Wat is een moxa massage?

by Charelle
moxa massage

Een moxa massage is een verkwikkende behandeling voor lichaam en geest. Deze bijzondere therapie draait om het gebruik van warmte om bepaalde punten op het lichaam te stimuleren en te ontspannen. Maar wat zijn de voordelen ervan en hoe gaat het in zijn werk?

De basis van een moxa massage is het gebruik van moxa, ook wel bekend als ‘bijvoetkruid’, dat wordt gedroogd en vervolgens tot kegeltjes of sigaretten wordt gerold. Deze worden aangestoken en boven specifieke acupunctuurpunten gehouden om warmte het lichaam in te laten stromen. Deze warmte heeft een gunstige invloed op de energiebalans, de bloedcirculatie en het immuunsysteem van het lichaam.

Waar komt moxa massage vandaan?

De oorsprong van deze techniek ligt in de traditionele Chinese geneeskunde, waar men gelooft dat het in balans brengen van de “qi” of levensenergie door middel van warmte, een positieve invloed heeft op bepaalde gezondheidskwalen (1). Hoewel dit concept wellicht wat spiritueel klinkt, heeft de moxa massage al eeuwenlang de tand des tijds doorstaan als een gewaardeerde behandeling.

Hoe werkt een moxa massage?

Een typische moxa massage wordt uitgevoerd met de cliënt liggend op een massagetafel. De masseur houdt de moxa-sticks boven de relevante acupunctuurpunten, wat een diepgaand gevoel van warmte geeft. Er zijn ook andere vormen van moxa, zoals losse korrels of zalf. Sommige therapeuten maken gebruik van een moxa lamp of TDP lamp. Zo’n lamp geeft gelijksoortige warmte af die diep het lichaam ingaat. Het ideale is dat je zo’n lamp ook kunt kopen voor thuisgebruik, op die manier kun je meerdere malen per werk genieten van het effect van de moxa.

Waar moet je op letten bij een moxa massage?

Natuurlijk is het belangrijk om voorzichtig te zijn met deze behandeling en deze door een getrainde professional te laten uitvoeren. Ook zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met deze therapie, omdat sommige punten betrokken kunnen zijn bij de bevalling. Wanneer je een lamp koopt voor thuis, is het belangrijk een specialist, zoals een acupuncturist, te raadplegen over wat voor jou geschikt gebruik is van de lamp.

Hoe vind je een moxa massage?

Gelukkig is het tegenwoordig eenvoudig om een gekwalificeerde moxa-masseur te vinden en een afspraak te maken voor deze behandeling. Het is een geweldige manier om jezelf te verwennen en je lichaam een welverdiende dosis warmte en ontspanning te geven. Een andere optie is om de moxa lamp voor thuis te kopen.

Ik heb mijn moxa lamp van LIROMA gekocht op bol.com.

Meer lezen over moxa

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Bronnen

(1) Yin MXC, Chan JSM, Lau BHP, Leung PPY, Gao S, Yuen LP, Chan CLW, Ng SM. A self-administered moxibustion-cum-massage intervention for older adults with chronic pain in the community: A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2023 Mar;72:102908. doi: 10.1016/j.ctim.2022.102908. Epub 2022 Dec 11. PMID: 36516897.

Dit artikel bevat affiliate links.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.