Duurzame condooms: 4 fairtrade & vegan merken

by Charelle
duurzame condooms

Wanneer het aankomt op duurzame alternatieven, zoals rietjes van bamboe of herbruikbare wattenstaafjes, is het commentaar vaak dat het ’t duurzaamst is om helemaal niets te kopen (want hoe belangrijk zijn rietjes nou eigenlijk?). Leuk en aardig, maar met duurzame condooms gaat dat credo niet op. Want inderdaad, ook voor condooms zijn duurzamere, veganistische alternatieven verkrijgbaar. Ik zet er een paar op een rijtje.

Waar worden condooms van gemaakt?

Vroeger, heel vroeger, werden condooms gemaakt van schapendarm of visblaas. Dat doen we natuurlijk al lang niet meer, tegenwoordig worden de meeste condooms gemaakt van rubber latex, maar je hebt ook condooms die zijn gemaakt van polyurethaan of polyisopreen. Truth be told, géén van deze condooms is biologisch afbreekbaar.

Wat maakt een condoom dan milieuvriendelijk?

Ik snap dat je bij duurzame condooms denkt aan herbruikbare condooms, maar inmiddels weten we dat dat geen hygiënische optie zou zijn. Teveel risico op soa’s. Maar er zijn merken die hun best doen om hun condooms zo duurzaam mogelijk te produceren, fairtrade en diervriendelijk.

4x Duurzame condooms

Fair Squared

De condooms van Fair Squared worden co2 neutraal geproduceerd. Dat betekent dat alle co2 die vrijkomt bij het productieproces gecompenseerd wordt, bijvoorbeeld door het aanplanten van bomen. Het merk gaat respectvol om met mens, dier en milieu en produceert zo ethisch mogelijk, wat blijkt uit het Fair Trade keurmerk. Bovendien worden de condooms gemaakt van natuurrubber, afkomstig van een plantage in Zuid-India, waar er respectvol wordt omgegaan met de rubberbomen, zonder gronduitputting. De condooms zijn vrij van toegevoegde chemicaliën en parabenen en bevatten geen dierlijke ingrediënten. Inderdaad, Fair Squared is geschikt voor veganisten. Fair Squared condooms bestel je gewoon bij Bol.com.

Glyde

Ook de condooms van Glyde zijn gemaakt van een biologisch fairtrade rubberlatex, zonder gebruik van dierlijke ingrediënten. Glyde is aangesloten bij de Vegan Society en is bovendien vrij van chamicaliën, talk, parabenen en spermadodende stoffen. De condooms van Glyde zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten, onder andere bij Condoom.nl.

Einhorn

De fairtrade condooms van Einhorn worden ethisch geproduceerd in Maleisië, met respect voor mens, dier en milieu. De twee Duitse jongemannen die Einhorn in het leven riepen zagen dat er in Maleisië hele rubber plantages zijn, speciaal voor condooms, waar het er niet precies goed aan toeging. Dat moest anders en dus zorgen ze goed voor hun werknemers en de plantage. 50% van de winst gaat naar sociale en duurzaame projecten, zoals het planten van bomen maar ook seksuele voorlichting. De condooms van Einhorn zijn helaas wel moeilijk verkrijgbaar in Nederland.

Mein Kondom

Mein Kondom daarentegen is weer heel makkelijk te verkrijgen. Dit merk bestel je bijvoorbeeld bij Bol.com of DeOnlineDrogist.nl. Mein Kondom maakt condooms van natuurrubber zonder toegevoegde chemicaliën of dierlijke ingrediënten. Helemaal geschikt voor veganisten dus!

Welke duurzame condooms kies je?

Alle condooms zijn voorzien van het CE keurmerk, wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken. Welke je dan kiest, is aan jou. Alle vier de merken gebruiken natuurrubber en zijn veganistisch. Glyde en Mein Kondom zijn het makkelijkst verkrijgbaar, onder andere bij Condoom.nl.

Heb jij een positieve ervaring met deze merken? Laat het weten in de reacties!

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

3 comments

Anouk de Jonge 26 april 2021 - 14:44

Wat een fijne overzichtspost is dit!

Reply
Zó creëer je een heerlijke wellness date voor twee | The Scent Of Cinnamon 27 september 2021 - 14:24

[…] Duurzame condooms: 4 fairtrade & vegan merken […]

Reply
Merken die luxe én duurzaam zijn, kan dat? 25 november 2022 - 19:57

[…] Duurzame condooms: 4 fairtrade & vegan merken […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.