Ziekte van Lyme | Hoe ik ontsnapte uit dat pesthol!

by Charelle
ziekte-van-lyme-pesthol-ren

De Ziekte van Lyme is een valkuil. Een pesthol gevuld met depressie, slachtoffers en charlatans. Of ik niet een beetje overdrijf? Not an inch! En ik ga je nu vertellen waarom.

Steeds meer realiseer ik me wat een vervelend aspect de Ziekte van Lyme is. Zo vervelend, dat ik eigenlijk alleen maar gatverdamme kan zeggen. Als een spin op de badkamer waar ik met mijn stofzuiger in de aanslag op af kom rennen. Maar zodra ik hem opzuig duikt er een nieuwe op, en nog een en nog een. Het is een plaag en een pest. Het is zo gatverdamme, dat het gewoon niet in de stofzuiger past.

Het is bijna een jaar geleden dat ik een artikel schreef over mijn leven met hypermobiliteit, fibromyalgie en de Ziekte van Lyme. In dat artikel vertelde ik het een en ander over de Ziekte van Lyme en de klachten die ik ervaar als gevolg van die ziekte. Die klachten zijn uitermate irritant en helaas nog altijd aanwezig, in meer dan wel mindere mate. Maar in een jaar tijd heb ik iets ontdekt aan de Ziekte van Lyme wat nog veel irritanter is. Nog veel meer gatverdamme.

Route B

Als je een ziekte hebt waar niet veel over bekend is (of misschien ook als je een ziekte hebt waar wel veel over bekend is, maar dat weet ik niet) dan ben je geneigd daar in te duiken. Je wilt weten waarom je ziek bent. En nog liever wil je weten hoe je weer beter wordt. Nu kun je route A kiezen en gewoon precies doen wat Jan en Alleman zegt. Knofloof is goed, douw d’r maar in. Spuit antibiotica? Hoppatee! Beetje bijengif kan er ook nog wel bij. Of je kiest route B en leest, denkt, analyseert en besluit zelf (of je laat naasten dat voor je doen). Met een enorme fact-checker drang volg ik route B, een eindeloze route medemogelijk gemaakt door het internet. Eindeloos, omdat de ene website zegt dat je héél veel knoflook moet nemen en de andere website schrijft dat je echt never nooit niet knoflook moet nemen. Waar is die 24-delige encyclopedie (jrg. 1984) als je hem nodig hebt? (Bij het oudpapier.) Enfin.

Maar, op die route B kom je ook heel veel mensen tegen. Vooral jonge meisjes in de twintig, zoals ik, maar ook héél veel andere mensen. En wat zijn we allemaal ziek met zijn allen. En zodra we naar elkaar kijken of elkaars verhaal aanhoren worden we alleen maar zieker. Alsof we in een zestiende eeuws pesthol liggen.

Klaar mee

Natuurlijk zijn we ziek en ervaart iedereen een eigen scala aan symptomen. Maar het valt niet te ontkennen dat als iemand zijn beklag doet over Lyme, of over hoe slecht het de afgelopen weken met haar gaat door Lyme, we ons automatisch zieker voelen. Immers, Suzie voelt zich wel héél ziek, maar Suzie heeft dezelfde ziekte als ik, dus voel ik me ook héél ziek. Ik zeg niet dat dit bewust gebeurt of dat het een denkproces is dat plaatsvindt. Integendeel. Want als dat zo zou zijn, zou ik het hier nooit durven toegeven.

Het pesthol Lyme is een broeikas van symptomen. Er komen meer en meer symptomen bij en de symptomen van huidige Lymies worden erger en erger. Niet zo raar. Want mensen die met elkaar omgaan nemen gewoontes van elkaar over. En het is algemeen bekend dat wanneer iemand in een huishouden rugpijn of hoofdpijn heeft, huisgenoten ook sneller rugpijn of hoofdpijn hebben. Dat hetzelfde gebeurd onder Lymies (of spoonies mijn part) is dus niet zo gek.

