De Top2000: Een verlangen naar het verleden

by Charelle
top 2000

De Top 2000. Tot vijf jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Nou ja, weleens van gehoord misschien, maar zonder te weten wat het nou precies was. Totdat ik een media opleiding ging volgen en mijn lieve klasgenoten half november al begonnen te smoezen over de Top2000. Gelukkig weet Google alles en was ik binnen no time verlost van mijn onwetendheid. Vrijwel direct werd ik onderdeel van de Top2000 buzz. Een buzz die inmiddels al sinds 1999 ieder jaar terugkeert. Maar- Hoe dan?

Wat is de Top2000?

Laten we beginnen met het beantwoorden van de vraag waarom ik nog nooit van de Top2000 had gehoord. Die vraag is namelijk heel eenvoudig te beantwoorden. Mijn ouders luisteren thuis niet naar de radio, dat doen ze enkel in de auto. En dan luisteren ze toch echt naar Radio 2. Maar omdat ze het gros van de Top2000 niet mooi vinden – met name Queen – zappen ze zodra de Top2000 buzz begint, regelmatig door naar andere zenders. Variërend van Radio 4 en (tot voor kort) Radio Nostalgia tot Omroep Brabant en SkyRadio.

Ik, als kleine vrolijke medepassagier, associeerde radio luisteren dus al snel met autorijden. En mijn ouders besloten wat er werd gedraaid. En dat was geen Top2000. Heel eenvoudig dus.

Enfin. De Top2000. Sinds 2010 luister ik ernaar. Niet non-stop, toegegeven. Ik heb nu eenmaal een voorliefde voor psychedelische, ambiance en klassieke muziek en dat komt in de regel niet voor in de Top2000. Maar, de week voor Kerst, zo’n uurtje per dag. Super leuk!

Top2000 voorpret

Nog leuker echter is de voorpret. De spanning of Queen of The Eagles op nummer één staan (niet zo heel spannend). De nieuwsgierigheid naar nieuwkomers (ook niet zó heel spannend). De grappen van Gerard Ekdom? Nee. Maar wat zorgt dan wel voor de Top2000 hype? En- waarom wordt het steeds populairder?

beatles poster

Mijn favoriete poster aan de binnenkant van mijn slaapkamerdeur!

Comeback 60s en 70s

Ik denk dat het niemand ontgaan is dat de 60s en 70s momenteel een hele sterke comeback maken. En dan heb ik het niet alleen over de muziekwereld. Maar in het algemeen. Dit begon een aantal jaren geleden met de introductie van de hipsters. En sindsdien weten hun hippie-voorgangers zich ieder jaar een stapje verder in de hedendaagse cultuur te wringen. LPs, platenspelers, Instagram, Holga camera’s, polaroids, ouderwetse typmachines, breien, tweedehands kledingzaken, veganisme… Opvallend.

Dit jaar hangen zelfs de high street modemerken vol met 60s en 70s mode. Corduroy rokjes, flared jeans, suède blousejes. En waar de brilmonturen gedurende de 00s steeds kleiner werden, worden ze nu ieder seizoen geleidelijk een stukje groter.

Verlangen naar vroeger

Er is behoefte aan de 60s en 70s en dat hoeft geen geheim te blijven. Zo ga ik er zelf graag in mee en luister ik vol bewondering naar de pre-digital verhalen van mijn lieve papa. Verhalen over de Apple II, shirtjes die over blousejes werden gedragen en oranje keukengerei. Maar ook verhalen over wiet, Volkswagen busjes en Golden Earring.

Het lijkt me heerlijk. Een tijd zonder mobieltjes. Zonder sociale media. Zonder 3D brillen. Maar mét hippiemode. Bloemen in je haar. Woodstock. Voordelige benzine en LPG. Écht samenzijn. Radio Veronica. En – niet te vergeten – de Fabeltjeskrant.

Andere tijden beleven

Ik weet dat ik niet de enige ben. Dat mensen van mijn generatie naar de Top2000 luisteren, naar grotendeels ‘ouwe meuk’, is een manier van het beleven van andere tijden. Van nostalgie. Van het luisteren naar muziek waar hun ouders naar luisterden. Om ook maar een beetje te proeven van het leven van toen.

OK én om te genieten van de écht goede nummers uit de Top2000, inclusief oude hits van John Lennon en Simon & Garfunkel (geen meuk dus).

En oudere generaties dan? Waarom luisteren zij zo vol overgave naar de Top2000? Als je het mij vraagt- om exact dezelfde reden als de 80s/90s generatie. Met het enige verschil dat zij de tijd zullen herbeleven, in plaats van er enkel van te proeven. Herinneringen.

Rust en overzichtelijkheid

Voor mij staat de Top2000 symbool voor een tijd van rust en overzichtelijkheid. Een tijd waar we tegenwoordig enorm naar kunnen verlangen en die we misschien zelfs meer dan graag terug zouden hebben. Althans, in de huidige tijdgeest. Want ook toen was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Die suède blousejes bijvoorbeeld, staan mij voor geen meter.

