Vorige week bestelde ik ondergoed bij een grote fast fashion modeketen. Daar was ik niet trots op, maar ik was al lange tijd op zoek naar nieuwe, fijne onderbroeken en na een aantal (dure) miskopen, dacht ik: ‘weet je, laat ik toch maar voor deze kiezen’.
De onderbroeken zagen er mooi uit en zitten best lekker, maar toch voelde ik me schuldig. In ieder broekje was een apart labeltje gestikt en ik zag al helemaal voor me hoe dat gedaan was door kleine kindervingers… daar heb ik dus totaal geen goed gevoel bij. Ik ga ze wel dragen nu ik ze toch al in huis heb, maar volgende keer wil ik het anders aanpakken. Ik heb me de afgelopen dagen daarom flink verdiept in sociaal verantwoord ondergoed. Want hoe weet je of een merk ethisch handelt? Een paar dingen om op te letten.
Heeft het merk een keurmerk?
Een bedrijf krijgt een keurmerk als het aan bepaalde eisen en standaarden voldoet. Zo zijn er keurmerken rondom veganisme, dierproefvrije producten en biodynamische voedingsmiddelen. Maar er zijn ook fair trade keurmerken, die aangeven dat een bedrijf eerlijk handelt en geen mensen uitbuit. Denk hierbij aan Fairtrade Max Havelaar, Fair For Life of Naturland.
Volgens Oxfam Novib betekent zo’n keurmerk echter nog niet dat een bedrijf 100% uitbuitingsvrij is, omdat niet altijd naar alle ketens van het productieproces wordt gekeken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er eerlijk wordt omgegaan met de boeren, maar niet met de werknemers in de fabriek. Bovendien geeft niet ieder keurmerk de garantie voor arbeiders dat ze áltijd goed behandeld zullen worden.
Het is daarom interessant om te kijken of een bedrijf ook BSCI gecertificeerd is. BSCI staat voor Business Social Compliance Initiative en is een vereniging van Europese fabrikanten die willen voorkomen dat hun producten worden gemaakt onder slechte omstandigheden, zoals kinderarbeid. Fabrikanten in zo’n vereniging nemen zelf de verantwoordelijkheid voor hun werknemers, waardoor een BSCI certificering veel zegt over de eerlijkheid, transparantie en sociaal verantwoorde activiteiten van het bedrijf.
Heeft het bedrijf een Code of Conduct?
Hierop aansluitend is het waardevol om te kijken of een bedrijf werkt met een zelf opgesteld Code of Conduct, waarin thema’s staan beschreven als: veiligheid van de werkomgeving, het uitbetalen van een eerlijk loon, geen kinderarbeid, vrijheid van vereniging en toezicht op de hygiëne. Sommige bedrijven kiezen er zelfs voor om alleen met leveranciers te werken die deze Code of Conduct willen ondertekenen.
Wordt er gewerkt met duurzaam materiaal?
Sociaal verantwoord handelen betekent ook oog hebben voor duurzaamheid. Want als je het milieu aantast, tast je ook de mensen aan. Bovendien kan het zijn dat wanneer een product werkt met niet-duurzame stoffen en materialen, het productieproces schadelijk is voor werknemers. Mogelijk ademen zij giftige stoffen in als pesticiden, of krijgen ze uitslag omdat ze constant met synthetisch materiaal in aanraking komen. Wanneer een bedrijf uitsluitend met duurzame materialen werkt, heeft dit effect op de mate waarin het bedrijf sociaal verantwoord is. Een aantal duurzame materialen uitgelicht:
Linnen
Linnen is een stof met een onwijs lage ecologische voetafdruk, dat komt omdat linnen gemaakt wordt van de vlasplant, die je vast wel kent van lijnzaad. In dit proces kunnen álle delen van de vlasplant gebruikt worden waardoor je kunt spreken van een zero waste productieproces. Zo worden er van de vezels zowel stug touw als fijn linnen garen gesponnen en worden de zaadjes gebruikt in cosmetica en voedingsmiddelen.
Bovendien heeft de vlasplant geen rijke grond met veel voedingsmiddelen nodig en ook aan water heeft deze plant relatief weinig behoefte, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld katoen. Er worden ook weinig tot geen pesticiden en onkruidverdelgers gebruikt bij het groeien van vlas. De grootste vlasteelt vindt plaats in Europa, waardoor CO2 uitstoot door import laag blijft. Daarnaast is voor de productie van linnen maar een fractie van energie nodig, zeker in vergelijking met de productie van polyester. De productie van linnen gebruikt maar 8% van alle energie die nodig is voor de productie van polyester.
Biologisch katoen
Katoen op zich is een stuk minder duurzaam dan linnen, maar als je kiest voor biologisch katoen verkleint het verschil significant. Toch is katoen nog steeds een duurzame keuze, want het is biologische afbreekbaar en wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Bovendien creëert het groeien van katoen weinig uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. En in tegenstelling tot polyester en andere synthetische, niet-duurzame materialen, draagt katoen niet bij aan de plastic soep in de zee.
Bamboe
Bamboe heeft de laatste jaren een grote opkomst gemaakt en dat is niet voor niets! Bamboe is één van de snelst groeiende gewassen ter wereld en kan in de kleinste hoekjes en gaatjes gedijen. Bovendien heeft bamboe aan een beetje regen genoeg, waardoor bewatering niet nodig is. Ook heeft bamboe geen pesticiden of insecticicden nodig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen. Daarnaast is deze plant een heerlijke luchtververser: bamboe neemt wel 35% meer CO2 op dan veel andere planten!
Comfortabel?
Sociaal verantwoord ondergoed is dus gemaakt in een bedrijf met een keurmerk en een Code of Conduct, dat werkt met duurzame materialen. Maar is er ook nog sprake van comfort?
Goede vraag, maar dat is er zeker, vooral als je kiest voor bamboe. Bamboe vezels hebben een rond oppervlak waardoor bamboestof net zo zacht aanvoelt als kasjmier. Door de zachte vezels is het makkelijk om naadloos ondergoed te maken van bamboe, dus ga daar zeker naar op zoek als je zowel ethisch als comfortabel ondergoed wilt.
Bamboe is hypoallergeen en geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Daarnaast heeft bamboe zowel verkoelende eigenschappen in de zomer als verwarmende in de winter: het is een ideale thermostof wat bamboe erg geschikt maakt voor boxershorts voor heren of winterse maillots.
Ik ben benieuwd, wat zijn jouw favoriete sociaal verantwoorde ondergoed merken? Laat het weten in de reacties!
Lees ook:
- Afslanken met de virtuele maagband
- Recept | Een CBD Latte maken doe je zo (en is héél gezond)
- Duurzame condooms: 4 fairtrade & vegan merken
Volg je mij al op Facebook, Instagram, Pinterest enBloglovin’?
Dit artikel is gesponsord door Bamboo Basics.
1 comment
[…] Sociaal verantwoord ondergoed: waar moet je op letten? […]