Maar als je als een echte introvert in een hoekje van dat pesthol gaat zitten en het allemaal eens van een afstandje bekijkt, dan zie je dat je daar geen deel van uit hoeft te maken. Sterker nog, je kunt opstaan en weglopen en niemand die het ziet. Net als op een feestje. OK, zo gemakkelijk gaat dat nou ook weer niet, want de Lyme neem je mee. Maar je kunt wel opstappen uit dat pesthol. Rennen nu het nog kan. De kerker open. ‘Laat me eruit!’

Het moet september geweest zijn toen ik mij dit besefte. Dat ik me realiseerde dat ik er echt helemaal klaar mee was en dat ik er niets meer mee te maken wilde hebben. Gatverdamme!

ziekte-van-lyme-pesthol

Vieze meur

Naast de Lyme neem je echter ook een hele vieze meur mee uit dat pesthol en die was je niet zomaar van je af. Ik ga hier even een onderscheid maken tussen Lyme en meur. Lyme: symptomen van Lyme, momenten van machteloosheid. Meur: de situatie die om je heen is ontstaan vanwege de Lyme. Denk bij meur aan artsen die nu al je klachten willen verklaren uit Lyme, of familieleden die zich nog voor jou op route B bevinden en je depressief aantreft iedere keer als ze een hartverscheurend filmpje over Lyme zien. Of wat dacht je van de sponsorloop die in april plaatsvond, een loop die me heel veel voor me heeft betekend en mij waarschijnlijk door het laatste halfjaar tot aan september gesleept heeft. Maar waar ik me ook nog dagelijks ongemakkelijk over voel.

Ik zei al dat de meur moeilijk van je af te wassen is. Maar dat hoeft ook niet, zolang je hem weet om te toveren in een prettig aroma. Lavendel misschien? Of salie, nog beter, lekker schoon.

Kijk ik namelijk even anders, dan kan ik zelf niet ontkennen dat de meeste van mijn klachten waarschijnlijk ook gewoon door Lyme komen. En ik niet nog andere rare dingen heb, zoals een glutenallergie of vreemde endocriene ziekte. En als ik vrolijke vibes uitstraal omdat ik niet meer in dat pesthol zit (of een prettig aroma zo je wilt), dan zal dat familielid ook niet meer depressief zijn en misschien gewoon eens in de file gaan staan op de A2, in plaats van op route B. En zoals ik het hierboven al meteen goedpraat voor mezelf, die sponsorloop heeft mij wel door de zomer heen getrokken. Zonder de sponsorloop zat ik nu misschien nog in dat pesthol. (Nogmaals zoveel dank!)

Pesthol

Het pesthol Lyme is gevuld met steeds zieker wordende slachtoffers en daarmee automatisch met depressie, maar ook zeker met charlatans. De een zijn dood is de ander zijn brood. Maar dan wel een brood bekleed met bladgoud en belegd met Wagyu bief en kaviaar. Ik heb het al vaker laten doorschemeren, maar voor zover ik weet is er nog géén medicijn dat mensen met de Ziekte van Lyme echt geneest. Wees dus voorzichtig waar je je geld in investeert, natuurlijk wil je geloven dat je na een bezoek aan die kliniek in Florida of Duitsland beter bent. Begrijp ik volkomen, maar wees realistisch want waarschijnlijk ben je daarna nog net zo ziek.

Infinity and beyond

Rennen dus. Weg uit dat pesthol. Schouders eronder. Knop om. Dat klinkt hard, maar jullie weten wie het zegt. It’s me. Meisje met de ondraaglijk chronische pijn. Maak het beste van de situatie zoals hij is en hij wordt beter. Echt. De neerwaartse spiraal gaat, inderdaad, neerwaarts. Maar de opwaartse spiraal gaat onwards and upwards!

Even voor de duidelijkheid: dit betekent niet opgeven of stoppen met vechten. Het is wél stoppen met wegrotten in een pesthol en vechten tegen jezelf. Gatverdamme! Doe je ding, leef en houd je ogen open voor ontwikkelingen op het gebied van Lyme.

Voorwaarts, mars!

