Introvert Issues – Wat is het verschil tussen introvert en verlegen?

by Charelle
introvert-verlegen

Introversie wordt vaak verward met verlegenheid. Dat is niet zo gek, want op het eerste gezicht lijken de introvert en de verlegen persoon als twee waterdruppels op elkaar. Toch is er een groot verschil tussen beide karaktertrekken. En wanneer je op de hoogte bent van dit verschil, kun je veel over jezelf leren. Vandaag leek me een mooi moment om dit verschil eens op te helderen.

Vorige week vertelde ik al wat introversie precies inhoudt en wat het betekent om introvert te zijn. In het kort wordt de introvert gekenmerkt door een voorliefde voor solo activiteiten, zoals lezen en schrijven. Om goed te kunnen functioneren is het voor de introvert belangrijk om regelmatig alleen te zijn, om zichzelf op te laden en te kunnen reflecteren.

Dit betekent niet dat de introvert verlegen is. Verlegenheid komt voort uit onzekerheid of schaamte, uit de angst voor afwijzing. Het is de angst voor interactie en sociale gelegenheden. Een vorm van ‘social anxiety’. Verlegenheid is dus een heel andere reden voor mensen om veel tijd alleen door te brengen.

Op het eerste gezicht komen zowel de introvert als de verlegen persoon over als rustig en stil, waardoor beide al snel het stempel ‘verlegen’ opgedrukt krijgen. De introvert is echter niet stil omdat hij niet durft te spreken. Hij heeft simpelweg geen behoefte aan interactie met anderen. Bovendien kosten sociale gelegenheden de introvert veel energie, wat kan bijdragen aan extra stilte aan de kant van introvert.

stephen-king-quoteLeer je een introvert beter kennen, dan ontdek je dat hij of zij wel degelijk veel kan praten, opgewekt kan zijn en kan fungeren als leuk gezelschap. De introvert verspilt deze energie gewoon niet aan iedereen en kiest ervoor om zijn sociale energie alleen te delen met mensen die hij de moeite waard vindt. Met hechte vrienden. Dan nog kan de introvert dit enkel wanneer hij ook voldoende tijd in zijn eentje mag doorbrengen, want dat zijn de momenten waar de introvert zijn energie vandaan haalt. De introvert vindt het dan ook prima om tijd alleen door te brengen, zal dit doorgaans zelfs verkiezen boven een avondje uit.

Voor de verlegen persoon ligt dit anders. De verlegen persoon wil dolgraag een avondje uit, maar wordt hierin belemmerd door zijn verlegenheid. Een ernstige mate van verlegenheid zorgt ervoor dat mensen niet goed kunnen functioneren in het dagelijks leven: ze durven hun pak melk niet af te rekenen bij de kassa of de weg te vragen aan een vreemde. In dit geval kan verlegenheid de vorm aannemen van een geestelijk gezondheidsprobleem.

Waar de introvert dus simpelweg zichzelf is door stil en kalm te zijn, is de verlegen persoon dit niet. Dit wordt benadrukt door het feit dat ook de extravert verlegen kan zijn. Een extravert krijgt juist energie van interactie met anderen, maar wanneer de extravert te verlegen is voor deze interactie, doet dit een flinke aanslag op zijn geestelijk welzijn. Kortom, de verlegen extravert zal het moeilijker vinden om echt gelukkig te zijn.

Zo is Barbra Streisand (om maar iemand te noemen) een verlegen extravert. Je zou het niet denken, maar Barbra heeft al haar hele leven ernstige plankenkoorts. Terwijl introvert Bill Gates met gemak voor een grote zaal gaat staan om zijn nieuwe Microsoft producten te presenteren. Hij is niet bang voor andere mensen, maar heeft ook niet de behoefte om langer te blijven hangen dan nodig is.

Zo zie je dat verlegenheid en introversie twee geheel andere concepten zijn, ondanks dat ze in eerste instantie zoveel op elkaar lijken.

En jij? Ben jij verlegen? Of alleen introvert? Of ben je juist een verlegen extravert? Laat het weten in de comments!

