Het Rotatie Dieet: probleem of oplossing?

by Charelle
rotatie-dieet

Maandag gaf ik het al aan, wat minder keus in de supermarkt is best wel fijn. Maar géén keus hebben, dat is niet ideaal. Ik heb het geluk dat ik het leuk vind om in de keuken bezig te zijn en te experimenteren met allerlei onbekende ingrediënten, maar als je dan eigenlijk ook nog het rotatie dieet moet volgen, is dat helemaal niet zo leuk. Of het rotatie dieet eigenlijk meer een probleem is dan een oplossing? Misschien wel.

Voedselintoleranties, hoe zat het ook alweer?

Twee maanden geleden liet ik de voedselintolerantie test ImuPro100 afnemen. Daaruit bleek dat ik 29 voedselintoleranties heb, wat aanleiding gaf tot het afnemen van nog een tweede test, de ImuPro300. Samen resulteerde deze tests in 50 voedselintoleranties, variërend van de raarste tot de lekkerste dingen (bijv. zoete aardappel, mierikswortel, courgette, gist, koemelk en dadels)(en oh ja, havermout!).

Waarschijnlijk ben ik aan deze intoleranties gekomen door een lekkende darm, een fenomeen dat heel smerig klinkt maar het niet is. Sterker nog, héél veel mensen schijnen er last van te hebben. Normaal gesproken ‘persen’ de darmen als het ware alle voedingsstoffen uit het voedsel, die vervolgens via een soort zeef (de darmwand) aan het lichaam worden afgegeven. Bij een lekkende darm zijn de gaten in die zeef iets te groot, waardoor ook stofjes die voor het lichaam onbekend zijn, in het lichaam belanden. Deze stofjes wekken allergenen op die het lichaam vervolgens wil opruimen met antistoffen. Het afbreken van die antistoffen gaat niet zo soepel en een teveel aan antistoffen kan problemen geven zoals hoofdpijn, spierpijn of vermoeidheid.

Het idee is dat door de 50 voedingsmiddelen een aantal maanden (twee tot twaalf maanden) niet te eten, de antistoffen eindelijk kunnen worden opgeruimd. Immers, er worden geen nieuwe meer aangemaakt. Het resultaat zou een betere gezondheid zijn én een geheelde darmwand omdat die niet meer geteisterd wordt door allergenen.

Maar wat is dan het rotatie dieet?

Het rotatie dieet wordt aanbevolen door ImuPro en houdt in dat alles wat je vandaag eet, je over vijf dagen pas weer mag eten. Eet ik vandaag dus een sinaasappel, dan mag ik over vijf dagen pas weer een sinaasappel eten. Het idee hierachter is dat het lichaam op die manier geen kans heeft allergenen en antistoffen op te bouwen als er ‘voedsel’ door de darmwand slipt. Eet je echter iedere dag een sinaasappel, dan is er kans dat het lichaam er een heel leger tegen gaat opbouwen met lichamelijke klachten van dien.

Dit houdt echter in dat als ik vandaag granola eet, ik die granola de eerstvolgende vier dagen niet mag eten. Sterker nog, bestaat de granola bijvoorbeeld uit havermout, gepofte quinoa (ik mag geen havermout en quinoa, maar ter illustratie), boekweitgrutten, pompoenpitten, appelmoes, kaneel, rozijnen en ahornsiroop, (klinkt goed? recept hier) dan mag ik ál die dingen de eerstvolgende vier dagen niet meer eten. Het is dus slimmer om gewoon geen granola te maken en alleen pure ingrediënten te eten, dus kokosyoghurt met granola wordt dan kokosyoghurt met gepofte quinoa en rozijnen. En de vier dagen erna gewoon helemaal geen yoghurt meer (ik mag ook geen koemelk en soja meer).

Dat is ook niet leuk

Nee, dat is helemaal niet leuk. Zeker niet voor een foodie als ik. En al helemaal niet als er zoveel niet leuk is (ik wil niet zeuren, er zijn ook leuke dingen, maar you get it).

Het is gewoon een beetje raar

Ja precies. Het is gewoon een beetje raar. Ik vind het een beetje hysterisch eigenlijk en het gaat me alle dieetboeken te boven. Ik bedoel, wie eet er nou zo?! Sterker nog, de boeken die verkrijgbaar zijn over het rotatiedieet zijn boeken voor mensen die willen afvallen. Ehm, met een BMI van 14 wil ik dat eigenlijk niet.

Maar, je gaat je er beter door voelen toch?

Als ik de theorie die ik hierboven beschrijf mag geloven, dan ja, het zou mijn lichamelijke klachten moeten verminderen. Maar dan nog. Wie eet er nou zo?! Dan zou iedereen toch mega veel klachten moeten hebben!

