Wat is een introvert? En wat betekent het om introvert te zijn?

by Charelle
wat-is-een-introvert

Op mijn blog schrijf ik regelmatig een artikel over het leven als introvert, onder de rubriek Introvert Issues. Uit de reacties die ik op deze artikelen krijg blijkt dat lezers de artikelen vaak óf heel herkenbaar vinden, óf helemaal niet. Toch geven beide groepen aan dat ze twijfelen of ze introvert of extrovert zijn. Zo voelt de groep die het artikel herkenbaar vindt zich niet altijd introvert, terwijl de groep die het artikel niet herkenbaar vindt, zich wél introvert voelt. Aangezien ik me zo kan voorstellen dat dit tot verwarring leidt, leek het me een goed idee om vandaag eens op te helderen wat introvert zijn nu eigenlijk precies inhoudt.

Introversie & Extroversie

Psycholoog Carl Jung (1875-1961) was één van de eersten die introversie en extroversie in verband bracht met de menselijke psyche. In zijn boek Psychological Types (1921) maakt hij onderscheid tussen vier verschillende menselijke functies, die bij iedereen in verschillende mate voorkomen: denken, voelen, gewaarwording en intuïtie. De mate van deze verschillende functies zouden bepalen of je meer introvert of extrovert bent.

Volgens Jung zijn introverts meer naar binnengekeerd en hechten ze meer waarde aan reflectie en retrospectie met betrekking tot hun omgeving. Terwijl extroverts meer naar buitenekeerd zijn en belang hechten aan doen en deelname in wat er om hen heen gebeurd. Toch zijn extroversie en introversie geen keerzijden van elkaar. De twee termen bevinden zich ieder aan het uiterste van een breed spectrum, wat verklaart waarom veel lezers twijfelen of ze introvert of extrovert zijn. Niemand is namelijk honderd procent introvert of extrovert.

Sinds Jung hebben vele wetenschappers onderzoek gedaan naar beide personaliteiten en mede daardoor bestaat er nog geen vaste definitie voor zowel introversie als extroversie. Wel zijn psychologen het met elkaar eens over een aantal typische introverte en extroverte eigenschappen.

Dit boek over introvert zijn is heel fijn om te lezen:

sophia-dembling

Typerend introvert

Zo krijgt de introvert er over het algemeen energie van om tijd alleen door te brengen. Omgevingen en situaties die de zintuigen prikkelen en sociale gelegenheden kosten de introvert juist energie. Introverts kunnen dan ook maar in bepaalde mate in drukke omgevingen verkeren of tijd met anderen doorbrengen. Er bestaat een grens en als ze die bereiken, hebben ze tijd nodig om zichzelf op te laden door zich terug te trekken en af te zonderen van anderen.

Vaak wordt gedacht dat introverts verlegen, melancholisch of depressief zijn. Ze zouden zich terugtrekken omdat ze niet graag in de buurt van anderen zijn of zelfs een hekel zouden hebben aan andere mensen. Dat is dus niet waar. Het kost de introvert gewoon veel energie om met anderen op te trekken, of ze het nou gezellig hebben of niet. En die energie kan enkel worden herstelt met alleen-tijd. De introvert kan dus simpelweg niet anders dan zich van tijd tot tijd terugtrekken. Op die manier kunnen ze de beste versie van zichzelf zijn, ook in de buurt van anderen.

In tegenstelling tot introverts, krijgen extroverts juist energie van sociale gelegenheden. Ze worden enthousiast van situaties die voor introverts juist overweldigend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kermis, een groot feest in een club of een overvol restaurant. Extroverts krijgen van een grote hoeveelheid aan impulsen juist energie. En alleen zijn kost hen energie. Alleen-tijd zorgt bij de extrovert tot verveling en uitputting.

Het komt er dus op neer dat introverts en extroverts andere behoeften hebben, zonder dat de een beter is dan de ander. Omdat ik zelf een introvert ben focus ik op mijn blog voornamelijk op deze groep mensen.

introvert-jewel

De Dikke van Dale over introvert zijn

De Dikke van Dale omschrijft de introvert als: in zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam.