Binnenkort geef ik ook weer een persoonlijke update over mij en mijn metgezellen. Maar ik laat alvast doorschemeren: ik ben een nieuwe studie gestart én ik ben weer verhuisd. Mijn gezondheid? Op het moment heb ik een terugslag, maar het gaat beter, echt. Twee stappen vooruit, één achteruit. ;)

Lees ook: Introvert | Niets doen in het weekend is OK

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

35 comments

Charel 28 november 2016 - 10:18

Wat ontzettend mooi verwoord! Knap dat je dit beschrijft! Sterkte met je terugval, alles wordt ooit beter! <3

Reply
Charelle 3 december 2016 - 17:51

Dankjewel Charel (we zijn bijna naamgenootjes!) :D

Reply
Charel 4 december 2016 - 14:41

Ja super toevallig ook he hihi!

Reply
Iris 28 november 2016 - 10:23

Goed artikel! Ik vind dat deze ziekte wel wat meer in de belangstelling mag staan. Ik weet er namelijk nog niet zo veel van af.

Reply
Charelle 3 december 2016 - 17:52

Dankje Iris! Ja er komt wel steeds vaker iets over in de krant ofzo, maar echt bekend is het nog niet. Jammer, omdat er echt hard aan een medicijn gewerkt moet worden!

Reply
Inge 28 november 2016 - 13:07

Mooi geschreven!

Reply
Rachel Kromdijk 28 november 2016 - 16:33

wauw wat enorm mooi omgeschrevne zeg.. ik weet er inderdaad ook vrij weinig vanaf..

Reply
Elana 28 november 2016 - 17:23

Heftig artikel wel! Mijn vriend heeft toen hij klein was ook Lyme gehad van een tekenbeet, maar daar merk je eigenlijk nu niks meer van, ik denk dat hij daar geluk mee gehad heeft. Sterkte, ik hoop dat de zon schijnt achter de wolken!!!

Reply
Charelle 3 december 2016 - 17:53

Jaa daar heeft hij geluk mee! Hoop dat dat het zo blijft ook!

Reply
Denise 28 november 2016 - 19:37

Ik heb gehoord van de ziekte van Lyme, maar heb me er inderdaad nooit echt in verdiept. Ik dacht dat het alleen heel erg moe zijn was. Maar zo te lezen (natuurlijk heb ik even gecheckt op internet) is het veel meer dan dat. Heel mooi geschreven en ik hoop dat je je binnenkort weer beter voelt!

Reply
Charelle 3 december 2016 - 17:54

Ja het is best wel een ernstige ziekte. Iedereen heeft ook een beetje andere klachten, dus het is meer dan moe zijn inderdaad. En ja, dat hoop ik ook! (:

Reply
Sanne 28 november 2016 - 21:07

Lijkt mij echt zwaar om dit te hebben. Het is zeker niet fijn. Sterkte en je hebt gelijk hoor. Leef je leven zeg ik altijd zoals je wilt. Moedig dat je hier over schrijft.

Reply
Charelle 3 december 2016 - 17:55

Dankjewel Sanne!

Reply
Linda 29 november 2016 - 11:41

Wat knap dat je dit zo omschrijft…..je zet neer wat mij zo tegenstaat aan forums, facebook groepen etc. Natuurlijk hebben ze, zoals je ook schrijft over de sponsorloop, ook een positieve uitwerking en er kunnen geweldige vriendschappen uit ontstaan, maar de neerwaartse spiraal die het mee brengt is genadeloos. Ik heb niet de ziekte van Lyme, maar wel een aantal andere handicaps en ziektes en lig hele dagen op bed. Maar ik ben nergens lid van of wat dan ook, juist omdat je je daar, vaak ongemerkt, zo slecht van gaat voelen. Ik vind dit heel mooi geschreven en ook al ben ik hier voor het eerst en is reageren niet echt mijn ding, ik wil je even zeggen hoe goed ik dit artikel vind. Ik wens je heel veel sterkte met je terugslag en hoop dat de zon heel hard zal gaan schijnen voor je.

Reply
Charelle 3 december 2016 - 17:55

Dankjewel Linda, voelt als een eer dat je toch op mijn artikel reageert. Leuk! Jij ook heel veel sterkte! Liefs.

