Slapen | 6 Tips om sneller in slaap te vallen

by Charelle
sneller_in_slaap_komen

December. Een maand van gezelligheid, cadeautjes, lekker eten, pepernoten, glühwein en rocking around the christmas tree. Kortom, een tijd van positieve energie en goedgezindheid! Of toch niet?

Natuurlijk wel! Maar het is ook een periode die veel energie vergt. Wat dacht je van cadeaustress, kookstress of small talk stress? Opstaan met een kater, sneeuwruimen voor de visite, het optuigen van de kerstboom. Allemaal leuke dingen (een kater misschien wat minder), maar wel activiteiten die vragen om wat beter voor jezelf te zorgen. En, wat is een betere manier om goed voor jezelf te zorgen dan voldoende slaap?

Terwijl slaap er in stressvolle periodes vaak bij in lijkt te schieten. En zo niet, maakt stress het vaak moeilijker om in slaap te vallen. Piekeren over welke cadeau’s je moet kopen en welke gerechten je wilt serveren tijdens het kerstdiner. Gesprekken die nog door je hoofd spoken. Teveel alcohol…

Daarom vandaag wat tips om makkelijker in slaap te vallen, nog mooi voordat de feestmaand aanvangt. Op die manier houden we ons energie level op peil. En weten we zeker dat we niet met te weinig slaap lampjes gaan ophangen, door de Douglas en Ici Paris struinen, of aan het kerstontbijt zitten.

1. Blijf in beweging
Als je het druk hebt, is het verleidelijk om je dagelijkse work-out even over te slaan. Maar juist die work-out helpt je om je hoofd leeg te maken en het nachtelijke gepieker tegen te gaan. Ook tijdens de koude decembermaand lekker blijven bewegen dus. Een korte wandeling doet al wonderen! Aangezien ik niet kan sporten, wandel ik iedere dag minimaal drie keer twintig minuutjes. En ja, ik voel me echt ‘lichter’ en gelukkiger wanneer ik tijd vrijmaak voor mijn wandeling, met als gevolg dat ik ook beter slaap.

2. Geen schermpjes voor het slapen gaan
Probeer minimaal een halfuur voordat je gaat slapen geen technologie met schermpjes meer te gebruiken. Het blauwe licht dat door schermen wordt afgegeven gaat de aanmaak van het hormoon melatonine tegen, een stofje dat je hard nodig hebt om te kunnen slapen. Lees in plaats daarvan een tijdschrift of boek (zie de sidebar voor mijn favorieten!), los een puzzeltje op, maak een wandelingetje, of doe iets creatiefs dat geen scherm vereist. Wat ook kan helpen is om f.lux te installeren, een programma dat het blauwe licht uit je scherm filtert naarmate de avond vordert. Een echte aanrader!

3. Slaap alleen
Toegegeven, dit klinkt een beetje ongezellig. Maar onderzoek toont aan dat mensen die het bed niet met anderen delen, een betere nachtrust hebben (Meadows, Arber, Venn, Hislop, & Stanley, 2009). Sterker nog, met een bedpartner word je twee keer zo vaak wakker als zonder slaapgenoot! In stressvolle periodes kan het dan ook helpen in een andere kamer te slapen dan je geliefde wederhelft. (En by the way, het schijnt dat ook George Clooney en zijn vrouw apart slapen!)

4. Lavendel & Jasmijn
De geur van lavendel werkt rustgevend, een washandje vullen met gedroogde lavendel en dit onder je kussen leggen kan wonderen doen voor je slaap. Hetzelfde is aangetoond voor de geur van gedroogde jasmijn.

5. Theetjes
Ik denk niet dat ik hoef te zeggen dat een lekker theetje voor het slapen gaan een goed idee is. Maar let er wel op welke thee je drinkt. Zo werken zoethout en kaneel stimulerend: ze verhogen de bloeddruk en peppen je op. Geen goed idee dus voor het slapen. Kies in plaats daarvan liever voor kamille of bovengenoemde jasmijn. Er zijn ook verschillende slaaptheetjes te koop in de supermarkt, bijvoorbeeld van Pickwick of Celestial.

6. Het 4-7-8 trucje
Adem vier seconden in, houd je adem zeven seconden vast en adem uit gedurende acht seconden. Als je dit een aantal keer herhaalt daalt je hartslag en val je eerder in slaap. Een leuk trucje om zeker eens te proberen!

Heb jij ook moeite om in slaap te komen tijdens stressvolle periodes? Wat zijn jouw trucjes om dan tóch in slaap te vallen? Laat het weten in de comments!

Lees ook: 5x Natuurlijke middelen voor een betere nachtrust

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

ebook

Schrijf je in voor e-mails met tips op jouw pad van zelfgenezing!

*je gaat dan akkoord met onze privacy policy.

You might like these posts too

24 comments

Darina 26 november 2015 - 07:21

Goede tips! December is zeker een leuke maand maar heel druk. Ik plan al jaren het weekend voor kerst niets in. Lekker je eigen ding doen, geen verplichtingen, het geeft echt rust vind ik. En lezen voor het slapen gaan!

Reply
Charelle 26 november 2015 - 21:41

Oh wat slim ja om een aantal dagen van te voren je rust te pakken. Even een momentje van mentale voorbereiding! ;) Goede tip!