De introvert is inderdaad in zichzelf gekeerd en kan worden gekenmerkt door introspectie en dagdromen. Maar dat de introvert weinig spraakzaam is klopt niet altijd. In overweldigende situaties waarin de introvert overprikkeld raakt, zal hij energie besparen door weinig te zeggen en in zichzelf te keren, als een soort van bescherming jegens alle impulsen. Maar in rustigere situaties, waarbij de introvert zichzelf kan zijn, kan hij echter honderduit praten. Bijvoorbeeld bij goede vrienden of mensen waarmee ze direct een connectie hebben door een gedeelde interesse. Kortom, de introvert doet niet aan small talk wanneer dat niet nodig is, maar gaat vol voor een diepgaand gesprek!

Fantastisch boek over introvert zijn:

Test of je introvert bent

Zeker weten of je meer introvert, of juist meer extrovert bent? Op Psychology Today kun je een officiële test afleggen. Je krijgt echter alleen een samenvatting van de resultaten te zien, voor een compleet rapport moet je betalen. Maar goed, dat lijkt me niet noodzakelijk om te hebben.

Ik hoop dat het voor jullie nu allemaal iets duidelijker is hoe de twee personaliteiten zich van elkaar onderscheiden, en wat introvert zijn betekent. Mijn streven is om de komende tijd meer Introvert Issues artikelen te gaan schrijven, maar het is nog eventjes kijken hoe dat uitpakt.

Meer weten over introvert zijn? Ik raad het boek Stil van Susan Cain enorm aan!

Zouden jullie graag meer Introvert Issues artikelen lezen? Of heb je nog suggesties voor een bepaald artikel? Laat het weten in de comments!

Verder lezen? Dit boek is een aanrader:

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

Bronnen:

Cain, S. (2012). Quiet. New York, NY: Random House, Inc.
Chung, M. (2015). What Is An Introvert? Introvert Spring.
Dembling, S. (2012). The Introvert’s Way. New York, NY: Penguin Group, Inc.

37 comments

Kelly 6 januari 2016 - 06:32

Heel erg interessant om te lezen. Ik ben zelf ook introvert en ik vind het altijd interessant om dingen daarover te lezen

Reply
Daniëlle 6 januari 2016 - 11:51

Ik vind dit zeker een leuk en interessant onderwerp. Ik ben 100% zeker een introvert. Altijd al geweest. Ik kom echt tot rust als ik alleen ben. Ik ben ook graag alleen, maar dat komt misschien ook omdat ik fibromyalgie heb. Drukte kan ik niet altijd goed aan. Maar als ik dat niet zou hebben (haha), dan zou ik alsnog introvert zijn. Wel vind ik het leuk om dingen te ondernemen met een ander persoon, maar dan zou ik niet snel kiezen voor een discotheek of een feest.

Reply
Madelon 6 januari 2016 - 11:41

Interessant artikel en mooi onderbouwd! Ik weet eigenlijk zelf niet zo goed welke van de twee ik ben dus ik ga maar zo’n test doen :)

Reply
Sandra 6 januari 2016 - 13:09

Dat ik introvert ben weet ik al heel lang. Ik heb echt tijd voor mezelf nodig om op te laden en omdat ik het gewoon fijn vind. Ik kan ook genieten van sociale dingen hoor, maar het kost wel veel energie voor mij en daar moet ik rekening mee houden!
Leuk dat je hier over schrijft. Zeker mee doorgaan zou ik zeggen! :)

Reply
Inge 6 januari 2016 - 13:11

Wat interessant om te lezen zeg! Ik dacht ook dat intro- en extro tegenpolen waren maar dat is dus niet zo. Het lijkt mij trouwens wel grappig om die test eens te doen, al denk ik dat ik het antwoord al wel weet ;-)

Reply
Bodi 6 januari 2016 - 13:37

Heel fijn artikel! Ik ben zelf ook introvert dus vind dit altijd fijn om te lezen, ik zou dus zeker ook meer van zulke posts leuk vinden!

Reply
Mariska 6 januari 2016 - 13:45

Interessant en informatief artikel! Hele fijne post vind ik. Ik ben zelf redelijk duidelijk introvert.

Reply
Anna 6 januari 2016 - 14:26

Mooi en interessant om hierover te lezen. Ik sta aan de introverte kant – maar als ik bij goede vrienden ben/ergens waar ik me helemaal op mijn gemak voel, juist weer totaal niet. Dan vind ik het juist leuk om duidelijk aanwezig te zijn en grapjes te maken. Tja, daaruit blijkt maar weer dat je inderdaad niet 100% intro- of extravert bent. Interessant dat er een test bestaat, die ga ik eens doen!