Bronnen:
Cain, S. (2012). Quiet. New York, NY: Random House, Inc.
Kelly, D. (2014). The Difference Between Being Shy And Being Introverted. Knowledge Nuts.

32 comments

Sas 13 januari 2016 - 09:19

Hm. Ik was vroeger heel verlegen en introvert. Ik denk dat mensen van school die me jaren niet meer hebben gezien met een hun open staan als ze me nu horen en zien. Ik ben zelfverzekerd en heb zeker mijn mondje bij me. Ik ben dus echt veranderd en super blij met deze extraverte ik! :-)

Reply
Charelle 13 januari 2016 - 20:40

Wat grappig zeg dat je zo verandert bent door de jaren heen! Ik moet zeggen dat ik ook wel wat spraakzamer ben zelfverzekerder ben geworden dan dat ik op de middelbare school was, maar ik voel me toch nog steeds introvert, haha!

Reply
Madelon 13 januari 2016 - 10:45

Ik vind het fijn om je echt de tijd neemt om alles uit te leggen in deze artikelen. Ik heb eigenlijk nooit zo stilgestaan bij het verschil, dus fijn dat je er over schrijft!

Reply
Charelle 13 januari 2016 - 20:42

Leuk om te horen Madelon!

Reply
Anna 13 januari 2016 - 10:11

Oh, erg interessant dit! Ik vind het soms eng om te spreken, bijvoorbeeld in een grote groep met onbekenden, maar dat heeft dus te maken met verlegenheid en niet met introvert zijn. Dat wist ik niet, ik haalde die twee duidelijk door elkaar. Fijn om er zo weer wat over te leren. Enorm interessant, deze artikelen!

Reply
Charelle 13 januari 2016 - 20:42

Dankjewel Anna! En blij dat je er iets van opsteekt! ^^ Nu is spreken voor een grote zaal wel ook een obstakel voor introversie, omdat zij gewoon liever niet te maken hebben met veel mensen. Voor publiek spreken is voor de introvert daardoor ‘onnatuurlijk’ waardoor ze er moeite mee hebben. Maar het wordt zeker ook veroorzaakt door verlegenheid ja. (:

Reply
Ysanne 13 januari 2016 - 12:51

Duidelijk uitgelegd! Denk inderdaad dat hier soms verwarring over kan ontstaan, zijn toch twee hele andere dingen.

Reply
Charelle 13 januari 2016 - 20:43

Dankjewel Ysanne! Ja, er schijnt veel verwarring over te zijn. Gisteren had ik ook nog een gesprek met iemand die het verwarde met arrogantie, wat volgens mij dan weer een derde concept is, haha! Om het makkelijk te maken. ;)

Reply
Sanne Jorna | Pencils & Parties 13 januari 2016 - 17:14

Super duidelijk zeg. Ik kan nu wel zeggen dat ik vroeger verlegen was. Tegenwoordig veel minder.

Liefs, Sanne

Reply
Charelle 13 januari 2016 - 20:43

Dankje Sanne!

Reply
evelien 13 januari 2016 - 19:52

Ah wat een super goed artikel! Inderdaad er is gauw verwarring tussen, ik ben juist een extrovert. Het tegenovergestelde weer! haha (:
Liefs! Evelien

Reply
Charelle 13 januari 2016 - 20:44

Dankje Evelien! Ja, dan ben je inderdaad compleet het tegenovergestelde. Tof dat je het toch leuk vindt om deze artikelen te lezen! ^^

Reply
Sanne 13 januari 2016 - 21:30

Ik vind dit zo zo zo fijn en leuk om te lezen joh! Wat een inzicht. Inderdaad, ik dacht ook dat het hetzelfde was. Maar dat komt gewoon omdat ik niet wist wat nou verlegenheid was en wat introvert zijn was!
Soms twijfel ik zo erg over of het niet gek is hoe ik ben, en de dingen die je vertelt over een introvert passen perfect bij mij. Daarom is dit echt een inzicht, haha. Soms schaam ik me dat ik me kan verheugen op een avondje alleen zijn ipv met vrienden uitgaan – ik heb inderdaad zo’n avond echt nodig om even op te laden. Geweldig. Ik ben gewoon introvert. Ook wat je vertelt over het delen van sociale energie met alleen mensen waar een introvert een hechte band mee heeft, that is so me! Ik denk dat ik inderdaad op het eerste gezicht stil lijk, maar als ik me fijn voel bij mensen ben ik juist energiek en ik denk ook wel leuk gezelschap.
Leuk dit. Echt heel erg leuk! Ik ga nog meer berichten lezen over introvert zijn van jou!
Liefs

