3x Vegan kerstdiner: verrassend makkelijk!

by Charelle
vegan kerstdiner

In veel families is het gebruikelijk om het kerstdiner voornamelijk te laten bestaan uit vleesgerechten. Meestal puur uit gewoonte: ieder jaar staan dezelfde gerechten op het menu. Of omdat het grootste deel van de familie nu eenmaal niet veganistisch eet. Eigenlijk jammer, want kerst is juist zo’n mooi moment om de rest van de familie te laten ontdekken hoe lekker veganistisch eten is. En hoe makkelijk eigenlijk. Want zo ingewikkeld is het niet, om je kerstdiner te veganizen! Daarom in dit artikel 5 suggesties die je op weg helpen.

Kalkoen in de oven?

Wist je dat een bloemkool uit de oven minstens net zo lekker is als een gebraden kalkoen? Klinkt misschien een beetje gek, maar een goed gekruide bloemkool krijgt een heerlijk korstje waar vlees eigenlijk niet tegenop kan. Probeer bijvoorbeeld het recept van Leuke Geit eens.

Bloemkool is ook ideaal om crispy ‘kippen’vleugeltjes van te maken. Malser dan alle kip die je ooit gegeven hebt. Ik ben fan van het recept van Wat Eet Je Dan Wel en Living The Green Life.

Vegan gourmetten met kerst

Bij gourmetten denken we al snel aan een assorti van kleine stukjes vlees, maar er zijn veel meer mogelijkheden! Maak bijvoorbeeld een beslag voor vegan pannenkoekjes of vegan omeletten en serveer dat in een kannetje. Zo kan iedereen een eigen pannenkoekje of omeletje bereiden! Ook heerlijk zijn natuurlijk groenten zoals courgette, champignon, aubergine en tomaatjes. Zeker wanneer je er allerlei lekkere sausjes bij serveert zoals deze vegan champignonsaus of deze ‘magic green sauce‘.

Vegan barbecueën met kerst

Ik kan me nog een kerst herinneren dat ik en al mijn neven en nichten een gerecht zouden maken voor het kerstdiner. Zodoende en mijn neven, grote sterke mannen, hadden het idee vlees van de barbecue te serveren. Ze gingen heerlijk buiten in de sneeuw zitten met een glas bier en vermaakten zichzelf. Ik vond dat wat ongezellig, want het was koud en ik hoef geen bier, dus bleef liever binnen, maar het bracht me wel op een idee!

Vegan barbecueën doe je zo

Want wat nou als je je kerstdiner lekker buiten organiseert? Met een vuurkorf om je handen aan te warmen en vegan marshmallows boven te braden. En daarnaast een gezellige barbecue waar allerlei vegan gerechten op klaargemaakt worden? De Groene Meisjes hebben een paar hele fijne suggesties voor wat je dan op de barbecue legt, zoals een couscousburger met avocado of gegrilde ananas! En Het Groene Broertje maakte een fijn overzicht met vleesvervangers uit de supermarkt die geschikt zijn voor op de barbecue! Serveer met zelfgemaakte vegan dipsauzen en smeersels, zoals deze truffelspread of ‘kip’satésaus.

Een goede barbecue kopen

Zorg wel dat je bij de BBQ winkel een goede barbecue koopt, eentje die het niet halverwege het kerstdiner opgeeft en veilig is voor de hele familie. Ook leuk: volg een keer een BBQ workshop, zo weet je zeker dat jij tijdens het kerstdiner de lekkerste gerechten klaarmaakt!

Wat is jouw favoriete vegan kerstgerecht? Laat het weten in de reacties, zo inspireren we elkaar!

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is gesponsord door Firestation.nl.

1 comment

Ik eet weer vlees (na 6 jaar veganistisch) | The Scent Of Cinnamon 17 januari 2023 - 11:14

[…] 3x Vegan kerstdiner: verrassend makkelijk! […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.