Dé 5 beste tips om je huis te verduurzamen

by Charelle

Eén van de dingen die moest gebeuren toen ik dit jaar in een boshuisje ging wonen, was verduurzamen. Toen ik het huisje kocht was het slecht geïsoleerd, vochtig en zat er enkel een gaskachel in. Ik heb veel geleerd van dit proces, hieronder lees je daarom een aantal tips voor het verduurzamen van je huis.

Duurzaam wonen is voor steeds meer mensen belangrijk. Het past bij een groene leefstijl waarbij je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maakt. Bovendien is het op termijn vaak goedkoper: je doet even een investering in duurzame keuzes, waarna je lagere terugkerende kosten hebt. Denk bijvoorbeeld aan een lagere energierekening. Daarom vijf tips om je huis te verduurzamen.

1. Zonnepanelen voor een lagere energierekening

Zonnepanelen zijn een groene manier om energie op te wekken en je huis te verduurzamen. Ze kunnen helpen om de energiekosten te verlagen dragen bij aan de vermindering van milieuvervuiling. Zonnepanelen zijn beschikbaar bij veel energieleveranciers, zoals Greenchoice en Pure Energie.

2. Energiezuinige verlichting

Ledlampen, spaarlampen en zelfs TL-lampen zijn een goede vervanging voor traditionele gloeilampen, omdat ze tot 90% minder energie verbruiken. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Het klopt dat energiezuinige verlichting doorgaans niet goedkoop is, maar die investering krijg je terug door een lagere energierekening.

3. Energiezuinige huishoudelijke apparaten

Als je huishoudelijke apparaten vervangt door energiezuinige modellen, kun je ook energie besparen en bijdragen aan het milieu. Zorg er wel voor dat je nog iemand anders blij maakt met je oude apparaten door ze bijvoorbeeld naar de kringloop te brengen. Of laat ze verantwoord recyclen. Energiezuinige huishoudelijke apparaten herken je aan het energielabel. Op dit moment is A+++ het zuinigste energielabel.

4. Je huis isoleren

Een goede isolatie is een van de belangrijkste manieren om je huis te verduurzamen. Door je dak, vloer en muren te isoleren, kun je energie besparen en je huis comfortabeler maken. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, piepschuim en steenwol. Ook dubbel glas, zoals hr++ glas draagt bij aan een goede isolering.

5. Dubbel glas is duurzaam

Dubbel glas kan helpen om het huis beter te isoleren, wat leidt tot lagere energiekosten en een comfortabeler huis. Dubbel glas bestaat uit twee of meer glasplaten met een spouw ertussen, die is gevuld met lucht of een ander gas, zoals argon of krypton. Dubbel glas isoleert tegen kou en warmte. Dit betekent dat het huis in de winter warm blijft en in de zomer koel. Daarnaast helpt het om geluid te reduceren, wat ideaal is als je in de stad woont of aan een drukke weg. De dubbel glas prijs is hoger dan de prijs van enkel glas, maar het is het minder kwetsbaar, waardoor het langer meegaat. Door de isolerende werking heb je bovendien een lagere energierekening.

Er zijn nog veel meer manieren om je huis te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan waterbesparende douchekoppen, een regenwateropvangsysteem en het gebruik van milieuvriendelijke verf. Als je wilt weten wat voor jouw huis het beste werkt, kun je advies vragen aan een professional of online zoeken naar meer informatie.

Lees ook:

Volg je mij al op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin’?

Dit artikel is geschreven in opdracht van GlasGigant.nl.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.