Reply
Charelle 15 januari 2016 - 21:48

Wat leuk om je enthousiasme te lezen Sanne! En fijn dat je jezelf erin herkent. Voor mij was het ook een echte eye-opener toen ik voor het eerst met het concept ‘introversie’ in aanraking kwam. Je leert jezelf zoveel beter begrijpen door erover te lezen, daarom deel ik het ook zo graag met anderen, haha!

Reply
Bodi 13 januari 2016 - 22:22

Echt een heel fijn artikel weer!

Reply
Charelle 15 januari 2016 - 21:48

Dankjewel Bodi! :D

Reply
Sandra 14 januari 2016 - 11:03

In ben introvert en kan soms een beetje verlegen zijn, maar lang niet zo erg meer als een paar jaar geleden. Dat te gaande ben ik op dat gebied wel wat losser gekomen. Ik kijk vaak wel eerst de kat uit de boom en kom daarna los, maar dit verschilt heel erg. Het ligt er aan met watvoor mensen ik dan ben!

Ik bedenk me nu dat ik ben vergeten om op je mail te reageren. Ah shit, sorry! Ik zal vandaag een mail terugsturen. :)

Reply
Charelle 15 januari 2016 - 21:50

Ik moet zeggen dat het bij mij ook niet een constant iets is. De ene keer meer dan de andere keer. Ik den inderdaad dat dat te maken heeft met de mensen en de omgeving op dat moment! En no worries hoor dat je nog niet had geantwoord, ik heb geduld. ;) (Al ik nu nog geen mailtje heb ontvangen, klopt dat?)

Reply
Mariska 14 januari 2016 - 11:36

Duidelijk! Ik ben meer introvert. Verlegen niet zo, meer ongemakkelijk af en toe, haha. Maar als ik aan een situatie wen wordt dat ook wel beter.

Reply
Charelle 15 januari 2016 - 22:01

Duidelijk introvert dus! Bedankt voor het lezen Mariska! ^^

Reply
kim 14 januari 2016 - 17:49

Hahah ik begin steeds meer te twijfelen! Ik dacht een introvert te zijn, maar eigenlijk ben ik wel iemand die random een praatje maakt met iemand, omdat ik dat leuk vind! Maar presentaties geven bijvoorbeeld vind ik vre-se-lijk.

Reply
Charelle 15 januari 2016 - 22:00

Nou Kim, wie weet ben je wel gewoon Ambivert, haha! Dat schijnt dus ook te bestaan, dan zit je precies in het midden van het spectrum!

Reply
Kim 14 januari 2016 - 18:22

Erg goed artikel zeg! :-) Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren dat deze twee toch echt verschillende dingen zijn. Op dit moment ben ik zowel introvert als verlegen. Verlegen kan veranderen en wil ik ook veranderen, maar introvert is in mijn ogen niet te veranderen. En dat vind ik ook prima. :-)

Reply
Charelle 15 januari 2016 - 22:00

Dankjewel Kim! En klopt helemaal! Je kunt je echter wel extraverter gaan gedragen, dat je bijvoorbeeld op een gegeven wel handig wordt in socializen en netwerken. Maar dat neemt niet weg dat je daarna veel tijd nodig hebt om op te laden, dus je blijft dan introvert. ^^ En inderdaad, helemaal prima toch? (:

Reply
Bernice 16 januari 2016 - 12:26

Dit is echt zo’n verhelderend en fijn stukje! Al mijn hele leven word ik er op aangesproken dat ik nooit ergens zin in heb of niet enthousiast kan zijn om weg te gaan of meerdere dagen met mensen/vrienden doorbrengen. Ik wist inderdaad ook niet echt het verschil tussen introvert zijn en verlegen! Heel fijn om te lezen dus. Ik ben absoluut introvert en heb zeker (heel af en toe) wel eens zin om eens te gaan stappen ofzo, maar daarna moet ik gewoon 2 dagen bijkomen van de energie die het me heeft gekost. Eerst vond ik het altijd vervelend en stom om gewoonweg ‘nee’ te zeggen wanneer iemand vroeg of ik ergens zin in had. Nu doe ik dat wel en dat geeft mij enorm veel rust en zo ben ik ook minder moe. En ja met de een ga ik weer veel beter om dan de ander. Ik kan bijvoorbeeld wel goed met extraverte mensen opschieten, alleen vind ik een goed gesprek met een introvert persoon meestal fijner. Bedankt voor je goede stukje!

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:39

Wat leuk om te horen dat het zo verhelderend voor je is Bernice! Als introvert moet je nu eenmaal wat vaker voor jezelf kiezen dan de extravert. En dat is helemaal niet erg, want vaak begrijpen mensen het ook wel als je zegt van ‘joh, ik heb even rust nodig’. Communiceren blijft key. Morgen komt er weer een artikeltje online over introversie! ;)

Reply
Emily Lotus 19 januari 2016 - 09:11

Ik ben introvert, maar kan ook snel verlegen zijn. Daarbij trek ik grote groepen ook slechter door mn gezondheid, wat voor meer angst zorgt dat ik saai ben, wat me dubbeldubbelintrovert lijkt te maken haha.
Ik heb veel ‘alleen’ tijd nodig maar ben ook niet echt een loner, ofzo.
Heel fijn stukje om te lezen dit. :)

Reply
Charelle 19 januari 2016 - 20:27

Oh dat gevoel ken ik wel ja! Ik trek grote groepen op het moment ook heel moeilijk en kan dan ook niet echt meedoen. Dus ik snap wel wat je bedoelt! En ik denk dat iedere introvert ook wel contact nodig heeft met andere mensen, minder vaak en in minder grote groepen, dat wel. Maar helemaal alleen, dat is voor niemand gezond. (:

Reply
Instamoods 001 | Cosy Herfst Vibes & Deens Hygge 12 oktober 2016 - 06:24

[…] Lees ook: Introvert Issues – Wat is het verschil tussen introvert en verlegen? […]

Reply
zondagmiddag 2 november 2016 - 11:22

Soms kan ik echt mijn hoofd erover breken of het niet eens tijd wordt om meer vrienden te maken of vaker uit huis te gaan. Heeft bij mij helemaal niets met verlegen te maken want het doet inderdaad zo’n deugd om tijd met jezelf door te brengen en daar echt van te genieten. Het geeft wel vaak een tweestrijd. Zo wil ik echt wel graag uitgaan met vrienden maar wint dat rustig thuis zijn met een boek in de zetel ook heel vaak of een solotrip. Daar haal ik ook energie uit, in mijn eentje de wereld verkennen. Nu ga ik lekker tijd maken om je blog af te struinen op zoek naar nog meer artikelen over introvert zijn. Ken jij goede boeken over introvert zijn? Het was heel fijn om in je post erover te lezen, geeft bij mij een groot gevoel van acceptatie.

Reply
Charelle 17 november 2016 - 13:18

Leuk dat je zoveel herkenning vind ik mijn artikel en dat je tijd vrij maakt voor jezelf om de rest te lezen! Super leuk om te horen! Een goed boek is Quiet door Susan Cain. ;)

Reply
January in Rewind - Lopen voor Lyme, 100(!) volgers en winactie!? | The Scent Of Cinnamon 5 december 2022 - 13:56

[…] Welke blogartikelen werden het meest gelezen in januari? 1. The Happiness Project – #1 Meer Energie 2. Cosy up for Movie Night #3: 4x Filmtips + Mijn favoriete film! 3. Health – Over hypermobiliteit, fibromyalgie en de Ziekte van Lyme 4. Life ‘n Mind – Instagram & Bloggen in 2016 5. Introvert Issues – Wat is het verschil tussen introvert en verlegen? […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.