Uiteraard heb ik het wel even aan Dr. Google gevraagd. Of er mensen gezonder zijn geworden door het rotatie dieet of dat dit een commerciële truc is. Al ik niet zou weten waarom want ImuPro verdient niets aan het rotatie dieet. Maar goed, volgens Dr. Google zijn er geen mensen gezonder geworden door het rotatie dieet. Of ja, een enkeling, maar dat zijn doorgaans mensen met a.) overgewicht, b.) die ongezond aten voordat ze aan het rotatie dieet begonnen. En ja, als je ongezond eet en dan gezond gaat eten, dan ga je je sowieso beter voelen. Dat lijkt me geen rocket science.

rotatie dieet fruit

Dus, wat nu?

Ja, wat nu. Ik heb echt geen idee. OK heel eerlijk gezegd heb ik nog niet echt werk gemaakt van dit rotatie dieet. En dat is niet omdat ik snel opgeef, of omdat ik niet van restricties houd (ik ben er dol op)(lees er hier alles over), maar dit past gewoon niet in mijn hoofd. Tegelijkertijd is er zo’n stemmetje dat zegt het wél moet. En dat stemmetje wordt langzaam zo’n vervelend iets wat me bang maakt als ik twee dagen (of zelfs twee weken!)(in Roemenië)(want dat had ik bij me) boekweit eet. Zo van, ‘Ja maar Charelle, dalijk dan kun je helemáál geen boekweit meer eten en dan zijn we nóg verder van huis’. En nee, dat is niet bevorderlijk voor mijn mentale én fysieke gezondheidssituatie.

Maar dus

Met het avondeten probeer ik wel zoveel mogelijk te roteren. Zeker met groenten want er zijn al zoveel groenten die ik niet meer kan eten na de test en bovendien zijn groenten vrij makkelijk te roteren. Mijn avondeten bestaat nu dus iedere avond uit rijst (dat lijkt me kunnen, complete volkeren eten alléén maar rijst) en ik roteer mijn groente en bonen iedere twee dagen. Dus ik eet twee dagen achter elkaar bijvoorbeeld bloemkool en zwarte bonen en dan twee dagen pompoen en witte bonen. Met een dressing van citroen en kokosmelk. Want kokos is anti-Lyme. Ook bij het ontbijt probeer ik zoveel mogelijk te roteren met granen en fruit. Maar het zijn vooral de tussendoortjes die het probleem moeilijk maken, zoals bananenbrood en energierepen. En koffie. En toppings.

Wat vinden jullie?

Je begrijpt, er is veel voor en tegen dit dieet. Ik heb besloten om het wel een aantal weken te proberen, maar dan op mijn eigen manier, de manier die ik hierboven beschrijf. En niet super hysterisch ieder rozijntje en ieder zonnebloempitje te noteren. Maar of ik er echt in geloof? Ik weet het niet. Daarom vraag ik het aan jullie. Wat vinden jullie van het rotatie dieet? Ken je mensen die het hebben gevolgd? Volg jij het? Wat zijn je ervaringen? Ik ben heel benieuwd! Laat het weten in de comments!

Lees ook: 4x Voordelen van ziek zijn + Lyme update

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Bewaren

Bewaren

19 comments

Inge 2 september 2016 - 10:46

Erg begrijpelijk dat je hierover twijfelt. Mag je al al zo weinig eten en dan moet je wat je wel mag ook pas weer na vijf dagen. Lijkt me zeer vermoeiend en frustrerend. Afwisseling oké, maar dit is wel moeilijk. Als je nu 10 intoleanties hebt is dit te doen denk ik. Mocht je het alsnog wel gaan doen dan wens ik je veel succes en hopelijk brengt het je wat en voel je je daardoor beter.

Reply
Charelle 3 september 2016 - 07:35

Dankjewel Inge! Ik denk inderdaad ook dat het met 10 intoleranties beter te doen is. Voor nu volg ik gewoon een middenweg, lekker op mijn eigen manier! (:

Reply
De Hoestende Avonturier 3 september 2016 - 19:56

Wauw, okee, klinkt logisch. Maar wat een werk inderdaad! Ik weet verder niets van dit dieet af, maar wanneer je er de energie en ruimte voor in je hoofd hebt is het misschien wel het proberen waard? Begrijp ik het goed dat je het dan ook ‘maar’ een paar maanden vol hoeft te houden om er vervolgens beter uit te komen zonder door te gaan met het dieet? Hoe fijn zou dat zijn! Maar dan wel als je voldoende ander goed eten kan vinden want een BMI van 14 is inderdaad echt niet heel veel.. Succes met een keuze maken (en die vervolgens op te volgen ;p)!!

