Waarom je zin hebt in chocolade als je ongesteld bent!

by Charelle
zin_in_chocolade_ongesteld

Je bent ongesteld en hebt enorm veel zin in chocolade, het liefst zou je die hele reep Tony’s in één keer opeten. Maar ja, dat is niet zo goed voor de lijn en ook je huid wordt er niet mooier van. Maar, hoe komt het eigenlijk dat we zoveel zin hebben in chocolade rond de menstruatie? En, is dat wel normaal?

Laat ik je gerust stellen, het is volkomen normaal dat je voor of tijdens je menstruatie extra honger hebt en enorm veel behoefte hebt aan chocolade. Ook is het helemaal niet raar dat die M&M’s er rond deze tijd van de maand wel erg aantrekkelijk uitzien, terwijl je reuze gezond eet en daar normaal nooit zin in hebt. Wél is het raar dat we onze ongesteldheid zijn gaan zien als een excuus om zoveel chocolade te eten als we maar willen. Iets dat versterkt wordt door tijdschriften en blogs die schrijven dat chocolade helemaal niet zo ongezond is. Cacao zou namelijk stofjes bevatten die ons lichaam nodig heeft. Dat klopt, maar voor we voldoende van dat stofje hebben binnengekregen moeten we minstens een hele reep Tony’s (of twee) naar binnen werken. Dat moet ook anders kunnen, toch?

chocolade_ongesteld

Chocolade of magnesium?

Zeker wel! Want de reden dat je lichaam constant om chocolade vraagt, is dat het rond je menstruatie meer magnesium nodig heeft. En ja, chocolade bevat magnesium dus het is logisch dat het lichaam vraagt om deze makkelijke, plezierige bron van magnesium. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je tekort aan magnesium op te vangen.

Zo verkopen ze bij de natuurwinkel magnesiumolie die je op je huid kunt smeren, zodat de magnesium via de huid het lichaam binnenkomt. Magnesiumolie helpt ook tegen krampen, dus als je veel last hebt van buikpijn tijdens je menstruatie, smeer de olie dan zeker ook op de pijnlijke plekken. Een andere optie is om in een warm bad te gaan liggen met twee handjes epsom zout, dat is wat prijziger, maar wel heerlijk ontspannend.

Wil je je magnesium toch door middel van voeding binnenkrijgen? Roer dan wat rauwe cacao door je ontbijt en neem een extra handje noten en zaden.

chocolade_magnesium_3

Maar ik heb ook heel veel honger!

Dat kan! Je lichaam draait tijdens je menstruatie overuren. Er zijn allerlei processen gaande en zonder dat je het doorhebt is je lichaam hard aan het werk, dat kost energie en zodoende vraagt het lichaam om nieuwe bronnen van energie: voedsel. Maar dat is geen excuus om extra veel lege calorieën te eten bestaande uit snoep, chips en ijs. Schep gewoon een extra portie op van je gezonde avondmaal, ontbijt om 11u een tweede keer met havermout of kies voor een extra (gezond) tussendoortje.

Meer eten tijdens deze tijd van de maand is dus helemaal OK en wil niet zeggen dat je ook meer moet sporten, iets wat logisch lijkt juist omdat je meer eet. Van binnen is jouw lichaam al druk bezig met zijn eigen work-out en het verbranden van calorieën. Houd het dus gewoon bij je normale work-out, daar hoeft echt geen schepje bovenop.

Hetzelfde gebeurt trouwens wanneer je iets breekt of verstuikt, of wanneer je je heftig verbrandt. Ook dan treden er niet-alledaagse lichamelijke processen in werking waar extra calorieën voor nodig zijn. Je merkt dat je meer honger hebt en meer eet, zodat je lichaam sneller kan genezen. Niet gek dus dat hetzelfde gebeurt tijdens (en voor) de menstruatie. Geef je hier niet toe aan je honger? Dan kan het lichaam zijn werk niet doen wat zorgt voor afbreuk en een slecht herstel.

Helemaal geen zin in chocolade tijdens je menstruatie en juist geen honger? Dat kan! Sommigen merken dit effect meer op dan anderen. Ook volkomen normaal dus.

