Dromen over een stedentrip naar Sint-Petersburg

by Charelle

Al sinds ik als klein meisje de animatiefilm Anastasia zag, wil ik een keer naar Sint-Petersburg in Rusland. Niet geheel zonder reden, want behalve dat de stad prachtig moet zijn om te zien, kwam ook mijn oma uit het veelzijdige Rusland.

Mijn oma overleed echter toen ik nog maar twee jaar oud was en ik merk dat mijn nieuwsgierigheid naar de Russische cultuur het afgelopen jaar steeds meer is gaan kriebelen. Een tripje naar Sint-Petersburg lijkt me een prachtige manier om wat meer van de Russische cultuur te mogen ervaren. Ik maakte alvast een lijstje met wat ik allemaal zou kunnen doen en bekijken, tijdens zo’n stedentrip naar Sint Petersburg!

De Hermitage

Wist je dat de Hermitage in Amsterdam onderdeel is van de Hermitage in Sint Petersburg? En, side note, dat Sint Petersburg, net als Amsterdam, weleens ’the city of the canals’ genoemd wordt? De Hermitage in Sint-Petersbrug werd in 1764 gebouwd toen keizerin Catharina II van Rusland een grote collectie schilderijen overnam van de Berlijnse kunsthandelaar Johann Ernst Gotzkowsky. Die schilderijen moesten natuurlijk ergens hangen en zodoende ontstond de Hermitage. Echter ging het museum pas in 1852 open voor het publiek.

Inmiddels is de Hermitage flink uitgebreid en bestaat uit zes verschillende gebouwen, waaronder het voormalige Winterpaleis. Het museum huist tientallen collecties variërend van de originele schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders, tot Egyptische antiquiteiten en Oud-Griekse munten. Maar het mooiste van alles is waarschijnlijk nog wel het museum zelf, dat nog bewijs levert van de rijkdom van de Russische tsaren in de 19de en 20ste eeuw.

Izaäkkathedraal

Sinds het lezen van de prachtige boekenserie ‘The Bear and the Nightingale’ van Katherine Arden, heb ik wat gemengde gevoelens over de totstandkoming van de Russisch-Orthodoxe kerk. Maar ik weet ook dat de kerk voor veel mensen soelaas heeft gebracht en nog steeds brengt, waaronder voor mijn oma, die zelfs in Nederland nog wekelijks naar de Russische mis ging.

Als je benieuwd bent naar de Orthodoxe kerk, dan is de Izaäkkathedraal dé plek om te bezoeken. Mozaïek, muurschilderingen, sculpturen en pilaren van lapis lazuli en malachiet. Deze kathedraal straalt de rijkdom van de kerk uit, van wat ik erover lees is het onwijs indrukwekkend. De kerk is de vier-na-grootste kathedraal in de wereld en er worden dagelijks religieuze ceremonies uitgevoerd. De kathedraal is altijd open, ook tijdens de mis.

Naast de Izaäkkathedraal schijnt de Kerk van de Verlosser op het Bloed ook enorm de moeite waard te zijn om te bezoeken.

Het English Embankment

Of te wel de ‘Promenade des Anglais’, was in de negentiende eeuw één van de meest hippe straten van Sint Petersburg. Vandaag de dag schijnt het een soort Wall Street te zijn, maar de reden dat ik deze straat wil zien is vanwege de Britse ambassade die zich hier in de 18de eeuw al huisvestte. Een aantal jaar geleden luisterde ik namelijk naar het luisterboek ‘War and Peace’ van Leo Tolstoy (een fantastisch boek dat enkel vraagt om een portie geduld). Een aantal scènes uit het boek spelen zich af in het gebouw van de Engelse ambassade en het lijkt me erg leuk dit gebouw eens in het echt te zien.

Peterhof Paleis

Het Peterhof Paleis werd in 1714 gebouwd door tsaar Peter de Grote in het stadje Peterhof (dat destijds uit slechts één boerderij bestond), om Versailles te overtreffen. Echter duurde het tot 1917 tot het paleis helemaal af was, door alle onrust in de koninklijke familie en Rusland zelf. Het paleis is gigantisch en is omringd door tientallen fonteinen en watertuinen.

Peterhof ligt op een paar kilometer afstand van Sint Petersburg, maar veel tourbussen schijnen het paleis mee te nemen op de route!

Mariinsky Theater

Een balletvoorstelling mag natuurlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Sint Petersburg en waar kun je die beter zien dan in het Mariinsky Theater? Dit toonaangevende opera- en ballethuis werd gebouwd in 1860 en draagt de naam van tsarina Maria Alexandrovna. Op de foto zie je de box waar de tsaren vroeger zaten in het theater.

Ja, een reisje naar Sint-Petersburg staat zeker op mijn korte termijnplanning. Wellicht vervolgt door een bezoek aan Moskou en het gebied waar mijn oma oorsponkelijk vandaan komt, ter hoogte van Oekraïne.

Zou jij weleens naar Sint-Petersburg willen? Of heb je een andere favoriete stad waar je graag (weer) eens naartoe zou willen? Reiswebsite Bebsy is altijd op zoek naar inspirerende blogs over stedentrips, dus vergeet zeker niet je tips te delen op Bebsy.nl!

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is geschreven in opdracht van Bebsy.nl.

2 comments

Jessica J. 17 februari 2020 - 10:01

Die architectuur, wauw! ? En kerken doen het altijd goed; wij gaan op vakantie ook altijd kijken, hoewel we absoluut niet gelovig zijn. Zo’n prachtige gebouwen!

Reply
Tips om je vakantie helemaal zen te beginnen | The Scent Of Cinnamon 25 augustus 2021 - 15:07

[…] Dromen over een stedentrip naar Sint-Petersburg […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.