Ik eet weer vlees (na 6 jaar veganistisch)

by Charelle

Na zes jaar veganistisch te hebben gegeten, eet ik sinds een jaar weer vlees. Dat was geen makkelijke keuze, maar wél nodig voor mijn gezondheid. Ik wist direct dat ik alleen maar goed vlees van hoge kwaliteit wilde eten, dat maakte het wat minder lastig.

In 2016 ging ik veganistisch eten voor mijn gezondheid. Dat was precies wat ik toen nodig had. Zeker toen ik er net mee begon voelde ik me lichter en energieker. Maar ik zal niet zeggen dat het me afhielp van chronische vermoeidheid of pijnklachten.

Vegan eten, hoe ging dat?

Veganistisch eten was voor mij al snel een geheel vanzelfsprekende zaak. Ik kocht simpelweg geen vlees, zuivel en eieren en at al het andere lekkers dat de wereld te bieden heeft. Toch heb ik ook nooit vleesvervangers gekocht, ik blijf van mening dat die vaak véél ongezonder zijn dan vlees. Vlees is ook niet per definitie ongezond, te veel vlees wel en slecht vlees ook.

Ferritine te laag

Waar ik in mijn herstel tegenaan bleef lopen waren te lage ferritinewaardes. Ferritine geeft de ijzervoorraad in het lichaam aan. Mijn ijzerwaarde was goed en ik had geen bloedarmoede, maar mijn lichaam hield het ijzer niet vast. Een normale ferritinewaarde ligt boven de 20, bij mij bleef deze rond de 2 hangen. Dat is onwijs laag.

Constant honger

Wat er verder speelde was dat ik een constant hongergevoel had. En dat terwijl ik gezonde maaltijden klaarmaakte die ook voor mijn spijsvertering goed te verwerken waren. Als je benieuwd bent wat ik zoal maakte, kun je het beste even bij mijn recepten kijken. Ik denk niet dat vegan eten gepaard gaat met een hongergevoel, integendeel! Het hongergevoel was aanwezig door te lage ferritinewaardes, die ik waarschijnlijk ook al had toen ik nog wel vlees at.

Weer vlees eten

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om weer vlees te gaan eten. Enkel rundvlees, want dat heeft hoge ijzerwaarden. Het nut van kip eten zie ik voor mij niet zo in, dus kies ik er nog altijd bewust voor om dat niet te eten.

Rundvlees van kwaliteit

Ik kies altijd voor rundvlees van kwaliteit. Zo bestel ik online soms vlees van schotse hooglanders die vrij hebben rondgelopen in de natuur. Andere keren koop ik vlees bij de Ekoplaza of bij andere kwalitatieve aanbieders online. Voorbeelden zijn tartaar, ribeye, bavette en tournedos.

Ijzerinfuus

Daarnaast krijg ik via een orthomoleculair arts ijzerinfuus. De supplementen van de dokter werkten voor mij niet goed genoeg en dit zorgt ervoor dat mijn ferritinewaarden aardig op peil blijven. Het vraagt wel onderhoud en eens in de zoveel tijd moet ik weer een nieuw infuus halen. Als jij ook worstelt met te lage ferritinewaarden, zou ik even Googlen naar infusen daarvoor. Dan vind je een kliniek die bij jou past. Het wordt meestal niet vergoed door de verzekering.

Het valt mij sowieso op dat ook veel vegan YouTubers weer vlees zijn gaan eten. Ik vraag me af waarom dat is, want ook met een veganistische leefstijl krijg je eigenlijk alle voedingsstoffen binnen.

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is geschreven in opdracht van Inamood.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.