Huis in bos kopen

by Charelle

Inmiddels woon ik alweer een jaar in een appartement aan de rand van het bos en daar maak ik goed gebruik van. Zeker twee keer per dag duik ik de bossen in om te aarden, te connecten met de natuur en weer bij mezelf te komen. Het is een prachtige ervaring om het bos iedere dag te zien veranderen, het maakt me zó bewust van wat er in de natuur gebeurt, ook in mijzelf gebeurt. Ja, de wens om een houten huisje in het bos te kopen wordt steeds groter… tijd om die wens concreet te maken en eens uit te zoeken wat dat nou eigenlijk kost, zo’n boshuisje.

Anders wonen

Tiny houses, yurts, pipowagens… de wens om ‘anders’ te wonen heerst bij veel mensen. Er lijkt een algemeen verlangen te zijn om te versimpelen, dichterbij de natuur te wonen en verder niet zoveel nodig te hebben. Nu is dat in Nederland allemaal niet zo makkelijk, want in ons land heeft elke vierkante meter een bestemmingsplan. En in die bestemmingsplannen staat niet zo vaak geschreven dat een bepaald stuk grond bedoeld is voor het plaatsen van tiny houses of yurts. Gelukkig duiken er wel steeds meer van dit soort initiatieven op, maar het staat allemaal nog in de kinderschoenen.

Huisje in het bos kopen

Onder diezelfde noemer wordt de overheid niet blij als ik wat hout verzamel en een boshuisje bouw midden op de Utrechtse Heuvelrug. Dat is niet de bedoeling. Het resultaat hiervan is dat mensen die in een huisje in het bos wonen, doorgaans op een recreatiepark wonen. Dit park bezet dan een groot deel van een bos waarin allerlei huisjes verspreid staan. Op de meeste recreatieparken mag je niet het hele jaar wonen, want die grond heeft een recreatiebestemming en geen woonbestemming. Meestal mag je er maar zo’n 9 maanden per jaar wonen en moet je kunnen aantonen dat je óók ergens anders woont. Met andere woorden: ook een ‘echt’ huis of appartement hebt.

Dit gaat gelukkig niet op voor ieder recreatiepark, zoals wel blijkt uit de Boshuisjesvlog, waarin vlogger Jennie wekelijks haar avonturen deelt als full-time boshuisbewoner in een recreatiepark in Noord-Brabant.

Wat kost een huisje in het bos kopen?

Een boshuisje in een recreatiepark is misschien niet het ideale Pinterest-beeld wat ik heb bij een huisje in het bos, maar in ons kikkerlandje is het wél de meest toegankelijk optie. Tijd dus om eens op Funda te kijken wat dat dan kost, zo’n huis kopen in het bos.

Zonder een specifieke locatie in te vullen, klikte ik op Funda op het tabje Recreatiewoningen, waarna ik enkel het filter voor ‘ligging’ invulde. Ik koos voor ‘in bosrijke omgeving’ en ‘aan bosrand’. Dit leverde mij 252 zoekresultaten op, waarvan het goedkoopste huisje € 15.000 kost, gelegen in het Drentse plaatsje ‘Spier’ en het kostbaarste huisje € 899.000, gelegen in het Zeelandse Oostkapelle. Bij beide woningen wordt aangegeven dat permanente bewoning niet is toegestaan.

Dat laat duidelijk zien dat een boshuisje kost wat je eraan uit wilt geven. Of beter gezegd: wat je ervoor over hebt. Want een boshuis kopen in het hogere segment, komt volgens dit voorbeeld met een sauna, ligbad, dubbel glas en goede isolering. Bovendien is de grond waarop het huisje staat van jou.

Het huisje in het lagere segment biedt al die luxe niet en de grond waar het op staat is ook niet van jou. Maar het huisje staat wél in een recreatiepark waar je gebruik mag maken van het zwembad en de sportfaciliteiten. Die mogelijkheden biedt het duurdere huisje dan weer niet.

Dichtbij de natuur

Nu de vraag, in hoeverre staan deze huisjes in het bos? En in hoeverre vervullen ze de wens om in het bos te wonen, dichtbij de natuur? Volgens mij komen beide huisjes die wens niet tegemoet. Het duurdere huisje lijkt me erg luxe, waardoor er van de wispelturige natuur weinig meer te ervaren is. Het goedkopere huisje geeft me te veel een Center Parcs-gevoel, ook niet wat ik in gedachten had.

Midden in het bos een huis kopen

Als ik de kaartfunctie open van Funda, zie ik meteen welke huisjes er écht in een groen, bosrijk gebied liggen. Dichtbij huis zie ik een boshuisje in Baarn, te midden van de Vuursche Bossen. Dat klinkt goed. Ook hier mag je niet permanent wonen, maar de grond is wel van de koper. Het huisje kost € 379.000 en ligt qua prijsklasse dus precies tussen de twee vorige besproken huisjes in.

Als ik de foto’s bekijk, vind ik het boshuis prachtig. Het huisje heeft veel houtelementen, een prachtige tuinkamer en een knus houtkacheltje, bovendien loop je letterlijk zo het bos in. Dit komt meer in de buurt van wat ik in gedachten had. De prijs waar ik rekening mee mag houden? Die ligt dus rond de 400k.

Sparen of lenen om huis in bos te kopen?

Dat is een bedrag waar ik even voor moet sparen, tenzij ik naar andere opties zou kijken, zoals het afsluiten van een lening. Dat zou betekenen dat ik even een goede vergelijking moet maken van leningen, want hypotheekrentes verschillen nogal en ik wil natuurlijk niet te veel betalen. En er zijn hypotheken waarbij de hypotheekrente 20 jaar vast is, terwijl ik zo’n lange hypotheek misschien helemaal niet nodig heb. Ik ga het eens uitzoeken.

Zou jij ook graag in een huisje in het bos wonen? Waar zou jouw ideale boshuisje aan voldoen? Laat het weten in de reacties!

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is gesponsord door Geld.nl.
Let op: geld lenen kost geld.

2 comments

Huis in bos huren: Tips boshuisje huren | The Scent of Cinnamon 14 juli 2022 - 09:01

[…] Huis in bos kopen […]

Reply
Dromen over een stedentrip naar Sint-Petersburg | The Scent Of Cinnamon 5 december 2022 - 13:53

[…] Huis in bos kopen […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.