie bijeenkomsten en andere potentiële extroverte uitingen van Kerst, je komt er niet onderuit.

De hoeveelheid Kerst ‘survival-guides’ voor introverts die te vinden is op internet is dan ook niet verrassend. Maar voor mijn gevoel wel misplaatst, want de feestdagen hoef je niet te ‘overleven’, daarvan hoef je enkel te genieten. Ook de introvert kijkt uit naar Kerst.

Bij deze dus een aantal tips voor introverts waardoor ook zij meer van de extroverte feestdagen kunnen genieten (in plaats van ze enkel te overleven)!

1. Nóg een uitnodiging! YAY! Maar wat nu?

Het is natuurlijk super lief als mensen je uitnodigen op hun Kerstfeest en als je veel uitnodigingen ontvangt, is dat een eer. Immers, mensen willen de Kerst met jou doorbrengen! Maar meteen zeggen dat je komt is geen goed idee. Als introvert heb je namelijk tijd nodig om op te laden. Dus als je de dag vóór dit kerstfeest ook al een feestje had, ga je waarschijnlijk niet in staat zijn te komen. Om te vermijden dat je je toch moet (en zo snel mogelijk weer naar huis wilt), kun je beter bedanken voor de uitnodiging en zeggen dat je er heel graag bij wilt zijn, maar niet kunt beloven dat je komt. Op die manier heb je een wildcard wanneer het inderdaad echt niet lukt, energie-matig gezien. Een uitzondering hierop is natuurlijk wanneer mensen jou (en je partner) vragen voor hun kleinschalige kerstdiner. Dan kun je niet zeggen dat je ‘misschien’ komt. Maar dit soort feestjes zijn voor de introvert ook veel geschikter. Dus daar zeggen we uiteraard meteen ja op!

2. Dat feestje waar je niet onderuit kunt

Toch ja gezegd op een feestje? Gewoon omdat het zo leuk leek of omdat je je toch wel verplicht voelde er je gezicht te laten zien? Maar nu het zover is eigenlijk toch écht geen zin in mensen? Ga dan (te) vroeg. Er zijn dan nog niet zoveel mensen aanwezig, wat minder energie kost en bovendien is de kans groot dat de host ziet dat je er bent. Als je dan vroeg weggaat, met of zonder excuus, zal dit niet worden opgemerkt of je kwalijk worden genomen. Immers, je was er al héél vroeg.

introvertBron: Etsy – MadelineHomeDecor

3. Hoelang kan ik nog nep-glimlachen?

Iedere introvert kent het wel. De avond was zo gezellig, met leuke mensen en fijne gesprekken, maar naarmate de avond vordert merk je dat je socializing-quotum langzaam zijn grens bereikt. Je krijgt nog maar weinig mee van waar iedereen het over heeft en het lijkt alsof je op standje ‘energie-besparing’ staat. Tijd voor het toilet! A.k.a. alleen-tijd. Eventjes opladen en op Instagram kijken. Met een klein beetje nieuwe energie en – waarschijnlijk – een goede reden waarom je niet lang meer blijft, keer je terug naar je gezelschap.

4. De menselijke barricade

Je hebt super veel trek en die toastjes met brie in de keuken roepen jou. Maar ze lijken niet te eenkennig, want de keuken staat vól met andere mensen die zin hebben in een toastje. Als jij nu die keuken in gaat, ben je het komende uur verplicht aan al die mensen te vertellen wie je bent, wat je studeert en ze te vragen wat voor werk ze doen. Niet de meest strategische zet dus, dat toastje. Bedenk eerst, ‘hoe graag wil ik dat toastje nou eigenlijk?’ En, honger is maar relatief toch?

5. Zo. Veel. Mensen.

Je hebt geen idee meer waar je het zoeken moet. Overal zijn mensen, je weet niet waar je moet kijken, met wie je moet praten, waar je moet staan of zitten. Of wat überhaupt eigenlijk de bedoeling is van dit Kerstfeest. Maak een wandeling! Een wandeling is altijd een goed idee en niemand zal je tegenhouden. Integendeel iedereen zal je aanmoedigingen eens ‘een frisse neus’ te halen. Want dat is gezond. En zo krijg je deze dagen nog een beetje beweging. En ‘Oh! Mag de hond mee?’. Even een wandeling maken en alleen zijn met je eigen gedachten, weg van het geroezemoes en de drukte, laadt je gegarandeerd op en als je terugkomt ziet de situatie er alweer heel anders uit. Wie weet is het zelfs tijd om aan tafel te gaan!

