Bijenpollen tegen hooikoorts en als ontstekingsremmer!

by Charelle
bijenpollen_hooikoorts

Op vakantie in Roemenië kocht ik een klein zakje bijenpollen tegen hooikoorts. Ik had al wel eens gelezen over dit superfood en wist dat het gezond was, maar waarom nou ook alweer wist ik niet. Het zakje was echter bijzonder goedkoop, dus ik kon er geen buil aan vallen. Eenmaal in Nederland checkte ik natuurlijk meteen de ins and outs wat bijenpollen betreft en ja, die ervaringen ga ik nu met jullie delen!

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn kleine, gele en oranje bolletjes van stuifmeel dat aan de pootjes van een bij blijft plakken wanneer hij van bloempje naar bloempje zoemt. Imkers plaatsen bij de ingang van de bijenkorf een soort borsteltje waarmee de bolletjes van de voetjes worden geveegd wanneer de bij terugkeert naar de korf. Dat klinkt wel heel zoet, toch?

Is het ook! Want man, want zijn die bijenpollen zoet. Super lekker dus, maar ook gezond.

Bijenpollen zijn gezond!

Bijenpollen zijn namelijk een prima bron van hoogwaardige eiwitten en verschillende mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer, fosfor en jodium. Daarnaast bevatten bijenpollen veel vitaminen, waaronder vitamine D en B12, twee vitaminen waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.

Bestel hier je bijenpollen: nu bestellen

Bijenpollen voor de weerstand en spierherstel

Door de hoge hoeveelheid aan vitaminen, mineralen en eiwitten geven bijenpollen een boost aan je immuunsysteem en weerstand. Maar ook voor het herstel van spieren en andere lichaamsweefsels komen bijenpollen goed van pas, aangezien ze veel antioxidanten, aminozuren en enzymen met zich meedragen.

Bijenpollen tegen hooikoorts

In het geval van hooikoorts werken bijenpollen als een homeopathisch middel, zeker als de pollen van bijen uit de buurt komen. De bijen halen immers hun stuifmeel uit die bloemen en bomen waar jij zo van moet niezen en bij inname kan het lichaam dan al meteen wennen aan al die vervelende stoffen. Daarnaast bevatten bijenpollen een stofje wat de aanmaak van histamine tegengaat, het stofje dat jouw hooikoortsklachten uitlokt. Bijenpollen werken dus goed tegen hooikoorts. Voor meer tips lees je mijn artikel over natuurlijke middelen tegen hooikoorts.

Bestel hier je bijenpollen: nu bestellen

Hoe gebruik je bijenpollen?

Bijenpollen eet je zo van een lepel, maar ze zijn ook lekker om over je havermout of yoghurt te strooien, door je smoothie te roeren of mee te bakken in een pannenkoek. In de winkel kun je ook capsules kopen zodat je de bijenpollen in één keer kunt doorslikken. Gemiddeld heb je per dag één theelepeltje nodig.

Zijn bijenpollen vegan?

Nee, bijenpollen zijn niet vegan omdat het een product is dat door dieren wordt gemaakt. Je zou echter kunnen zeggen dat er geen dierenleed bij betrokken is, aangezien de bij zelf niets doet met de bijenpollen en ze toch wel verzamelt. Het enige waar ik over twijfel is of ze geen schrale voetjes krijgen van dat borsteltje. Als dat inderdaad zo is, zal het een kwestie van tijd zijn voordat daar (terecht) ophef over ontstaat. Is dat niet zo, dan is dat alleen maar mooi en zou ik het zelf graag toepassen in een veganistische leefstijl, zeker omdat er zoveel B12 in de pollen zit. Het is echter niet uitgesloten dat er van dezelfde bijen honing wordt gewonnen, een proces dat doorgaans minder diervriendelijk is.

Waar koop je bijenpollen?

In Roemenië kocht ik mijn zakje bijenpollen bij ‘het honingmeneertje’ zoals wij hem noemden, maar de pollen zijn ook verkrijgbaar bij de natuurwinkel of online.

Bestel hier je bijenpollen: nu bestellen

Heb jij wel eens bijenpollen geproefd? Waarvoor gebruikte je ze? Laat het weten in de comments!

Lees ook: Waarom je zin hebt in chocolade als je ongesteld bent!

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Bewaren

11 comments

Kim 14 september 2016 - 10:36

Haha, oh nee, nu wil ik dit ook! Volgens mij zou mijn vriend hier wel blij van worden – vanwege hooikoortsklachten en herstel van spieren. We gaan een paar keer per maand naar de Tuinen, ik zal er op letten :)

Reply
Bente 14 september 2016 - 12:07

Ik ben benieuwd of die bijenpollen ook daadwerkelijk helpen tegen hooikoorts. Misschien komende lente toch maar eens uitproberen (heb er wel vaker over gelezen)!

Reply
Charelle 21 september 2016 - 13:22

Jaa ik weet het ook niet zeker, want ik heb zelf geen hooikoorts, maar ik vind het wel heel aannemelijk klinken!

Reply
Karlijn 14 september 2016 - 13:58

Dit ga ik even naar mijn moeder doorsturen. Wie weet helpt het bij haar hooikoorts. X

Reply
Charelle 21 september 2016 - 13:21

Ik hoop het Karlijn! :D

Reply
Saskia 15 september 2016 - 10:38

Mijn man heeft altijd ontzettend last van hooikoorts alleen dit hebben wij nog nooit geprobeerd. Misschien toch eens gewoon doen, dat het ontstekingsremmend werkt klinkt logisch eigenlijk maar had ik nog niet zo bij stilgestaan!

Reply
Charelle 21 september 2016 - 13:21

Ja, ik weet ook niet of het echt werkt, maar ik vind het ook heel aannemelijk klinken. Maar het is dus wel belangrijk dat je de pollen dan haalt bij een imker uit de buurt. (:

Reply
8x Natuurlijke middelen tegen hooikoorts! 21 september 2016 - 13:45

[…] consumeren van bijenpollen of honing werkt hetzelfde als een injectie. Je lichaam raakt gewend aan de allergenen en zal minder […]

Reply
Saskis 11 mei 2017 - 13:10

Hoi ik neem nu al een paar weken bijenpollen en nu vooral vandaag geen last van hooikoorts nog niet in ieder geval neem ook vitamine D4000IU EN MAGNESIUM spray helpt mij enorm

Reply
Saskis 11 mei 2017 - 13:13

Ik neem nu al een paar weken bijenpollen nog geen last van hooikoorts vooral vandaag niet hopelijk blijft het weg ik neem ook vitamine D 4000iu en magnesium spray helpt perfect

Reply
Saskia 11 mei 2017 - 13:15

Ik neen al een paar weken bijenpollen geen last van hooikoorts vooral vandaag niet ik jeem ook vitamine D4000iu en magnesium spray werkt perfect bij mij

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.