Reply
Bianca Schrijft 6 januari 2016 - 16:38

Heel leuk en sterk geschreven, met goede onderbouwde feiten. Mijn complimenten. Zelf ben ik totaal niet introvert, maar er zijn zeker ook momenten waarbij ik zeker meer op mezelf ben. Als ik de enige ben die nieuw is in een groep die elkaar al wel kent.

Reply
Lilian 7 januari 2016 - 08:24

Toevallig onlangs mee gedaan met een afstudeer onderzoek daaruit bleek dat ik op hey spectrum links van het midden zit dus iets meer introvert San extravert. Leuk artikel!

Reply
Charelle 7 januari 2016 - 21:01

Wat toevallig! Bijna een ambivert dus! ;)

Reply
Sanne 7 januari 2016 - 15:05

Enorm interessant artikel. Hoewel ik (natuurlijk) niet 100% introvert ben, voel ik mezelf wel meer introvert dan extravert. Ik herkende me vooral in een ding: ik ben ook altijd zo moe na een hele dag met mensen om te zijn gegaan..

Reply
Eline 7 januari 2016 - 18:23

Hoewel ik bij mensen die ik vertrouw niet heel introvert ben, ben ik dat in andere situaties zeker. Niets is voor mij fijner dan met een boek onder een dekentje kruipen, schrijven of iets anders voor mezelf doen. Dan kunnen we er vervolgens weer tegenaan! Ik wil hier zeker meer artikelen over lezen, over het algemeen zijn bloggers niet zo introvert. Nog een reden waarom ik deze blog volg :)

Reply
kim 7 januari 2016 - 20:17

Ah helaas heb ik geen tijd voor de test maar aan de hand van je uitleg denk ik dat ik meer richting introvert ga. Al praat ik wel redelijk veel – ook in drukke situaties. Mijn vriend is volgens mij een extravert haha. Maar we zijn ook nogal tegenpolen.

Reply
Ysanne 7 januari 2016 - 21:42

Wat leuk dat je hier iets over deelt! Ik ben er zelf ook veel mee bezig in mijn scriptie, dus ik weet er (helaas haha) ook veel van af. Leuk om nog eens te lezen!

Reply
Charelle 9 januari 2016 - 08:00

Oh wat interessant Ysanne dat het onderdeel uitmaakt van je scriptie. Wat is je onderwerp? (Ben nu wel heel benieuwd, haha!)

Reply
Sas 8 januari 2016 - 22:16

Wat tof dat je hier een artikel over schrijft! Heel interessant om te lezen..

Reply
Charelle 9 januari 2016 - 07:54

Dankjewel Sas!

Reply
Anne 8 januari 2016 - 23:02

Hmmm, ik vind het voor mezelf nog steeds wel wat dubbel: ik hou van optreden, van met een zaal vol publiek optreden krijg ik zo’n lading energie, daar word ik zo blij, vrolijk en enthousiast van dat ik de hele wereld aan kan. Maar de dag erna ben ik kapot, en trek ik me het liefste terug achter mijn laptop met een flinke kop (kaneel)thee.
Interessant artikel!

Reply
Charelle 9 januari 2016 - 07:53

Hmm.. ik denk dat je dan toch richting introvert neigt. Je krijgt energie van het optreden omdat je dat leuk vind om te doen. Het is creatief, het is jouw passie, het is één van de dingen die jouw oplaadt. Daarbij creëert het podium toch een soort van ‘muur’ of bescherming tussen jou en het publiek, ondanks dat je wel met ze communiceert denk ik. Introvert zijn is ook niet hetzelfde als verlegen zijn, dus wellicht ligt daar het verschil. Wel interessant Anne, wie weet kom ik hier nog een keertje op terug in een ander artikel! (:

Reply
Lisa 11 januari 2016 - 07:19

Ik ben zelf ook introvert dus ik herken me hier wel in. Superfijn om te lezen! Ik ben ook hooggevoelig dus ik merk dat mijn energie soms letterlijk leeggezogen wordt. Tijd alleen is dan de perfecte oplossing!

