2 tips voor een diepere meditatie

by Charelle

Meditatie is een vast onderdeel van mijn avondroutine. Het laat me tot mezelf komen en ontdekken wat er allemaal in me leeft. Mijn meditatie is dan ook niet altijd rustig, zeker de eerste paar minuten niet. Soms komen er emoties naar boven, soms allerlei gedachten over dingen die ik heb vergeten om te doen. Maar hoe langer ik zit, hoe rustiger ik word, hoe zichtbaarder de banaliteit van alles wordt. Daarom twee tips over hoe ook jij tot een diepe meditatie kunt komen.

Creëer een rustige sfeer voor je meditatie

Kies eerst en vooral een rustig plekje in huis waar je kunt mediteren en spreek met eventuele huisgenoten af dat ze je niet kunnen storen. Idealiter zijn er geen schreeuwende kinderen en blaffende honden te vinden. Maar meditatie gaat natuurlijk niet over externe stilte. Het gaat over de stilte vinden in jezelf, temidden van alles. Wellicht stoor je je tijdens je meditatie aan geluiden, maar weet dan dat dit je mind is. Dit is waar meditatie over gaat, iedere keer terug naar jezelf en die gedachten over de geluiden enkel opmerken.

Hetzelfde geldt voor de plek waar je mediteert. Het fijnste is het als deze geordend en netjes is, maar ook in een rommelige kamer kun je mediteren en tot jezelf komen. De uitdaging is dan wellicht wel wat groter.

Steek eventueel een geurkaars of wat wierook aan aan om je onderbewuste te signaleren dat het nu tijd is voor je meditatie. In een donkere ruimte mediteren vind ik persoonlijk fijn. Zorg dus voor goede rolgordijnen op maat in de ruimte waar je mediteert. Zo maak je het jezelf net wat makkelijker.

Begeleide meditatie of niet?

Meditatie is eigenlijk niets meer dan op een kussen gaan zitten. Mediteren heeft geen doel. Zelf zet ik daarom gewoon een timer voor een bepaalde tijd die afgaat als de sessie erop zit. Soms zet ik ‘interval belletjes’, zodat er iedere vijf minuten een belletje afgaat. Ter herinnering, mocht ik afgedwaald zijn in mijn gedachten. Je kunt er ook voor kiezen om een begeleide meditatie te doen. Begeleide meditatiesessies zijn ingesproken met een rustige, aangename stem. Je vindt er op internet genoeg om uit te kiezen. Denk maar eens aan een bodyscan meditatie waarbij jouw lichaam het ankerpunt vormt. Van het topje van je tenen tot het puntje van je hoofd, elk lichaamsdeel komt aan bod. Dit helpt je om meer in het moment te zijn, je lichaam is namelijk altijd hier. Je ontspant je spieren en je gedachten en wordt helemaal rustig. Deze sessie kun je liggend doen en is daarom ook uiterst geschikt als je niet lang op een kussen kunt zitten.

Zit je meditatiesessie erop? Adem nog een keer diep in en uit en neem waar hoe je je nu voelt. Doe de vitrage weer open, haal buiten een frisse neus en je bent weer klaar voor de ervaring van het leven.

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is gesponsord door Veneta.

1 comment

Mijn ervaringen met een betrouwbaar medium | The Scent Of Cinnamon 9 april 2022 - 11:18

[…] 2 tips voor een diepere meditatie […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.