Ibiza | Qi Gong Retreat Dag 2 & 3: Mediteren, apen met perziken en mieren in je broek

by Charelle
charelle_qigong

Twee weken geleden was ik een weekje op Ibiza. In mijn vorige artikel vertelde ik waar ik verbleef, over het strand, over het zoeken van mijn reisgenoten en over zuster Gracia. Vandaag vertel ik over de meditaties en Qi Gong lessen, over apen met perziken en mieren in je broek.

De dag na mijn aankomst op Ibiza begon het werkelijke programma van het retreat. Dat betekende dat we om half 8 ’s ochtends in de kapel aanwezig moesten zijn voor de dagelijkse meditatie. De meditatie duurde een uur, waarvan de eerste 25 minuten bestonden uit energie- en ontspanningsoefeningen, om lichaam en ziel te reinigen van oude energie en te openen en vullen met nieuwe energie. Dit principe komt ook terug in de Qi Gong lessen, die onder andere gericht waren op het vernieuwen van energie. De volgende 35 minuten van de meditatie bestonden uit de Zes Genezende Klanken uit de traditionele Chinese geneeskunde. De klanken zijn te vergelijken met de AUM klank uit het Hindoeïsme, een klank die je met je hele lichaam maakt. De Zes Genezende Klanken activeren ieder een bepaald lichaamsdeel of bepaalde lichaamsfunctie.

Ik vond dit een erg lastige meditatie. Zelf mediteer ik dagelijks ongeveer een kwartier voor het slapengaan, maar een uur om half 8 ’s ochtends vond ik een hele uitdaging. Ten eerste had ik veel moeite om zolang ongestoord op een houten stoeltje te zitten en daarnaast moest ik echt moeite doen om niet in slaap te vallen. Ik denk dat dit ook komt door mijn medicatie, ik word daar echt heel slaperig van waardoor ik tegenwoordig dagelijks een wekker moet zetten. Die wekker staat aan de andere kant van mijn kamer, want anders kom ik écht niet uit bed. Als ochtendmens is dat eigenlijk helemaal niets voor mij.

Die meditatie herhaalde zich nog drie keer, maar de laatste keer heb ik hem overgeslagen. Het voelde echt als een kwelling. Die ochtend ben ik met mijn Headspace app buiten gaan zitten en heb ik daar een halfuur gemediteerd. Dat ging gelukkig een stuk beter.

Na de meditatie kregen we een halfuur om buiten of op onze kamer in stilte door te brengen. Voor de nodige contemplatie. Het grappige is dat doordat ik normaal zoveel thuis ben, ik gewend ben om hele dagen in stilte door te brengen (al dan wel met internet). Die stilte voegde voor mij niet zoveel toe, maar wat ik wel erg prettig vond was dat het ontbijt óók in stilte plaatsvond. Het ontbijt duurde een halfuur en het was niet de bedoeling dat we met elkaar praatten, (waar niet iedereen zich aan hield). Persoonlijk vond ik dat wel prettig, ik krijg snel last van mijn maag als ik moet praten en eten tegelijk. First world problems.

qi_gong_plek2

Dit is de plek waar we ’s ochtends Qi Gong les hadden. Mét prachtig uitzicht!

qi_gong_plek_1

En hier hadden we ’s avonds Qi Gong les, omdat er op de andere plek dan geen schaduw was.

Om half 10 stond de eerste Qi Gong les op het programma. Het was alles wat ik me ervan voor had gesteld! Zo fijn! Het eerste halfuur van de les lag de focus op het verbinden van Yin en Yang, het verbinden van de Hemelse en de Aardse energie. Dat betekent eigenlijk in het hier en nu zijn, met volle aandacht in het moment. Nu las ik toevallig net een artikel dat beweerde dat als je de Hemelse en Aardse energie met elkaar verbindt, je alle energie samenbrengt in je hart. Het is dan dat je met je hele hart leeft, je je intuïtie hoort en je openstelt voor synchroniciteit. Daar ben ik dus kennelijk de hele week mee bezig geweest.

Daarna ging de les over op de ’18 bewegingen’ uit de Qi Gong, een reeks genezende bewegingen die je levensenergie weer laten stromen. (Hieronder een filmpje van hoe dat eruit ziet.) Iedere beweging heeft een grappige naam, zoals ‘de aap presenteert de perzik’ of ‘lachen als een kind’. Alle bewegingen uit de Qi Gong hebben trouwens dergelijke namen, zo kwam ik ook al eens tegen ‘bear swimming in the ocean’, ‘spreading the feathers’ en ‘embrace the tiger and return to the mountain’. Heel creatief visueel dus. Iedere dag oefenden we ongeveer vier van de bewegingen en op de laatste dag konden we heel de reeks achter elkaar uitvoeren. Ook het laatste gedeelte was weer gefocust op aarden en het centreren van je energie.

charelle_qigong

Hier doe ik een aantal van de achttien bewegingen. Wel geposeerd natuurlijk, tijdens de les keek ik wel naar het mooie uitzicht. ;)

En hier zie je hoe de achttien bewegingen er achter elkaar uitzien:

Iedere les duurde anderhalf uur, wat betekende dat je anderhalf uur lang stond. Dat op zich is voor mij best een uitdaging, maar daar komt nog bij dat je bij Qi Gong je hele gewicht laat rusten op je benen. Je staat bij wijze van spreken in een minimale squad houding. Dus behalve dat je staat, zijn je benen ook nog anderhalf uur aangespannen. Heel zwaar en intensief, maar daardoor des te leuker! De eerste drie dagen had ik onwijs veel spierpijn in mijn benen maar daarna niet meer en bij terugkomst had ik ijzersterke benen.

bloemen_ibiza

Mooie bloemetjesgordijn dat we tegenkwamen tijdens de wandeling.

