Health | Nóg 6 anti-stress tips om stress te voorkomen, zonder stress

by Charelle
Vorige week las je al hoe je omgaat met stress (zonder stress) en gaf ik tips over hoe je stress kunt voorkomen. Wat mij betreft hebben we nooit teveel van dat soort tips, dus vandaag deel ik nóg meer tips om stress te voorkomen en om om te gaan met stress. En dat allemaal zonder stress!

Vorige week las je al hoe je omgaat met stress (zonder stress) en gaf ik tips over hoe je stress kunt voorkomen. Wat mij betreft hebben we nooit teveel van dat soort tips, dus vandaag deel ik nóg meer tips om stress te voorkomen en om om te gaan met stress. En dat allemaal zonder stress!

Stel niet uit

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar alles wat minder dan één minuut kost om te doen, doe je beter meteen. Op die manier voorkom je dat kleine klusjes zich opstapelen en zich uiteindelijk transformeren tot één grote klus waar je als een berg tegenop ziet (kledingkast opruimen, bijvoorbeeld). Ben hierin wel eerlijk. Het beantwoorden van een mail lijkt misschien binnen een minuut te kunnen, maar geloof mij, negen van de tien keer duurt dat langer. Het ophangen van je jas aan de kapstok of het terugzetten van de pindakaas in de kast daarentegen kunnen wél binnen één minuut.

Maak soep. En veel.

Soep is dé oplossing om tijd te besparen op koken, zodat je meer tijd overhoudt voor dingen die je belangrijk vindt. Als dat het beantwoorden van je mail is, raad ik aan dat je toch wat langer doet over het koken van die soep. Want offline tijd is écht beter tegen stress dan die berg mails doorploeteren. In plaats daarvan lees je de kinderen voor of speel je met de hond. Soep is één keer maken, x maal eten, afhankelijk van hoeveel soep je maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze pompoensoep met gember? Geroosterde boterham erbij en klaar!

Sta eens wat eerder op

Als het op stress aankomt kan ik je geen betere tip geven dan eerder opstaan. Rustig douchen, aankleden, make-uppen en ontbijten. Dat klinkt toch véél fijner dan uit je bed springen, door de slaapkamer rennen, terug naar de badkamer, naar de slaapkamer, naar de badkamer, door de keuken en met je jas nog niet dicht op de fiets te springen, je ov vergeten zijn, terug te racen en dan weer op de fiets te springen? Ik dacht het wel. Tien minuten eerder kan je al een zee van tijd opleveren. En vroeg is het toch wel, dus wat maken die tien minuten eerder dan nog uit?

Sla (teveel) in

Ken je dat? Na weken knijpen en persen in die tube tandpasta, is hij nu toch écht op. Stress. Terwijl je eigenlijk wilde gaan slapen. En stress voor het slapen gaan… niet slim. Naar de supermarkt rennen voor het slapen gaan ook niet. En met vieze tanden gaan slapen al he-le-maal niet. Die gedachten leveren spanning op en resulteren in, inderdaad, nog meer stress. Koop volgende keer dus gewoon twee tubes. En als je ziet dat ze in de aanbieding zijn, terwijl jouw tube nog lang niet op is, koop je de tandpasta gewoon toch. Gewoon, om stress te voorkomen, zonder stress.

Voor het slapen gaan

Zet je het ontbijt voor de volgende dag klaar. Als je je lunch morgen moet meenemen, zet je die ook klaar. Ook kies je alvast welke kleren je aan wilt. Win-win, geloof mij. Want één brengt dit gerommel je hoofd tot rust waardoor je lekker slaapt en twéé, je hebt minder ochtendstress.

Een vaste plek

Je sleutels, smartphone, portemonnee, agenda en ov-kaart leg je voortaan op een vaste plek. Zo hoef je nooit door het huis te rennen omdat je iets niet kunt vinden. Een schaaltje bij de voordeur of op de keukentafel is een optie, om zorg ervoor dat je deze dingen standaard in je tas bewaart. Na gebruik doe je ze dus terug in je tas, of leg je ze terug op het schaaltje.

Lees ook:

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

7 comments

evelien 24 oktober 2016 - 09:07

Super fijne tips, ik ben nogal een stresskipje dus deze tips komen zeker van pas. <3
Liefs,
Evelien

Reply
Kim 24 oktober 2016 - 12:01

Fijne tips! Sommige zijn echt van die dingen waarbij ik denk, “Ja, dit had ik zelf ook wel kunnen bedenken”, maar het is heel fijn er weer aan herinnerd te worden. Dingen als “schoenen en sleutels op vaste plek” vergeet ik zó vaak, maar het scheelt zoveel tijd als je dit wel gewoon doet!
Wanneer ik pompoensoep maak maak ik ook het liefst een ENORME pan. Wat overblijft in de vriezer en lekker makkelijk voor een andere keer.

Reply
Charelle 25 oktober 2016 - 09:58

Haha ja dat heb ik zelf ook wel eens hoor, als ik anti-stress tips van anderen lees of ik ben ze aan het schrijven, dat ik denk van hmmm… weet niet iedereen dit gewoon? Maar het is toch echt net nog eens herinnerd worden dat het hem doet! ^^

Reply
Joyce rdt 25 oktober 2016 - 14:48

Een vaste plek voor je spullen is inderdaad een hele goeie! Ik ben 9 vd 10x mn sleutels kwijt haha. Liefs.x

Reply
Evelien 27 oktober 2016 - 15:28

Fijne tips! Ik kan nogal stressen, dus dit komt zeker van pas. Ik heb voor het naar bed gaan al een heel ritueel, waarbij ik alles klaarzet. ’s Avonds heb ik daar weinig zin in, maar iedere ochtend ben ik weer blij dat ik dat heb gedaan.

Reply
Wanda 9 november 2016 - 22:16

Dat eerder opstaan, zou ik inderdaad wel moeten gaan doen. Nu moet inderdaad alles in een half uurtje en dat wil maar relax is het zeker niet. Maar ja, in deze tijd nog eerder dan half 7 eruit, wordt wel lastig hoor!

Reply
Charelle 17 november 2016 - 13:13

Waar eens wil is, is een weg Wanda! ;)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.