Mind | 4x Leuke podcasts + waarom luister ik ze?

by Charelle
leuke_podcasts

Steeds vaker krijg ik de vraag of ik nog tips heb voor leuke podcasts. Niet zo gek, want het luisteren van podcasts maakt een relatief groot onderdeel uit van mijn dag, zeker in vergelijking met de series die ik volg. Netflix lijdt de laatste tijd sterk onder mijn voorliefde voor podcasts. Tijd dus om een paar van die leuke podcasts met jullie te delen!

Wanneer luister ik podcasts?

Zoals anderen iedere ochtend yoga beoefenen, doe ik iedere ochtend een serie stabiliserende en rekoefeningen. Dat duurt ongeveer en half uur en tijdens dat half uur luister ik naar een podcast. Daardoor zie ik helemaal niet tegen de oefeningen op, sterker nog, ik verheug me er op om weer een podcast te luisteren! De laatste tijd luister ik echter ook steeds vaker op andere momenten een podcast. Tijdens het koken bijvoorbeeld, of wanneer ik een bananenbrood bak of in bad zit.

Waarom luister ik podcasts?

Podcasts luisteren is niet erg mindful, want hoe zit het met dat voelen van het deeg aan je vingers of het geluid van de bubbels in het bad? Toch merk ik dat het luisteren van podcasts een positief effect heeft op mijn humeur en doorzettingsvermogen. Ik voel me minder snel verslagen en alleen wanneer het even niet zo goed gaat met mijn gezondheid. De reden daarvoor is allereerst dat veel podcasts een motiverende boodschap hebben, je krijgt er inspiratie van en wilt meteen verder met het uitwerken van je ideeën. Ze werken als een soort peptalk. De tweede reden is dat ik me minder eenzaam voel als ik naar een podcast luister. Ondanks dat ik het heerlijk vind om als freelancer te werken zit ik toch vaak hele dagen alleen en dan is het luisteren van podcasts een uitkomst.

Ongeacht hoeveel afleveringen er al gemaakt zijn van een bepaalde podcast, ik begin altijd bij aflevering 1. Ik vind dat leuk, omdat je de podcasters op die manier vanaf het begin volgt en ze beter leert kennen. Ik ervaar toch een soort band met podcasters waar ik regelmatig naar luister: je weet wat ze bezig houdt, ze geven je advies en je wilt weten wat ze nu weer hebben meegemaakt. Eigenlijk is het niet anders dan het volgen van je favoriete bloggers. Daarnaast wordt in latere afleveringen vaak terugverwezen naar voorvallen, grapjes, of interviews uit voorgaande afleveringen. Een bijkomend voordeel is dat als er al veel afleveringen zijn gemaakt, je niet steeds een week hoeft te wachten op een nieuwe aflevering. Je kunt zoveel afleveringen luisteren als je wilt totdat je door de ‘voorraad’ heen bent. Een klein nadeel is dat de eerste afleveringen van een podcast vaak minder goed zijn, je merkt dat de podcasters nog in hun rol moeten komen en het spannend vinden. Na een paar afleveringen is die spanning er wel af.

Welke leuke podcasts luister ik?

Happier by Gretchen Rubin

Happier was de eerste podcast die ik luisterde en is nog steeds één van mijn favorieten. Samen met haar zus Elizabeth Craft (een scriptschrijver) presenteert Gretchen Rubin, schrijfster van het boek The Happiness Project, iedere week de podcast. De zussen gaan dieper in op de inhoud van The Happiness Project, maar ook op Gretchen’s andere boeken (Better Than Before en Happier at Home) en haar Four Tendencies Framework. In de podcast delen ze tips over hoe je eenvoudig meer geluk in je leven creëert. Ze doen dit op een gezellige manier, waardoor je het gevoel hebt dat je bij de twee zussen aan tafel zit en bij het gesprek wordt betrokken.

Being Boss by Kathleen Shannon and Emily M. Thompson

Being Boss ontdekte ik pas een paar weken geleden maar is op dit moment mijn lievelingspodcast. Kathleen en Emily zijn creatieve ondernemers gespecialiseerd in het bouwen van merken en het creëren van online content. In hun podcast motiveren ze creatieve ondernemers om het beste uit zichzelf en hun onderneming te halen. Ze maken onderwerpen als geld, FOMO en angst bespreekbaar, delen hun eigen ervaringen en interviewen andere creatieve ondernemers. Ook zijn Kathleen en Emily niet vies van een beetje zweverigheid in het ondernemersleven, waardoor ook onderwerpen als edelstenen, tarot en manifestatie soms aan bod komen. Doordat de podcast vrij persoonlijk is heb ik soms het gevoel dat ik Emily en Kathleen echt ken en dat ze vriendinnen van me zijn. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar volgens mij is dat juist de kracht van een goede podcast. Twee keer per jaar organiseren ze een Being Boss Vacation en in oktober 2017 ben ik erbij in New Orleans. Zo. Veel. Zin. In.!