Reply
Anne 29 november 2016 - 12:47

Wat heb je dit goed geschreven, ik kan me voorstellen hoe je voelt (dat probeer ik in ieder geval) en ik vind het echt super knap hoe open je hier over schrijft!

Reply
Anne 29 november 2016 - 12:50

.. en net zoals hierboven beschreven wordt, die facebook groepen zijn soms echt voorbeelden van energie zuigende neerwaartse brengende clubjes. Ik heb me eens aangemeld bij zo’n migraine groep (ja, daar heb ik last van), dat was zo negatief en zo zielig allemaal dat ik me er nog slechter van ging voelen. Gelijk maar weer uitgestapt.

Reply
Charelle 3 december 2016 - 17:56

Ah lief Anne, dankjewel!

Reply
Naomi 29 november 2016 - 13:10

Wat een sterk artikel, erg goed geschreven. Ik ken eigenlijk erg weinig van de ziekte dus het is soms wat moeilijk in te schatten maar ik ben blij dat het beter met je gaat, zelfs als je twee stappen vooruit zet en er ééntje terug zet. Met vallen en opstaan denk ik dan!

Reply
Marly 29 november 2016 - 21:32

Heel interessante kijk op de zaak! Ga dit binnenkort nog maar eens een keer doorlezen om het nog wat beter te begrijpen :)

Reply
Ingrid 30 november 2016 - 01:56

Je weet onderhand heel goed wat je wel en niet moet doen. Je hebt er van geleerd en je gaat verder. Het hoort allemaal bij een stukje acceptatie van wat is en wat misschien ook zal blijven zijn…. Trust me, I’ve been there ;)
Je blog is een mooi teken dat er meer is waar je energie naar uit kan gaan.
En wb de sponsorloop, wij hebben je met alle liefde gesponsord. Niet te willen weten waar t geld terecht kwam maar jou wel willen laten weten dat we achter je staan.

Reply
Karlijn 1 december 2016 - 23:30

Wat schrijf je dit mooi op! Ik zat bij alles ja te knikken en hoe stom het ook klinkt, herkende er veel in ;) Niet omdat ik ook Lyme heb, maar het is, denk ik, van toepassing op veel meer. Mijn moeder zegt altijd dat je bij nare dingen moet opletten voor een selffulfillingprophecy en misschien is de echte definitie anders, voor mij is dat wat jij omschrijft. Vaak onbewust (niet altijd) en heel moeilijk om te draaien als je er eenmaal inzit. Maar zo nodig om uit te komen. En dat betekent ook dat het af en toe best even KUT mag zijn, zolang je je er niet in laat verdrinken. Dikke kus voor jou

Reply
Renske 3 december 2016 - 20:16

Wauw, wat heb je dit ontzettend mooi en bijzonder verwoord. Ik ben echt onder de indruk van jouw schrijfstijl en vooral hóe je met de hele situatie omgaat. Diep respect!

Reply
Charelle 4 december 2016 - 18:17

Dankjewel Renske, zo lief!

Reply
robin sue 4 december 2016 - 15:38

wat een goed artikel en goed verwoord. Knap hoe je er mee omgaat!

Reply
Charelle 4 december 2016 - 18:17

Dankjewel Robin!

Reply
Introvert | Alleen op Oudejaarsavond is heel prima en OK! 31 december 2016 - 08:08

[…] van mijn Lyme: van vermoeidheid en pijn. Ondanks dat dat nu nog steeds zo is heb ik in een jaar veel geleerd over hoe ik daar mee om moet gaan. Ook heb ik inmiddels een aantal stappen teruggezet, die het me nu mogelijk maken weer kleine […]

Reply
Hoera! Na twee jaar werd ik eindelijk weer ongesteld! 19 januari 2017 - 16:10

[…] Dat ik niet helemaal gezond ben, dat weten we inmiddels. Zo niet, lees dan mijn artikel over de Ziekte van Lyme, hypermobiliteit en fibromyalgie. Als je dat een beetje te zwaar vind lees je mijn artikel over hoe ik stopte met ‘gezond worden’ als levensdoel te beschouwen. […]