Reply
Charelle 11 januari 2016 - 16:11

Leuk dat je jezelf in het artikel herkent Lisa! Ik ben ook hooggevoelig dus begrijp precies wat je bedoelt! ;)

Reply
Paul 11 januari 2016 - 19:34

Er zijn prachtige tests voor teams om te kijken naar introverte en extroverte mensen. Dat levert ook een leuk inzicht op in de samenwerking. Als extrovert kon ik me erg storen aan iemand die na een overleg nog op een besluit terugkwam. Nu begrijp ik dat een introvert tijd nodig heeft om een gedegen reactie te komen, en luister ik veel beter naar wat hij of zij te zeggen heeft.

Reply
Charelle 13 januari 2016 - 20:38

Leuk dat je ooit aan zo’n test mee hebt mogen doen Paul! Geeft inderdaad een goed beeld op de werkverhoudingen en op die manier leren collega’s elkaar beter begrijpen. Soms is dat gewoon echt nodig om de productiviteit en efficiëntie te verhogen.

Reply
Carmen 14 januari 2016 - 21:17

Heel leuk om te lezen! Ik ben zo extravert als maar kan, hihi! (:

Reply
Charelle 15 januari 2016 - 21:58

Het tegenovergestelde dus, haha! Tof dat je het toch leuk vond om te lezen! ^^

Reply
11x Tips voor Introverts om beter te Presenteren! 20 januari 2016 - 06:29

[…] weken geleden vertelde ik wat introvert zijn precies inhoudt en vorige week legde ik het verschil uit tussen verlegen zijn en introvert zijn. In de reacties […]

Reply
January in Rewind - Lopen voor Lyme, 100(!) volgers en winactie!? - The Scent Of Cinnamon 3 februari 2016 - 11:10

[…] En ik ben ook nog steeds bezig in Quiet van Susan Cain. Een heel interessant boek over introverts. […]

Reply
HSP - Wat betekent hooggevoelig en wat is hoogsensitiviteit? 11 februari 2016 - 15:19

[…] uit je persoonlijkheid. Toch zul je na het lezen van dit artikel misschien het gevoel hebben dat introversie en HSP twee dezelfde concepten zijn. Maar zowel de introvert als de extravert kan hooggevoelig […]

Reply
Wat is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) test? 2 maart 2016 - 06:30

[…] ik een introvert ben weten we inmiddels en is niets nieuws aan de horizon. Maar laatst stuitte ik ineens op een […]

Reply
Book Review - Aristotle and Danta Discover the Secrets of the Universe door Benjamin Alire Sáenze - The Scent Of Cinnamon 14 maart 2016 - 06:26

[…] het boek daadwerkelijk open te slaan checkte ik toch maar even de achterkant, want als echte introvert houd ik nou eenmaal niet zo van verrassingen. Dus, waar gaat dit boek over volgens […]

Reply
Book Review - Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe door Benjamin Alire Sáenze - The Scent Of Cinnamon 15 maart 2016 - 09:19

[…] het boek daadwerkelijk open te slaan checkte ik toch maar even de achterkant, want als echte introvert houd ik nou eenmaal niet zo van verrassingen. Dus, waar gaat dit boek over volgens […]

Reply
Sanne 4 september 2016 - 11:27

Ik lees heel heel heel graag meer introvert issues!
Liefs

Reply
Charelle 10 september 2016 - 15:21

Haha ja daar heb ik lang niet meer over geschreven eigenlijk he? (A) Ik zal eens kijken of ik dat weer wat vaker kan terugbrengen, toch wel leuk! ^^

Reply
Introvert | Niets doen in het weekend is OK - The Scent Of Cinnamon 28 september 2016 - 06:23

[…] tentje. Maar niet te lang. Want in het weekend heb ik behoefte aan ‘ik-tijd’. Als introvert heb ik eigenlijk altijd behoefte aan ‘ik-tijd’, maar als je al de hele week geen ‘ik-tijd’ hebt gehad. Joh, dan kun je niet wachten […]

Reply
Introvert | Mijn 9 favoriete introvert quotes uit Quiet van Susan Cain 26 januari 2017 - 07:05

[…] Quiet zoekt Susan Cain uit wat de verschillen zijn tussen introverte en extraverte mensen en hoe het kan dat we in een wereld leven waarin extravert zijn de norm lijkt. […]

Reply
4x Myers-Briggs Types: Introvert & Intuïtief 10 december 2022 - 21:14

[…] Lees ook: Wat is een introvert? […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.