6. Het limiet is bereikt

Al de hele avond wilde je niets liever dan naar huis. En nu je thuis bent lijkt een kluizenaarsleven het mooiste wat er is. Mensen, daar zijn er veel te veel van! Onzin natuurlijk, maar op dat moment de puurste waarheid. Dit is het moment om te doen wat je het liefste doet. Een boek lezen, nagels lakken, een filmpje kijken, koekjes bakken, je art-journal bijwerken. Iets waar je je ei in kwijt kunt. Iets waardoor je je opgeladen voelt. Probeer dit moment zelfs in te plannen. Waarschijnlijk weet je van te voren al wanneer je je sociale limiet bereikt. Zorg ervoor dat je boek op je ligt te wachten, die fijne film al is gedownload en de ingrediënten voor die lekkere koekjes al in huis zijn.

7. Je wilt écht niet naar dat feestje

Ga dan niet. Als je echt, écht niet wilt. Dan heeft het ook geen zin om te gaan. Een echte toevoeging zul je dan toch niet zijn. Dus bij deze, toestemming om te huis te blijven.

Herkenbaar? Wat zijn jouw tips om de Kerstdagen op een leukere manier door te komen? Ik ben benieuwd!

Lees ook: Ayurveda | 8x Tips om gezond te blijven tijdens Kerst

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Afbeelding bovenaan: Raven/Lyn / animatedcookiepeople.deviantart.com

41 comments

kim 14 december 2015 - 11:08

Ik ben er nog steeds niet achter of ik nou een introvert, of extravert persoon ben. Waarschijnlijk hang ik er een beetje tussen. Kerst vind ik altijd hectisch, maar wel erg gezellig, en oplaad tijd heb ik ook zeker nodig! 22 december is mijn vriend jarig, 23 tot en met 26 december gaan we naar mijn familie in Duitsland (wat érg druk is), en dan heb ik de 28e weer een kerstdiner met vriendinnen. Maar goed, eerst de tentamenperiode overleven, haha!

Reply
Charelle 14 december 2015 - 20:27

Ja, dat is soms een beetje verwarrend he! Ik heb dat ook wel eens dat ik me ineens heel erg extrovert voel. Maar volgens Jung zijn er vier soorten introverts, daar zal ik nog eens een artikeltje overschrijven. Goed idee! ^^
Wow dat klinkt als een drukke agenda, maar wél met allemaal leuke dingen gelukkig (behalve de tentamens dan, maar dat is nog maar even)! Maar niet vergeten dus, tijd nemen om op te laden. ;)

Reply
Darina 14 december 2015 - 12:37

Ik vind Kerst erg leuk en geniet er erg van maar daarna neem ik altijd ff vrij van alles

Reply
Charelle 14 december 2015 - 20:29

Ja dat is altijd goed Darina!

Reply
Anna 14 december 2015 - 12:30

Goed lijstje. Inderdaad: gewoon eerlijk zijn en jezelf niet té moe maken. We kunnen onszelf nu eenmaal niet door midden splitsen om overal aanwezig te zijn (al zou ik dat vaak genoeg willen, haha). Zelf heb ik eigenlijk niet zoveel last van kerststress, maar om me heen hoor ik er heel erg vaak over. Zo jammer, want het is juist zo’n fijne en gezellige tijd. Hectisch is het wel ja, maar dat hoort er een beetje bij :).

Reply
Charelle 14 december 2015 - 20:29

Ja, dat zou fijn zijn he! Dan zijn we als Hermione met haar Time Turner! ^^ Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook nooit zóveel kerststress heb, maar soms juist doordat ik zo weinig energie heb en ontzettend goed alles moet plannen, krijg ik dáár toch nog stress om. :’D Maar je hebt wel gelijk, zonde wanneer mensen téveel stress hebben, vooral over dingetjes als cadeaus. Daar gaat het helemaal niet om. (:

Reply
Irene 14 december 2015 - 13:00

Ja, dit is zeker herkenbaar, haha. Daarom vind ik dit hele goede tips! Zelf probeer ik gewoon zo min mogelijk aan te trekken van wat anderen van mijn vinden, ik namelijk toch geen controle over hoe zij over mij denken. ;-)

Reply
Charelle 14 december 2015 - 20:29

Dat is al hélemaal de juiste instelling Irene. Laat maar kletsen, haha! ;)

Reply
Desiree 14 december 2015 - 16:40

Wat een heerlijk artikel! :-) Erg herkenbaar!

Reply
Charelle 14 december 2015 - 20:30

Dankje Desiree!

