Hoe, waarom en wanneer ik mediteer!

by Charelle
mediteren

De eerste keer dat ik mediteerde is alweer drie jaar geleden. Op dat moment werd er veel geschreven over meditatie in tijdschriften en ik vermoedde dat het wel eens kon helpen bij mijn chronische pijn. Inmiddels zijn we drie jaar verder en gedurende die drie jaar heb ik dagelijks gemediteerd. Je begrijpt dat het mediteren me dus zeker iets brengt, want anders zou ik het niet nog steeds doen. Vandaag vertel ik je waarom ik dagelijks mediteer en deel ik mijn favoriete meditaties en visualisaties.

Het heeft even geduurd voordat ik mediteren echt ging waarderen, maar toch is er geen moment geweest waarop ik dacht: ik doe het niet meer! Mediteren voelt voor mij als een time-out, zelfs als het mediteren me helemaal niet lukt en ik verzeild raak in een draaikolk van gedachten. Want zelfs dan heb ik na het mediteren het gevoel een korte pauze te hebben genomen van de alledaagse sleur.

Het idee van meditatie is natuurlijk dat je juist niet wordt opgeslokt door je gedachten, maar dat je ruimte creëert tussen jou en je denkstroom. Als je ruimte creëert en je van een afstandje naar je gedachten kijkt, dan zie je dat alles wat zojuist nog extreem belangrijk leek, eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is. Want hoe belangrijk zijn die twintig mailtjes die je nog binnen een uur wilt versturen nou echt? Moeten die echt binnen een uur verstuurd worden? Of kan dat ook morgen wel? En dit is nog maar een klein voorbeeld. Door te mediteren weet je weer wat echt belangrijk is.

De meditaties die ik het meeste doe zijn mindfulness meditaties van gemiddeld 10 à 15 minuten. Helemaal niet lang dus, maar mediteren hoeft ook niet lang om effectief te zijn. Voor deze meditaties gebruik ik de app Headspace. Ik mediteer iedere avond als ik uit de douche kom. Als mediteren nieuw voor je is, dan is het slim om ook jouw meditatiemoment achter een andere gewoonte te plakken. Zo hoef je niet na te denken wanneer je gaat mediteren én weet je zeker dat je het doet. Zo kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken om na het ontbijt te mediteren of direct als je uit school komt. Voor mij is het dus ’s avonds na het douchen.

Meestal mediteer ik liggend op mijn bed, maar laatst kreeg ik een mooi meditatiekussen opgestuurd van Superyoga.nl. Ik was er eg blij mee, want ik wilde al lange tijd eens mediteren op een meditatiekussen. Gewoon in kleermakerszit op de grond is namelijk te vermoeiend voor mijn lichaam, daar is het nog te zwak voor. Maar een meditatiekussen ondersteunt de houding en duwt je als het waren ook een beetje rechtop. Althans, dat is wat ik ervaarde toen ik met het meditatiekussen aan de slag ging. Nu mediteer ik dus steeds vaker zittend, wat vooral erg prettig is bij visualisaties waarbij je energie laat stromen.

Ik vind het een heel mooi kussen, het is gevuld met boekweitkorrels en de olifantjes maken het helemaal af. Op Superyoga.nl vind je nog veel meer meditatiekussens, ook effen varianten. Zoals de naam al zegt verkoopt Superyoga.nl daarnaast alles wat je nodig hebt voor je yoga practice, dus wellicht vind je in de shop nog meer wat je aanspreekt zoals een yoga mat!

Mediteer jij iedere dag? Wat is jouw favoriete meditatie? En mediteer je liggend of zittend? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Negatieve gevoelens en positief denken

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin’?

4 comments

Jessica J. 15 juni 2017 - 09:41

Oh, die app ga ik eens opzoeken! Ik ben al langer nieuwsgierig naar de effecten van meditatie, maar weet niet goed waar te beginnen. Bedankt voor de tip!

Reply
Marjan 16 juni 2017 - 07:33

Ik hou van mediteren. Ik mediteer eigenlijk altijd zittend. Enkel wanneer ik in bed lig en niet meteen kan slapen doe ik liggend een bodyscan meditatie. Het mediteren aan een vaste gewoonte “vastplakken” is inderdaad een goede tip. Ikzelf doe het altijd ’s ochtends, meteen na het opstaan. Gecombineerd met yogaoefeningen is dit een heerlijke start van de dag.

Reply
Janna 19 juni 2017 - 12:10

Wat een fijn artikel en wat goed dat je het echt elke dag doet! Ik ben een tijdje geleden weer begonnen met mediteren en ben benieuwd hoe het gaat. Mooi kussen trouwens!

Reply
Bettie 28 juni 2017 - 11:34

Ik hou ook echt van mediteren. Ik doe het liefst wel in de ochtend of vroeg in de middag, want de rest van de dag loop ik super ontspannen erbij. Super fijn.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.