Kruiden | Kurkuma, hét middel tegen een prikkelbare darm (PDS)

by Charelle
Oh er is zó veel te vertellen over kurkuma dat ik gewoon niet weet waar ik beginnen moet! Kurkuma kent eindeloze voordelen en is in kleine hoeveelheden al super geneeskrachtig. Door sommigen wordt kurkuma zelfs erkend als hét middel tegen CVS, PDS, Alzheimer en vele andere aandoeningen. Snel verder lezen dus!

Er is zó veel te vertellen over kurkuma dat ik gewoon niet weet waar ik beginnen moet! Kurkuma kent eindeloze voordelen en is in kleine hoeveelheden al super geneeskrachtig. Door sommigen wordt kurkuma zelfs erkend als hét middel tegen CVS, PDS, Alzheimer en vele andere aandoeningen. Snel verder lezen dus!

Wat is kurkuma?

Net als zijn neefje gember, is kurkuma de wortel ven een plant. Kurkuma is echter wat kleiner dan gember en van binnen knaloranje, een kleur die je ook terugziet op je vingers en mes na het snijden van een stukje kurkuma. Andere benamingen voor kurkuma zijn geelwortel, curcuma, koenjit of temoe lawak.

Kurkuma in de keuken

Kurkuma is een specerij die je voornamelijk terugziet in de Indiase keuken, waar men het al eeuwenlang gebruikt als kleur- en smaakmaker in curry’s. In de Ayurveda wordt kurkuma ook gebruikt in gerechten vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. In Nederland kennen we kurkuma van kerriepoeder, een kruidenmengsel waar gemalen kurkuma in is verwerkt.

De geneeskrachtige werking van kurkuma

Kurkuma heeft zijn geneeskrachtige werking te danken aan de curcuminoïden in de wortel (de kleurstoffen). Curcuminoïden zijn ontstekingsremmend, helpen tegen kwaadaardige (tumor)cellen, zijn werkzaam als anti-oxidant en gaan schimmels tegen.

Kurkuma bij prikkelbare-darmsyndroom (PDS)

Vanwege de ontstekingsremmende functie van kurkuma, is het ook een ontzettend fijn middel om te gebruiken bij het prikkelbare-darmsyndroom of de Ziekte van Crohn (Jurenka, 2009). Als je snel last hebt van een opgeblazen gevoel, is het dus aan te raden om gretig gebruik te maken van kurkuma in je gerechten. Zeker als je moeite hebt met de vertering van vetten, zal kurkuma de darmen en maag helpen te kalmeren.

Kurkuma als natuurlijke pijnstiller bij reuma en CVS

Een vermelding over het pijnstillende effect van kurkuma kan ik als chronische pijn patiënt natuurlijk niet achterwege laten. Ook de werking als pijnstiller heeft de wortel te danken aan de ontstekingsremmende werking. Mensen met bijvoorbeeld reumatische artritis en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), zullen daardoor profiteren van de kalmerende werking van kurkuma op ontstekingsreacties.

Meer gezondheidsvoordelen van kurkuma

Reinigt het bloed van toxische stoffen
Reinigt en versterkt de lever en galblaas
Wakkert de spijsvertering aan
Verbetert de bloedcirculatie
Voorkomt of vermindert Alzheimer
Helpt bij huidaandoeningen als acné, eczeem en psoriasis
Zorgt voor een glanzende huid
Reguleert de bloedsuikerspiegel
Werkt pijnstillend bij reumatische artritis en gewrichtpijn
Voorkomt hartproblemen
Verbetert het geheugen
Cholesterol verlagend
Verhoogt je weerstand
Helpt tegen overgewicht
Verlicht depressies en angststoornissen
Helpt bij spierpijn en bevordert de spieropbouw
Helpt tegen Candida
Tegen keelpijn (in combinatie met honing)
Remt de groei van kankercellen
Vertraagt het verouderingsproces

Hoe gebruik je kurkuma?

Om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma, combineer je het altijd met peper en een gezond vet (kokosolie, olijfolie, avocado). Gemalen kurkuma verwerk je makkelijk in Indiase of Oosterse gerechten. Voor sommige aandoeningen moet het echter wel in een hogere dosering genomen worden en dan is kurkuma thee of een supplement aan te raden. Overleg dit met een (kruiden)geneeskundige.

Kurkuma niet in hoge dosering gebruiken bij: bloedverdunners, zwangerschap, galstenen, veel maagzuur, verwijderde glasblaas.

Was jij al bekend met kurkuma? Heb jij ervaring met kurkuma bij het prikkelbare-darmsyndroom? Laat het weten in de comments!

Lees ook: 9X Ontspanning gedurende de werkweek! #1

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

18 comments

Janna 19 oktober 2016 - 07:58

Woehoe! Ik heb gisteren kurkuma in huis gehaald omdat ik het zo lekker is als kurkuma latte (plantaardig natuurlijk!), maar wist niet dat het ook zoveel gezondheidsvoordelen had. Leuk artikel!