Reply
Amy 14 december 2015 - 17:12

Best een beetje herkenbaar wat je beschrijft. Ik plan na drukke momenten als kerstborrels altijd even alone time in. Even opladen, dat helpt een heleboel :)

Reply
Charelle 14 december 2015 - 20:31

Ja dat helpt echt zóveel. Gewoon even opsluiten op je kamer met een kop thee en een goed boek. Do not disturb! ;)

Reply
Ysanne 14 december 2015 - 18:13

Goede tips! Ik heb vrijdag een Kerstfeest en ga deze zeker nodig hebben haha.

Reply
Charelle 14 december 2015 - 20:32

Veel plezier Ysanne! En ik hoop dat de tips iets helpen dan! ;)

Reply
Evelien 14 december 2015 - 18:52

Deels herkenbaar en fijne tips! Ik vind kerst, inclusief alle drukte en feestjes, een hele fijne periode, áls ik ook maar genoeg me-time kan inplannen :-)

Reply
Charelle 14 december 2015 - 20:32

Ja toch? Precies dat! Niet téveel, dat kan gewoon niet, haha!

Reply
Noelle 14 december 2015 - 21:02

Oh zó herkenbaar. Ik hou van kerst maar ben ook een introvert. Ik vind het met familie fijn, maar dat is in kleine kring en ook na die 2 dagen ben ik weer toe aan een tijdje alleen thuis zijn met mijn man. Verder doe ik nog 1 dagje kerstfeestje met collega’s, maar de andere feestjes die sla ik standaard over. Niks is verplicht, zolang je maar geniet!

Reply
Charelle 15 december 2015 - 07:59

Goed dat je weet waar je grenzen liggen Noëlle! En precies, genieten, daar gaat het om toch? (:

Reply
Eske 15 december 2015 - 15:53

Haha, leuke en handige tips! Vooral die van vroeg op een feestje komen ga ik onthouden!

Reply
Charelle 15 december 2015 - 21:30

Ja, dat is echt een hele slimme! Ook als je langer wilt blijven is het fijn omdat je dan een beetje kunt ‘opwarmen’ en niet meteen wordt overvallen door héél veel mensen, haha!

Reply
Melanie 15 december 2015 - 15:04

Wat geef je een goede tips! Die zijn zeker handig voor de komende kerst periode :)

Reply
Charelle 15 december 2015 - 21:29

Dankje Melanie! Fijne Kerst gewenst!

Reply
Sax and the Pretty 15 december 2015 - 15:08

Oh heerlijk dit. Misschien bestel ik dit jaar wel echt gewoon een pizza…..;) X

Reply
Charelle 15 december 2015 - 21:30

Haha, een pizza met Love Actually op tv dan wel. ;)

Reply
Lizzy 15 december 2015 - 16:10

Haha, grappige issues! Ik herken het niet echt! De mok vind ik wel erg grappig! Ik ben namelijk redelijk introvert, dus ik wil hem hebben haha!

Reply
Charelle 15 december 2015 - 21:31

Wat grappig Lizzy dat je het niet herkent, terwijl je wel introvert bent! Zo blijkt maar weer dat niet alle introverts hetzelfde zijn! (:

Reply
Karlien 15 december 2015 - 19:13

Heel herkenbaar. Nu met kleine kinderen aan de ene kant meer verplichtingen maar aan de andere kant ook reden om ergens niet heen te gaan. Twee kerstdagen en je kan me oprapen.

Reply
Charelle 15 december 2015 - 21:31

Oh wow ja met kleine kinderen is het nóg vermoeiender natuurlijk. Ondanks natuurlijk ook wel heel gezellig! Veel plezier en succes deze Kerst! ;)

Reply
Hilde 16 december 2015 - 16:28

Wat een fijn artikel, ik kan deze tips ook wel goed gebruiken :) Weet niet zeker of ik helemaal introvert ben maar ik voel me in ieder geval niet altijd even op me gemak in grote gezelschappen

Reply
Charelle 17 december 2015 - 20:11

Ja ik denk dat iedereen wel eigenschappen heeft van de intro- en extrovert, maar misschien heb jij dan iets meer extroverte neigingen als je het niet zeker weet. ;) Fijn dat je de tips kunt gebruiken, veel plezier deze Kerst! ^^

Reply
Alyssa 17 december 2015 - 14:57

Herkenbaar hoor, dit! Als echte introvert :-) Vooral wat je schrijft bij puntje 3, op een gegeven moment heb ik inderdaad een soort grens bereikt en ga ik over op ‘energy saving mode’ (goeie, haha). Dan lukt het me gewoon niet meer om ‘mee te doen’, ook al vind de mensen om me heen nog zo leuk. Ik heb zelf niet heel veel gepland deze Kerst + Oud & Nieuw, dus het gaat gedkomen :-)

Reply
Charelle 17 december 2015 - 20:13

Ja precies zoals jij het omschrijft, zo bedoel ik het ook, haha! Goed dat je niet teveel gepland hebt, het moet wel gewoon leuk blijven! (: Fijne Kerst!