En natuurlijk is er niets mis met het eten van wat chocolade, ga dan wel voor de gezonde, pure variant. De 85% cacao van Vivani is mijn favoriet!

Heb jij vaak zin in chocolade tijdens je ongesteldheid? Merk je ook dat je meer honger hebt? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Health | Hoera! Na twee jaar weer ongesteld!

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

Bewaren

31 comments

Melle 27 juni 2016 - 10:19

Heeeeeel herkenbaar dit. Vooral dat honger hebben. Dan is ongesteld zijn zo’n goed excuus om meer (en lekkere chocolade mmmm) te eten! Wel opletten dat het niet te veel word haha :)

Reply
Charlotte 27 juni 2016 - 11:52

Wat een leuk artikel! Ik heb ook altijd cravings naar chocolade. Maar van die olie is een superhandige tip! Dat ga ik eens proberen tegen de krampen

Reply
Charelle 28 juni 2016 - 12:22

Ja ik hoop dat het je gaat helpen, ben benieuwd! ^^

Reply
Annika 27 juni 2016 - 14:10

Oeh, handig artikel! Ik heb rond die periode ook altijd zin in chocola! ;)

Reply
Evelyne 27 juni 2016 - 18:08

Idd, rond die periode heb ‘k ook steeds zin in zoet & vettig eten. Chocolade mag ‘k niet te veel in eens eten of ‘k krijg last met m’n maag. Dat weet ‘k & doe ‘k ook niet. Als ‘k 1 blokje in m’n mond steek heb ‘k daar meestal al genoeg van. Ik geniet ook dubbel, net omdat ‘k weet dat ‘k na die ene hap niet meer kan :)

Reply
Charelle 28 juni 2016 - 12:21

Dat herken ik Evelyne! Juist omdat je maar één stukje eet en niet zo vaak geniet je er veel meer van! Zo fijn!

Reply
resaarcle 27 juni 2016 - 19:54

Ik heb altijd zin in chocola :-)

Reply
Charelle 28 juni 2016 - 12:20

Haha true. ;)

Reply
Rowan 27 juni 2016 - 20:19

Heel leuk artikel! Ook voor mij is dit heel herkenbaar, ik heb altijd ZO’n behoefte aan chocolade. En ja, ik gebruik mijn ongesteldheid vaak als smoesje om die reep te kopen en op te eten! Ik ga zeker snel (voor mijn volgende ongesteldheid) naar de natuurwinkel om magnesium olie te kopen. Super leuk om uit te gaan proberen! Ik ben zo benieuwd!

Reply
Charelle 28 juni 2016 - 12:20

Ja ik ben echt heel benieuwd of het je gaat helpen en of je dan ook echt minder zin hebt in chocolade, houd me op de hoogte! ^^

Reply
Iris 27 juni 2016 - 21:31

Ik heb dat ook! Ik hou echt van chocolade en tijdens deze periode wordt mijn liefde voor chocolade alleen maar groter :D

Reply
Charelle 28 juni 2016 - 12:20

Haha ja bizar he hoe dat werkt!

Reply
Inge 27 juni 2016 - 22:49

Heel interessant artikel en fijn om te weten hoe het zit! Ik merk dat het niet meer per se gebonden is aan mijn periode. In Zweden was ik vaak toch wel eenzaam en van chocolade werd ik blij. Ik merk dat ik nu ook behoefte heb (naast dat het lekker is) omdat het mij opvrolijkt. Helaas niet zo’n gezonde manier inderdaad. Ik moet iets anders dan chocolade vinden waarvan ik opvrolijk (of het bij één stukje pure chocolade houden, dat mag natuurlijk wel).

Reply
Charelle 28 juni 2016 - 12:19

Tja en dat ene stukje is nou net waar het moeilijk wordt, haha! Een hele platte reep chocolade kopen waarvan de stukjes groter zijn en de stukje in tweeën breken. Dan is het net op je toch twee stukjes mag! ;)

Reply
Margo 28 juni 2016 - 14:39

Hey wat grappig dit! Een echt Charelle artikel weer :) super interessant. Ik heb op de zwaarste dag altijd wel lekkere trek, maar over t algemeen wel minder honger.. gek he?

