Introvert – 4x Myers-Briggs Types: Introvert & Intuïtief

by Charelle
myers-briggs-introvert

Twee weken geleden legde ik uit wat de Myers-Briggs Type Indicator precies is en wat je aan deze persoonlijkheidstest hebt. Veel van jullie besloten de test te doen (of hadden hem al eens gedaan) en wat bleek, een groot deel van mijn lezers is introvert! Niet zo gek, want dat ben ik zelf ook en ik schrijf dan ook regelmatig over de perikelen van het introvert zijn. Het leek me daarom leuk om wat dieper in te gaan op de acht introverte Myers-Briggs types.

In dit artikel vat ik in het kort de persoonlijkheidstypen samen van de INTJ, INTP, INFJ en INTJ. Het grappige is dat toen ik hiermee bezig was, ik eigenlijk in alle persoonlijkheden wel wat van mezelf herkende. Dat is ook logisch, want het is simpelweg onmogelijk om jezelf in één hokje te plaatsen. Zo kan ik uren, dagen en weken doen over het ontdekken van een kloppende theorie, zoals de INTP, maar ben ik óók zo gevoelig als de INFJ. Toch blijf ik het leuk vinden om erover te lezen en nieuwe dingen over mezelf (en anderen) te leren en te ontdekken. Immers, als je jezelf beter begrijpt, weet je ook wat je sterke en zwakke kanten zijn, waardoor je alles uit je leven kunt halen wat er voor jou in zit.

INTJ – Mastermind & Architect

Als INTJ ben je een planner met een ruim verbeeldingsvermogen, waardoor je eigenlijk voor alles wel een strategie bedenkt. Over het algemeen is de INTJ daardoor goed in het nemen van beslissingen. Je bent ook ambitieus, maar die reis naar de top leg je wel alleen af. Reisgenoten kosten namelijk energie en dat is nou niet bepaald strategisch.

De INTJ wordt regelmatig beschreven als boekennerd of betweter, is nieuwsgierig en soms nogal vol van zichzelf. Met andere woorden, de INTJ is overtuigd van zijn eigen gelijk en streeft met zijn hoge intellect naar perfectie.

INTP – Professor & Filosoof

Als INTP houd je van kennis en probeer je alles te begrijpen. Doordat je veel nadenkt lijk je soms een dromer, maar veel dromen doe je eigenlijk niet. In plaats daarvan ben je bezig met analyseren en het leggen van verbanden. Je zoekt overal een oplossing voor en benadert kwesties vanuit nieuwe, innovatieve invalshoeken.

Om tot kennis en inzicht te komen, heb je de neiging om anderen te negeren, waardoor je soms onbeleefd en onvriendelijk overkomt. Ook heb je geen aandacht voor de gewone dingen in het leven, zoals mode of het decoreren van je huis. Als het aan jou ligt, zijn er belangrijkere dingen dan dat.

einstein-quote-introvert

INFJ – Dromer, Beschermer & Pleiter

Als INFJ heb je grote dromen. Dromen die geen dromen blijven, omdat je ze omzet in directe, concrete en haalbare plannen. Je hebt veel mensenkennis en bent gevoelig voor de emoties van anderen, maar anderen lijken jou nooit te begrijpen.

Je geeft veel om andere mensen en wil het liefst iedereen helpen. Je streeft naar harmonie, waardoor je kritiek en conflict zoveel mogelijk uit de weggaat. Sterker nog, doordat je zo gevoelig bent voor emoties, kan een conflict je soms letterlijk ziek maken.

INFP – Heler & Bemiddelaar

Als INFP ben je idealistisch en uiterst positief ingesteld. Je zoekt altijd naar het goede in mensen en streeft ernaar ruzies en conflicten tussen anderen op te lossen.

Je bent altijd op zoek naar inspiratie, waardoor je een voorliefde hebt voor dingen die emoties opwekken, zoals kunst of het doen van vrijwilligerswerk. Je stopt al je tijd en energie in je passies en bent een inspiratiebron voor anderen. Doordat je anderen inspireert, breng je als leider veel verandering teweeg.

Herken jij eigenschappen van jezelf in deze vier persoonlijkheidstypen? Laat het weten in de comments!

P.S. Ik keek ook stiekem eventjes naar de ‘IN’ Harry Potter types, maar als ik heel eerlijk ben, vind ik Hermelien meer een INTJ, jullie niet?

P.S.S. Op de website van 16 Personalities vind je een MBTI test.

Lees ook: Wat is een introvert?

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram?

8 comments

Sandra 16 maart 2016 - 09:46

Yay, echt weer zo’n artikel waar ik lang over na kan denken Charelle! En daar hou ik van, hihi. Ik heb mezelf hier al eens in moeten verdienen voor een opdracht van mijn opleiding, maar dat is alweer een tijdje geleden dus het was alweer wat weggezakt. Leuk om weer opgefrist te worden!
Ik herken mezelf denk het meest in INFJ. Maar INFP zou ook nog wel kunnen.

Reply
Suzan 16 maart 2016 - 10:33

Ja, ik zou zeggen dat ik me het meest herken in de INTP, INTJ en INFJ. Ik heb sowieso sterk de neiging situaties te beschouwen als dingen waarvoor ik een strategische oplossing moet bedenken. Ik kan een tijdje bezig zijn met het bedenken wat nu de beste oplossing is (en dat hoeft dan niet per se de leukste oplossing te zijn).

En Hermione zit wel een beetje tussen INTP & INTJ in, denk ik.

Reply
Ysanne 16 maart 2016 - 13:53

Interessant artikel zeg! Ik herken me ook in meerdere typen, grappig is dat!

Reply
Amy 17 maart 2016 - 13:29

Wat een mooi artikel, waar ik echt even over na moest denken. Heb het korte testje gedaan op de site van Psychologie Magazine en bij mij kwam ESTJ als grootste component naar boven. Weet niet of ik me daar helemaal in kan vinden, maar voor een deel toch wel denk ik.

Reply
Sas 19 maart 2016 - 08:54

Wat tof om dit te lezen. Fijn artikeltje. Ik herken mezelf het meeste in INFP …

Reply
Robert 28 maart 2016 - 11:45

Er is best veel commentaar op de MBTI, vooral omdat Jung nu niet echt een heel wetenschappelijke psycholoog was. Toch herken ik me ook altijd wel in mijn score.

Reply
HSP | In 3 stappen afstemmen en vertrouwen op je intuïtie 8 november 2016 - 08:21

[…] Lees ook: 4x Myers-Briggs Types: Introvert & Intuïtief […]

Reply
Sofie 13 november 2016 - 12:48

Ik herken me het meest in de INFJ. Ook beetje in INFP. Ik lees er enorm veel over. Fijne blogpost.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.