Reply
Flaviena 18 december 2015 - 10:10

interessant artikel :) Ik doe het ook gewoon rustig aan en blijf dicht bij mijn gevoel. Ik ben niet van het ‘verplicht’ ergens verschijnen en bedank daar ook voor zonder me te hoeven verontschuldigen.

Reply
Charelle 20 december 2015 - 08:36

Dichtbij jezelf blijven is inderdaad het beste dat je kunt doen. Goed dat je je gewoon ‘nee’ zegt wanneer dat nodig is. (:

Reply
Daenelia 22 december 2015 - 21:38

Ook kerst vier ik altijd ‘klein’, omdat dat nou eenmaal zo uitkomt. Ik heb gelukkig geen grote familie of uitgebreide kennissenkirng die aan mij lopen te trekken. Misschien dat dat al introvert is, maar volgens mij kun je dus als introvert heel goed zo’n klein vierinkje in de hand werken.
Deze kerst, vijf personen, 2 honden en 2 katten. Dat en een kip, een rollade en spruitjes. Heaven.

Reply
Yvonne 18 mei 2016 - 08:01

Hoi Charelle,
Het is niet echt de tijd van het jaar om Kerstmis-stukjes te gaan lezen, maar ik heb je blog vandaag pas ontdekt en ik vind dit een geniaal stukje! Super herkenbaar! Vanochtend ga ik lekker introverten en je hele website doorlezen :-).

Reply
Charelle 19 mei 2016 - 11:24

Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent Yvonne! En je hebt gelijk, wat overlevingstips kunnen we eigenlijk altijd wel gebruiken, zelfs als het geen Kerst is. ;)

Reply
Sanne 4 september 2016 - 11:11

Charelle, je hebt geen idee hoe ontzettend blij ik ben met jouw blogs over introvert zijn. Ik wist het nooit maar ik ben dus overduidelijk een introvert en ik vond mezelf altijd maar een beetje vreemd maar die ‘vreemde’ dingen staan hier dus in en betekenen dus gewoon dat ik introvert ben! Haha. Ik vind inderdaad kerst ook al fijn maar ik moet er nu al niet aan denken. Bij mijn ouders zelf vind ik het altijd heel gezellig omdat het dan inderdaad kleinschalig is (ik heb mijn moeder ook even doorverwezen naar jouw blog omdat ik ervan overtuigd ben dat zij ook introvert is), maar bij m’n schoonfamilie is het andere koek. Iedereen dirkt zich op, de hele familie is aanwezig en het is inderdaad druk en echt een feestje. M’n schoonfamilie is super lief hoor haha en het is ook echt gezellig, maar voor mij altijd too much. Elke keer na kerst denk ik ‘zullen we volgend jaar wég zijn met de kerst?’. Ook het bijkomen wat je beschrijft herken ik, en het alleen willen zijn na zulke dagen. Ik ben zo blij met je blog, ik wist niks van introvert of extravert zijn en nu merk ik gewoon dat ik vrij normaal ben hahaha.
Veel liefs!

Reply
Charelle 10 september 2016 - 15:30

Haha wat grappig Sanne dat je je er zo in herkent! En yay voor kleinschalige ‘get-togethers’! Ik kan echt genieten van gezellig thee drinken en een bordspelletje doen ofzo, terwijl een groot feest meteen zoveel energie kost! Ik vind dat soms echt heel jammer, dat grote (drukke) dingen meestal de norm zijn. En dat betekent natuurlijk niet dat die dingen niet leuk zijn, zulke feestjes zijn namelijk vaak wel bijzonder en ook heel gezellig, maar gewoon op een andere manier en wij neigen gewoon meer naar het eerste denk ik, haha!
Vind het zo leuk dat ik je kan helpen met mijn artikelen over introvert zijn! Ik wist er eerst ook niet veel van totdat ik me er in ging verdiepen en dan ben je plotseling heel normaal inderdaad! ^^

Reply
3x Vegan kerstdiner: verrassend makkelijk! | The Scent Of Cinnamon 2 december 2019 - 15:09

[…] Introvert | 7x Tips om meer van Kerst te genieten […]

Reply
Ayurveda | 8x Tips om gezond te blijven tijdens Kerst 20 december 2019 - 10:30

[…] favoriete tip! Een wandeling is namelijk niet alleen ideaal voor de introvert die wil ontsnappen aan de sociale drukte, maar ook voor de mensen die hun spijsvertering willen helpen. Een wandeling zorgt er namelijk voor […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.