Health | Hoera! Na twee jaar weer ongesteld!

by Charelle
niet_ongesteld

Hoera! Vorige week bereikte ik een belangrijk moment op mijn reis naar gezondheid. Na twee jaar werd ik namelijk voor het eerst weer ongesteld. Voor mij één groot feest en dus een reden om alle details daarover met jou te delen. Vandaag lees je hoe, wat en waarom ik niet meer ongesteld werd. En hoe en waarom nu weer wel!

Laten we eerlijk zijn, er rust een groot taboe op het praten over je menstruatie. Het is een privé aangelegenheid waar je niet open en bloot met iedereen over praat. Maar die ongeschreven regel lap ik vandaag aan mijn laars, want als je het mij vraagt is het maar wat belangrijk dat er wél over gepraat wordt. Want waar iedere vrouw maandelijks ongesteld hoort te worden, gebeurt dit bij een bizar groot aantal vrouwen niet. Dus nee, jij bent niet de enige met een onregelmatige cyclus, ook al dacht je tot vandaag van wel!

Niet meer ongesteld

Dat ik niet helemaal gezond ben, dat weten we inmiddels. Zo niet, lees dan mijn artikel over de Ziekte van Lyme, hypermobiliteit en fibromyalgie. Als je dat een beetje te zwaar vind lees je mijn artikel over hoe ik stopte met ‘gezond worden’ als levensdoel te beschouwen.

In mijn zoektocht naar gezondheid kreeg ik begin 2015 mijn huisarts zo ver om mijn hormoonwaarden te laten checken. Die checken ze via bloedafname, maar dat kan alleen als je al vier weken geen anticonceptiemiddelen meer hebt gebruikt. Dat was het moment waarop ik stopte met de pil, zodat mijn hormoonwaarden gecheckt konden worden (die waren overigens helemaal in orde). De huisarts vertelde mij dat ik de pil weer kon nemen zodra ik weer ongesteld werd.

Dat gebeurde niet. En ik moet eerlijk zeggen dat ik daar ver van verdrietig over was. Ik vond het een fantastische bijkomstigheid van mijn slechte gezondheid. In ieder geval iets waar ik wat aan had. Immers, als je al zo ziek bent heb je echt geen zin om maandelijks nóg zieker te zijn en in de weer te moeten met maandverband en co.

Maar eigenlijk is het uitblijven van je menstruatie natuurlijk foute boel. Zeker als je bedenkt dat ik al jaren ondergewicht heb. De allereerste vraag waar artsen vervolgens mee komen is: heb je een eetstoornis?

Nee.

Of toch wel?

Laten we voorop stellen dat dit inderdaad niet het geval is. Dat is zelfs door een psycholoog bevestigd om artsen erover op te laten houden. Ik zou bijna een eetstoornis krijgen aangepraat. Maar.

MAAR.

Er bestaat nog iets anders dan het stempel eetstoornis, namelijk restricted eating tendencies. Zo ontdekte ik afgelopen april dankzij YouTuber This Girl Audra. Gefascineerd door herkenning bekeek ik al haar video’s en al snel besefte ik me dat ik restricted eating tendencies had. (Ik houd even deze Engelse term aan omdat ‘beperkt eten neigingen’ raar klinkt). Of te wel, dat ik ‘leed’ aan disordered eating: een eetstoornis zonder stempel.

Ik heb nooit écht te weinig gegeten. Ik at gewoon minder dan anderen. Maar ik ben klein, sportte niet en ik was bovendien mega blij met mijn figuur. Iets wat ook wat waard is. Ik besef me dat het veel aan dit verhaal zou toevoegen als ik mijn gewicht met jullie zou delen, maar om toch een beetje integriteit te bewaren doe ik dat liever niet. Wellicht een andere keer.

Dat minder eten moet begonnen zijn in 2010, toen ik plotseling erg veel was aangekomen omdat ik gestart was met de anticonceptiepil (2009). Door de pil kreeg ik last van onstilbare honger. Twee boterhammen met ei, twee Liga’s (want die waren toen nog gezond), een Time-Out en dan als toetje nog drie scholiertjes en een pakje Multi Vit. En dan had ik nog steeds honger. Je ziet, dat is echt heel veel eten.