Reply
Charelle 25 oktober 2016 - 10:03

Jaaa, de kurkuma latte wil ik nog altijd een keer proberen, lijkt me zo heerlijk!

Reply
Marlotte 19 oktober 2016 - 17:04

Handig artikel Charelle! Ik ben echt dol op kurkuma, zo lekker! :)

Reply
Natasja 20 oktober 2016 - 09:27

Wat interessant! Ik wist wel dat het heel gezond was maar niet waarvoor dan allemaal precies. :-)

Reply
Kim 21 oktober 2016 - 12:06

Nog nooit geprobeerd, maar ik heb elke avond een opgeblazen buik, zo vervelend! Al twijfel ik nu een beetje omdat ik denk veel maagzuur te hebben (ik slik omeprazol elke dag). Maar toevallig las ik laatst dat dat ook kan komen omdat je juist weinig maagzuur aanmaakt en je daardoor weer een opgeblazen buik krijgt door maagzuurremmers. Oké een warrig verhaal haha! Toch vind ik het wel het proberen waard :)

Reply
Charelle 25 oktober 2016 - 10:01

Jaaa dat is verwarrend he! Ik vind dat ook soms best wel ingewikkeld allemaal. In de Ayurveda zijn ze daar dus heel erg mee bezig, met die sappen en opgeblazen gevoel (teveel lucht) en dat soort dingen en dan klinkt het allemaal heel logisch, maar in de praktijk is het toch nog heel wat gepuzzel. Kukuma is in ieder geval wel het proberen waard ja! ^^

Reply
Jan 11 mei 2017 - 12:56

Ik heb ook aan de inhibitor van de protonnen pomp gezeten (pantoprazol in mijn geval) een jaar lang, totdat ik ontdekt heb dat feijtelijk maar een heel klein % van de mensen die dat soort medicijn voorgeschreven krijgen ze ook echt nodig hebben. In het meeste gevalen is het probleem dat er dus te weinig maagzuur aanwezig is en de sluitspier tussen je slokdarm en maag niet meer goed weet te werken omdat hij geen werkinstructies krijgt door middel van juiste hoevelheeid magzuur met juiste zuurtegraad (Ph) en daar krijg je dus alle ellendige effecten van.

Reply
Anneke 24 oktober 2016 - 15:04

Ik gebruik kurkuma altijd in mijn couscous, maar ik had absoluut geen idee dat het goed zou zijn voor mijn pds! Goed dat ik het weet! Thanks for the info!

Reply
Lorenza 27 november 2016 - 19:42

Ik wist al veel over Kurkuma, maar niet over de positieve bijwerking op pds.
“RENT SNEL NAAR DE KEUKEN VOOR EEN KURKUMA LATTE”,
heel erg bedankt voor de tip, en het fijne artikel!

Reply
Charelle 3 december 2016 - 17:51

Graag gedaan, hoop dat het werkt!

Reply
Recept | Spicy Pompoenbrood + WIN (vegan, glutenvrij) 27 december 2016 - 07:08

[…] Lees ook: Kruidenkunde | Kurkuma, hét middel tegen een prikkelbare darm (PDS) […]

Reply
Rob 14 januari 2017 - 17:35

AL mensen ervaringen met het gebruik van Curcuma met PDS?

Reply
5x Natuurlijke kruidenremedies bij griep en verkoudheid 24 januari 2017 - 15:38

[…] met kurkuma, zout en cayennepeper helpt tegen een opgezette keel, is ontstekingsremmend en pijnstillend. Mix […]

Reply
Karin 11 juni 2017 - 23:49

Ik heb pds en ben mijn gal kwijt. Waar heb je gevonden dat je in dat geval best geen curcuma in grote hoeveelheden gebruikt?

Reply
Charelle 12 juni 2017 - 07:47

Hallo Karin! Ik weet niet hoe het zit als je gal eruit is gehaald, in het artikel noem ‘galproblemen’, daar is wel het een en ander over te vinden. Onder andere hier: https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2012/02/02/kurkuma-het-lichamelijke-reinigingsmiddel/comment-page-2/#comment-564 Succes!

Reply
Karin 12 juni 2017 - 14:16

Dag Charelle,

Dank voor je snelle reactie :-). Ik ben gerustgesteld.
groetje,
Karin

Reply
Health | 5x Ingrediënten voor een gezonde stoelgang! 27 juni 2017 - 18:45

[…] Ook kurkuma draagt bij aan een gezonde stoelgang. Roer een halve theelepel van dit oranje poeder samen met het lijnzaad door je ontbijt en je merkt al snel een vermindering van obstipatie en opgeblazen gevoel. Klik voor een uitgebreid artikel over kurkuma. […]

Reply
8x Natuurlijke middelen tegen hooikoorts! 12 april 2018 - 11:31

[…] lekker veel kruiden toe aan je eten: cayenne peper, kurkuma, kaneel, gember. De kruiden lossen het slijm en snot in je neuswegen op, zodat je minder loopt te […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.