Spirit | Over spiritualiteit, Hogwarts en de moderne heks

by Charelle
spiritualiteit_heks

Vorige herfst las ik in Libelle een interview met de Nederlandse schrijfster Susan Smit. In dat interview stonden twee of drie zinnetjes over haar relatie tot spiritualiteit en hekserij. Door die drie zinnetjes was ik opslag fan van Susan Smit en het leek alsof de spirituele kaars in mij plotseling weer was gaan branden. Maar wat is spiritualiteit eigenlijk?

Als kind had ik al een enorme interesse in spiritualiteit. Ik spaarde edelstenen, koos altijd boeken met een ietwat magische titel of voorkant (Pinkeltje en de ijsheks, Meneer Maandag), brouwde kruidendrankjes en verzamelde ‘geheime ingrediënten’ onder mijn bed, zoals regenwater en bepaalde kruiden. Ik verstopte ze omdat ik op de een of andere manier aanvoelde dat het een beetje raar was, magie beoefenen. Ik vertelde het tegen niemand en wilde ook niet dat iemand er zich mee zou bemoeien. In het tijdschrift WITCH las ik over het trekken van een cirkel en hoe je binnen die cirkel je spreuken kon uitvoeren. De anticlimax hier is dat ik nooit een spreuk heb uitgesproken. Ik was altijd bang dat er een verkeerde energie in de cirkel terecht zou komen waardoor het helemaal mis zou gaan. Geen idee waar ik dat idee vandaan haalde, maar het heeft een kern van waarheid. Geen magie dus. Geen spiritualiteit.

Zo zijn er nog veel meer dingen die er op wijzen dat het magische en mystieke bij mij horen, maar ik er nooit genoeg aandacht aan heb besteed. Nu wil ik niet zeggen dat spiritualiteit hetzelfde betekent als ‘magisch en mystiek’, al ze in mijn geval wel een beetje gelijk op gaan.

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is iets wat je ontwikkelt, niet iets wat je vandaag even doet en de rest van het jaar niet. Een spirituele levenshouding is namelijk niet het kopen van edelstenen, of het dragen van Gothic kleding, of het branden van kaarsjes. Wat een spirituele levenshouding wél is, daar kunnen we boeken over volschrijven. Laten we voor nu zeggen dat spiritualiteit betekent dat je leeft vanuit je diepste, hoogste zelf. Dat je leeft vanuit je innerlijke weten. Dat je keuzes maakt vanuit je hart in plaats van met je hoofd.

Ik bewandel het spirituele pad nu een paar maanden en ondanks dat ik nog in de spirituele kinderschoenen sta, heeft het me nu al zoveel gebracht. Ik weet nu dat ik mijn hart volg en dat ik niet koste was het kost iets moet willen, wat nergens toe leidt. Ik leer te luisteren naar mijn innerlijke stem. Dat is wat spiritualiteit voor mij betekent. Ik zou hier nog wat uitspraken achter kunnen plakken zoals ‘in verbinding staan met het universum’, maar wat mij betreft komt dat allemaal neer op intuïtie en je innerlijke stem.

Spiritualiteit is dus niet hetzelfde als religie, al religie wel bijdraagt aan spiritualiteit. Het mantra shanti shanti shanti om dat we na de yogales opzeggen is voor sommigen een spirituele handeling, voor anderen niet, maar voor beide groepen betekent het niet dat ze allen Hindoe zijn.

Wat leer ik op school?

Het grappige aan dit verhaal is dat ik in oktober compleet random aan de vierjarige opleiding Zingeving en Spiritualiteit begon. Nu weet ik dat het niet zo heel random was en dat het een ingeving en verzoek was van mijn innerlijke zelf. Een verzoek dat ik heb opgevolgd. Nog grappiger is, is dat mensen nu vragen of ik op school leer tarot kaarten te lezen, horoscopen te schrijven en toverdrankjes te brouwen. Maar nee, helaas jongens, ik zit niet op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Mijn verdieping in tarot en astrologie komt voort uit mijn mystieke interesses en het volgen van mijn hart.