Logischerwijs kwam ik aan en dus ging ik minder eten. En dat werkte goed. Zo goed dat ik nóg minder eten: want hé, het werkt! Dat ging een tijdje zo door totdat bleek dat ik nog meer kon afvallen dan ik eigenlijk wilde. Maar ik dacht: why not? Ik zou die mensen die niet konden lijnen weleens laten zien hoe het moest! Sinds 2011 is mijn lage gewicht wel constant geweest, dus verder geen schommelingen.

Werd ik toen ziek?

Nee. Waarschijnlijk had ik op dat moment al Lyme. Ik was ook al hypermobiel en ik heb sinds mijn twaalfde al pijnklachten. Het werd er echter niet beter op. Het liefst zou ik een verband met het minder eten willen ontkennen, maar ik denk dat dat tegen alle ratio ingaat. Het is namelijk best aannemelijk dat doordat mijn lichaam zwak werd, de Lyme bacterie de vrije loop kreeg en de hypermobiliteit téveel energie ging vergen.

Grazen

Interessant is hier dat ik op een gegeven moment ook niet veel meer kón eten. Vooral ’s middags was een groot bord met eten echt onmogelijk en daarna voelde ik me een opgeblazen wrak. Terwijl ik wél honger had. De hele dag had ik honger en dus at ik de hele dag maar kleine dingen. Lekker rijstwafels grazen met hummus en cashewboter en hier en daar was hapjes havermout en wat amandeltjes. ’s Avonds heb ik wel altijd ‘normaal’ gegeten.

De hele dag honger

Maar de hele dag honger hebben is niet tof en al he-le-maal niet praktisch. Want het betekent dat je tijdens een hoorcollege of op je werk de hele tijd zit te eten en dat word je niet altijd in dank afgenomen.

Op zoek naar een manier om daarmee om te gaan stuitte ik op een video van This Girl Audra over normal eating en van daaruit rolde ik door naar haar video’s over disordered eating. Ik kocht ook haar e-book: Get My Period Handbook.

Audra is echt een bron van inspiratie voor mij geweest om meer te gaan eten. Ze is ook veganistisch maar ze preekt niet voor gezond eten, wat ik toch wel vervelend vond. Voordat we mij het stempel orthorexia op gaan plakken wil ik dat even beargumenteren, door te stellen dat mijn zieke lichaam toch echt wel meer nodig heeft dan witte rijst met P+B Jelly. He. Dus.

Het duurde niet lang voordat ik mijn heil vond in de Ayurveda (klik voor meer daarover), waardoor ik weer grotere porties kon eten met behulp van het Everyday Ayurveda Cookbook. Inmiddels ben ik een beetje aangekomen én werd ik weer ongesteld! Officieel heb ik nog steeds ondergewicht, maar het gaat erom waar je je goed bij voelt. Waarschijnlijk is het dus dat ik al veel langer niet meer écht ongesteld werd, maar dat ik door het slikken van de pil een schijnmenstruatie kreeg.

Disordered eating

Ik deel dit verhaal om het begrip disordered eating wat meer onder de aandacht te brengen en wellicht om jou te inspireren je hier eens in te verdiepen. Het is dan ook een onderwerp waar ik graag meer over wil delen, zeker omdat ik er inmiddels vrij veel over weet, maar ik bang dat ik dan hypocriet overkom. Ik ben zelf nog steeds niet gezond en er zijn altijd mensen die dan gaan zeggen: jaaaaa maar jij bent niet ziek, jij eeeeeet gewoon te weinig. Ehm nee. Dus dat is een dilemma. Voor nu, leef je uit met Audra. ;)

Die anticonceptiepil komt er bij mij trouwens sowieso niet meer in, ik kijk nu uit naar de Lady Comp, waar Iris een mooi stukje over schreef op haar blog The Sea is My Cup of Tea.

Herken jij aspecten uit dit verhaal? Heb jij weleens een tijd lang geen menstruatie gehad? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Waarom je zin hebt in chocolade als je ongesteld bent!

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

24 comments

Ayla 19 januari 2017 - 09:28

Jeeej! Gefeliciteerd! Ik kan me helemaal niet voorstellen hoe zoiets is, maar aangezien ik me qua fibromyalgie en hypermobiliteit wel in je herken weet ik wél hoe fijn het is als je lichaam gewoon iets normaals doet, wat het hoort te doen! Dus “high five for the red punani!” (welke film was dit ook alweer uit?!)

