6x waarom wijn goed is voor je gezondheid

by Charelle

Een glas wijn is heerlijk bij een goed diner of na een lange dag. Je drinkt het om iets te vieren, om tot rust te komen en tijdens een avondje met vrienden. Maar wist je dat wijn ook échte gezondheidsvoordelen heeft? 6 voordelen op een rijtje!

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar een goed glas wijn kan daadwerkelijk bijdragen aan je gezondheid. Onderzoek toont steeds vaker de gezondheidsvoordelen van wijn aan, al die natuurlijk alleen op gaan bij moderatie. Een beetje wijn is gezond, teveel wijn niet. Dat betekent één glas per dag van 150 à 200 ml.

Dus, waarom is wijn zo gezond?

1. Wijn is een bron van antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen, stofjes waar je ziek van wordt. Onderzoek aan de Universiteit van Barcelona wijst uit dat witte wijn doorgaans meer antioxidanten bevat dan rode wijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd. De volgende keer dat je een verkoudheid voelt aankomen, schenk je dus een lekker glaasje Italiaanse wijn in.

2. Wijn is goed voor je weerstand

Dagelijks een glaasje wijn drinken kan je weerstand een flinke boost geven. Zo houd je je immuunsysteem op peil en voorkom je infecties.

3. Wijn verbetert de gezondheid van je botten

Hoe ouder je wordt, hoe zwakker je botten worden. Nu weten we allemaal dat calcium goed is voor je botten, maar dat geldt ook voor silicium. Rode wijn is rijk aan dit stofje dat de botdichtheid verbetert en je botten sterker maakt, waardoor de kans op osteoporose kleiner wordt.

4. Wijn verlaagt je cholesterol

Eén van de grootste gezondheidsvoordelen van rode wijn is dat het proanthocyanidine bevat, een stofje dat bijdraagt aan een gezond hart en dat kan helpen het cholesterol te verlagen. Daarnaast bevat wijn resveratrol, dat slecht cholesterol (LDL) verlaagt en goed cholesterol (HDL) verhoogt. Dat betekent ook dat rode wijn bijdraagt aan een gezonde bloeddruk.

5. Wijn stimuleert je brein

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar wijn verbetert de hersenfunctie, doordat de gezonde stofjes in wijn het afsterven van breincellen vertraagt. Zodoende kan wijn je helpen te beschermen tegen dementie en andere neurodegeneratieve aandoeningen. De volgende keer dat je breinoefeningen doet, drink er een glaasje Spaanse rode wijn bij!

6. Wijn verlengt de levensduur

Wanneer het gaat over gezond en lang leven, komt vaak het Mediterrane dieet omhoog. Dat komt onder andere door de gezonde vetten in olijven en de rijkdom aan groenten, maar ook wijn speelt hierbij een belangrijke rol. Ook hier is het resveratrol dat bijdraagt aan een lange levensduur. Onderzoek aan Harvard laat zien dat resveratrol een eiwit activeert dat fungeert als anti-ager. Deze interactie verbetert de algemene gezondheid en zodoende levensduur.

Proost! Op een goede gezondheid.

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is gesponsord door Wijnbeurs.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.