Health | 5x Ingrediënten voor een gezonde stoelgang!

by Charelle

Een moeilijke stoelgang, allemaal hebben we er weleens last van. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke producten die onze stoelgang een beetje op weg helpen, in dit artikel deel ik vijf huis-, tuin- en keukentips voor een gezonde stoelgang!

Kiwi stoelgang

Terecht begin ik dit artikel met de kiwi, dit groene fruit is namelijk een echte superheld als het aankomt op een moeilijke stoelgang. Eet ’s ochtends op een lege maag één kiwi, voor of na je glas water, dat maakt niet uit. Daarna begin je rustig aan het klaarmaken en eten van de rest van je ontbijt. Blijf wel in de buurt van een toilet, want gegarandeerd dat je binnen een uur echt even moet gaan zitten. Mooi meegenomen is dat je aan het begin van de dag ook alvast een stuk fruit binnen hebt.

Avocado

Een avocado bevat zo’n 10 gram vezels per vrucht. Deze vezels bestaan uit een combinatie van oplosbare en onoplosbare vezels en vooral deze laatste dragen bij aan een gezonde stoelgang. Vezels scrubben je darmen en houden ze gezond, waardoor ze beter in staat zijn voedsel te verteren. Daarnaast bevat avocado omega 3, een gezond vet dat bijdraagt aan een soepele stoelgang. Een paar hapjes avocado per dag is al genoeg, bij ontbijt, lunch of de avondmaaltijd. Lees hier nog meer redenen waarom avocado gezond is!

lijnzaad_stoelgang

Gebroken lijnzaad stoelgang ervaringen

Lijnzaad is een superfood dat, net als avocado, rijk is aan omega 3. Omega 3 is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, het draagt ook bij aan een soepele stoelgang. Daarnaast bevat ook lijnzaad veel onoplosbare vezels die zich in de darmen volzuigen met vocht, wat de darmpassage stimuleert. Het is het beste om gebroken lijnzaad te gebruiken, aangezien de hele zaadjes vaak niet door het lichaam worden verteerd waardoor je voedingsstoffen misloopt en het effect op de darmen niet plaatsvindt. Gebroken lijnzaad maak je zelf met een vijzel, al ik dat klusje behoorlijk vind tegenvallen. Het is daarom het het beste om gebroken lijnzaad te kopen bij de reformwinkel of biologische supermarkt. Bewaar de lijnzaad in een glazen pot in de koelkast.

Het is niet de bedoeling dat lijnzaad wordt verhit, dan gaan er voedingsstoffen verloren. Het is beter om de gebroken zaadjes door je smoothie of plantaardige yoghurt te roeren of ze over een salade te strooien. Een halve eetlepel is al genoeg.

Kurkuma

Ook kurkuma draagt bij aan een gezonde stoelgang. Roer een halve theelepel van dit oranje poeder samen met het lijnzaad door je ontbijt en je merkt al snel een vermindering van obstipatie en opgeblazen gevoel. Klik voor een uitgebreid artikel over kurkuma.

Zonnatura Stoelgang Thee ervaringen

De Gezonde Stoelgang kruidenthee van Zonnatura heb ik lange tijd gebruikt, maar gelukkig vrijwel nooit meer nodig. Hij werkt goed, maar ik merk altijd dat ik de dag nadat ik deze thee heb gebruikt ik extra veel honger heb. Wellicht neem ik door de thee dus niet alle voedingsstoffen op, maar als je echt heel erg buikpijn hebt dan vind je die voedingsstoffen vast niet zo belangrijk.

Welk middel gebruik jij als je last hebt van een moeilijke stoelgang? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Zoete aardappel gezonder dan de gewone aardappel? + Recept!

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

3 comments

Ayla 27 juni 2017 - 08:43

Goeie tips! Dat kiwi’s dit effect hebben wist ik helemaal niet! Ik vind een vers geperst groentesapje ook zo’n wondermiddel, op de lege maag doet dat ook wonderen.

Reply
Sandra 27 juni 2017 - 09:47

De dag beginnen met een glas lauw warm water! Verder slik ik al vanaf m’n 13e medicijnen hiervoor omdat ik PDS heb, dus ik let wat dat betreft niet meer echt op voeding met een laxerend effect. Van kiwi en lijnzaad wist ik het inderdaad wel!

Reply
Malou | Blonde Blossom 27 juni 2017 - 10:13

Hm wat grappig dat kiwi zo’n goed effect heeft, dat wist ik niet! Avocado eet ik sowieso gewoon heel erg graag, dus dat eet ik met alle liefde voor een goede stoelgang. Lijnzaad moet ik ook meer gaan eten! Malou x

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.