Reply
evelien 19 januari 2017 - 10:20

Ah super fijn dat het weer is gekomen! Ik snap het helemaal, het is dan weer heel erg fijn dat je ongesteld wordt. <3
Liefs,
Evelien

Reply
Silke 19 januari 2017 - 11:26

Wat een mooi stukje, Charelle! Proficiat hoor met je ongesteldheid (klinkt heel raar, maar je snapt me wel) :) Klinkt heel interessant dit, ik geloof dat ik ook zo’n periode heb gehad. Zo handig hé, dingen als YouTube! Ik heb er ook al heeel veel aan gehad. Liefs!

Reply
Marieke | Bluebell Forest 19 januari 2017 - 11:32

First of all, van harte gefeliciteerd! Wat ontzettend fijn voor je dat je weer een stapje dichterbij ‘gezond’ bent. Ik had dus nog nooit van die ‘ziekte’ gehoord, maar het is eigenlijk zo logisch dat het een aandoening is! Ik hoor echt best vaak mensen praten over het feit dat ze gewoon niet KUNNEN eten.. dankjewel voor het uitbreiden van mijn kennis!

Reply
Anna 19 januari 2017 - 14:03

Wat super fijn! Gefeliciteerd :). Ik vind het echt heel goed dat je hier een boekje over opendoet. Zelf heb ik geen problemen, maar ik denk echt dat er heel veel vrouwen zijn die herkenning gaan vinden in je artikel. En steun. En dat is zo belangrijk!

Reply
Sanne 19 januari 2017 - 14:34

Super knap geschreven Charelle!
Moet echt niet makkelijk zijn (geweest), dat hele gedoe met niet meer kunnen eten en wel honger hebben. Ik zou je sowieso nooit een stempel opplakken, je bent geloof ik super bewust met je gezondheid en je lichaam bezig. Ik ben super blij voor je dat je weer ongesteld bent geworden! Echt een goed teken, lijkt me.

Reply
Joyce rdt 19 januari 2017 - 14:36

Wat onwijs fijn zeg, ik ken me voorstellen dat je hier blij mee bent. Je hebt er een mooi stuk over geschreven. Liefs.x

Reply
Linda 19 januari 2017 - 14:53

Gefeliciteerd! Ik vind het echt goed dat je hier gewoon over durft te schrijven, ik vind dat dat taboe er echt af moet.

Reply
Iris 19 januari 2017 - 14:59

Woo Charelle, wat heftig dat je helemaal niet meer ongesteld werd (nu gelukkig wel!) en wat moedig dat je eerlijk bent tegen jezelf over die restrictive eating. Om je lichaam sterk te houden lijkt het me inderdaad belangrijk om voldoende calorieën en voedingsstoffen binnen te krijgen! Toen je vertelde hoeveel je destijds wel niet at moet ik toegeven dat ik minstens 2x zoveel eet bij iedere maaltijd haha. Maar ik ben een grote eter;) daarom vind ik de plant based whole foods lifestyle zo fijn; ik kan echt alles eten wat ik wil, houd aan iedere maaltijd een vol gevoel over, heb altijd energie, nooit honger en kom niet aan (nog steeds ‘leaning out’ zoals ze het noemen omdat mn metabolisme versnelt) super wat mij betreft! En fijn om te horen dat jij ook je weg erin vindt binnen de Ayurveda, dat vind ik ook nog altijd heel interessant!

Leuk dat je de Lady-Comp overweegt! Klein detail, ik heb er ook over geschreven op mijn eigen blog en dat vind ik zelf een sterker artikel: http://theseaismycupoftea.nl/natural-birth-control-the-lady-comp/. Die kun je linken als je wilt:)

Mocht je hem trouwens willen bestellen kan ik je een kleine kortingscode sturen, let me know!

Liefs en dank voor het delen van deze moedige boodschap <3

Reply
Charelle 23 januari 2017 - 16:58

Haha jaa maar jij eet alleen maar gezonde dingen. ;) Geen Liga’s. :P Voor mij werken de Whole Foods minder goed, smoothies en rauw fruit daar heb ik echt moeite mee. Zo zie je maar hoe dat voor iedereen anders is. En goed dat je het zegt van het artikel, ik heb de link gewijzigd! ;) Ik twijfel nog een klein beetje over de Lady Comp, niet ongesteld worden is namelijk toch ook wel heel ideaal. (A) Maar ik zal het onthouden van de kortingscode!

Reply
Rowan 19 januari 2017 - 17:34

Ik kan me voorstellen dat dit een hele opluchting voor je is. Gefeliciteerd!

