Ik ben zelf niet zo’n broodeter, maar ook rijstwafels worden graag voorzien van beleg! Vandaag deel ik vijf ideeën voor gezond veganistisch beleg, allen prima alternatieven voor kaas en worst.
Sinds ik in 2014 begon met glutenvrij eten eet ik nauwelijks brood meer. Want ondanks dat er steeds lekkerder glutenvrij brood verkrijgbaar is en dat je glutenvrij brood vrij eenvoudig zelf kunt maken, merk ik dat ik simpelweg geen behoefte meer heb aan brood. Wel ben ik een groot fan van rijstwafels en die zijn toch het lekkerst als ze voorzien zijn van een laagje beleg.
Notenpasta’s
Lange tijd maakte ik zelf amandelpasta en cashewpasta (klik voor het recept), maar daar stopte ik vorig jaar mee toen bleek dat ik een intolerantie heb voor amandelen en een lichte intolerantie voor cashews. Die laatste intolerantie werd veroorzaakt door een teveel aan cashewnoten (oeps!) en de oplossing was om een aantal maanden geen cashewnoten te eten. Tijdens die maanden ontdekte ik vele andere notenpasta’s, waaronder mijn favoriet hazelnootpasta. Hazelnootpasta is vrijwel net zo goddelijk als Nutella maar dan gezonder.
Een goedkopere favoriet is zonnebloempasta, een pasta die erg dichtbij de smaak van pindakaas komt. Zonnebloempasta is gemaakt van zonnebloempitten en bevat enorm veel eiwitten, zo’n 24 gram per 100 gram pasta. Zowel hazelnotenpasta als zonnebloempasta koop je bij de biologische supermarkt of bestel je online, ik ga altijd voor het merk Horizon.
Als je net zo verslaafd raakt aan hazelnootpasta als ik, is het wellicht een idee om de pasta per kilo te bestellen bij een bulkwebshop. De pasta komt dan wel in een plastic emmer wat minder goed is voor het milieu, maar als je de glazen potjes van Horizon online bestelt worden ze vaak verpakt in bubbeltjesplastic, wat ook slecht is voor het milieu. Het best fiets je dus even naar de reformwinkel of biologische supermarkt.
Waarom ik de pasta’s niet zelf maak? Hazelnootpasta is heel moeilijk om zelf te maken, ik heb het een aantal keer geprobeerd maar het mengsel blijft te droog waardoor je oliën moet toevoegen zoals kokosolie of sesamolie. Dan nog duurt het lang en per saldo ben je niet goedkoper uit. Een pasta die vrijwel niet verkrijgbaar is pecanpasta, die maak ik wel regelmatig zelf: gewoon een zakje ongezouten pecannoten in de keukenmachine (minimaal 700 watt) mikken, oordoppen in en vijf à tien minuten laten draaien. Als je de pasta bewaart in een potje in de koelkast is het erg lang houdbaar. Let op: pecannoten worden vaak vergezeld door (ongezonde) palmolie, controleer dus goed de ingrediënten voordat je pecannoten koopt.
Pindakaas
Ondanks dat pindakaas enorm lekker is en een vaak genoemde bron van eiwitten (26 gram per 100 gram) onder veganisten, is het niet de gezondste pasta. Over het algemeen zijn notenpasta’s gezonder. Net als soya is de pinda een peulvrucht waardoor hij andere voedingsstoffen bevat dan de gemiddelde noot. Daarnaast is pinda een allergeen en veel mensen reageren er niet goed op: ze krijgen er buikpijn van, een opgeblazen gevoel, uitslag of toiletproblemen. Op aanraden van een mesoloog heb ik dan ook lange tijd geen pinda’s gegeten, maar de laatste tijd koop ik toch af en toe weer pindakaas. Voor de afwisseling maar ook omdat het zo lekker is. Ik koop soms de 100% Pindakaas van Albert Heijn, maar vanwege de plastic dop ga ik liever voor de variant van It’s Amazing. Met zout of zonder zout. Deze pindakaas bestaat maar uit één ingrediënt en dat zijn pinda’s (en eventueel zout). In mijn ogen is dat toch echt de gezondste variant!