Reply
Health | Antidepressiva tegen mijn chronische pijn. Helpt het? 26 april 2017 - 07:06

[…] meer associëren met mijn zieke identiteit. In november schreef ik daar een artikel over waar ik Lyme en chronische ziekte associeer met een pesthol. Ik weet dat dat artikel bij veel mensen een zeer been heeft geraakt, wat absoluut niet mijn […]

Reply
EmilyLotus 27 april 2017 - 15:15

Wauw. Ik heb, toen je deze blogpost online zette, ‘m over het hoofd gezien. Nu kwam ik ‘m tegen en omschrijf je precies waar ik momenteel mee aan het worstelen ben.
Je kent mijn blog volgens mij, dus misschien weet je dat ik mijn lyme diagnose heb sinds eind 2016. Natuurlijk al veel langer ziek, dus ik heb al een hele weg afgelegd, maar nu na enkele maanden het hele lyme gedoe zo verschrikkelijk zat. Je hebt gelijk wat betreft die ‘meur’. Ik vind het wel heel fijn dat ik contact heb met lotgenoten, maar sommige plekken zijn niet gezond. Het maakt je ziek zijn inderdaad erger.
Waar ik momenteel zo mee worstel is dat ik het los wil laten, een andere kant op wil. Het hele lyme behandel gezeik maakt me zo ongelukkig. De symptomen zijn verschrikkelijk, soms onuitstaanbaar, maar het hele gedoe eromheen maakt het nog zoveel erger. Ik vind het alleen zo moeilijk om te beslissen wat ik moet doen: wanneer stop je met behandel methodes te proberen?…
Dankjewel voor dit stuk!

Reply
Charelle 5 mei 2017 - 15:47

Ja, dat is het inderdaad met Lyme, je moet oppassen dat het niet het middelpunt van je leven wordt. Immers, je wilt juist dat je leven niet door Lyme wordt beheerst. ;) Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog wel wordt behandeld, met bioresonantie. Sinds een paar maanden gaat het steeds beter met me, maar ik heb geen idee welke rol bioresonantie daarin speelt, zeker omdat ik een paar maanden geleden me ook ben gaan verdiepen in spiritualiteit. Voor mijn gevoel is het vooral dat laatste wat me heeft geholpen het Lyme pad te vertalen en de andere kant op te gaan. Het is moeilijk, maar toch is het vooral het omschakelen van een knop. Zolang je zegt dat je Lyme hebt en dat je leven in de weg staat, dan is dat zo. Zeg je dat je Lyme hebt, maar toch gewoon je leven leeft, dan is dat ook een feit. De dalen die je dan ervaart zijn minder diep. Veel succes Emily en als je eens wilt mailen, aarzel niet. ;)

Reply
Law of Attraction, of: een ode aan mijn fijne huis met al zijn imperfecties 10 juli 2017 - 07:05

[…] terug naar mijn ouders in Eindhoven en in november vertrok ik naar mijn eigen huisje. Ik was klaar met ziek zijn en ging beter worden. Stap 1: weer weg bij mijn ouders. Binnen no time vond ik een bizar groot […]

Reply
Lyme | Hoe ik beter werd en mijn persoonlijk visie op chronisch ziek zijn 24 augustus 2017 - 07:07

[…] artikelen geschreven over mijn leven als chronisch zieke twintiger. Maar inmiddels heb ik het Lyme pesthol al een tijdje verlaten en ontvang ik deze mailtjes simpelweg liever niet meer. Ik wil niet dat […]

Reply
Films | 4x Leuke films voor een filmavond! (Paper Towns en meer!) 29 augustus 2017 - 13:49

[…] Lees ook: Ziekte van Lyme | Hoe ik ontsnapte uit dat pesthol! […]

Reply
10 Boeken Die Al 5 Jaar Op Mijn Verlanglijstje staan! - The Scent Of Cinnamon 29 augustus 2017 - 13:51

[…] Lees ook: Ziekte van Lyme | Hoe ik ontsnapte uit dat pesthol! […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.