Reply
Linda 26 november 2015 - 08:22

Goede tips! Vooral mijn scherm met rust laten vind ik lastig… Dat wil ik mezelf binnenkort toch echt eens af gaan leren ;-)

Reply
Charelle 26 november 2015 - 21:41

Haha ja het is echt heel moeilijk! Maar je hoeft natuurlijk niet de hele avond het scherm uit. Je kunt bijvoorbeeld alvast in bed gaan liggen, ready to sleep, maar éérst nog eventjes lezen. (:

Reply
Carolien - On a Healthy Adventure 26 november 2015 - 09:05

Goede tips!
Ik gebruik nooit mijn laptop of gsm voor het slapen gaan. Dan merk ik dat ik inderdaad onrustiger slaap.

Reply
Charelle 26 november 2015 - 21:42

Ja het maakt echt een groot verschil! Knap dat het je lukt, want het is heel verleidelijk!

Reply
Naomi 26 november 2015 - 11:37

Ik slaap de laatste tijd toevallig echt een stuk slechter. Ik wil inderdaad een keer lavendel proberen!

x

Reply
Charelle 26 november 2015 - 21:43

Ja lavendel is fijn, ruikt bovendien ook echt lekker! Bij De Tuinen verkopen ze geloof ik van die olieën, maar ook andere dingetjes die naar lavendel ruiken, van die hangers. Dus die zou je bijvoorbeeld in je slaapkamer kunnen ophangen. (:

Reply
Naomi 26 november 2015 - 22:07

Zo’n hanger die naar lavendel ruikt lijkt me handig! Ik ga een keer bij de tuinen kijken in ieder geval.

x

Reply
Vlijtig Liesje 26 november 2015 - 13:24

Je geeft hele goede tips vind ik. Bij mij werkt beweging vooral goed. Ik ga elke ochtend even hardlopen.

Reply
Charelle 26 november 2015 - 21:43

Dankjewel! Ja, bewegen is echt belangrijk! Geeft zoveel rust!

Reply
Evelien 26 november 2015 - 13:36

Fijne tips! Dat 4-7-8 trucje kende ik nog niet, ga het eens proberen. En lezen werkt voor mij goed (hoewel ik dan soms juist door wil lezen en alsnog te laat in slaap val, haha).

Reply
Charelle 26 november 2015 - 21:44

Haha ja, nachtelijks lezen is verleidelijk! Maar beter dan ‘s nachts op je mobieltje kijken natuurlijk! ;) En ja, het 4-7-8 trucje werkt echt, heel gek!

Reply
Marushi 26 november 2015 - 14:10

Geen schermpjes voor het slapen gaan….hmm dat is wel echt super moeilijk haha -x-

Reply
Charelle 26 november 2015 - 21:45

Haha dat is het ook, maar het maakt écht een groot verschil dus de moeite waard is het wel! ;)

Reply
Lizzy 26 november 2015 - 14:33

Slaaptips zijn altijd welkom, dankjewel! Geen schermen voor het slapen gaan is inderdaad belangrijk! Het 4-7-8 trucje ken ik al, maar het werkt bij mij helaas niet!

Reply
Charelle 26 november 2015 - 21:45

Haha ja het 4-7-8 trucje werkt bij mij soms wel, maar soms ook niet, want soms ga je er téveel over nadenken en lukt het niet meer! :’D

Reply
Lisa 26 november 2015 - 16:46

In slaap vallen is zo lastig soms. Ik merk vaak dat het reduceren van telefoon e.d. wel heel erg helpt.

Reply
Charelle 26 november 2015 - 21:45

Ja dat helpt echt, best wel gek he!

Reply
The Happiness Project - #1 Meer Energie - The Scent Of Cinnamon 18 januari 2016 - 06:28

[…] Andere tips die Gretchen geeft zijn: – Zorg dat het niet te warm is in de slaapkamer, liever een beetje fris! – Dim alle lampjes in je slaapkamer, dek ook het acculampje van je laptop en het stand-by lampje van je televisie af met een t-shirt of iets dergelijks. – En, dit vond ik een hele goede tip, als je niet kunt slapen of ‘s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen: doe dan net alsof je over twee minuten uit bed moet. Dan val je echt zó weer in slaap. Net alsof je gaat snoozen. – Meer tips om sneller in slaap te vallen lees je hier! […]

Reply
Survival guide voor het verzetten van de klok! 22 maart 2016 - 09:09

[…] Lees ook: Tips om sneller in slaap te vallen! […]

Reply
8x Natuurlijke middelen tegen hooikoorts! 6 juni 2016 - 09:10

[…] Lees ook: 6 Tips om sneller in slaap te vallen! […]

Reply
Ayurveda | Vata, Pitta & Kapha: Wat is jouw Dosha? 5 februari 2017 - 16:21

[…] Om dat te voorkomen doet de Vata er goed aan om mindfulness te beoefenen en de dingen eens wat rustiger aan te doen. Daarnaast helpt het om warme voeding te eten met een hoge dichtheid (dus havermout in plaats van een smoothie en banaan in plaats van meloen). Ga ook op tijd naar bed, want slaap is erg belangrijk voor Vata (lees eens deze tips om sneller in slaap te vallen!). […]

Reply
Aromatherapie | Lekker slapen met lavendel, sandelhout en jasmijn 9 juni 2017 - 07:07

[…] Lees ook: 6x Tips om sneller in slaap te vallen! […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.