4x Tips voor nieuwe inspiratie en creatieve ideeën!

by Charelle
inspiratie creatieve ideeen

Creativiteit wordt dagelijks van ons verlangd. Daarvoor hoef je niet bij een groot reclamebureau of tijdschrift te werken. Ook tijdens de boekhouding of het schrijven van een essay voor school moeten we soms al aardig creatief zijn om oplossingen te bedenken of tot nieuwe inzichten te komen. Op sommige dagen is die creativiteit helaas ver te zoeken en hebben we nieuwe inspiratie nodig. Hoe je daaraan komt? Nou, door middel van één van deze inspiratie strategieën bijvoorbeeld!

Schrijfinspiratie

Een blanco scherm of een wit vel papier is plotseling heel frustrerend als je een blog artikel wilt typen, een mail wilt schrijven of die scriptie eindelijk eens wilt afmaken. De oplossing? Gewoon typen. Het maakt niet uit wat dat stemmetje in je hoofd zegt, je begint gewoon met het opschrijven van alles wat in je opkomt, ook al is het nog zo kinderachtig, off-topic, of interpunctieloos. Door gewoon te beginnen met schrijven wakker je jouw creatieve vuurtje aan en komen er na een tijdje tal van ideeën op papier te staan die blijkbaar allemaal in je hoofd ronddobberden.

Je doet dit is door een kookwekker te zetten (op vijf, tien of vijftien minuten) en jezelf een kleine opdracht te geven, bijvoorbeeld het beschrijven van het ontbijt dat je vanochtend at, het omschrijven van de kleding die de professor aan had tijdens het college online marketing (echt of verzonnen), of hoe stom het is dat je geen inspiratie hebt. Jij schrijft terwijl de wekker tikt en tegen de tijd dat hij afgaat ben jij hoe dan ook nog steeds lekker aan het schrijven: het vuurtje is aangewakkerd!

inspiratie bird by bird

Het beste boek over schrijven, schrijfinspiratie en writer’s block dat ik ooit heb gelezen is Bird by Bird van Anne Lamott. Een heerlijk herkenbaar en to the point boek dat rustig alle schrijfgerelateerde frustraties met je doorneemt en oplossingen aanbiedt.

Maak een mindmap

Nog niet zolang geleden was ik volledig de draag kwijt met mijn blog. Ik stroomde over van de ideeën maar al die ideeën waren zo verschillend van elkaar, dat ik gewoon niet meer wist waar mijn blog nou precies over ging. Ik wist niet wat ik mijn lezers wilde meegeven of wat het doel was van mijn blog. Ik had hulp nodig en mailde Melle, om te vragen of ze een keertje met mij wilde brainstormen over The Scent of Cinnamon. Dat wilde ze wel en zo kwam het dat we een week later bij SLA een mindmap aan het maken waren. Melle vroeg mij om alles op te noemen waar ik aan dacht bij The Scent of Cinnamon en zij schreef het op. Doordat al deze steekwoorden netjes op papier kwamen te staan kreeg ik weer wat overzicht én ontstond er ruimte voor nieuwe ideeën, ideeën die mijn blog passen.

Het maken van een mindmap is dus een ideale manier om ruimte te creëren voor inspiratie en creativiteit. In het midden van een groot vel schrijf je een probleem of onderwerp en daaromheen schrijf je alle woorden op die je daarmee associeert. Dit is volledig objectief en hoeft niet feitelijk correct te zijn. Als jij bloemetjes met hondjes associeert en niet met bijtjes, dan schrijf je dus gewoon lekker hondjes op!

inspiratie nieuwe ideeen kleurboek

Time-out

Dat de beste ideeën worden bedacht tijdens het douchen of tandenpoetsen is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. Op deze momenten ontspan je en vraag je niet teveel van je hersenen. In andere woorden, er is ruimte voor nieuwe ideeën om boven te komen drijven. Zit je dus al een uur naar je scherm te staren? Ga dan even iets anders doen. De was opvouwen, aardappels schillen of een kleurplaat kleuren. Dit zijn allemaal dingen waar je niet teveel bij na hoeft te denken en je hersenen even kunnen pauzeren. Mijn favoriete pauze is wandelen. Meerdere keren per dag (kort) wandelen heeft mij echt door mijn scripties heen gesleept, iedere keer als ik terugkwam van een wandeling zat ik weer bomvol nieuwe ideeën, invalshoeken en oplossingen!

