Merken die luxe én duurzaam zijn, kan dat?

by Charelle

Luxe en duurzaamheid stonden lange tijd ver van elkaar af, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Steeds meer luxe merken nemen de verantwoordelijkheid die ze horen te nemen en creëren duurzame, kwaliteitsvolle en eerlijke producten. Dat maakt mij enorm blij, want stiekem ben ik dol op luxe producten, maar ik houd er niet van om aankopen te doen die niet duurzaam zijn. Ik vertel er wat meer over!

Duurzame juwelen en sieraden

Om luxe sieraden te maken moet vaak gemijnd worden naar edele metalen, edelstenen en diamanten. Dat kan behoorlijke problemen veroorzaken voor het milieu, zoals ontbossing, erosie en verontreiniging van lokale waterlichamen. Gelukkig zijn er steeds meer merken die hier bij stilstaan en het ander doen. Zo zet Tiffany & Co in op de traceerbaarheid van de materialen die ze gebruiken. Waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze gewonnen? Daarbij hebben ze naar schatting zes miljoen dollar gedoneerd aan organisaties die zich inzetten om normen en aanvaardbare certificeringssystemen binnen de mijnbouwsector vast te stellen. Zo hopen ze op een verantwoordelijke manier om te gaan met het mijnen. Om mensenrechten te beschermen hebben ze een strenge gedragscode opgesteld die conform is met de VN-richtlijnen voor mensenrecht. Al sinds 1995 is Tiffany & Co bezig met duurzaamheid en bescherming, maar hun grootste stap is de Tiffany & Co Foundation. Daarmee hebben ze ongeveer 98 miljoen euro geschonken aan non-profit organisaties. Een luxemerk met een missie, dat is Tiffany & Co zeker.

Duurzame en luxe mode merken

Ook hier valt er heel wat leed te betreuren. Maar als je wilt investeren in een Prada tas kan je dat met een gerust hart doen. In 2019 ging de Prada Group al helemaal bontvrij voor al hun merken, wat een enorme stap in de goede richting is. Ze publiceerden in 2013 een eerste duurzaamheidsrapport. Hun grootste stap tot dusver is de Prada Re-Nylon collectie, waarmee ze geen nieuw nylon meer gebruiken maar enkel gerecycled of geregenereerd nylon.

Prada’s duurzaamheidsstrategie focust zich op drie pijlers: de planeet, mensen en cultuur. Om de planeet te beschermen hoopt Prada tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Wat cultuur betreft werkt Prada bijvoorbeeld samen met UNESCO’s Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) en hebben ze het project ‘SEA BEYOND’ opgezet. Dat is een educatief programma met bewustmakingsdoel betreft duurzaamheid en het behoud van de oceaan. Op vlak van mensen ontwikkelt Prada binnen het bedrijf initiatieven die mensen van kleur binnen en buiten het bedrijf moet ondersteunen.

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is geschreven in opdracht van De Bijenkorf.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.