Ayurveda | 8x Tips om gezond te blijven tijdens Kerst

by Charelle
ayurveda_gezond_kerst

Kerst betekent gezelligheid, lekker eten en leuke dingen doen. Maar het betekent ook stress, vermoeidheid, ongezond en teveel eten. Niet met deze acht tips vanuit de Ayurveda, waarmee we gezond de Kerst doorkomen en boordevol energie overhouden voor de leuke dingen!

Ik heb dit jaar gewoon zó enorm veel zin in de Kerstdagen, dat ik echt niet kan wachten tot het zo ver is. Vorig jaar heb ik het kerstfeest met mijn familie namelijk volledig gemist, omdat ik vanwege mijn gezondheid niet fit genoeg was om een paar uur in een restaurant te zitten. Echt gezond ben ik nog steeds niet, maar ik ga het gewoon proberen. Ik wil het gewoon niet nóg een keer missen.

Voor, na, maar zeker ook tijdens de Kerstdagen wil ik daarom wel extra lief zijn voor mijn lichaam. Voor mij houdt dat onder andere in dat ik mijn eigen Ayurvedische maaltijd meeneem naar het kerstdiner (niet naar een restaurant natuurlijk), zodat ik zeker weet dat ik mijn lichaam kan voeden met energie en niet lastig val met voedsel wat het eigenlijk niet kan verteren. Als je gezond bent hoef je dat natuurlijk niet te doen, maar mijn lichaam kan gewoon wat minder aan dan gebruikelijk is. Waarschijnlijk proef ik wel hier en daar wat hapjes, want als een echte foodie kan ik dat toch niet laten!

Toch weet ik dat ik niet de enige ben die soms moeite heeft met het vele en rare eten rondom Kerst. Naast je eigen maaltijd meenemen (wat ik echt iedereen wil afraden tenzij je in mijn situatie zit) zijn er gelukkig genoeg Ayurvedische trucjes die je kunt toepassen om tijdens Kerst gezond te blijven en zoveel mogelijk energie over te houden voor leuke dingen. Op die manier kom je niet alleen goed en wel de Kerstdagen door, maar zit je ook op 1 januari nog barstensvol energie aan het ontbijt!

1. Routine

Houd tijdens de feestdagen vast aan je routine. Ga je ’s ochtends altijd hardlopen? Doe dat nu ook. Ontbijt je altijd met havermout? Doe lekker je ding. Tenzij je aan het kerstontbijt zit natuurlijk, maar probeer je maaltijd dan toch zoveel mogelijk te spiegelen aan wat je normaal eet. Drink je normaal groene thee bij je ontbijt, dan doe je dat nu ook. En eet vooral niet meer dan je normaal doet, zodat het lichaam niet al aan het begin van de dag bergen energie hoeft te verzetten om alle Nutella te verteren, bijvoorbeeld.

2. Houd de verbranding op gang

De Ayurveda ziet onze spijsvertering als een vuurtje. Gooi je er teveel hout op, dan dooft het. Maar gooi je er te weinig hout op, dan dooft het vuurtje ook. Eet dus regelmatig om het vuurtje aan te houden, maar eet niet de hele dag door en vooral niet teveel in één keer. Ontbijt, lunch en diner zijn prima, met indien nodig één of twee snackmomenten.

3. Gember

Hoezeer je het ook wilt voorkomen, tijdens de feestdagen eet je toch meer dan gebruikelijk. En vaak ook nog eens zware dingen, zoals aardappelpuree (veganistische) rollade en taart. Om je spijsvertering te helpen doe je er daarom goed aan regelmatig een kopje gemberthee te drinken. Een kopje heet water met wat plakjes verse gember en wat zoetmiddel (kokosbloesemsuiker, ahornsiroop) verricht niet alleen wonderen bij een vol gevoel, opgeblazen buik en misselijkheid, maar helpt ook vooral om die narigheid te voorkomen. Een zakje gemberthee werkt ook prima, de Three Ginger van Pukka is mijn favoriet!

4. Eet met aandacht

Eten met aandacht betekent voorkomen dat je ‘eet om te eten’. En je niet eet omdat een collega koekjes heeft meegebracht, of omdat er nootjes op tafel staan, of omdat iedereen taart neemt. Maar, wil je het wel echt eten en heb je het echt nodig? Meestal niet. Toch is altijd ‘nee’ zeggen ook niet leuk, niet voor anderen maar zeker ook niet voor jezelf. Daarom is het verstandig om zelf goed en gezond te blijven eten en te voorkomen dat je honger krijgt. Dan kun je alsnog een koekje nemen voor de vorm, maar voorkom je dat één koekje, twee of meer koekjes wordt.

5. Zonder ijs, graag

Ijs is volgens de Ayurveda een grote boosdoener voor de spijsvertering. De kou vertraagt het, waardoor het voedsel dat je eet niet meer goed kan worden verteert. Voorkom koude drankjes tijdens en het liefst ook na de maaltijd. Vraag desnoods om een drankje zonder ijsblokjes. Ook ijs als toetje is volgens de Ayurveda een slecht plan, maar een ijsfanaat als ik kan dat toch niet weerstaan (vegan zijn helpt in deze situatie). Dus toch ijs? Drink er dan gemberthee bij om de boel weer op te warmen!