Ook pindakaas maak je heel eenvoudig zelf, op exact dezelfde wijze als de pecanpasta die ik hierboven omschreef, let ook hier op de palmolie. Zelf pindakaas maken is echter niet gezonder of goedkoper dan de 100% Pindakaas.
Ik wil overigens niet beweren dat pindakaas ongezond is. Volgens mij zijn salami en leverworst echt wel ongezonder.
Avocado
Ook avocado is een lievelingsproduct van mij. Ik eet ’s avonds altijd soep met een of twee rijstwafels met avocado. Eerst halveer ik de avocado in de lengte, de helft zonder de pit gebruik ik vervolgens op dezelfde manier als een pakje boter: met een mes schraap ik er avocado uit. Als de avocado daarvoor te hard is schep ik er met het mes wat plakjes uit en leg ze op een rijstwafel. De plakjes kerf ik vervolgens in als een dambord en druk ze dan zachtjes plat op de rijstwafel. Er bestaat ook een speciale avocadosnijder die me mega handig lijkt!
Je bewaart de avocado door de helften weer op elkaar te leggen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te leggen. Gooi de pit niet weg, maar bewaar die in de avocado totdat je avocado op is, dan blijft hij langer goed.
Ik strooi meestal nog wat zeezout over mijn rijstwafel, maar avocado is ook goed te combineren met tomaat, komkommer of kruiden zoals munt en koriander.
Ik schreef ook een artikel over waarom avocado’s zo gezond zijn. Je leest het hier!
Hummus
Hummus maak ik ook regelmatig zelf, dat is namelijk een stuk vriendelijker voor het milieu. Koop dan wel kikkererwten uit een potje in plaats van blik of kook zelf gedroogde kikkererwten. Als je voor dit laatste kiest, houd er dan rekening mee dat kikkererwten minimaal acht uur moeten weken en minimaal vier uur moeten koken. Als je gevoelige darmen hebt is het verstandig om ze langer te weken en te koken. Soms koop ik mijn hummus in de supermarkt, bij de grotere Albert Heijn en bij de biologische winkel verkopen ze hummus in een glazen potje in plaats van een plastic bakje. Een milieuvriendelijke keuze.
Zelf hummus maken? Klik hier voor mijn recept!
Wat je allemaal nog meer kunt met Hummus lees je in het Hummus kookboek!
Aardbeien
Ook erg lekker op brood of rijstwafels zijn aardbeien! Snijd de aardbeien van te voren in dunne plakjes of in kleine blokjes, dat eet een stuk makkelijker.
Beleg los meenemen
Als je net zo’n rijstwafeleter bent als ik dan weet je dat je rijstwafels niet van te voren kunt beleggen. Bij Xenos verkopen ze deze handige kleine bakjes die ik gebruik om beleg mee te nemen naar werk of naar school, maar kleine bakjes zijn ook online te bestellen. Ik vind ze ook handig om kleine porties gekookte rijst mee in te vriezen. Nog beter is het natuurlijk om je beleg in kleine glazen potjes mee te nemen.
Heb jij weleens zelf hummus gemaakt? Is jouw recept anders dan dat van mij? Laat het weten in de reacties!
Lees ook: Vegan bananenbrood met macadamiapasta! (glutenvrij)
Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?
Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.
3 comments
Ik wist niet dat avocado’s langer goed blijven als je ze met de pit er nog in bewaart. Bedankt voor de tip! Pecanpasta klinkt erg lekker! Pindakaas lust ik niet, hehe.
Avocado is lekker op brood! Alleen doe ik dat bijna nooit… Moet ik echt weer vaker gaan doen! Kan die goede vetten wel goed gebruiken. :) Helaas kan ik geen pindakaas etc. eten, al moet ik zeggen dat ik het vroeger ook niet lustte. Ben wel benieuwd of ik het nu wél lekker vind eigenlijk, maar laat ik het maar niet gaan proberen met die gekke maag van mij haha.
Wat een fijne tips! Ik moet dit echt eens proberen :)