De eerste dag gingen we na de Qi Gong les ook nog een uur wandelen, dus die benen hebben het zeker zwaar gehad. We liepen eerst naar de grote (zeg maar: iets groter dan de mini) supermarkt om daar iets aan lunch te kopen, waarna we via bospaadjes een berg beklommen om van daaruit, met een mooi uitzicht, onze lunch te eten. Op de uitkijkplek lagen ook wat platte stenen in de grond en één van ons ging daar op zitten. Maar binnen een minuut zat ze helemaal onder de mieren. Niet handig dus. Gelukkig was er iemand anders zo slim geweest om een picknickkleed mee te sjouwen, waar ik dankbaar gebruik van maakte. Ook leuk om te zien waren alle enorme struiken rozemarijn en lavendel die er groeiden, maar daar heb ik geen mooie foto van.

mieren_ibiza

Picknicken met de mieren.

uitzicht_klooster

Uitzicht vanaf de picknickplek met in de verte het klooster waar ik verbleef.

De rest van de dag bracht ik lezend door op mijn kamer (ik las Lady Midnight door Cassandra Clare), om om kwart over vijf weer klaar te staan voor de tweede Qi Gong les, gevolgd door een wederom niet vlekkeloos diner (zie mijn vorige artikel). ’s Avonds maakte ik nóg een wandeling met wat reisgenoten waarna ik vroeg mijn bed inschoof voor de meditatie van de volgende dag.

ibiza_klooster_santa_teresa

Mijn kamer. Ik deel dit omdat ik het altijd zo leuk vind om te zien bij anderen. Oh ja, deze rommel is niet in vergelijking met de georganiseerde chaos op de laatste dag.

charelle_qigong_ibiza

Tijdens de avondwandeling, met Qi Gong kleding nog aan.

ibiza_china

Deze foto doet me aan China denken. Niet dat ik daar ooit was, maar met films als bron. Misschien komt het gewoon doordat ik zoveel Qi Gong deed. ;)

ibiza_uitzicht

Een random mooi uitzicht gemaakt tijdens één van mijn vele wandelingen. Kijk hoe mooi blauw het is!

ibiza_strand_blauw

En nog een foto van het strand. Helemaal aan het einde lagen stenen met laagjes kristal erop. <3

De dinsdag zag er min of meer hetzelfde uit, echter wandelden we nu niet naar de uitkijkplek maar bracht ik de middag door op het strandje. In mijn volgende artikel vertel ik over de hippiemarkt, die je toch wel moet bezoeken als je op Ibiza bent en over de stiltewandeling bij zonsopgang.

Kun jij een uur lang mediteren? Vind jij het ook fijn om in stilte te eten? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Wat is de zin van het leven? Ik ga het met je uitzoeken!

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

5 comments

Jessica J. 8 juni 2017 - 11:13

Ik heb nog nooit gemediteerd! Ik woon in het centrum van een drukke stad en hier is áltijd wel lawaai. Ik kan zelfs niet in stilte een bad nemen zonder dat ik de bovenburen hoor bonken… In stilte eten vind ik dan weer wel fijn. Praten is soms echt overrated. :-)
Wat een prachtige uitzichten, zeg! ♥

Reply
Melle 8 juni 2017 - 11:16

Heel mooi (weer) om te lezen. Ik vind het zo knap en goed dat zo je gevoel volgt en gewoon doet waar je blij van wordt. Heel erg tof om daar dus zo een beetje deel van te zijn. Een uur mediteren lijkt me inderdaad ontzettend lang. Ik denk dat ik na langer dan een kwartier ook in slaap zou vallen haha. Al moet ik zeggen dat ik met yoga soms de hele les wel in een soort van meditatieve stand kon zijn. Ook wel heel fijn! Maar dan eerst opbouwen terwijl je op een kussentje zit – of moet ik zeggen, afbouwen? – en daarna de yogaoefeningen doen. Echt interessant en zo zie je maar, je brengt allerlei gedachten stromen in mij los :)

Reply
Janine 8 juni 2017 - 21:48

Wauw! Wat lijkt mij dit ontzettend gaaf om te doen! Elke ochtend een uur mediteren lijkt mij ook wel erg zwaar haha

Reply
Janna 10 juni 2017 - 11:49

Dat lijkt me een bijzondere ervaring! En wat een prachtige plek voor zoiets :)

Reply
Sabine 19 juni 2017 - 19:01

Heel erg leuk om te lezen over hoe je het daar hebt gehad Charelle! Wel intensieve dagen lijken het me, maar toch ook ontspannend.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.