Reply
Charelle 22 juli 2016 - 11:00

Haha leuk dat je dat zegt: een echt Charelle artikel! ^^ En ja dat lijkt me echt heel raar, veel trek maar geen honger. Dan neem je een hapje van iets en dan: blegh nee. :’D

Reply
Kim 28 juni 2016 - 19:35

Hahaha Charelle, ik ben ongesteld en door jouw artikel heb ik trek in M&M’s :P Tim gaat ze zo voor me halen!
Interessant zeg, ik ben wel benieuwd naar magnesium olie. Die buikkrampen altijd, blegh!

Reply
Charelle 22 juli 2016 - 10:59

Ah super lief dat Tim speciaal M&Ms voor je gaat halen! EN ja, de magnesium olie is echt het proberen waard. Het werkt niet voor iedereen, maar zeker als je er veel last van hebt zul je verschil merken! (:

Reply
Anne 30 juni 2016 - 13:11

Wat een interessant artikel en wat heb jij een ontzettende mooie blog!

Reply
Charelle 22 juli 2016 - 10:49

Wat lief Anne, dankjewel!

Reply
karlien 1 juli 2016 - 10:26

Wel herkenbaar! Al een tijd eet ik amper suiker en ik word heel bewust van de momenten waarop ik zin krijg in suiker. Als je te weinig eet of als ik ongesteld moet worden. Als je je bewust bent waarom je het nu wilt eten is het ook makkelijker om het niet te eten. Inderdaad noten eet ik veel of bananen werkt ook goed!

Reply
Charelle 22 juli 2016 - 10:08

Ja dat is helemaal waar Karlien! Als je je bewust bent waarom je iets wilt, dan kun je makkelijker kiezen voor een gezonder alternatief! Vind het knap dat je amper suiker eet trouwens! Ik eet vrijwel geen geraffineerde suikers, maar stiekem eet ik toch nog heel wat dadels, fruitsuikers, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop weg!

Reply
alexa 3 juli 2016 - 12:51

Ik heb dus nooit zin in chocolade zelfs niet al ik ongesteld ben. Krijg er heel erg last van van mijn tanden.

Reply
Charelle 22 juli 2016 - 10:05

Oh echt ja? Dat hoor je ook niet vaak! Zelf heb ik een jaar of tien geleden ook héél veel last gehad van mijn tanden tijdens het eten van chocolade. Dat was echt heel raar, net alsof je op een koud ijsje beet ofzo. Gelukkig is dat na een jaar of twee vanzelf weggetrokken. Zo maf! Hoop dat het bij jou ook ooit weggaat!

Reply
Sanne 11 juli 2016 - 12:53

Dit is echt zo interessant om te lezen! Wat leuk Charelle. Altijd weer ben ik dol op dit soort berichtjes van jou :) (en ook op je andere blogberichten, haha!). Zo veel leuke informatie zonder dat ik me ga vervelen of dat het allemaal te lastig is :) fijn.
Liefs

Reply
Charelle 22 juli 2016 - 10:01

Ah dat vind ik zo leuk om te horen Sanne! Ik twijfel vaak nogal over mijn informatieve artikelen omdat ik bang ben dat ze snel saai zijn. Dus dan is een reactie als die van jou héél welkom! Dankjewel!

Reply
Sheila 22 juli 2016 - 14:11

Ik heb nou niet persé zin in chocola als ik ongesteld ben. In ieder geval niet meer dan anders. Maar ik gebruik het dan wel soms as excuus :)

Reply
Charelle 4 augustus 2016 - 18:17

Haha, ja dat kan natuurlijk ook! ;)

Reply
Bijenpollen als ontstekingsremmer en tegen hooikoorts! 14 september 2016 - 06:21

[…] Lees ook: Waarom je zin hebt in chocolade als je ongesteld bent! […]

Reply
Ano :) 8 november 2018 - 18:07

Op dit moment voor de eerste keer ongesteld geworden. Dus alle artikels die ik erover kan vinden aan het lezen haha

Reply
Concentratieproblemen en weinig focus? Deze 6 supplementen helpen 11 juni 2019 - 13:02

[…] is een natuurlijk stimulant dat voorkomt in thee, koffie en pure chocolade. Caffeïne prikkelt je brein en je zenuwstelsel, waardoor je je minder moe voelt en alerter bent. […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.