Eigenlijk staat mijn spirituele pad geheel los van mijn opleiding, maar ook weer niet. Ik ervaar nu namelijk zelf hoe belangrijk spiritualiteit is en wat er kan gebeuren als je je innerlijke stem negeert. En met mijn opleiding leer ik mensen te begeleiden op hun spirituele pad en hun innerlijke stem te vinden. Het sluit dus precies aan. Als puzzelstukjes. Ik vind het magisch (pun intended).

Moderne heksen

Nog even terug naar Susan Smit. Zij schreef namelijk het boek Heks over haar eigen spirituele pad en dat boek is echt een enorme inspiratiebron voor mij geweest. Susan volgt het pad van de wicca, wat ik niet per se doe, maar het mooie is dat wicca terug te vinden is in vrijwel ieder westers geloof. Sterker nog, het hele Christendom is afgeleid van de wicca (toen nog geen wicca genaamd) en des te zuurder is dan ook de heksenjacht van de afgelopen eeuwen. Susan Smit komt er ook achter dat de Bijbelse figuur Maria Magdalena helemaal niet de moeder van Jezus was, maar zijn spirituele begeleider. Maria Magdalena was een heks. Het boek is een echte aanrader voor iedereen die wat meer wil weten over de oorsprong van spirituele gebruiken, over wicca, of over heksen in de éénentwintigste eeuw. Je kunt het boek bestellen op Bol.com.

Ben jij bezig met spiritualiteit? Heb je ook het gevoel dat het onmisbaar is in een mensenleven? Laat het weten in de comments!

Lees ook: HSP | In 3 stappen afstemmen en vertrouwen op je intuïtie

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

7 comments

Ayla 9 maart 2017 - 10:17

Wat een leuke tip! Ik ben er regelmatig mee bezig geweest, vooral in periodes waarin ik onverwacht thuis kwam te zitten. Bij mij komt het gevoel namelijk altijd op als ik veel in de natuur verkeer. Dan krijg ik de neiging om allerlei takjes, dennenappeltjes, bloemetjes te verzamelen en die thuis op een soort altaartje te zetten. Ik heb me wel eens verdiept in wicca maar het voelt altijd te vreemd om er daadwerkelijk iets mee te doen. Het houdt wel altijd mijn interesse, dus wie weet komt het ooit nog eens echt naar boven!

Reply
Charelle 14 maart 2017 - 10:55

Ja gewoon af en toe eens er wat over lezen. Ik merk dat de dingen je aanspreken en bij je passen, dat je die vanzelf oppikt en toepast. Heel grappig. (:

Reply
Meike 9 maart 2017 - 20:18

Leuk artikel :) Ik was op mijn 12e of 13e heel erg geïnteresseerd geraakt in spiritualiteit en toen vind ik Wicca ook heel interessant (en tegelijkertijd vond ik het ook een beetje eng). Tegenwoordig gaat mijn spiritualiteit meer richting focus op mezelf en het universum. Het helpt me om door moeilijkere tijden te komen en te kunnen leren van de situatie waar ik in zit. Fijn gevoel is dat!

Reply
Charelle 14 maart 2017 - 10:54

Ja zo ervaar ik het ook Meike! Gewoon het idee dat dingen nu eenmaal gebeuren omdat het zo moet en alles altijd toch weer goed komt. (:

Reply
Joyce rdt 10 maart 2017 - 17:53

Echt bezig met spiritualiteit ben ik niet, maar ik vind het wel heel erg interessant. Liefs.x

Reply
Bianca Schrijft 13 maart 2017 - 09:14

Een heel mooie artikel! Spiritualiteit is iets wat onmisbaar is en ik denk dat mensen er onbewust meer aan doen dan ze denken. De standaard, ik geloof ik niks, ik ben atheïst, bestaat eigenlijk niet. Op het moment dat er iets gebeurd naars of onverwachts gebeurd, dan doet iedereen een schietgebedje. Zelf heb ik fases waarin ik heel spiritueel ben, ik probeer dan bijvoorbeeld veel te mediteren. Wat ik ook heerlijk vind, is de natuur in gaan en echt puur kijken naar alle kleuren en alles wat de natuur geeft.

Reply
Charelle 14 maart 2017 - 10:51

Dat ben ik helemaal met je eens Bianca! Juist in een tijd zonder conventionele godsdiensten zoeken mensen toch ergens steun, al is het maar in de vorm van een schietgebedje. En inderdaad, mediteren en een stukje mindfulness tellen ook mee. (:

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.