Het verlangen naar de 60s en 70s komt – als je het mij vraagt – voort uit een dieper verlangen. Een verlangen naar een tijd van écht en van offline. Een verlangen dat zich niet alleen uit in de Top2000 en flared jeans. Maar ook in mindfulness. Muir trektochten. Illustraties. Yoga. En biologisch voedsel (dit was in de 70s ook niet, weet ik, gaat het niet om). Maar dat is voor een andere keer.

Mijn Top2000 selectie

Benieuwd naar mijn Top2000 stem selectie? Nou, ik was dit jaar dus te laat met invullen (dat is een bijwerking van het verlangen naar offline, aldus een blogster). Maar ik kan je verzekeren Simon & Garfunkel’s ‘Homeward Bound’, Scott McKenzie’s ‘San Francisco’ en John Denver’s ‘Leaving, On A Jetplane’ zouden er zeker in gestaan hebben. (Plus Emmylou Harris, The XX, M83, Passenger, en oh- moeilijk!). En 80s nummer ‘The River’ van Bruce Springsteen.

Houd jij ook zo van de jaren 60 en 70? En verlang je soms ook naar een tijd zonder digitale media? Op wie stemde jij dit jaar voor de Top2000?

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

10 comments

kim 1 december 2015 - 09:29

De top 2000 maak ik al vanaf het begin mee, haha – en dat verklaart meteen mijn liefde voor oude muziek. Ik vind de top 2000 quiz altijd zo leuk! Helaas houdt mijn vriend er niet van…

Reply
Charelle 1 december 2015 - 12:36

Haha nou, voor een paar weekjes maakt je vriend vast wel een uitzondering toch? ;)

Reply
Anna 1 december 2015 - 11:43

Ha, niet te vergeten de Fabeltjes krant. Dit is zo’n leuk artikel! En ik vind het super tof dat de jaren ’60/’70 weer helemaal terug zijn – I love it. Alles wat je hierboven noemt, het maakt me blij. Ik denk ook weleens dat het komt door het verlangen naar echt en offline, inderdaad. En de Top2000 is awesome! Mijn vader leerde het mij al kennen toen ik nog heel klein was, nu volg ik het nog steeds ieder jaar. Dol op ‘ouwe meuk’ muziek, ha! The Doors, Led Zeppelin, en Queen is op z’n tijd ook wel leuk! Ben alleen te laat geweest met online stemmen, faal :(.

Reply
Charelle 1 december 2015 - 12:35

Ja ik word er ook echt heel bij van! We hadden beter een aantal decennia eerder geboren kunnen worden! :’D Jij ook al te laat met stemmen ja? Ik dus ook en hoorde gisteren ook al van wat mensen dat ze te laat waren, dus het lag kennelijk niet aan ons! ;)

Reply
Ysanne 1 december 2015 - 12:47

Ik vind de top 2000 ook fijn om te luisteren, niet omdat de liedjes nu altijd zo leuk zijn – maar gewoon de hele sfeer die het met zich meebrengt vind ik top! Haha, ik was ook te laat met stemmen oeps!

Reply
Charelle 1 december 2015 - 17:32

Haha ja het is wel zo’n bonding sfeer en je voelt ook echt de trek naar de kerstdagen, heerlijk!

Reply
Sonja 1 december 2015 - 14:36

Aaah, wat heerlijk geschreven<3 Ik hou inderdaad écht van de 60s en 70s, eigenlijk altijd al door de nostalgische verhalen van mijn ouders. De tijd dat mensen nog boeken lazen, dat ze maar enkele LP's hadden en die grijsdraaiden, dat je elkaar niet dagelijks online sprak maar gewoon in het écht afsprak…. Goed geconcludeerd dat het waarschijnlijk door het verlangen naar meer offline komt, ik had het nog nooit letterlijk zo gezien maar ben het wel heel erg met je eens. De top2000 is inderdaad een hele fijne manier om nog iets meer in die tijd te duiken. Heerlijk!

Reply
Charelle 1 december 2015 - 17:34

Dankje Sonja! Ja, al die punten die je noemt lijken me ook zo fijn! Maar volgens mij vader klaagden mensen toen ook dat ’tegenwoordig alles zo snel’ was enzo. Dus aan de andere kant is het relatief natuurlijk. Maar er is iets voor te zeggen!

Reply
robin 5 december 2015 - 23:04

bij ons stond het elk jaar al op, het is denk ik ook gewoon een beetje of je het vanuit huis uit mee krijgt XD ik deed een quiz spel met een meisje uit mijn klas en die riep bij depeche mode, jimmy hendrix, pink floyd, lynnard skynnard ‘wie the fuck zijn dat’ dusja XD ik ken bijna elk nummer wat langs komt in de top 2000 puur door mijn ouders lol

Reply
Charelle 6 december 2015 - 11:39

Haha ja grappig is dat he! Datzelfde als dat meisje had ik eerst dus ook altijd een beetje, dus eigenlijk zou iedere ouder gewoon verplicht de Top2000 moeten draaien. ;) Wat heb je trouwens een mooie blog! Weer eens wat anders, ik ga je volgen! ^^

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.