Reply
Denise 19 januari 2017 - 18:55

Ik zucht altijd als het weer die week van de maand is… maar ik snap heel goed dat het voor jou een hele overwinning is. Gefeliciteerd!

Reply
Meike 20 januari 2017 - 16:36

Fijn dat je weer ongesteld ben, dat is weer een stapje dichter naar een betere gezondheid! Goed dat je je verhaal deelt, want dit zijn toch wel onderwerpen die veel spelen maar waar niet veel over gepraat word.

Reply
Sofie 20 januari 2017 - 18:09

Wat een overwinning! Ik hoop dat je niet te ziek wordt van de menstruatie op zich, maar ik denk als dit mij zou overkomen, die extra klachten het wel waard zouden zijn. Ik las ook al over die lady comp, klinkt interessant hè!

Reply
Iris 21 januari 2017 - 10:28

Hoppaaa, wat goed om te horen! Ik kan me voorstellen dat dit een belangrijke mijlpaal is. Gefeliciteerd! En mooi dat je aandacht aan dit onderwerp schenkt, ik kan me voorstellen dat mensen misschien stukjes uit je verhaal kunnen herkennen.

Reply
Nienke 28 januari 2017 - 16:11

Goed dat je dit onderwerp bespreekt. Het zit inderdaad in het hoekje van daar praten we niet over. Er zullen vast meiden en vrouwen zijn die herkenning in je blog post vinden.

Reply
Hannelore 8 maart 2017 - 12:46

Wauw ik ook zoiets meegemaakt! Ik ben sinds kerst weer ongesteld, na 2 jaar niet ongesteld geweest te zijn. Ik at te restrictive, ik wou té gezond eten, zodat het uiteindelijk niet meer gezond was. Maar ik had dat zelf niet door eigenlijk. Ik heb dat pas beseft toen mensen me zeiden dat ik veel vermagerd was. Ik ben nu zoooo blij dat ik weer ongesteld ben! (ps: Ik heb net je blog ontdekt en I love it!!)

Reply
Charelle 14 maart 2017 - 10:56

Oh wat goed Hannelore dat je jezelf ook een halt hebt kunnen toe roepen en nu weer ongesteld bent! Yay! :D

Reply
Waarom je zin hebt in chocolade als je ongesteld bent! 18 maart 2017 - 13:01

[…] Lees ook: Health | Hoera! Na twee jaar weer ongesteld! […]

Reply
Health | Antidepressiva tegen mijn chronische pijn. Helpt het? 3 mei 2018 - 11:07

[…] Met behulp van de Ayurveda en de video’s van This Girl Audra werd ik begin januari zelfs weer voor het eerst in twee jaar ongesteld. Ook zette ik voet op een spiritueel pad, een pad dat mijn vooruitgang op de wenteltrap versnelde. […]

Reply
5x boeken over je menstruatie & vrouwelijke cyclus | The Scent of Cinnamon 11 februari 2020 - 13:28

[…] Hoera! Na twee jaar weer ongesteld! […]

Reply
femke 4 mei 2020 - 22:29

Hi,

Wat fijn dat je weer ongesteld bent geworden!
Ik herken mijzelf in jouw verhaal, maar ik heb dit denk sinds ik 14 was en ben nu 21.
Ik heb dus nog nooit een menstruatie gehad… En wil heel graag ongesteld worden.
Heb wel wat ondergewicht, maar ben benieuwd hoeveel kg moest jij aankomen totdat je weer ongesteld werd? En heb je er nog andere dingen voor gedaan dan behalve aankomen??

Groetjes, anoniem

Reply
Charelle 26 mei 2020 - 10:51

Hoi Femke,
Ik heb uiteindelijk niet echt aan hoeven komen, misschien 2kg ofzo. Het ging meer om wat en hoe ik at. Dus veel warme stoofpotjes, dikke soepen, curry’s, dat soort dingen hebben voor mij geholpen. Verder hebben de filmpjes en het e-book ‘Get Your Period Handbook’ van This Girl Audra mij enorm geholpen. Ik zie dat ze tegenwoordig ook coaching sessies geeft, dus misschien is dat ook iets! https://www.thisgirlaudra.com/
Succes en liefs,
Charelle

Reply
2x Mascara zonder allergenen | The Scent Of Cinnamon 22 januari 2021 - 11:41

[…] Hoera! Na twee jaar weer ongesteld! […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.