Mind | 6 Tips om meer in het nu te leven

by Charelle
meer-in-het-nu-leven

Zit je met je hoofd al aan het Kerstdiner terwijl je juist meer in het moment wilt leven? Dan komen de tips van Lisa en Shirah van Zenzoekers als geroepen. Want niets is zo zen als in het nu leven.

1. Schrijf je gedachten op

Het lijkt nutteloos om alles wat je bezighoudt op een vel papier te schrijven, maar het heeft wel degelijk resultaat: een leeg hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren op wat er nu gebeurt. Van kleine tot grote dingen, netjes op een rij of kriskras door elkaar. Niemand hoeft het te lezen, dus probeer er ook geen rem op te zetten.

2. Doe een mini-meditatie

Klaar met opschrijven? Plak er dan een korte meditatiesessie achteraan. Mediteren kun je overal doen. Je kunt er een app voor gebruiken of een visualisatie doen, maar als je niet veel tijd hebt of je niet helemaal kunt afsluiten, dan is er één ding waar je je altijd op kunt focussen: je ademhaling. Adem diep in met je buik, zodat je lichaam ontspant. Houd dit een paar minuten vast. Telkens als je afdwaalt, ga je terug naar je adem. Ook tijdens een spannend gesprek helpt het om kort stil te staan bij hoe je in- en uitademt.

3. Concentreer je op één taak

Dat multitasken niet werkt, is uit verschillende onderzoeken gebleken. Buiten het feit dat je er niet effectiever en efficiënter van wordt, maak je het jezelf ook heel moeilijk om je aandacht bij het nu te houden. De kunst is jezelf te trainen in het verlengen van je concentratie. Begin bijvoorbeeld met vijftien minuten waarin je echt alleen maar met één taak bezig bent. Probeer deze tijd steeds verder op te rekken. Beperk hierbij afleiding, zoals notificaties van je mail of het geluid van je telefoon.

4. Besef dat er alleen maar nu is

Waar je ook bent en wat je ook doet, er is alleen maar nu. Wanneer je merkt dat je het lastig vindt om in het moment te leven, kijk dan eens goed om je heen. Focus je op de ruimte waarin je nu bent en geef aandacht aan de kleinste details. Van het patroon op de vloer tot de kleur van de deurknop. Door ‘het nu’ als een ruimte te zien waarin je bent, wordt het meer tastbaar en is het makkelijker om stil te staan bij het hier en nu.

5. Bedenk of het nu belangrijk is

De trein die je morgenochtend moet halen, wat je over een paar dagen gaat eten of een verjaardag over twee weken. Allemaal gedachtes die ervoor zorgen dat we onbewust in de toekomst leven. Deze nutteloze gedachtes kun je filteren door jezelf af te vragen of het nu belangrijk is. Is het antwoord nee? Kies er dan voor om er niet langer bij stil te staan en richt je aandacht op je ademhaling. Oefening baart kunst!

6. Drink thee met aandacht

Als je thee met aandacht drinkt, is het een micro mindfulness oefening. Het is niet voor niets een vast onderdeel van zenmeditatie. Alles, van het inschenken van de thee tot het neerzetten van de kopjes, wordt daarbij met aandacht gedaan. Als je deze kleine rituelen met je volle concentratie doet, ben je automatisch meer in het moment aanwezig. Je thee met aandacht drinken is daarom een goed begin van de dag.

Wat vind jij van deze tips van Lisa en Shirah om in het nu te leven? Vind jij het ook lastig of heb je zelf nog tips? Laat het weten in de comments!

Lees ook: 4x Tips voor nieuwe inspiratie en creatieve ideeën!

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

7 comments

Anne 12 december 2016 - 09:03

Goeie tips Charelle, ik vind die met aandacht thee (en eigenlijk alles wat je eet en drinkt) heel belangrijk. We zijn altijd maar aan het haasten om niets..

Reply
Bettie 12 december 2016 - 09:59

Ik ben hier ook zo mee bezig. Ik ben echt iemand die constant in mijn hoofd zit en daardoor helemaal het ‘nu’ vergeet. Ook met eten en drinken doe ik het nu wat rustiger aan, zodat ik er echt meer van kan genieten.

Reply
Charel 12 december 2016 - 14:35

Super bedankt voor je tips! Dit moet ik ook echt meer gaan doen! Hier heeft iedereen denk ik wel iets aan X

Reply
Denise 14 december 2016 - 14:44

Goeie tips en sommige doe ik al in het dagelijkse leven. Het is soms nog wel moeilijk om vooral in het nu te leven, vooral met de kerst die eraan komt.

Reply
Simone 14 december 2016 - 22:51

Fijne tips! :)

Reply
Lorenza 15 december 2016 - 09:00

Wat een fijne tips. Besef dat er alleen maar NU is, werkt altijd zo goed voor mij!

Reply
Aneta 25 december 2016 - 13:53

Het concentreren op 1 taak vind ik zo lastig. Maar ik doe mijn best. Het opschrijven van dingen op papier, zorgt er voor dat ik niet met tien dingen in mijn hoofd rondloop. Dat helpt enigzins wel

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.