Biddy Tarot Podcast by Brigit Esselmont

Je raadt het al, de Biddy Tarot Podcast gaat over… tarot! Brigit Esselmont is een Australische tarot reader en in haar podcast leert ze je om de tarot te lezen met zelfvertrouwen. Ze geeft tips, deelt leuke spreads en interviewt andere bekende tarot readers. Daarnaast motiveert ze je om een onderneming te starten als tarot reader: hoe doe je dat, hoe vind je klanten en hoe onderscheid je je van andere tarot readers? Een hele leuke podcast als je al helemaal into tarot bent of er graag meer over te weten wilt komen.

Foodblogger Pro Podcast by Bjork Ostrom

Bjork is de man van Lindsay van de foodblog Pinch of Yum. Lindsay begon ongeveer acht jaar geleden met haar blog en toen Bjork ontdekte dat je daar geld mee kunt verdienen, is hij gaan uitzoeken hoe precies. Vanaf dat moment is Bjork betrokken geweest bij de online marketing van Pinch of Yum, waaronder SEO, affiliate marketing, linkbuilding, social media en zo verder. In The Foodblogger Pro Podcast deelt hij al zijn tips en interviewt hij andere grote foodbloggers, Pinterest experts en Online Marketing gurus. Ook als je geen foodblogger bent is dit een hele fijne podcast om te luisteren, je wordt gemotiveerd en wil alles wat je van Bjork hebt geleerd meteen toepassen. Daarnaast heeft Bjork een erg fijne en vrolijke stem en is daarmee erg leuk om naar te luisteren.

Wat zijn jouw favoriete podcasts? Kende je deze leuke podcasts al? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: 4x Filmtips + Mijn favoriete film!

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’ en Instagram?

Dit artikel bevat affiliate links.

9 comments

Jennifer 15 mei 2017 - 10:31

Hoera voor podcasts! Ik heb ze sinds een aantal maanden ontdekt, en ben fan :) Ik luister voornamelijk Nederlandse, omdat ik het vaak in de trein luister (soms toch wat achtergrondgeluid dus) of op de fiets (moet opletten) en in het Engels heb ik dan het gevoel dat ik delen mis. Ik luister graag naar 100% Inspiratie, Master your mindset (Michael Pilarczyk), Eindbazen en Over klanten gesproken

Reply
Natasja Oosterloo 18 mei 2017 - 08:48

Ik ben nieuwsgierig: welke Nederlandse podcasts luister jij? Ik luister nu veel Engelse, maar zou graag goede Nederlandse podcasts vinden. Alvast dank!

Reply
Benthe 15 mei 2017 - 19:51

Wat een leuke tips! Ik heb eigenlijk nog nooit naar een podcast geluisterd maar hoe jij ze omschrijft klinken deze heel interessant! Ik wandel elke dag naar mn werk dus dat lijkt me een mooi moment om er eens een op te zetten, ben benieuwd!

Reply
Merel 17 mei 2017 - 08:20

Ik heb gewoon nog nooit naar een podcast geluisterd. Ik neem het mezelf steeds voor maar het komt er maar niet van. Bedankt voor de tips, ik ga deze keer écht proberen er mee te beginnen :)

Reply
Johanne 17 mei 2017 - 10:45

Superleuk! Ik lees de laatste tijd heel veel over podcasts, maar heb er nog nooit eentje geluisterd. Ik heb Gretchen Rubins’ The Happiness Project wel gelezen en wist dat ze ook podcasts deed, maar niet meer dan dat. Klinkt heel interessant, net als die van Bjork.

Reply
Janna 17 mei 2017 - 12:05

Ik vind het echt heerlijk om naar podcasts te luisteren! Toevallig heb ik dit weekend ook een post geschreven met mijn favoriete podcasts :) Deze kende ik alle vier nog niet, dus ik ga er eens naar luisteren!

Reply
Maaike 17 mei 2017 - 14:13

Ik had dit lijstje natuurlijk al van jou gehoord, maar toch fijn om ze nu ook even in een blogpost te zien, haha! Begin deze maand was ik begonnen met podcasts luisteren (ik vind Happier en Ladies who lunch leuk) maar na m’n minivakantie is het er helemaal niet meer van gekomen, oeps. Being Boss wil ik ook nog wel een keer proberen. :)

Reply
Natasja Oosterloo 18 mei 2017 - 08:50

Podcasts zijn heerlijk! Ik luister ze tijdens het wandelen, een uurtje per dag. Ik luister nu veel naar Reply All, een Amerikaanse podcast. En heb net Everyday Bravery ontdekt, ook leuk. Ik vind De man met de microfoon ook erg leuk en zie nu dat hij weer nieuwe afleveringen heeft, jeej! http://www.manmetdemicrofoon.nl/afleveringen-1/

Reply
Charelle 20 mei 2017 - 11:04

Oh bedankt voor de tips Natasja, dan ga ik die ook eens opzoeken! :D

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.