Zuring: onkruid of groente?

by Charelle

Voor de studie Kruidengeneeskunde die ik volg bij Het Kruidenrijk, moeten we alle kruiden die we bespreken uitwerken, waaronder Zuring. Het leek me leuk om mijn uitwerkingen te delen op mijn blog. In deze eerste vertel ik je meer over zuring, een veelzijdig kruid (maar ook een groente!) dat je prima in de keuken kunt gebruiken!

Zuring (Rumex) behoort tot de duizendknoopfamilie, maar heeft niet de typische witte of roze bloemen die deze familie kenmerkt. Zuring heeft onopvallende, groenachtige bloemen met een enigszins rode zweem. Er zijn veel verschillende soorten zuring, die te onderscheiden zijn door groeiwijze, het ontbreken of voorkomen van knobbels op de vruchtkleppen en de vorm van de bladeren. Klaverzuring (Oxalis) behoort tot de klaverzuringfamilie. Zuring kan tot 60 cm hoog groeien en is voornamelijk te vinden langs de berm, in vochtige weiden, langs greppels en rivieren.

Waar wordt zuring voor gebruikt?

Zuring wordt vooral gebruikt voor het verbeteren van de spijsvertering, dat werd al gedaan door de Romeinen en Oude Egyptenaren. Zoals de naam aangeeft zijn de blaadjes erg zuur. Dat komt omdat de plant een grote hoeveelheid organische zuren bevat, met name oxaalzuur, dat in grote hoeveelheden schadelijk is voor mensen. Je kunt er nier- of blaasstenen van krijgen en kan reumatiek verergeren. De jonge blaadjes kun je verwerken in een salade of toevoegen aan een soep of saus om de smaak op te halen.

Schapenzuring (Rumex acestosella) – Sheep’s Sorrel of Red sorrel

Schapenzuring heeft spiesvormige bladeren en is een tweehuizige plant. De stampers produceren veel stuifmeel en worden door insecten bestoven. De plant is eetbaar in kleine hoeveelheden, door het hoge gehalte aan oxaalzuur, wat tot vergiftigingen kan leiden. Schapenzuring groeit met name op kalkarme grond.

Rosemary Gladstar adviseert 15 ml versgeperst sap van schapenzuring bij het eten voor het herstellen van weefsel bij kankerpatiënten (Planting the Future: Saving Our Medicinal Herbs).

Veldzuring (Rumex acetosa) – Sorrel

Veldzuring lijkt op schapenzuring, maar is groter en heeft een ander blad. Bij de bladeren van veldzuring zijn de voetslippen niet naar buiten, maar naar beneden gericht en de bovenste bladeren hebben een duidelijke stengel. De grote vruchtkleppen vertonen bij deze soort aan de basis een kleine knobbel.

Veldzuring bevat kaliumoxalaat, een oplosbaar zout van oxaalzuur dat braken en diarree veroorzaakt. Wanneer je het blad kookt loop je minder gevaar. Kaliumoxalaat wordt gebruikt voor het verwijderen van inkt en roestvlekken.

Krulzuring (Rumex crispus) – Yellow Dock

Krulzuring groeit vaak samen met de brandnetel op verwaarloosde weilanden, met een vochtige, voedselrijke leembodem. Veedieren houden niet van krulzuring, waardoor hij zich rustig kan voortplanten en zich steeds verder uitbreidt. Krulzuring heeft een peenachtige, bijna houtige wortelstok die tot wel 3 meter diep kan groeien. Daarnaast heeft krulzuring een hoog looizuurgehalte, het sap van dit kruid wordt daarom op brandwonden en huidontstekingen gesmeerd. Krulzuring is goed voor de weerstand, bij ontstekingen en bij constipatie (Robin Rose Bennett).

Zuring recept

In kleine hoeveelheden is veldzuring eetbaar, wat onder andere Yotam Ottolenghi weer onder de aandacht bracht met zijn boek Plenty. In dat boek staan meerdere recepten met het kruid. Zuring ideaal om gerechten een fris smaakje te geven, zeker bij vette en zware gerechten is zuring een mooie toevoeging.

Recept voor groene dipsaus met zuring uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi.

  • 100 gram veldzuring bladeren
  • 100 gram kwark
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper
  • 2 tenen geperste knoflook

Bereiding:

Was de zuringbladeren goed. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en draai tot er een heldere, groene gladde saus ontstaat. Lekker bij de salade, aardappels of als dipsaus.

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.