HSP | In 3 stappen afstemmen en vertrouwen op je intuïtie

by Charelle
HSP | In 3 stappen afstemmen en vertrouwen op je intuïtie

De laatste tijd ben ik veel bezig met spiritualiteit en het ontdekken van de krachten van hoogsensitiviteit. Dat klinkt misschien zweverig, maar als ik zeg dat het luisteren naar je intuïtie daarbij centraal staat, klinkt het ineens een stuk minder zweverig. Van intuïtie hebben we immers allemaal wel eens gehoord. Maar wat is intuïtie nu precies? En hoe stem je jezelf af op je intuïtie?

Wat is intuïtie?

Intuïtie is een gevoelsmatig weten dat niet te verklaren valt. Als je een keuze maakt op basis van je intuïtie, maak je een keuze gebaseerd op een gevoel. Dan weet je gewoon dat dat voor jou de goede keuze is, zonder dat je erover hebt nagedacht.

In feite heeft iedereen intuïtie maar de een is er gevoeliger voor dan de ander. Je kunt jezelf trainen er beter naar te luisteren door ervoor open te staan, maar zelfs dan kan het een hele uitdaging blijven om je gehoor te geven aan je intuïtie.

Wat dat betreft hebben hoogsensitieve personen geluk, want doordat zij van nature beter in verbinding staan met hun gevoel vangen ze eerder intuïtieve gevoelens op.

Afstemmen op je intuïtie in 3 stappen

Of je nou hoogsensitief bent of niet, je hebt pas wat aan je intuïtie als je je erop afstemt en openstaat voor wat zij jou te vertellen heeft.

 1. Creëer stilte
  Zoek een rustig plekje, dim het licht en steek eventueel een kaarsje aan. Ga zitten of op je rug liggen. Sluit je ogen en focus op je ademhaling. Tel bij iedere ademhaling tot twee. In: 1, Uit: 2. Zelf merk ik dat dat beter werkt in het Engels, vanwege de andere klanken. In: One, Uit: Two. Houd dit een minuut of drie vol, het is niet erg als je afdwaalt, als je jezelf hierop betrapt breng je je gedachten gewoon terug naar je ademhaling en ga je verder waar je gebleven was.
 2. Stel jezelf een vraag
  Breng je gedachten nu naar de kwestie waar je helderheid over wilt: naar de keuze die je moet maken, naar een stap die je moeten zetten, naar een probleem op je werk, etc. Laat de situatie gewoon in je gedachten opkomen en stel jezelf er een vraag over. Bijvoorbeeld: “Wat is de juiste keuze?” Ga niet actief nadenken, wacht gewoon rustig af wat er allemaal in je gedachten opkomt en bekijk dit als een buitenstaander. Je hoeft niet meteen iets met alle gedachten te doen.
 3. Ontvang antwoord
  Misschien wordt het antwoord meteen helder, maar misschien ook niet. Dat is niet erg. Breng je aandacht na een aantal minuten terug naar het hier en ga gewoon doen wat je anders ook zou gaan doen: werken, een boek lezen, koken, de hond uitlaten, etc. Je zult merken dat je op een gegeven moment plotseling het antwoord op je vraag weet. Je weet welke keuze je moet maken, wie je om hulp moet vragen, welke stap je moet zetten. Het is je ineens helder dat dat is wat je moet doen: je intuïtie spreekt.

Vertrouwen op je intuïtie

De grootste uitdaging is om op je intuïtie te vertrouwen. Want wat je intuïtie jou vertelt is niet altijd logisch. Logische redenatie zou je wellicht een andere keuze hebben laten maken, een keuze die te verklaren is. Je intuïtie is niet altijd te verklaren, maar heeft vaak wel gelijk. In die zin dat achteraf altijd blijkt dat het de juiste keuze was, ook al kon je dat van te voren eigenlijk nog niet weten.

Openstaan voor je intuïtie

Als je jezelf ontvankelijker wilt maken voor intuïtieve ingevingen, kunnen de volgende activiteiten helpen:

 • Mediteren. Een korte meditatie van 10 minuten per dag kan al wonderen doen. Zelf vind ik de meditatie-app Headspace een echte aanrader.
 • Houd een dagboek bij met je gedachten en gevoelens. Tijdens het schrijven verwerk je je gedachten terwijl je tegelijkertijd je hoofd leegmaakt, dit creëert ruimte en geeft je intuïtie de kans om te spreken.
 • Creatief doen. Tekenen, piano spelen, een kleurplaat inkleuren… wanneer we met onze handen bezig zijn focussen we ons al snel op één activiteit en zetten we onze gedachten even op pauze. Op dit soort momenten sta je het meest open voor je intuïtie.
 • Neem een douche. Tja, wat zal ik zeggen, de beste ideeën ontstaan onder de douche? Douchen creëert een zelfde soort staat van zijn als creativiteit, een staat waarin je gedachten stilstaan en je inspiratie krijgt.

