HSP | Herkenning en favoriete quotes uit The Highly Sensitive Person van Elaine N. Aron

by Charelle
highly_sensitive_person_hsp

Onlangs las ik het boek The Highly Sensitive Person, geschreven door Elaine N. Aron. Eerder las ik al andere boeken over hoogsensitiviteit en ik verwachtte niet dat dit boek veel aan mijn kennis zou toevoegen, maar ik zat er flink naast. Ik heb zoveel van dit boek geleerd, niet alleen over hoogsensitiviteit maar ook vooral over mezelf. 

De hoogsensitieve persoon

Eerder al legde ik uit wat hoogsensitiviteit precies inhoudt, maar het komt er op neer dat hoogsensitieve personen een gevoeliger zenuwstelsel hebben en daardoor meer indrukken, prikkels en signalen opvangen. Het gevolg is dat HSP’s sneller overweldigd zijn, zeker in onbekende situaties met veel prikkels zoals een kermis of vliegveld. Maar het betekent ook dat ze alle prikkels intensiever verwerken: HSP’s kunnen eindeloos reflecteren en blinken uit in het leggen van verbanden. Dit reflecteren gebeurt niet geheel bewust, maar uit zich ook als een sterk gevoel voor intuïtie. In haar boek vergelijkt Elaine de hoogsensitieve persoon met de raadgever van de koning: er wordt pas actie ondernomen als alle aspecten zorgvuldig overwogen zijn.

Het gevolg is dat de HSP van rust houdt en tijd voor zichzelf nodig heeft om alle prikkels te verwerken. Om die reden wordt vaak gedacht dat hoogsensitieve personen niet sociaal zijn en altijd introvert. Beide stellingen zijn onjuist, hoogsensitieve personen brengen juist graag tijd met andere mensen door, maar wel op een betekenisvolle manier en het liefst één op één of binnen een kleine kring. Doordat HSP’ers snel signalen opvangen zijn ze goede luisteraars en voelen ze goed de onderliggende betekenis aan van wat anderen tegen hen zeggen. Daarnaast kunnen HSP’ers ook extravert zijn: ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen is extravert.

Dingen die ik herkende

Ik wist natuurlijk al dat ik hoogsensitief was en herkende daardoor erg veel in het boek, maar ondanks dat gaf het boek me toch weer meer vertrouwen in mezelf. Het was best een opluchting om zoveel herkenbare dingen te lezen, zeker als het dingen betreft die me wel eens onzeker maken. Onderstaande quote is daarvan een goed voorbeeld:

One general rule is that when we have no control over stimulation, it is more upsetting, even more so if we feel we are someone’s victim. While music played by ourselves may be pleasant, heard from the neighbour’s stereo, it can be annoying, and if we have previously asked them to turn it down, it becomes a hostile invasion.

Ik kan zelf héél slecht tegen radio- en televisiegeluiden. Ten eerste vind ik het heel irritant als ik mezelf niet kan horen denken en daarnaast is een radio of tv in een andere kamer meestal nét niet te verstaan, waardoor het gewoonweg een vervelende stoorzender wordt. Iedere keer als er iemand ook maar een beetje zijn stem verheft op televisie krijg ik een prikkel en ben ik compleet afgeleid. Terwijl als ik zelf muziek op zet ik er helemaal geen last van heb (zolang ik mezelf nog hoor denken). Dat is iets wat me heel onzeker maakt, omdat je van andere mensen iedere keer een geïrriteerde eye-roll krijgt als je vraagt of het een beetje zachter mag (behalve van mijn huidige huisgenoot, volgens mij ook een HSP, hoi Nina!). Maar bij mijn ouders thuis staat de televisie de hele dag te tetteren en ook in andere studentenhuizen waar ik heb gewoond wordt zo’n vraag niet echt gewaardeerd, wat ik dan ook wel weer begrijp.

Als je het mij vraagt gaat het hier ook om een stukje tolerantie, of wat self-help auteur Stephen Covey noemt: the emotional bank account. Als een huisgenoot nooit harde muziek aan heeft staan en dan op eens een keer wel, dan zal ik echt niet vragen of het zachter mag. Immers, de huisgenoot past zich altijd aan en heeft, in Covey’s woorden, veel tegoed opgebouwd. Ik denk dat hetzelfde opgaat voor goede vrienden of een levenspartner, je accepteert meer van mensen die je goed kent, zeker als je weet dat als je het zou vragen, ze de muziek echt wel zachter zetten. Dan is het verlies van controle ook minder groot en daardoor de prikkel minder vervelend, zoals door de quote benadrukt.

Elaine bevestigt het nog een keer voor me:

You can tolerate high levels of stimulation, especially when you are with someone who releases you and makes you feel safe.

Onderstaande quote deed bij mij ook een belletje rinkelen:

The […] body rebels under all this pressure, signaling its distress. In response, we find ways to toughen it or to medicate it into silence. So the chronic stress-related symptoms arise, like digestion problems, muscle tension, costant fatigue, insomnia, migraine headaches […].