Reply
Charelle 10 september 2016 - 15:34

Nou, het mijden van de producten waar ik intolerantie voor ben is inderdaad maar voor een paar maanden, het roteren voor altijd. En dat is nu juist waar het in mijn hoofd mis gaat, want waarom nog roteren als de darm geheeld is? Immers, er kan dan toch niets meer door? Onder andere daarom vind ik dit dieet dus zo twijfelachtig. Inmiddels volg ik een tussenvorm die voor mij werkt. ^^

Reply
Demi 4 september 2016 - 09:21

Weer zo’n leuke illustratie, woohoo! Ik was helemaal niet bekend met het rotatiedieet, en ben dan ook heel erg benieuwd hoe je er over een paar weken op terugkijkt.

Reply
Charelle 10 september 2016 - 15:32

Haha dankje Demi! :D En ik schrijf er vast nog wel wat over! ^^

Reply
Jolanda 9 september 2016 - 13:04

Ik volg sinds twee dagen het Microben dieet van Raphael Kellman, dit omdat ik een burn out heb( goh hoe zou dat nou komen?!) en kamp met terugkomende regelmaat met darm en maagproblemen ( hoewel ik er nooit een arts voor heb geraadpleegd) en om jouw woorden te gebruiken altijd genegeerd omdat het niet in mijn hoofd past. Bij toeval ( bestaat niet) kwam ik uit bij dit dieet door een familielid en hoop dat dit de oplossing is voor mijn problemen. Het gaat hierbij om het verwijderen van de slechte bacteriën, aan te vullen met gezonde bacteriën en de maag en darmwand te versterken en je microbioom te verbeteren met pre en probiotica. Geen granen, geen gluten, geen suiker. Wel heel veel groenten, kruiden, noten, vlees, vis en schaaldieren. Dit 6 weken en daarna eventueel aanvullen, indien gewenst, met het “verboden” voedsel ( ca. 30%). Aldus weet ik niets over het rotatiedieet, hoewel ik wel enkele overeenkomsten lees. Ik hoop dat zowel jij als ik er gezonder van gaan worden en dat we er ons beter doorgaan voelen. Veel succes en zachtmoedige kracht gewenst.

Reply
Charelle 10 september 2016 - 15:14

Jolanda ik ben héél benieuwd hoe het microben dieet voor jou gaat uitpakken, ik hoop heel goed natuurlijk, maar laat je het me weten? (: Het is wel heel anders dan het rotatie dieet, omdat dat specifiek op mij is afgestemd en ik (gelukkig!) nog wel granen en andere koolhydraten mag. Maar juist daarom ben ik zo benieuwd naar jouw ervaring. Heel veel sterkte en succes!

Reply
Ayurveda | Een Geneeswijze & Leefstijl - The Scent Of Cinnamon 21 september 2016 - 06:25

[…] Ik roteer trouwens ook nog steeds, maar iets minder streng dan ik de afgelopen maanden heb […]

Reply
Eva 20 februari 2017 - 12:19

Ik vond deze post pas vandaag. Heeft iemand ondertussen nog meer info over dat rotatiedieet? Het wordt aangeraden aan mijn 12 jarige dochter die lekkende darm en x aantal intoleranties heeft. Ondertussen zijn we al dikke 3 maanden bezig met een dieet waaruit alle zuivel, granen (en dus gluten) en geraffineerde suikers zijn geschrapt. Volgens de arts zou ook soya, maïs en havermout niet mogen maar het moet toch wel haalbaar blijven vind ik dus dat geef ik wel. En dat roteren vind ik vooral qua tussendoortjes niet makkelijk om vol te houden: alle snoep en koeken zijn al geweerd dus ik vind het knap lastig om een rijst- of maïswafel te verbieden. Onze koolhydraten bij de maaltijden halen we uit quinoa, gierst, boekweit, rijst, sorghum. Nachtschade (aardappelen, tomaten, aubergine, paprika) mag ook niet omdat ze heel allergisch reageert op aardappelen en er kans zou bestaan op kruisallergie als ze de andere nachtschade-soorten zou eten. Ook daar stel ik me vragen bij, vind ook niet onmiddellijk veel informatie hierover . Mijn dochter heeft een jaar thuisgezeten met elke dag pijn en vermoeidheid. Langzamerhand gaat het wel beter maar toch minstens 1 dag per week heeft ze last (pijn in maagstreek, hoofdpijn en moe) en ik vraag me af of ik nu toch zou moeten overstappen op nog een strenger dieet om haar helemaal pijn- en klachtenvrij te krijgen

Reply
Babette 29 juni 2022 - 23:36

Hi,

Ik zie dit nu pas maar wellicht ken je Dr. van As uit Hilversum darm specialist? Ik hoop dat t goed gaat met je dochter.