Dus nieuwe inspiratie nodig? Jas aan en naar buiten! Gewoon een rondje door de wijk kan al heel verrijkend zijn, je hoeft er echt niet speciaal voor naar het park of bos.

girlboss boek

Ga iets doen wat jij leuk vindt

Ben je gek op moderne kunst, op geschiedenis, of op botanische tuinen? Maak daar gebruik van! Plan een uitje met jezelf (alleen, dus) naar het Stedelijk Museum, bezoek de Hortus Botanicus, of volg een lezing. Op deze manier voed je jezelf met invloeden die jou energie geven, wat leidt tot nieuwe inzichten, motivatie en inspiratie! Het kijken van een goede documentaire of het lezen van een interessant boek helpt mij ook altijd ontzettend. Zo kreeg ik laatst heel veel inspiratie door het lezen van de boeken Girlboss en Mrs. Dalloway (twee uitersten), maar ook door het zien van de documentaire Forks over Knives (te zien op Netflix).

Wat is jouw gouden tip voor meer inspiratie? Laat het weten in de comments!

Dit artikel bevat affiliate links.

Lees ook: Meer energie met The Happiness Project!

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram?

28 comments

Nienke 8 juni 2016 - 10:10

Handige tips!! Bij mij ontstaan de beste ideeën ook altijd onder de douche, ik probeer het dan op te schrijven in de condens op de douchedeur maar dat werkt voor geen meter haha!

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 16:56

Haha wat grappig Nienke! Helaas werkt het niet. Ik probeer het dan de hele tijd in mijn hoofd te herhalen totdat ik de douche/badkamer uit ben en ik het kan opschrijven. Anders vergeet je het gewoon geheid, zo irritant! :’D

Reply
Melle 8 juni 2016 - 10:45

Jaaaaa wat een goed artikel! Deze ga ik even opslaan want ik kan af en toe best een beetje inspiratie gebruiken. Mijn ultieme tip? Eten en brainstormen met superleuke en mega inspirerende mensen :) <3

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 16:55

Haha dat is eigenlijk de beste tip van de eeuw! Daar moet een aparte blogpost voor komen! ^^

Reply
Kim 8 juni 2016 - 11:12

Wat lief van Melle, zeg! En fijne tips :) Als ik even de draad kwijt ben, probeer ik ook altijd wat te typen. Op een later moment kijk ik dan of ik er wat aan heb en pas ik het indien nodig aan!

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 16:54

Ja gewoon blijven typen is vaak toch het beste dat je kunt doen! Ik blijk later meestal wel heel wat aan te moeten passen (a.k.a. schrappen!), maar er blijft altijd wel iets leuks van over! (:

Reply
Nesrin 8 juni 2016 - 11:35

Ik haal eigenlijk overal inspiratie uit en als ik even niks heb om over te schrijven dan laat ik het helemaal los, meestal duurt het maar even voordat de ideeën weer binnenstromen.

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 16:53

Ja dat loslaten, dat kan zo cruciaal zijn soms! Wel enorm fijn zeg dat je echt overal inspiratie uithaalt. Ik denk ook dat wanneer je steeds vaker schrijft, de inspiratie ook steeds sneller komt, dan zit je gewoon in die creatieve mindset ofzo, zo fijn! (:

Reply
Sonja 8 juni 2016 - 11:57

Hele goede tips:) Creativiteit is zo’n lastig ding! Maar het helpt mij inderdaad vaak om eerst gewoon even aaalles dat in mijn hoofd zit eruit te schrijven. Gewoon beginnen, “gewoon doen” is toch vaak wel het magische ding voor mij.

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 16:52

Ja gewoon doen is eigenlijk gewoon de sleutel tot alles, maar soms ook gewoon heel lastig, haha!

Reply
Leonie van Mil 8 juni 2016 - 12:17

Goeie tips! Ik ben zelf ook een voorstander van even een time-out. Ik heb ook altijd een kleine opschrijf boekje in mijn tas zitten, voor het geval er ideeen komen. Zo kan ik alles meteen noteren. Ook de notities van mijn telefoon staan aardig vol. Daar schrijf ik het ’s avonds altijd op. Eigenlijk moet ik ook een boekje naast mijn bed hebben liggen. Ik ben niet een voorstander van het meteen digitaal schrijven, aangezien de meeste creativiteit gestimuleerd wordt door met de hand te schrijven.