Ondanks dat Elaine de nadruk bij bovenstaande quote erg op de kindertijd legt, is de chronische stress bij mij pas later ontstaan, op de middelbare school. Dat was voor mij echt een traumatische tijd van overprikkeling en ik had geen idee hoe ik daar mee om moest gaan, dus negeerde ik het. Voor mij wat dat één van de aanleidingen voor chronische spanning, met alle gevolgen van dien.

There is one other reason HSPs drive their bodies too hard, and that is their intuition, which gives some of them a steady stream of creative ideas. They want to express them all.

Steekt hand op. That’s me! Ik ben constant bezig met mijn projectjes en baal er dagelijks van dat mijn lichaam tegenwoordig zoveel pijnsignalen afgeeft terwijl ik bezig ben. Ik kán gewoon niet meer te lang doorgaan, daar zorgt mijn lichaam wel voor.

Ook de overgang naar volwassenheid valt veel HSPs zwaar: zoveel verandering! Elaine raadt aan dat HSPs wat langer thuis blijven wonen en dat ze pas op zichzelf gaan wonen als ze gewend zijn aan al het andere nieuwe, zoals de universiteit of baan. Nou dat heb ik dus niet gedaan, ik wilde alles wat ook maar een beetje gerelateerd was aan de middelbare school ver achter mij laten en ging zo snel mogelijk op kamers. Studie en kamer waren echter niet zo’n succes waardoor ik na een jaar toch weer thuis belandde en het een jaar later weer opnieuw probeerde, deze keer in een fijne kamer in een fijne stad met een fijne studie. Toch ben ik tot ongeveer een half jaar geleden altijd ieder weekend naar het huis van mijn ouders gegaan, wat je kunt beschouwen als een vrij langzame transitie.

Of course, for many the duties of adulthood are postponed by going to college. Delaying, as opposed to avoidance, is a fine tactic and another form of the method of learning I call step-by-step.

Precies dat dus. Na mijn opleiding ben ik om die reden ook nog een master gaan volgen. Ik moet eerlijk toegeven dat dat niet echt hielp omdat ik al mijn oude klasgenoten echt ontzettend miste. In samenhang met nog een aantal andere tegenslagen was ik tijdens mijn master, terugkijkend, depressief. Maar ja, zo heeft iedereen wel eens moeilijke periodes. Het grappige is dat ik in oktober toch weer met een deeltijd HBO opleiding begonnen ben, wat Elaine vast leuk vindt om te horen:

An HSP can hardly ever have enough education and experience. (I add experience because sometimes HSPs pursue education at the cost of experience).

Ook zó herkenbaar. Studeren kan ik goed, ik weet hoe dat moet en doe het véél liever dan hands-on praktijk ervaring opbouwen.

De volgende quote hielp mij een beetje uit mijn dromen:

When it is appropriate, casually let others know your good feelings about them or the organization. You may think your positive feelings are obvious, but they may not be if you are low key and the others are not very aware.

Ik ben echt totaal geen uitbundig persoon. Van binnen kan ik dolblij of diep verdrietig zijn, maar ik zal nooit een dansje van blijheid maken. Als je van mij een glimlach krijgt betekent dat al heel veel en ik ga er van uit dat mensen dat dan zien, maar kennelijk dus niet.

HSP en spiritualiteit

Elaine vertelt dat hoogsensitieve personen op een gegeven moment bijna altijd op een spiritueel pad terecht komen. Dat kan al jong gebeuren, maar ook laat in iemands leven. Voor mij gebeurde het een paar maanden geleden en ik vond het dan ook heel typerend het in dit boek terug te lezen. Onderstaande herkende ik voornamelijk in alle ervaringen met synchroniciteit die ik de laatste maanden heb gehad:

When we open to a spriritual approach, we often begin to have experiences that convince us that there truly is something more here to know.

Als je één boek over hoogsensitiviteit wilt lezen, lees dan dit boek. Het is echt fantastisch en bespreekt elk facet van het leven: kindertijd, school, vriendschap, gezondheid, carrière, liefde en zelfs spiritualiteit. In ieder hoofdstuk leerde ik wel wat over mezelf, maar vooral het hoofdstuk over liefde was voor mij een eye-opener. Ik ga over dat hoofdstuk daarom een apart artikel schrijven.

Ook lezen? Je bestelt dit boek onder andere bij Bol.com!

Heb jij dit boek gelezen? Ben je ook hooggevoelig en herken je jezelf in de quotes? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Introvert | Mijn 9 favoriete introvert quotes uit Quiet van Susan Cain

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

14 comments

Stephanie 5 mei 2017 - 07:23

Ik herken bin mezelf veel aspecten van een hsp. Maar vind het altijd lastig om mezelf zo’ n label te geven. Het boek klinkt heel interessant , ik wil hem zeker lezen!