6. Maak een wandeling

Mijn favoriete tip! Een wandeling is namelijk niet alleen ideaal voor de introvert die wil ontsnappen aan de sociale drukte, maar ook voor de mensen die hun spijsvertering willen helpen. Een wandeling zorgt er namelijk voor dat de spijsvertering op gang blijft en niet inzakt (de bekende after dinner dip).

7. Drink warm water

Ik word vaak raar aangekeken als ik dit zeg, maar warm water is echt zó veel fijner om te drinken dan koud water. Zeker mensen die moeite hebben met het drinken van voldoende water zouden dit eens moeten proberen. Veel water drinken is namelijk altijd belangrijk dus ook tijdens Kerst. Het helpt om goed gehydrateerd te blijven, de spijsvertering op gang te houden en ongewenste afvalstoffen af te voeren. Koud water heeft hetzelfde effect, maar in veel mindere mate. Sterker nog, koud water vertraagt de spijsvertering.

8. Eet gezond rondom Kerst

De Kerstdagen zelf mogen dan ‘moeilijke eet’-dagen zijn, dat wilt niet zeggen dat de dagen voor en na Kerst dat óók moeten zijn. Eet op deze dagen licht, gezond en voedzaam. Laat restjes voor wat ze zijn en eet ze niet omdat ze op moeten. Zelf ben ik wel een voorstanders van het bewaren van restjes, dus ik zou voorstellen ze in te vriezen voor een later moment. De Ayurveda ziet echter liever dat je ze weggooit, omdat ze na invriezen geen voedzame kwaliteiten meer bevatten.

The key? Houd je spijsvertering gezond! Een slecht werkende spijsvertering betekent een lagere weerstand, wat weer leidt tot minder energie en de mogelijkheid tot vervelende griepjes.

Merk jij ook dat de Kerstdagen een aanslag maakt op je gezondheid? Wat zijn jouw tips om gezond te blijven in deze periode? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Introvert | 7x Tips om meer van Kerst te genieten

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

9 comments

Charel 22 december 2016 - 08:57

Vind dit erg interessant bedankt voor de tips! X

Reply
Jenn 22 december 2016 - 12:51

Warm water? Brr, daar vind ik niks aan… Interessante tips wel.

Reply
Meike 22 december 2016 - 14:33

Oh eten om te eten is wel herkenbaar tijdens de kerst. Vaak zit ik al vol maar ik wil ik toch nog van alles proeven. Sinds ik geen vlees meer eet valt het kerstdiner me gelukkig minder zwaar, dan voel ik me niet zo opgeblazen. Ik denk dat veel water drinken wel een goede tip is, dan eet je (tussendoor) ook minder omdat je buik vol zit.

Reply
Denise 22 december 2016 - 18:22

Fijne tips! Dat van het drinken van gember… Ik stond vandaag nog naar een thee verpakking te kijken: groene thee met gember. Na wat getwijfeld te hebben, toch niet meegenomen. Had ik het nou maar wel gedaan ;)

Reply
Sanne 24 december 2016 - 14:40

Gemberthee, wat een goed idee!
Die ga ik onthouden.
En yay, geen ijs dit jaar! In ieder geval niet op eerste kerstdag, dan verzorg ik het toetje: cheesecake, chocolademousse en een bramensausje. Allemaal gezond en allemaal vegan, yum! En dan een gembertheetje na, dus :).
En ja, I love warm water! Ik drink het graag inderdaad.
En rondom de kerst heb ik zeker gezond gegeten :) ik denk dat het tijdens kerst ook wel gaat lukken! Maar dat het wellicht iets meer gaat zijn dat ik ga eten, haha, waarschijnlijk wel. Maar wel gezond.
Lieve Charelle, hele fijne feestdagen!
Liefs

Reply
Introvert | 7x Tips om meer van Kerst te genieten - The Scent Of Cinnamon 25 december 2016 - 10:37

[…] Lees ook: Ayurveda | 8x Tips om gezond te blijven tijdens Kerst […]

Reply
Aneta 25 december 2016 - 13:49

Wat een fijne tips. Gemberthee is heel lekker en gezond. Ik drink het regelmatig. Van ayurvedische maaltijden heb ik niet eerder gehoord. Ik ben benieuwd naar een van je maaltijden. Liefs Aneta

Reply
Nienke Hilbrands 26 december 2016 - 00:25

Whoops. Heb al een beetje gezondigd haha. Het is te laat om helemaal gezond de kerst doorheen te gaan, heb heerlijk gegourmet en een stukje taart op maar ik geniet er zo enorm van dat het me eigenlijk niks kan schelen haha. Fijne dagen!

Reply
5x Vegan kerstdiner: verrassend makkelijk! | The Scent Of Cinnamon 2 december 2019 - 14:59

[…] Ayurveda | 8x Tips om gezond te blijven tijdens Kerst […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.