Reply
Veronique 1 augustus 2017 - 18:23

Ik ben nu aan mijn 2e jaar rotatie bezig. Vooral het begin was moeilijk, maar op de duur wordt het een gewoonte. En na een tijdje slaag je er ook in om steeds creatiever te worden met koken. Ik was er een jaar geleden slecht aan toe, bleek dat ik 34 intoleranties en een lekke darm had. Ik kreeg voedingssupplementen voorgeschreven, een algemeen verbod op het eten van tarwe en een rotatie dieet. Na enkele weken voelde ik mij opmerkelijk beter, ik had bovendien energie te over, wat vroeger anders was, ik was steeds moe en sleurde me door de dag. Een jaar later zijn mijn waarden opmerkelijke veranderd, in de goeie zin. Maar nog niet voldoende om van een volledig herstel te spreken. Het lijkt me ergens ook logisch dat de schade die je lichaam heeft opgelopen gedurende enkele jaren niet meteen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik lan ondertussen al terug dingen eten die mij voorheen ziek maakten. Dus ik kan wel zeggen dat het voor mij wel degelijk al zijn nut heeft bewezen heeft. Anders zou ik op advies van de dokter ook geen tweede jaar mee verder gaan. Ik reis regelmatig en dat zijn eigenlijk de enige momenten wanneer ik het niet zo nauw neem met het dieet.

Reply
Charelle 2 augustus 2017 - 17:08

Wat fijn Veronique dat jouw gezondheid zoveel vooruit is gegaan dankzij het rotatiedieet! Uiteindelijk is een Ayurvedisch dieet voor mij de oplossing geweest. Ingrediënten die ik veel eet, eet ik zo nu en dan een week of langer niet om te voorkomen dat ik nieuwe intoleranties opbouw en dat werkt prima. (: Heel fijn!

Reply
Hannah van Kampen 21 oktober 2017 - 14:06

Dank voor deze info! Ik heb de uitslag van de ImuPro Basic nu 3 weken in huis en word er heel nerveus van. Ik was inmiddels begonnen met nemen van appel-cider azijn voor elke maaltijd. Ik heb het gevoel dat het gaat helpen. Ik ben nu 6 weken bezig, maar deze therapie schijnt langzaam te werken. .Ik ben alleen en dan is het helemaal niet te doen. Verse producten zijn lastig langer dan 4 dagen te bewaren en ik heb altijd teveel. Ik vind het een goed idee om sommige producten gewoon een poosje niet eten. Ik denk niet dat ik de uitgebreide test nog ga laten doen en dat ik het een poosje op deze manier ga proberen. Sommige producten gewoon nooit meer of 1 keer per jaar en de andere “triggers” roteren.. Ik vind het al heel wat dat ik op mijn oude dag heb geleerd om fatsoenlijke maaltijden klaar te maken.

Reply
Charelle 21 november 2017 - 11:46

Hoi Hannah, ik denk dat het verstandig is om de uitgebreide test inderdaad niet te doen en gewoon een aantal producten uit je dieet te schrappen, voorlopig. Dat is hoe ik het uiteindelijk ook gedaan heb, met wat extra verdieping in de Ayurveda. Ik schrijf daar het een en ander over op mijn website, wellicht vind je dat interessant. ;) Succes!

Reply
Hannah van Kampen 21 november 2017 - 14:55

Dank je wel, Charelle! Ik ben zo blij met je advies……….. ik zat met dat dieet echt in mijn maag (haha)! Jazeker, ik ga me erin verdiepen. Heb al mooie recepten gezien op de site. Heel erg bedankt!

Reply
Harmen 2 juli 2020 - 06:00

Beste Charelle,
Misschien interessant voor je om te kijken op de site van Dr. Gundy ( gundrymd.com ) . Leaky gut komt volgens hem voornamelijk door de ‘lectins’ uit bepaalde groenten, peulvruchten, fruit en granen. Schillen, ontpitten en bereiden in de pressure cooker kunnen de meeste lectins onschadelijk maken.
gr Harmen

Reply
Charelle 30 juli 2020 - 14:36

Interessant Harmen, bedankt voor de tip!

Reply
Gezond afvallen door normaal te leven | The Scent of Cinnamon 17 augustus 2021 - 17:04

[…] Het Rotatie Dieet: probleem of oplossing? […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.