Zoals beloofd ga ik in dit artikel nog wat verder in op het boek The Highly Sensitive Person van Elaine N. Aron. De meeste herkenning vond ik namelijk in het hoofdstuk over HSPs en Close Relationships, over vriendschappen en liefde. Aangezien we liefde toch allemaal het meest juicy onderwerp vinden, wijdt ik dit artikel daarom aan de hoogsensitieve persoon en de liefde.
We all go out programmed in some way: to please and cling to the first kind person who promises to love and protect us.
Dit is mij meerdere keren overkomen. Iemand zegt iets aardigs en oprecht of maakt me aan het lachen en ik ben om. De toevoeging van ‘oprecht’ in de vorige zin is wel cruciaal, want ik prik zó door alles heen wat niet oprecht is, net als vele andere HSPs. Vervolgens ben ik of verliefd op deze oprechte jongeman, of ik wil gewoon dat hij nooit meer uit mijn leven verdwijnt. Die eigenschap wordt nog versterkt door de twee kreeften in mijn geboortehoroscoop, met mijn scharen kan ik me mooi aan iedereen vastklampen.
Meestal ga ik er vanuit dat de persoon in kwestie mijn liefde en waardering op mijn gezicht kan aflezen. Maar zoals al besproken in het vorige artikel is dit een vergissing die veel HSPs maken, want we zijn een stuk minder goed te lezen dan we zelf denken. Volgens Elaine leidt dit er zelfs toe dat veel liefdes onverklaard blijven, of dat echte verliefdheid uitblijft, zeker wanneer het om een relatie tussen twee HSPs gaat:
Obviously the person falling in love liked certain things about the other very much. But […] Cupid’s arrow usually pierced their armor only at the moment when they found out that the other person liked them, too.
Speak up! Is het advies van Elaine, ondanks dat dat ons zo’n boost van prikkels geeft dat we er helemaal van door de war raken. Ook herkenbaar; de momenten waarop ik zelf mijn moed verzamelde en mijn liefde kenbaar maakte viel ik bijna flauw. Alles zwart en wit voor mijn ogen, koud zweet en nog tot een uur daarna beven. Hmm… het klinkt nu erger dan het was.
This is important for HSPs to keep in mind because one of the most arousing moments in one’s life is either confessing or receiving a declaration of affection. But if we want to be close to someone, we must do it! We must endure all the risks of getting closer and being close, including speaking up.
Een ander gevaar van het voor je houden van je gevoelens is dat je de ander nooit leert kennen. Het gaat hier voornamelijk om crushes. Je ziet iemand en bent opslag verliefd op deze persoon maar durft niet tegen hem of haar te praten (dit ben ik gedurende de ’00s). Vervolgens ga je in je fantasie een ideale persoonlijkheid bij die persoon verzinnen, een persoonlijkheid die 99% van de keren onjuist blijkt te zijn. Met andere woorden: je bent verliefd op een persoon die niet echt bestaat, enkel het uiterlijk van die persoon bestaat. Dit resulteert meestal in teleurstelling en buikpijn.
Een opmerking van Elaine die ik niet in mezelf herkende maar wel in een HSP waar ik ooit een relatie mee had is neediness (niet haar woord). Deze persoon wilde honderd procent van de tijd bij mij zijn. Je begrijpt dat dat niet ging, I need my space! Elaine wijdt neediness aan een onopgelost probleem uit het verleden. De persoon wil dat jij niet zonder hem of haar kunt, iets wat regelmatig voor schijnt te komen bij HSPs.
Al deze punten zou ik nooit eerder met mijn hoogsensitiviteit geassocieerd hebben en toen ik het las, dacht ik echt: ooooh, dat is waarom! Om die reden wil ik binnenkort ook het boek The Highly Sensitive Person in Love lezen, ook geschreven door Elain N. Aron.
Beide boeken bestel je onder andere bij Bol.com!
Herken jij je in één van bovenstaande puntjes? Heb jij het boek gelezen en herkende je juist weer in andere dingen m.b.t. de liefde? Laat het weten in de reacties!
Lees ook: Introvert | Mijn 9 favoriete introvert quotes uit Quiet van Susan Cain
Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?
Dit artikel bevat affiliate links.
5 comments
Ja, heel herkenbaar! Ik heb vaker mijn mond gehouden dan het uitgesproken dat ik heel verliefd was op iemand. En dan wel een heel duur en bijzonder verjaardagscadeau geven. Wat dus, achteraf gezien, enorm awkward was. Maar ja, ik had er inderdaad van alles omheen gebouwd wat er niet was en i.c.m. een grote dosis verlatingsangst is dat geen topcombo voor een steady relatie…
Mijn man heeft ASS, dat weten we sinds 1,5 jaar. Voor mij was dit totaal geen verrassing, ik had altijd al een vermoeden. Voor de overige omgeving was het echter een verrassing. Tijdens de diagnose vroeg de psycholoog ook wat ik dan zoal opmerkte, dat was zoveel, van gedrag tot emoties tot tics, dat deze zich afvroeg of ik niet overgevoelig/hypersensitive zou zijn. Toen wilde ik er niks van weten, maar nu knaagt het toch.
Oh zo herkenbaar dit! Ik kan ook helemaal dichtklappen en heb het gevoel dat mensen mij wel lezen.. niet dus!
Interessant! Ik denk altijd dat mensen meteen zien hoe ik in elkaar zit maar in de praktijk ben ik soms best wel lastig te lezen. Daarbij kan ik ook heel gefrustreerd raken als ik iemand niet kan lezen. Ik wil weten waar ik aan toe ben. Maar als iemand mysterieus is dan raak ik snel in de war haha.
Wat interessant! Ik deed een paar maanden geleden een test en daar kwam ook uit dat ik waarschijnlijk hoogsensitief ben, dus dit is super herkenbaar haha!