Wat is de zin van het leven? Ik ga het met je uitzoeken!

by Charelle
Wat is de zin van het leven? Zingeving & Spiritualiteit.

Wat is de zin van het leven? Dat klinkt als een grote en moeilijke vraag. En ik klink pretentieus als ik zeg die vraag te willen beantwoorden. Maar dat wil ik helemaal niet, dat kan ook niet. Het antwoord op die vraag is namelijk voor iedere persoon verschillend. Maar ja, hoe kom je dan achter jouw antwoord? Dat wil ik ook weten!

Geregeld vraag ik me af wat we hier doen met zijn allen. Ik heb me het altijd afgevraagd. Wat is de zin van het leven en wat doe ik hier? Voor mij is het een vraag die steeds maar weer terugkeert in mijn leven. Soms houd hij me dagen- of wekenlang bezig. Dan is het maanden stil, verstopt de vraag zich en dan steekt hij plots weer de kop op. Waarom ben ik hier? Het is een patroon dat zich al heel lang voordoet.

Ik vind het intrigerend. Het feit dat we hier met zijn allen rondrennen. Zonder doel maar tegelijkertijd ook allemaal met een eigen doel. We voelen ons eenzaam, maar worden soms ook gek van elkaar. Hebben verdriet als mensen sterven en balen als we ziek zijn. Maar als we ons afvragen waarom we eigenlijk überhaupt leven, weten we dat vaak niet.

Het houd me bezig, maar ik merk ook dat het verlangen naar zingeving een steeds grotere rol aanneemt in ons dagelijks leven. Dit komt denk ik omdat velen van ons geen echte religie maar navolgen. We vermijden niet alle zonden meer om te voorkomen dat we in de hel terecht komen, bijvoorbeeld. Daarnaast is er minder gemeenschapszin. Minder sociaal toezien. We leven tegenwoordig in een individualistische samenleving waarin we doen wat wij willen.

En tja, dat levert vragen op. Levensvragen. Vragen die, als ze onbeantwoord blijven, kunnen leiden tot neerslachtigheid, depressie en andere mentale problemen. Maar ze kunnen ook leiden tot fysieke klachten. Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Voorspeld wordt dat depressie over dertig jaar volksziekte nummer één is. (Bedankt Charelle, dat doet me echt goed, die info).

Foute boel. En aangezien het me al zolang bezighoud moest ik daar onderhand eens iets mee. Dus zit ik weer in de schoolbanken, as we speak volg ik een HBO opleiding Zingeving & Spiritualiteit waarbij ik word opgeleid tot zingevingstherapeut. Gedurende deze opleiding houd ik me bezig met leven en dood, geluk en verdriet, ziekte en lijden en het kwaad in al zijn vormen. Daarbij worden allerlei verschillende perspectieven benut: filosofie, psychologie, theologie, wijsgerige antropologie en spiritualiteit.

Als zingevingstherapeut ga ik mensen helpen een antwoord te vinden op levensvragen en ze begeleiden in hun zoektocht naar zingeving en spiritualiteit.

En oooh jongens, het is zó interessant! Ik ben er echt razend enthousiast over! Tegelijkertijd is het allemaal zó nieuw voor me dat als mensen vragen  ‘wat leer je dan?’, ik het helemaal niet kan uitleggen. Daar komt binnenkort vast verandering in maar momenteel ben ik nog helemaal overwhelmed. Op een goede manier, want het is ontzettend inspirerend en ik merk dat dit is waar ik me écht mee wil bezighouden.

Wie weet kan ik binnenkort ook jullie lieve lezers wat meer inzicht geven in het leven. En op de lange termijn misschien zelfs een persoonlijk gesprek aangaan. Ik heb er zin in!

Ik had het geluk dat ik vorige maand nog kon instromen, de opleiding was namelijk al begonnen! Maar als je mij al langer volgt weet je vast dat dit niet echt een impulsief besluit was. Al tijdens mijn vorige studie was ik me aan het oriënteren, maar ik twijfelde te erg om me in te schrijven. Nu weet ik het zeker! Houd jij je ook vaak bezig met levensvragen?

