Mind | Kom tot rust en in balans door te mediteren

by Charelle
mediteren_balans

Mediteren is in onze Westerse wereld nog niet breed bekend bij iedereen. Als je aan een aantal willekeurige mensen op straat zou vragen of ze wel eens mediteren dan zal het overgrote deel aangeven dat ze dit niet doen en sommigen zullen er zelfs verbaasd bij kijken. Want mediteren is toch alleen voor zweverige en groene mensen die in hun eigen wereld leven? Niets is echter minder waar, mediteren is heerlijk en kan werkelijk verlossend werken voor iedereen. Geen uitzonderingen.

Wat is mediteren eigenlijk?

Volgens de dikke van Dale betekent mediteren ‘zich concentreren op zijn innerlijk; diep nadenken’. Andere omschrijvingen zijn ‘concentratieoefening met als doel inzicht te verkrijgen en de geest te sterken’ en ‘concentreren op de eigen ademhaling, op een bepaald voorwerp, of op het zingen van matra`s, woorden of geluiden die steeds worden herhaald’.

Do it your own way

Mediteren is iets wat niet in één begrip kan worden gevangen. Voor de één kan mediteren betekenen dat je in een rustgevende ruimte op een meditatiekussen met bepaalde muziek een half uur lang in een houding zit en tot jezelf keert, terwijl het voor een ander kan betekenen dat je geheel afgesloten van de buitenwereld je ogen sluit, je gedachten de vrije loop laat en ze een plekje geeft. Maar mediteren kun je ook doen door een wandeling door de natuur te maken! De overeenkomst tussen alle vormen van mediteren is dat je tot jezelf keert en je bewust wordt van jezelf.

Comfortabel mediteren

Om het jezelf nog comfortabeler te maken kun je ook kiezen voor een meditatiestoeltje. Op die manier heb je een ruggensteuntje, wat het makkelijker maakt om langere tijd in dezelfde houding te zitten.

Belangrijke onderdelen bij mediteren

Ademhaling is het belangrijkste onderdeel tijdens het mediteren. Iedereen die niet bekend is met mediteren, zal in de eerste periode vooral bewust bezig zijn met het reguleren van de ademhaling omdat je door het drukke leven niet gewend bent om een extreem rustige en diepe ademhaling te hebben, wat tijdens het mediteren wel van toepassing is om tot rust te komen.

Behalve ademhaling is je houding minstens zo belangrijk. Met een gebogen rug en ineen gedrukte organen kun je niet het beste uit jezelf halen. Strek daarom je rug zo ver mogelijk door je borst naar voren te drukken en neem een aangename houding aan. Dit kan een kleermakerszit zijn maar het kan ook een liggende positie zijn op je rug. Je organen zijn nu vrij om goed te presteren waardoor je bijvoorbeeld goed kunt ademhalen.

Een meditatie-omgeving

Rust is de rode draad van mediteren. Zonder een rustige omgeving is mediteren lastig en word je zelf ook niet rustig. Plan daarom een moment op de dag in waarbij je voldoende tijd hebt, niet gehaast bent en alles zoveel mogelijk op een rijtje hebt. Voor de één is dit ’s ochtends, voor de ander kan dit in de avond of middag zijn. Rustgevende muziek kan werken, maar totale stilte is ook heel erg fijn en daarbij kun je je eigenlijk nog beter concentreren en word je sneller geconfronteerd met je eigen gedachten.

Als je voor de zittende houding kiest, is de kale grond geen prettige plek omdat je dan al snel last krijgt met zitten. Een fijne oplossing is een meditatiekussen dat speciaal ontworpen is om stevig maar comfortabel te zitten tijdens het mediteren. Het kussen vormt zich naar je houding en in de meeste gevallen kun je het kussen vullen of leeghalen zodat je de gewenste zithoogte zelf zelf bepaalt. Ideaal!

Lees ook: Comfortabel mediteren doe je zo

Als je van geuren houdt, kunnen lavendel of heilig hout zorgen voor een kalmerende of rustgevende werking. Steek een kaarsje aan of brand een stukje heilig hout en loop hiermee door de kamer of leg het op een schoteltje.

Als je het snel koud hebt, is het aan te raden om de kamer vooraf op de gewenste temperatuur te brengen of een meditatiedoek te gebruiken voor extra warmte. Doordat je een tijd stil zit of ligt, koelt je lichaam gemakkelijk een paar graden af. Niet iedere meditatie duurt bij iedereen even lang. Probeer in het begin minimaal 10 minuten aan te houden en vouw daarna rustig uit bouwen naar een half uur.

Handige meditatie apps

We leven in een modern tijdperk, dus voor alles is een app! Het is logisch dat je de eerste keren niet echt een idee hebt hoe je moet beginnen, hoe lang je sessie moet duren en wat je doel moet zijn. Via de apps Smiling Mind, Stop Breathe & Think of Buddhify (deze is betaald en kost €5) krijg je de begeleiding die jij nodig hebt en kies je uit verschillende varianten van mediteren zodat je alles kunt uit proberen.

De kracht van herhaling

In het begin kan het onwennig voelen of voel je je ongeduldig. Je denkt dat het niets voor jou is omdat je niet zolang stil kunt zitten of je vindt het te confronterend. Zoals bij veel dingen in het leven is herhaling belangrijk om jouw manier van mediteren te ontdekken. Na een paar keer merk je welke houding je het prettigst vindt, welke manier van ademhalen je fijn vindt en welke setting voor jou ideaal is. Geef niet op maar gun jezelf, je lichaam en geest de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe manier van ontspannen!

Have a peaceful meditation!

Mediteer jij wel eens? Wat is jouw favoriete meditatie? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Comfortabel mediteren doe je zo

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram?

1 comment

Sofie 23 mei 2017 - 14:08

Ik ben weer begonnen met mediteren maar om de één of andere reden houd ik het nooit vol. Een begeleide meditatie vind ik persoonlijk het leukst.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.