3 natuurlijke tips bij droge ogen

by Charelle

Ken je dat? Je knippert en knippert, maar je ogen voelen zó droog aan dat het lijkt alsof er een berg zand in zit. Of je bent TV aan het kijken, knippert een keer met je ogen en floep(!), daar ging je contactlens. Niet fijn, daarom 3 natuurlijke tips bij droge ogen!

Jeuk, prikken, branden, roodheid, gevoeligheid voor licht, vermoeide ogen… het kunnen allemaal symptomen zijn van te droge ogen. Hoe je eraan komt? Tja, er zijn veel oorzaken te noemen, waaronder werken in een te droge ruimte, airconditioning, het dragen van contactlenzen, slecht slapen, de anticonceptiepil, teveel koffie drinken en naar beeldschermen staren.

Als je last hebt van droge ogen is het altijd een goed idee om even langs de huisarts te gaan, zo weet je zeker dat er niets ernstigs aan de hand is. In de tussentijd kunnen kun je je ogen met deze tips wat verlichting geven en je klachten te verminderen.

1. Digitale hygiëne

Constant kijken naar beeldschermen vraagt veel van je ogen en kan je ogen uitdrogen. Maar ja, we leven in 2020 en beeldschermen zijn nu eenmaal niet meer te omzeilen. Toch zijn er dingen die je kunt doen om je ogen wat verlichting te geven, zoals de 20-20-6 regel. Het idee is dat je iedere 20 minuten, 20 seconden naar iets kijkt wat 6 meten van je afstaat. Dit vermindert de inspanning die je ogen moeten leveren door de hele tijd naar een scherm te kijken. Daarnaast zal je tijdens deze oefening ook ongemerkt een keer met je ogen knipperen, wat ze weer een beetje bevochtigd. Daarnaast kan het enorm helpen om een computerbril te dragen, een bril (met of) zonder sterkte die het blauwe licht van een scherm blokkeert. Ik zweer erbij!

2. Pas je dieet aan

Om de gezondheid van je ogen te optimaliseren kies je voor voeding die rijk is aan antioxidanten, zoals groene bladgroenten (spinazie, boerenkool, rucola), citrusvruchten en blauwe bessen. Ook kan het helpen je omega-3 inname te verhogen, misschien zelfs door een supplement te nemen. Overleg voor het nemen van supplementen altijd eerst met een specialist. Voeg daarnaast zoveel mogelijk pre- en probiotica toe aan je maaltijden, wat een gezond lichaam (én gezonde ogen), begint bij gezonde darmen.

Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die het lichaam uitdrogen. Zo merk ik dat wanneer ik koffie drink, ik meteen een droge mond en droge ogen heb. Koffie heeft een droge, samentrekkende werking. Hetzelfde zou je kunnen merken bij gember, hete peper, wijn en rijstwafels.

3. Gebruik natuurlijke oogdruppels

Oogdruppels met natuurlijke ingrediënten kunnen enorm veel verlichting geven bij droge of branderige ogen. Zo ben ik fan van de Similisan Oogdruppels, die calendula en ogentroost bevatten. Deze twee revitaliserende kruiden hebben een verlichtend en rustgevend effect en helpen bij een gezond herstel van de oogfunctie. De oogdruppels hebben een steriele pH neutrale waarde, waardoor ze ook te gebruiken zijn in combinatie met contactlenzen. Daarnaast heeft Similisan ook oogdruppels speciaal bij computer ogen, hooikoorts en het droge ogen syndroom.

Ik schreef dit artikel op verzoek van Similisan, dit beïnvloedt echter niet mijn mening of houding tegenover het product.

Disclaimer: check altijd bij een specialist of een supplement ook voor jou geschikt is. Zeker als je medicijnen neemt, zwanger bent of kampt met andere problemen. Charelle en The Scent of Cinnamon zijn niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen naar aanleiding van het gebruik van een product op deze website.

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.