Lees ook: Introvert | Niets doen in het weekend is OK

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

15 comments

Nathalie de Groot 5 december 2016 - 10:14

Supergaaf! Zelf zou ik ook graag een dergelijke opleiding willen doen, maar vanwege werk gaat dat niet helemaal lukken op dit moment. Ben heel benieuwd naar hoe je het gaat vinden :)

Reply
Kim 5 december 2016 - 15:05

Dit soort dingen vraag ik me heel erg veel af… Zo veel vragen…

Ik ben heel erg benieuwd naar de posts die je gaat schrijven over de vragen en ontdekkingen. :-)

Reply
Sabine 5 december 2016 - 21:35

Heel interessant! Ik vraag me dit soort dingen ook vaak af. Ben heel benieuwd naar wat je nog meer hierover gaat schrijven!

Reply
Forever38.com (Vera) 5 december 2016 - 22:55

Dat klinkt erg interessant. Ik kijk uit naar blogs over dit onderwerp. Volgens mij kun je hier enorm veel blogposts aan wijden zonder uitgeschreven te raken. Succes in ieder geval met je studie !

Reply
Charel 6 december 2016 - 08:49

Wat een prachtige studie moet dat zijn! Wist niet dat zoiets bestond, heel bijzonder! X

Reply
Lorenza 6 december 2016 - 09:06

Wat een onwijs gave studie! Ik wist helemaal niet dat het bestond.
Het zou ook zo goed bij mij passen, ik ga me er gelijk eens in verdiepen.

Wat leuk! Het maakt me nu al enthousiast haha.

Reply
Claire 6 december 2016 - 12:42

Wauw wat een gave studie! Ik heb er nog nooit van gehoord. Het klinkt zweverig maar tegelijk ook weer down to earth. Ben benieuwd wat je er allemaal leert :)

Reply
Melle 8 december 2016 - 10:43

Wauw wat mega interessant! Jij bent echt wel op deze aarde om als zingevingstherapeut mensen te kunnen helpen :) YEES!

Reply
Denise 9 december 2016 - 17:44

Wat een interessante vak om te studeren. Het klinkt wel heel erg leuk om te volgen.
Ik vraag me ook zo vaak af wat het zin van het leven is. Waarom zouden we geboren worden om vervolgens weer dood te gaan? Tijdens mijn ergste momenten van mijn depressie had ik hier erg veel moeite mee. Maar ik ben heel benieuwd naar je opleiding en natuurlijk hoop ik meer te lezen over dit onderwerp. Ben benieuwd.

Reply
Lisette 9 januari 2017 - 17:14

Heel erg bijzonder om te lezen. Mooie blog heb je, daar mag je trots op zijn. Heel veel succes met je studie!

Reply
Mind | 4x Waarom dagdromen zo slecht nog niet is! 2 februari 2017 - 07:05

[…] Lees ook: Wat is de zin van het leven? Ik ga het met je uitzoeken! […]

Reply
internettoerist 2 maart 2017 - 16:50

We zijn blijkbaar bezig met dezelfde zoektocht. :-)
Ik heb ondertussen een paar interessante onderwerpen gezien in jouw berichten. Tijd voor een verkenningstocht. ;-)

Vriendelijke groet

Reply
Charelle 4 maart 2017 - 13:01

Haha ja, super toevallig. ;) Leuk dat je een en ander gaat lezen!

Reply
Spirit | Over spiritualiteit, Hogwarts en de moderne heks 9 maart 2017 - 07:06

[…] grappige aan dit verhaal is dat ik in oktober compleet random aan de vierjarige opleiding Zingeving en Spiritualiteit begon. Nu weet ik dat het niet zo heel random was en dat het een ingeving en verzoek was van mijn […]

Reply
3 Nieuwe opleidingen | Ik word kruidengeneeskundige en Qigong docent! 24 september 2017 - 15:32

[…] weet je dat ik in 2015 mijn masterdiploma in Media Innovation behaalde en in 2016 startte met een opleiding tot Zingevingstherapeut. Dat diploma heb ik uiteraard nog steeds, maar met de opleiding tot Zingevingstherapeut ben ik […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.