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 16:52

Dat is helemaal waar Leonie! Ik ervaar dat ook als ik met de hand schrijf, dat de ideeën dan veel makkelijker blijven komen! Een schriftje naast mijn bed heb ik inderdaad ook, dan slaap ik ook veel rustiger als ik weet dat ik alles meteen ergens kwijt kan. (:

Reply
Michelle 8 juni 2016 - 17:59

Heel fijne tips geef je! Hier ga ik echt wat aan hebben. Dankje♥ Xxx

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 16:50

Ah wat leuk om te horen Michelle! :D

Reply
Forever38.com (Vera) 8 juni 2016 - 21:12

Leuk artikel ! Bij mij werkt een time-out het beste. Gewoon even iets anders gaan doen.

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 16:50

Dankjewel Vera! En ja, even je gedachten aan iets anders wijden creëert zoveel ruimte soms!

Reply
Week report #23 - Streets Ahead 10 juni 2016 - 16:01

[…] je niets voor elkaar? Dan vind je in deze blogpost allerlei fijne tips om nieuwe inspiratie en creatieve ideeën te […]

Reply
Femke 10 juni 2016 - 16:36

Leuke tips! Bij mij komen inderdaad altijd de leukste ideeën als ik onder de douche sta. Ik heb weleens vanonder de douche naar m’n vriend iets geschreeuwd om op te schrijven omdat ik bang was dat ik het anders weer zou vergeten ;). En inderdaad, dingen doen die je leuk vind werkt ook echt voor mij. Ik merk dat als ik dingen doe die ik leuk vind, ik gelukkiger ben en het dan ook allemaal net wat makkelijker gaat :).

Reply
Charelle 10 juni 2016 - 16:47

Haha je vriend zal wel gedacht hebben: ‘Wat nou weer?’ ;) Maar heel herkenbaar is dat. Ik blijf het dan meestal net zolang in mijn hoofd herhalen tot ik onder de douche vandaan ben, omdat ik het anders ook geheid vergeet! En ja, als je gelukkiger bent, gaan de dingen nu eenmaal ook makkelijker, dus des te meer reden om leuke dingen te doen!

Reply
Karlijn 11 juni 2016 - 22:03

<3 voor dit artikel! Dankjewel. X

Reply
Charelle 14 juni 2016 - 11:12

Lief Karlijn! <3

Reply
#Lichtpuntjesmaand | Edelstenen, smoothie bowl & leuke tasjes! 10 september 2016 - 14:54

[…] Lees ook: 4x Tips voor nieuwe inspiratie en creatieve ideeën! […]

Reply
Mind | 6 Tips om meer in het nu te leven - The Scent Of Cinnamon 12 december 2016 - 07:00

[…] Lees ook: 4x Tips voor nieuwe inspiratie en creatieve ideeën! […]

Reply
Law of Attraction, of: een ode aan mijn fijne huis met al zijn imperfecties 25 juli 2017 - 15:18

[…] Lees ook: 4x Tips voor nieuwe inspiratie en creatieve ideeën! […]

Reply
Slapen | 6 Tips om sneller in slaap te vallen - The Scent Of Cinnamon 29 augustus 2017 - 14:04

[…] of boek (zie de sidebar voor mijn favorieten!), los een puzzeltje op, maak een wandelingetje, of doe iets creatiefs dat geen scherm vereist. Wat ook kan helpen is om f.lux te installeren, een programma dat het […]

Reply
Week report #23 - Streets Ahead 22 april 2019 - 10:06

[…] je niets voor elkaar? Dan vind je in deze blogpost allerlei fijne tips om nieuwe inspiratie en creatieve ideeën te […]

Reply
7 gezonde gewoonten voor de lente | The Scent Of Cinnamon 23 maart 2020 - 17:57

[…] 4x Tips voor nieuwe inspiratie en creatieve ideeën! […]

Reply
De Top2000: Een verlangen naar het verleden | The Scent Of Cinnamon 16 februari 2022 - 12:28

[…] 4x Tips voor nieuwe inspiratie en creatieve ideeën! […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.