Ik vind het nog een hele uitdaging, om naar mijn intuïtie te luisteren. Maar toch ervaar ik met enige regelmaat dat ik dingen van te voren al wist. Bijvoorbeeld: ‘de oven doet het morgen niet, dus ik moet vandaag alvast koekjes bakken’, of ‘ik moet dit boek nu lezen, want daar moet ik morgen iets uit weten’. En dat dan inderdaad blijkt dat de oven kapot gaat of ik iets nodig heb wat ik de dag ervoor in dat boek las. Dat soort situaties versterkt mijn vertrouwen in mijn intuïtie, wat me er automatisch ook ontvankelijker voor maakt. En toch blijf ik geneigd om te handelen met logica, dat is niet zo gek en ook helemaal niet verkeerd, want logica zorgt ervoor dat ik niet in zeven sloten tegelijk loop. Maar nu ik dit typ denk ik: is het niet eigenlijk mijn intuïtie die daarvoor zorgt?

Luister jij vaak naar je intuïtie? Vind je dat moeilijk? En heb je weleens ervaren dat je intuïtie achteraf gelijk bleek te hebben? Laat het weten in de comments!

Lees ook: 4x Myers-Briggs Types: Introvert & Intuïtief

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

11 comments

Jenn 8 november 2016 - 11:08

Ik vind het wel lastig om te luisteren naar mijn intuïtie. Inderdaad zit het achteraf meestal goed, maar ik mote er toch meer op leren vertrouwen eigenlijk.

Reply
Charelle 17 november 2016 - 13:15

Is ook heel moeilijk haar Jenn, mij gaat het ook nog niet altijd makkelijk af!

Reply
evelien 8 november 2016 - 20:16

Ah wat een fijne tips, ik luister graag naar mijn intuïtie, en ik merk dat het meestal goed zit en er geen spijt van krijg .<3
Liefs,
Evelien

Reply
Monique | WritingMonique 9 november 2016 - 09:45

Wat een ontzettend leuk artikel! Ik probeer wel steeds meer naar mijn intuïtie te luisteren, zeker wanneer het gaat om mensen en grote keuzes.

Reply
Ayla 9 november 2016 - 11:13

Wat leuk zeg! Ik vind luisteren naar mijn intuïtie heel erg moeilijk, ik ben heel rationeel en schuif liever mijn gevoel aan de kant voor een verstandige keuze. Uit het boek ‘Miracle Morning’ heb ik geleerd dat je moet visualiseren, maar mij lukte dat steeds niet. Ik dreef van mijn doelen af en zag dingen voor me die ik kennelijk heel graag wil maar die niet aansloten bij mijn gestelde doelen. Nu ik dit artikel van jou heb gelezen besef ik me dat dat waarschijnlijk mijn intuïtie is die spreekt!

Reply
Charelle 17 november 2016 - 13:14

Dat denk ik ook Ayla! Wellicht kloppen je doelen niet (meer) wat met je werkelijk wilt, of helpen ze je daar niet bij. Probeer naar je intuïtie te luisteren en eventueel je doelen bij te stellen. Veel succes, je kunt het!

Reply
marjolein 11 november 2016 - 22:17

Even totaal los van dit artikel, maar wat heb je een mooie website! Kom er nu voor het eerst! Nice!

Reply
Charelle 17 november 2016 - 13:13

Wat lief Marjolein, dankjewel!

Reply
Sofie 13 november 2016 - 21:35

Ik volg altijd mijn hart/intuïtie maar die is niet altijd duidelijk. Bedankt voor de tips!

Reply
Tarot | Is de toekomst voorspellen mijn nieuwe hobby? 6 februari 2017 - 07:05

[…] ons onderbewustzijn aan te spreken leggen de tarot kaarten contact met onze intuïtie en onthullen aan ons diep weggestopte kennis. Dat is wat de tarot zo mooi maakt: ieder antwoord dat […]

Reply
Mind | 3 Dingen om te onthouden als het leven tegenvalt 29 juni 2017 - 07:06

[…] Lees ook: HSP | In 3 stappen afstemmen en vertrouwen op je intuïtie […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.