Reply
Charelle 5 mei 2017 - 15:41

Mja, dat snap ik wel. Labels zijn ook niet alles. Maar het geeft je wel de mogelijkheid je met iets te identificeren wat soms rust, houvast en verheldering geeft. (:

Reply
Merel 5 mei 2017 - 10:53

Ik herken al veel stukjes die je noemt. Vooral dat ik ook echt continu een nieuw idee heb waar ik aan wil gaan beginnen en waar mijn lichaam vervolgens geen zin in heeft omdat ik te veel wil. Ik heb nog nooit een boek over HSP gelezen, maar herkenning lijkt me wel fijn, ik voel mezelf op sommige punten best wel raar en zoiets zou kunnen helpen. Bedankt voor de tip!

Reply
Charelle 5 mei 2017 - 15:40

Ja, in dat geval is dit echt een aanrader. Het is precies weer Elaine op mikt, mensen die zich ‘anders’ voelen ervan verzekeren dat ze niet alleen zijn en heel normaal. (:

Reply
Claire 5 mei 2017 - 11:00

Wat leuk om te lezen! Ik weet eerlijk gezegd niet of ik HSP heb maar het lijkt me leuk om een keertje te onderzoeken. Ik herken wel een aantal van die je noemt, maar een aantal ook niet. Zo ben ik altijd heel uitbundig en enthousiast en snap ik het niet als iemand niet zo is haha. Maar tegelijkertijd pak ik prikkels/signalen veel sneller op en zit ik het liefst met mijn koptelefoon op in mijn zone haha.

Reply
Charelle 5 mei 2017 - 15:39

Haha misschien ben je dan een extraverte HSP Claire! ^^

Reply
Ayla 5 mei 2017 - 12:18

Joe! Hier nog een lezer :) Ik moet eerlijk zeggen dat ik het soms lastig vond om door het boek heen te komen, omdat er voor mij ook hele stukken in zitten die echt niet op mijn van toepassing zijn. Zo ben ik totaal niet verlegen, terwijl dat wel keer op keer als voorbeeld gebruikt wordt. Desalniettemin zit mijn kopie vol met plakkertjes omdat ik op ongeveer iedere bladzijde wel iéts herkenbaars voorbij zag komen.

Reply
Charelle 5 mei 2017 - 15:38

Ja dat had ik inderdaad ook wel Ayla. Ik vermoed dat dat komt omdat het voor de Amerikaanse markt is gesproken. HSPs daar hebben het volgens mij veel moeilijker dan wij en verlegenheid is daar denk ik een groter issue. Maar ik kan het mis hebben. En inderdaad, ik wilde ook bijna op iedere pagina een plakkertje plakken! ^^

Reply
Marjan 5 mei 2017 - 12:32

Ik ben momenteel de opleiding “Coaching bij HSP” aan het volgen en het onderzoek van Elaine Aron komt hier uitgebreid aan bod. Het boek wordt ook aangeraden als extra lectuur en nu ik jouw verslag hier lees ga ik het zeker kopen. Dankjewel!

Reply
Charelle 5 mei 2017 - 15:36

Oh wow dat klinkt echt als een super interessante opleiding Marjan! Waar volg je die?

Reply
Marjan 6 mei 2017 - 20:01

Ik volg de opleiding bij Civas. Het is een thuisstudie, huiswerk inzenden via internet. Ik heb via hen ook de opleiding Voedingsdeskundige gedaan. Eind vorig jaar het examen afgelegd in Haarlem en mijn diploma behaald. Ik vind het een fijne manier van studeren. Nu dus de coach opleiding. HSP ligt me nauw aan het hart; ik ben zelf hoogsensitief en ben al een aantal jaren bezig om dit een positieve plek in mijn leven te geven. Het is mijn droom om in de nabije toekomst anderen te gaan begeleiden in dit proces. Dankjewel voor de fijne blogs die jij regelmatig schrijft over hoogsensitiviteit ❤

Reply
HSP | De hoogsensitieve persoon in de liefde, met quotes uit The Highly Sensitive Person van Elaine N. Aron 25 juli 2017 - 15:15

[…] in kwestie mijn liefde en waardering op mijn gezicht kan aflezen. Maar zoals al besproken in het vorige artikel is dit een vergissing die veel HSPs maken, want we zijn een stuk minder goed te lezen dan we zelf […]

Reply
Spirit | Light is the New Black door Rebecca Campbell 26 juli 2017 - 07:08

[…] Lees ook: Herkenning en favoriete quotes uit The Highly Sensitive Person van Elaine N. Aron […]

Reply
Een Beetje Zweven Podcast | #5 Hooggevoeligheid en spiritualiteit 4 september 2017 - 16:20

[…] Boek: Herkenning en favoriete quotes uit The Highly Sensitive Person van Elaine N. Aron […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.